Det finns ingen information att visa
Inget protokoll har publicerats
Val av justerare
Redovisning av inkomna skrivelser april 2025
Redovisning av upprättade och utgående skrivelser april 2025
Anmälan av delegerade beslut april 2025
Miljödirektören informerar april 2025
Förtroendevald i miljönämnden som har deltagit på en förrättning sammanfattar aktuell information för nämnden.
Jonas Kamleh, strateg, och Hanna Pedersen, utredare, föredrar ärendet för nämnden.
Jeanette Lund, miljöinspektör, och Pernilla Fahlstedt, enhetschef, föredrar ärendet för nämnden.
Malmö stad är genom EU-direktiv och miljöbalken ansvariga för att miljökvalitetsnormerna följs Ett nytt EU-direktiv har antagits som ska var implementerat i de svenska miljökvalitetsnormerna från år 2026 och uppnått till år 2030. De flesta luftföroreningar som mäts har sjunkit de senaste åren, vilket är den allmänna trenden i de flesta länder i Europa. I Malmö uppnås redan idag det nya EU- direktivet och förslagen på nya miljökvalitetsnormer. De halterna som ligger som högst jämfört med normen, är kvävedioxid, där halterna idag ligger på cirka 90 procent av den nya normen. Halterna partiklar (PM2.5) ligger på cirka 80 procent av den nya normen och halterna partiklar (PM10) ligger på cirka 70 procent av normen.
Ola Gustafsson, enhetschef, föredrar ärendet för nämnden.
Malmö stad har tillsammans med föreningen Klimatriksdagen arrangerat ett klimatrådslag. Miljöförvaltningen har gjort en första bedömning av de förslag som kom fram under rådslaget för att se hur de linjerar med genomförandet av Malmö stads miljöprogram och redan pågående klimat- och miljöarbete i kommunen. De medverkande i klimatrådslaget efterfrågar ett ökat tempo i klimatomställningen. Många av rådslagets förslag ligger utanför miljönämndens ansvar. Det största intresset under rådslaget och flest förslag rör stadsutveckling samt trafik och mobilitet.
Miljötillståndsutredningens uppdrag har varit att ta ett helhetsgrepp om miljöbedömnings- och tillståndsprövningsprocessen i syfte att göra den enklare, mer effektiv och förutsebar. Huvudförslagen som utredningen lämnat är bildandet av en ny miljöprövningsmyndighet, ändringar i processen för miljöbedömning och tillståndsprövning, ändringar av vilka verksamheter som ska vara tillståndspliktiga respektive anmälningspliktiga samt att granskningsplikt och registreringsplikt införs. Förslagen berör kommunerna som tillsynsmyndigheter, remissinstans vid prövning och verksamhetsutövare av miljöfarlig verksamhet.
Kommunstyrelsen har översänt en remiss från Klimat- och näringslivsdepartementet om tillsyn och kontroll inom miljöbalkens område för yttrande. Miljöförvaltningen ser positivt på förslagen i remissen.
Regeringen har tillsatt en utredning med syfte att påskynda elektrifieringen av transportsektorn, vilket har resulterat i förslag om bland annat utökade möjligheter för kommuner att medge undantag för elektrifierade transporter, underlättande för samfälligheter att installera laddningsinfrastruktur, effektivare anslutningsprocesser genom exempelvis kapacitetskartor och energihubbar, samt nationell styrning och samordning. Miljöförvaltningen är generellt positiv till förslagen, men har några synpunkter. Förslaget om möjlighet att medge undantag för elektrifierade transporter kan påverka miljönämndens verksamhet genom ökat behov av tillsyn.
Länsstyrelsen Skåne har tillsammans med Region Skåne och Energikontor Syd tagit fram ”Klimat- och energistrategi för Skåne 2025–2030” inom ramen för samarbetet Klimatsamverkan Skåne. Strategin ska fungera som en vägledning för klimat- och energiarbetet i Skåne och innehåller regionala mål och prioriterade åtgärder för att nå dessa mål fram till år 2030. Miljöförvaltningen är generellt positiv till strategin men har ett antal synpunkter inom de olika åtgärdsområdena, bland annat att strategin saknar åtgärder kring havsbaserad vindkraft och att klimatfrågan inte lyfts tillräckligt gällande effektiva och fossilfria bostäder och fastigheter.
Efter en ändring av kommunallagen 2024 ska kommunfullmäktige för varje mandatperiod anta ett program med mål och riktlinjer för utförare av kommunal verksamhet – oavsett om de utförs i egen regi eller av privata utförare. Ändringen innebär en utvidgning av den tidigare bestämmelsen att kommuner ska ha ett program med mål och riktlinjer för privata utförare.
Miljönämnden har inte överlåtit någon del av sin verksamhet till privata utförare och berörs på så vis inte av den delen av det reviderade programmet. Miljöförvaltningen är positiv till programmet och att samma mål, riktlinjer och andra styrsignaler omfattar alla utförare av kommunal verksamhet.
Avsikten med ändringen av detaljplanen är att möjliggöra för en avloppstunnel under delar av centrala Malmö och att möjliggöra en anslutande avloppstunnel till Lund. Avloppstunneln kommer att öka kapaciteten i stadens dag- och spillvattensystem och bidra till att skydda närliggande vattenområden. Miljöförvaltningen ställer sig positiv till planändringen, men har synpunkter kring bland annat lukt, buller och grönska som bör beaktas i fortsatt planläggning.
Syftet med detaljplanen är att möjliggöra bostäder, parkeringshus och verksamheter. Detaljplanen ska säkerställa att befintlig bebyggelse med stort kulturhistoriskt värde och identitetsskapande funktioner inom planområdet bevaras och utvecklas. Miljöförvaltningen är positiv till föreslagen detaljplan, men föreslår ändå att miljönämnden inte tar ställning till förslaget då det behöver förtydligas avseende föroreningar i mark, grundvatten och byggnader. Utöver det bör det undersökas om ytterligare åtgärder kan göras för att hantera dagvatten och skyfallsvatten, bevara eller flytta träd, återbruka material och vatten samt ytterligare öka möjligheten till lokal produktion av förnybar energi.
Tekniska nämnden skickade den 14 februari 2025 in en anmälan om återvinning av avfall för anläggningsändamål till miljöförvaltningen. Anmälan omfattar återvinning av slaggrus i vägbanor inom ett större markområde inom Hyllie och omfattar flera fastigheter. Till anmälan har en miljö- och hälsoriskbedömning med beräkning av platsspecifika riktvärden samt riktvärden för lakbarhet utförts.
Miljöförvaltningen bedömer att åtgärden omfattas av tillståndsplikt. Detta med anledning av åtgärdens omfattning, områdets känslighet och de skyddsåtgärder som föreslås i anmälan
Sortera Materials AB har ansökt om tillstånd till befintlig och utökad avfallsverksamhet hos mark- och miljödomstolen. Verksamheten kommer att utgöra en så kallad industriutsläppsverksamhet. Miljönämnden har tidigare yttrat sig i ärendet och har ansett att ansökan behövde kompletteras. Mark- och miljödomstolen har nu gett nämnden möjlighet att yttra sig över ansökans kompletteringar. Miljöförvaltningen bedömer att ansökan endast delvis kompletterats. Kompletteringsbehovet kvarstår. Det går inte att göra en samlad bedömning av verksamhetens miljöpåverkan och det går därför inte heller att ta ställning till om ansökan ska tillstyrkas eller avstyrkas.
Nämndsinitiativ från Tobias Peterson (V) om att utreda införandet av trängselskatt i Malmö