Möte 2019-04-10
-
1
Anmälan om förhinder att bevista dagens sammanträde
-
(Förslag den 23 april. Senast den 24 april.)
-
3
Fråga om närvarorätt för personalföreträdare
-
4
Fråga om närvarorätt för övriga närvarande
-
5
Informationsärende - Handlingsplan för Malmö stads kemikaliearbete 2020-2030 - Izabella Arwidson, projektledare, och Matilde Törnqvist, enhetschef, miljöstrategiska avdelningen (15 min)
-
6
Informationsärende - M21 - Olof Liungman, avdelningschef, miljöstrategiska avdelningen (15 min)
-
7
Informationsärende - Climate KIC - Jonas Kamleh, utredare, miljöstrategiska avdelningen (20 min)
-
8
Miljödirektören informerar
-
9
Redovisning av delegerade beslut - april 2019, MN-2019-15
-
Bilagor
-
297kb Ladda ner dokument
-
455kb Ladda ner dokument
-
116kb Ladda ner dokument
-
151kb Ladda ner dokument
-
299kb Ladda ner dokument
-
-
11
Anmälan av upprättade och utgående skrivelser - april 2019
-
12
Omprövning av föreläggande om utredning av åtgärder mot trafikbuller på förskole- och skolgårdar i Malmö, MN-2018-6134
Miljönämnden förelade 2018-11-20 tekniska nämnden att komma in med en utredning över vilka åtgärder som skulle kunna vidtas för att minska trafikbullret på de tio förskole- och skolgårdar som är utsatta för buller över riktvärdena. Tekniska nämnden har överklagat detta föreläggande om att utreda situationen på tio platser. Miljönämnden bedömer efter tekniska nämndens överklagande att miljönämndens föreläggande bör omprövas och upphävas. Miljönämnden har utifrån klagandes överklagande gjort bedömningen att rättsläget är oklart. Bullerfrågan är en komplex och stadsövergripande fråga där många förvaltningar kan ha ett ansvar. Miljönämnden avser därmed att utreda klagandes argument och gör därför en omprövning av ärendet för att gemensamt med fastighets- och gatukontoret utreda hur arbetet med att åtgärda bullerutsatta skol- och förskolegårdar ska genomföras framöver. Miljönämnden gör därför bedömningen att det i dagsläget inte är nödvändigt att förelägga tekniska nämnden om utredningar.
Svar till länsstyrelsen senast 2019-04-10.Bilagor
-
105kb Ladda ner dokument
-
110kb Ladda ner dokument
-
201kb Ladda ner dokument
-
267kb Ladda ner dokument
-
48kb Ladda ner dokument
-
-
13
Medborgarförslag - Malmö stad drunknar i plastpåsar efter torghandelns slut, alla plastpåsar borde förbjudas, MN-2018-10191
Medborgarförslaget Malmö stad drunknar i plastpåsar efter torghandelns slut, alla plastpåsar i handeln borde förbjudas har skickats till miljönämnden. Förslagsställaren föreslår att alla slags plastpåsar ska förbjudas inom handeln i Malmö. Förslaget ligger utanför den kommunala kompetensen.
-
176kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
87kb Ladda ner dokument
-
-
14
Medborgarförslag - Ökad satsning på solpaneler på kommunala fastigheter i Malmö stad, MN-2018-10238
Medborgarförslaget Alarmrapport varnar för en nära förestående klimatkris. Vi måste ställa om nu har skickats till miljönämnden. Frågeställaren föreslår att Malmö stad ska satsa på och investera i solpaneler till alla fastigheter som är kommunalt ägda. I förvaltningens förslag till yttrande ges en redogörelse över stadens pågående arbete med att öka andelen förnybar energi, inklusive solel.
-
202kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
87kb Ladda ner dokument
-
-
15
Utseende av representant i nätverket Eurocities miljöforum för mandatperioden 2019-2022, MN-2013-5353
Eurocities Miljöforum träffas två gånger per år för att diskutera olika miljöaspekter i europeiska städer samt ta ställning till förslag på lagstiftning från Europeiska Kommissionen. Miljöförvaltningen har haft stor nytta genom tidig insyn i förändringar i lagstiftning samt för kunskaps- och erfarenhetsutbyte med andra städer.
-
152kb Ladda ner dokument
-
-
16
Regional Centre of Expertise (RCE) - val av politisk representation för mandatperioden 2019-2022, MN-2015-5278
RCE Skåne (Regional Centre of Expertise), som verkar för lärande för hållbar utveckling i samverkan mellan offentlig förvaltning, lärosäten och näringsliv, godkändes av FN 2006. I styrgruppen är fem organisationer representerade: Malmö stad, Malmö universitet, Lunds kommun, Lunds universitet samt HUT Skåne. De båda städerna representeras av både politiker och tjänstepersoner. Förslaget är att Malmö stad även innevarande mandatperiod representeras av miljönämnden.
-
183kb Ladda ner dokument
-
-
17
Handlingsplan för miljöprogrammet - förslag till prioriterat arbete i Malmö stad 2018-2020, MN-2017-5878
Handlingsplan för miljöprogrammet – förslag till prioriterat arbete i Malmö stad 2019–2020 är en revidering av handlingsplanen Handlingsplan för miljöprogrammet – prioriterat arbete i Malmö stad 2015–2018. Uppdraget har varit att prioritera ytterligare jämfört med tidigare handlingsplan, med färre åtaganden och aktiviteter, samt att koppla åtagandena till de globala målen för hållbar utveckling, (Agenda 2030). Handlingsplan för miljöprogrammet –förslag till prioriterat arbete i Malmö stad 2019–2020 innehåller nu åtta åtgärdsområden, jämfört med 17 åtaganden i tidigare handlingsplan. Inom varje åtgärdsområde finns det förslag på aktiviteter både inom och utanför Malmö stads organisation.
Bilagor
-
343kb Ladda ner dokument
-
12mb Ladda ner dokument
-
18mb Ladda ner dokument
-
-
Miljönämnden förelade 2018-11-20 tekniska nämnden att komma in med en utredning över vilka åtgärder som skulle kunna vidtas för att minska trafikbullret på de tio förskole- och skolgårdar som är utsatta för buller över riktvärdena. Tekniska nämnden har överklagat detta föreläggande om att utreda situationen på tio platser. Miljönämnden bedömer efter tekniska nämndens överklagande att miljönämndens föreläggande bör omprövas och upphävas.
Miljönämnden har utifrån klagandes överklagande gjort bedömningen att rättsläget är oklart. Bullerfrågan är en komplex och stadsövergripande fråga där många förvaltningar kan ha ett ansvar. Miljönämnden avser därmed att utreda klagandes argument och gör därför en omprövning av ärendet för att gemensamt med fastighets- och gatukontoret utreda hur arbetet med att åtgärda bullerutsatta skol- och förskolegårdar ska genomföras framöver. Miljönämnden gör därför bedömningen att det i dagsläget inte är nödvändigt att förelägga tekniska nämnden om utredningar.