Val av justerare
Anmälan av inkomna skrivelser december 2024
Redovisning av delegerade beslut december 2024
Miljödirektören informerar december 2024
Information om nämndsbudget 2025
Matilde Törnqvist, enhetschef, och Lars Brander, miljöinspektör, föredrar ärendet för nämnden.
Information om hur tillsynen i behovs- och tillsynsplanen har utvecklats sedan 2018
Malmö stadsrevision har granskat miljönämndens tillsyn och kontroll. Granskningens syfte var att bedöma om miljönämndens interna kontroll är tillräcklig för att tillgodose dess ansvar för tillsyn och kontroll. Granskningen har genomförts och rapporten har överlämnats till miljönämnden för yttrande. Stadsrevisionens sammanvägda bedömning är att miljönämndens interna kontroll är tillräcklig för att tillgodose dess ansvar för livsmedelskontroll och är inte helt tillräcklig för att tillgodose dess ansvar för miljö- och hälsoskyddstillsyn. Miljöförvaltningen har tagit fram åtgärder med anledning av revisionens granskning samt ett förslag till yttrande till revisionskollegiet.
Svar till revisorskollegiet senast 2024-12-20
Stadskontoret har översänt anvisningar till Malmö stads samtliga nämnder för upprättande av lokalbehovsplaner 2026 – 2035. Miljönämndens lokalbehovsplan tas fram som en del av stadens årliga gemensamma lokalförsörjningsplan. Miljöförvaltningen hyr 2 843 kvadratmeter kontorslokaler på Bergsgatan 17 av Stena Fastigheter AB. Efter avtalstidens utgång är miljöförvaltningen i behov av lokaler som är ändamålsenliga, kostnadseffektiva och resurseffektiva ur miljösynpunkt. Det finns förslag på en ombyggnad av hela stadshuset för att skapa en så kallad kontorshub för stadens tjänstepersoner. Miljöförvaltningen har ställt sig positiv till att utreda förutsättningarna för att förvaltningen ska flytta sin verksamhet till stadshuset.
I ärendet presenteras förslag på Upphandlingsplan 2025 – 2026 för miljönämnden. I budget 2018 beslutade kommunfullmäktige att samtliga nämnder ska redovisa aktuell inköpsstatistik, planerade upphandlingar (över tröskelvärdet), hur hållbarhetshänsyn säkras i nämndens inköp och upphandlingar samt hållbarhetskrav och utvecklingsbehov inom inköps- och upphandlingsområdet. I ärendet redogör miljönämnden för sina största inköpsområden år 2023 samt graden av avtalstrohet inom respektive inköpsområde. Miljönämnden planerar inga upphandlingar över tröskelvärdet på cirka två miljoner kronor under perioden 2025 – 2026. Miljönämnden föreslår i upphandlingsplanen vilka utvecklingsbehov som nämnden ser inom inköps- och upphandlingsområdet.
Boverket har på uppdrag av regeringen beskrivit och utvärderat regelverket för ändring av detaljplan samt gjort en översyn av gällande rätt och rättstillämpning i fråga om olagliga planbestämmelser. Boverkets förslag syftar i huvudsak till att utöka möjligheten till ändring av detaljplaner, samt underlätta för omvandling av äldre detaljplaner till digitaliserat format. De föreslagna förändringarna bedöms inte få några negativa konsekvenser för människors hälsa och miljö. Däremot anser miljöförvaltningen att plan- och bygglagen skulle kunna anpassas så att fler planbestämmelser, som syftar till att minska negativa konsekvenser av pågående klimatförändringar, erhåller lagstöd.
Svar senast 2024-12-20, STK-2024-1475
Kommunstyrelsen har översänt en remiss angående ändringar av Havs- och vattenmyndighetens föreskrifter (2019:25) om klassificering och miljökvalitetsnormer avseende ytvatten till miljönämnden för direkt besvarande till Havs- och vattenmyndigheten. Ändringarna föreslås för att följa aktuellt kunskapsläge kring PFAS-ämnen och för att harmonisera med Livsmedelsverkets dricksvattenföreskrifter (2022:12). Miljöförvaltningen ställer sig positiv till de föreslagna ändringarna.
Svar senast 2024-12-13, 2024-003213
Miljönämnden har att svara på en motion från Tony Rahm och Helena Grahn. Förslaget i motionen är att Malmö stad ska ansöka om medlemskap i Energikontor Syd. Miljönämnden beslutade 2022-08-23 att inte gå med i Energikontor Syd eftersom nämnden ansåg att den ekonomiska kostnaden för medlemskap inte motsvarade nyttan. Miljöförvaltningen bedömer nu att förutsättningarna för energi- och klimatrådgivningen har ändrats vilket leder till ett ändrat ställningstagande. Miljöförvaltningen ser att det kommer bli alltmer viktigt att samverka regionalt – framför allt utifrån den utredning som Energimyndigheten lagt fram till regeringen som innebär förändringar för energi- och klimatrådgivningen på ett lokalt, regionalt och nationellt plan.
Svar senast 2024-12-12, STK-2023-1608
Vänsterpartiet, genom Anders Andersson och Tobias Petersson föreslår i en motion att kommunfullmäktige ger berörda nämnder och bolag i uppdrag att utreda och planera för att Malmö stadion återvinns i största möjliga mån vid nybyggnation av Malmös nya stadionområde. Miljöförvaltningen anser att arbetet redan pågår i Malmö stad genom stadsfastigheters upphandling av samverkansentreprenör. Miljöförvaltningen instämmer dock med motionärernas intentioner då de går i linje med stadens principer för att öka resurseffektiviteten och minska klimatpåverkan i samband med byggnation. Samtidigt vill miljöförvaltningen påtala risken för föroreningar i rivningsmaterialet samt påminna om att rivningsmassor enligt lagens definition är avfall även om det ska återanvändas eller återvinnas.
Svar senast 2024-12-27, STK-2024-785
Stadskontoret har översänt motion från Emma-Lina Johansson (V) om att ta fram en rapport och rekommendationer för att förbättra hbtqia+-personers livsvillkor i Malmö stad. Miljöförvaltningen anser att en sådan rapport inte ska hanteras separat utan bör ingå som en del i stadens implementeringsarbete för policyn för mänskliga rättigheter, även om förvaltningen är positiv till motionens grundtanke. Miljöförvaltningen föreslår att nämnden föreslår till kommunfullmäktige att avslå motionen.
Svar senast 2025-01-09, STK-2024-1089
Detaljplanen syftar till att möjliggöra att befintliga verksamheter kan fortsätta verka inom fastigheten Malmkrossen 13 genom att fastigheten planläggs för centrumverksamhet (med undantag för övernattning) i kombination med verksamheter med begränsad omgivningspåverkan. Syftet är också att reglera bebyggelsens höjd och omfattning inom planområdet. Miljöförvaltningen tillstyrker förslaget till detaljplan, men anser att planbeskrivningen bör referera till kulturljudzonen och det väglednings-PM som tagits fram för bulleralstrande verksamheter. Miljönämnden rekommenderar även att en historisk inventering genomförs av tidigare verksamheter på fastigheten för att säkerställa att själva byggnaden är lämplig för föreslagen användning.
Svar senast 2024-12-14, SBN-2022-592
Stadsbyggnadsnämnden har för samråd översänt en remiss om detaljplan för Tygelsjö 52:34 till miljönämnden för besvarande. Syftet med planen är att öppna upp möjligheten för bostäder i form av småhusbebyggelse och flerbostadshus och utveckla den befintliga gården genom att möjliggöra bostäder, kontor, besöksanläggningar, tillfällig vistelse och vård samt att genomföra en östvästlig gata från Tygelsjövägen och ett område med natur i planområdets sydvästra hörn. Miljöförvaltningen anser inte att detaljplanen visar att den föreslagna bebyggelsen tillgodoser ett väsentligt samhällsintresse i miljöbalkens mening med avseende på ianspråktagande av jordbruksmark och tar därför inte ställning till planförslaget.
Svar senast 2024-12-12, SBN-2021-454