Hoppa över navigering
  1. Förslag på justeringsdag 2025-04-01.

     

    Förslag på justeringsperson (utöver ordförande) Tony Rahm (M).

  2.  

    a) Information inför granskning FÖP Jägersro inklusive godslogistikrapport (Åke Hesslekrans & Jonas Standar)

     

    b) Information om Bostadsförsörjningsprogrammet (Daniel Johansson & Tyke Tykesson)

     

    c) Information inför resan till Paris (Lotta Hansson & Finn Williams)

     

  3.   3

    Information - klimatstrategisk budget

  4. Förteckning över skrivelser inför stadsbyggnadsnämnden 2025-03-26.

  5.   5

    Anmälan av delegationsbeslut

  6.   6

    Anmälan av beslut, domar och laga kraft

  7. I nämndsbudget 2024 beslutade stadsbyggnadsnämnden om sex nämndsuppdrag: utreda hur en variation av mindre och större aktörer som bygger i staden kan stimuleras, utarbeta en konkretisering av Arkitekturstaden Malmö, utreda hur en modell för hänsynstagande till naturvärden samt ekologisk kompensation kan utformas när staden utvecklas, utveckla Urban Academy som plattform för en mer inkluderande arkitektur- och samhällsbyggnadsbransch, påbörja en revidering av parkeringspolicyn, utveckla metod och verktyg för barn och ungas involvering och delaktighet i stadsutvecklingen. I ärendet återrapporteras hur stadsbyggnadskontoret arbetat med fyra av de sex nämndsuppdragen. Uppdragen om revidering av parkeringspolicyn samt metod och verktyg för barn och ungas involvering och delaktighet i stadsutvecklingen återrapporteras vid nästa nämndssammanträde.

  8. I en motion till kommunfullmäktige föreslår Kay Wictorin (C) ett stärkt helhetsgrepp på äldrefrågorna. Stadsbyggnadsnämndens svar avgränsas till den tredje beslutspunkten om ”att den rapport som äldreombudsmannen avger vartannat år ska tillställas såväl kommunfullmäktige som samtliga nämnder och kommunala bolag”. Stadsbyggnadsnämnden föreslår att kommunfullmäktige bifaller den del av motionen som avser att den rapport som äldreombudsmannen avger vartannat år ska tillställas såväl kommunfullmäktige som samtliga nämnder och kommunala bolag. Stadsbyggnadsnämnden tar inte ställning till förslag om äldreombudsmannens placering.

    Bilagor

  9. Efter en ändring av kommunallagen 2024 ska kommunfullmäktige för varje mandatperiod anta ett program med mål och riktlinjer för utförare av kommunal verksamhet – oavsett om de utförs i egen regi eller av privat utförare. Ändringen innebär en utvidgning av den tidigare bestämmelsen att kommuner ska ha ett program med mål och riktlinjer för privata utförare. Stadsbyggnadsnämnden är positiv till programmet och att samma mål, riktlinjer och andra styrsignaler omfattar alla utförare av kommunal verksamhet.

    Bilagor

  10. Stadsbyggnadsnämnden har läst Hållbarhetsrapporten och har inga synpunkter utöver att nämnden instämmer i att fritid är en viktig fråga för stadens sociala hållbarhet, inte minst för barn och unga. Stadsbyggnadsnämnden har gett input till den sammanställning av aktiviteter från nämnderna som gjorts som komplettering till hållbarhetsrapporten. Stadsbyggnadsnämnden stödjer stadens fritidsutbud aktivt genom löpande samverkan med andra nämnder. De senaste åren har en rad utvecklingsinsatser gjorts för att stärka stadens planering av fritid och kultur.

    Bilagor

  11. Revisorskollegiet har till stadsbyggnadsnämnden, gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden samt hälsa-, vård- och omsorgsnämnden översänt Granskning av efterlevnad av policy för mänskliga rättigheter (SR-2024-91) för yttrande. Granskningen gör gällande att granskade nämnder inte på ett systematiskt sätt omsatt policyns vägledande principer i verksamhetsplanering och uppföljning.

    Bilagor

  12. Utvecklingsplan för kontaktcenter 2025 och framåt är en del av Malmö stads strategiska inriktning för medborgarservice och syftar till att skapa en grund för ett gemensamt arbete för medborgarservice inom Malmö stad. Planen är flerårig och kommer förnyas varje år. För 2025 lyfter den fram fem utvecklingsområden: tillgänglighet och serviceinriktat bemötande,  rättighetsbaserad service, digitalisering och servicekommunikation, lokal service samt samarbetsprocess.

    Bilagor

  13. Klimat- och näringslivsdepartementet har översänt Miljötillståndsutredningens betänkande En ny samordnad miljöbedömnings- och tillståndsprövningsprocess (SOU 2024:98) på remiss till bl.a. Malmö stad.

    Bilagor

  14. Landbygds- och infrastrukturdepartementet har tagit fram ett betänkande, Mot en effektiv elektrifiering av transportsystemet (SOU 2024:97). Stadsbyggnadsnämnden ser i grunden positivt på förslaget om att ge möjlighet att medge undantag för elektrifierade transporter i lokala trafikföreskrifter om förbud mot lastbilstrafik. Nämnden anser dock att den föreslagna lydelsen i trafikförordningen skapar en del otydlighet och frågor kring hur verktyget ska användas. Stadsbyggnadsnämnden ser att förslaget om energihubbar och förbättrade förutsättningar för innovativa energilösningar ligger i linje med ambitionerna i Malmö hamn och ger förutsättningar för ytterligare satsningar där.

    Bilagor

  15. Landsbygds- och infrastrukturdepartementet har översänt betänkandet Avgift för områdessamverkan-och andra åtgärder för trygghet i byggd miljö (SOU 2025:5) på remiss till bl.a. Malmö stad.

    Bilagor

  16. Danmark bjuder in till samråd om förslag till reviderade vattenområdesplaner 2021 - 2027 samt miljörapport med miljöbedömning av planen. Planen är enligt Eus ramdirektiv för vatten och syftar till att uppnå god status i alla typer av vattenförekomster. I planen föreslås åtgärder för att minska tillförseln av näringsämnen till kustvatten som kan ha en positiv inverkan även på Sveriges vatten.

    Bilagor

  17. Strategiförslaget syftar till att arbetet med klimat och energi ska intensifieras för att nå uppsatta regionala mål. Strategin är en vägledning för det regionala klimat- och energiarbetet i Skåne, och har tagits fram av Länsstyrelsen Skåne, Region Skåne och Energikontor Syd inom Klimatsamverkan Skåne. Strategiförslaget innehåller regionala mål och prioriterade åtgärder för att nå dessa mål fram till år 2030. 

    Bilagor

  18. MKB förvärvade 2017 fastigheten med avsikten att förtäta fastigheten och bygga om den befintliga fängelsebyggnaden för att tillskapa nya hyresbostäder. MKB gör nu bedömningen att förändrade förutsättningar innebär att bolaget inte kan tillskapa hyreslägenheter med rimliga hyror på fastigheten. MKB har även prövat att i samarbete med en extern aktör gemensamt utveckla fastigheten varvid den externa aktören var tänkt tagare av bland annat fängelsebyggnaden. Utvecklingen i konjunktur, räntor och byggkostnadsökningar medförde att samarbetet avslutades. Mot bakgrund av vad som anges i de ägardirektiv som gäller för MKB, ska kommunfullmäktige ta ställning vad gäller avyttring av fastigheter och enskilda bostäder.

    Bilagor

  19. Antagande.
    Syftet med detaljplanen är att möjliggöra en ny, större, flexibel byggnad för högskole- och universitetsutbildning, gymnasium, vuxenutbildning, kontor och centrumverksamheter. Syftet är också att säkerställa en användning och utformning av bebyggelsens bottenvåning som kan bidra till att levandegöra kringliggande gaturum och kaj, samt att säkerställa
    en användning och utformning av bebyggelsen som gör platsens historiska sammanhang fortsatt läsbart. 

    Bilagor

  20. Antagande.
    Planändringen gör det möjligt att inreda vinden i befintligt bostadshus inom fastigheten Gnistan 10.

    Bilagor

  21. Granskning.
    Planförslaget innebär att fastigheten, som idag är bebyggd med en större villa, kan användas för centrumverksamhet. Planförslaget skyddar den befintliga jugendvillan med rivningsförbud, skydds- och varsamhetsbestämmelser.

    Bilagor

  22. Granskning.
    Planförslaget möjliggör uppförandet av en 16 våningar hög byggnad för bostäder och centrumändamål på Bennets väg 13. Byggnaden ska utformas så att den framstår som ett landmärke och en målpunkt både på lokal nivå och i ett större sammanhang. Planförslaget möjliggör också en ombyggnad av Bennets väg.

    Bilagor

  23. Samråd.
    Planförslaget möjliggör ny bebyggelse i tre kvarter längs med Per Albin Hanssons väg. Det innehåller förskola, bostäder och ett kvarter med flexibel användning, bland annat vård, forskning och centrumverksamhet. Planförslaget innebär också att området länkas ihop med omgivande stadsdelar genom nya gator och stråk. 

    Bilagor

  24. Planuppdrag.
    Avsikten med detaljplanen är att ändra delar av gällande detaljplan, PL 1608, för fastigheten Hävringe 7. Ändringen avser tillåta en bredare kontorsanvändning för de befintliga kontorslokalerna på fastigheten samt centrumverksamhet (restaurang).

    Bilagor

  25. Planbesked och planuppdrag.
    Begäran om planbesked och planuppdraget avser att bekräfta befintlig markanvändning och funktioner inom platsen i form av två befintliga byggnader med café och kiosk, toaletter, cykelverkstad och förråd, samt därutöver cykelparkering under tak.
    Idag finns ett tidsbegränsat bygglov för verksamheterna.

    Bilagor

  26. Planuppdrag.
    Avsikten med ändringen av detaljplan är att pröva möjligheten att ändra byggnadshöjden från högst 12 meter till högst 19 meter på delar av gällande detaljplan.

    Bilagor

  27. Planuppdrag.
    Avsikten med ändringen av detaljplan är att pröva möjligheten för utbyggnad av ett 7 000 kvadratmeter stort väderskydd i form av ett lagertält.

     

    Bilagor

  28. Planuppdrag.
    Planuppdraget avser att begränsa markanvändningen inom planområdet till centrum och befästa utbredningen av befintliga byggnader. En ny detaljplan enligt planuppdraget bedöms vara förenlig med översiktsplanen och länsstyrelsens granskningsyttrande över översiktsplanen. Planområdet ligger i norra Kirsebergsstaden och omfattar fastigheten Centralfängelset 1. Berört område utgör cirka 20 000 kvadratmeter. 

     

    Bilagor

  29. Planbesked.
    Begäran om planbeskedet avser ändring av gällande fastighetsindelningsbestämmelse (FIB) för att möjliggöra en ny fastighetsindelning. 

    Bilagor

  30. Planbesked.
    Stadsbyggnadskontoret föreslår att den sökande ges ett positivt planbesked. Givet platsen förutsättningar bedöms det lämpligt att pröva ändring av gällande detaljplan för att möjliggöra att inreda befintlig vind till bostad inom fastigheten. Planbesked bedöms vara förenlig med översiktsplanen och länsstyrelsens granskningsyttrande över översiktsplanen.

    Bilagor

  31. Planbesked.
    Begäran om planbesked för Skumparp 1:18 föreslår småhus på en gräsbevuxen yta som enligt planen ska förbli jordbrukslandskap. Förslaget strider mot Malmös översiktsplan 2023 och länsstyrelsens yttrande om att bevara kulturhistoriska värden. Bristfällig kollektivtrafik skulle även öka bilberoendet och motverka stadens hållbarhetsmål.

    Bilagor

  32. Planbesked.
    Stadsbyggnadskontoret föreslår att den sökande ges ett positivt planbesked. Begäran om planbesked avser ändring av gällande detaljplan för att skapa förutsättningar för att utvidga befintlig livsmedelsbutik på del av fastighetens innergård. Tillbyggnaden är tänkt att vara i ett plan och ansluta till befintliga enplansbyggnader i norr och väster.

    Bilagor

  33. Återkallande.
    Området är inte längre aktuellt för förtätning varför planarbetet avslutas och detaljplanen återkallas.

    Bilagor

  34. Åtgärden innebär nybyggnad av multihus med lokaler för centrumverksamhet, friskvård mm samt installation av solceller på tak inom fastigheten Virket 8. Fastigheten är belägen i ett mycket centralt läge strax söder om Södervärns busstation. Den nya byggnaden som bland annat innehåller vårdcentral, gym, butik och restaurang kommer att bilda ett slutet kvarter tillsammans med befintlig bebyggelse. Stadsbyggnadskontoret bedömer att åtgärden är förenlig med gällande detaljplan och uppfyller kraven om en god gestaltning. Bygglov föreslås beviljas.

  35. Ansökan avser nybyggnad av flerbostadshus med förskola i de två nedersta våningarna, samt nybyggnad av förråd, miljöhus och väderskyddad cykelparkering. Fastigheten ligger inom detaljplan. Syftet med detaljplanen är att förtäta Bellevuegården med bostäder samt förskola. Förskolan har 80 -100 barn friyta 30 kvm/barn uppfylls med 81 barn och 25 kvm/barn uppfylls med 97 barn. 25 kvm/barn uppfylls inte med 100 barn. Förslaget avviker ifrån gällande detaljplan när det gäller angiven grönytefaktor. En avsiktsförklaring för grönytefaktorn finns och grönytefaktorn ska uppfyllas när uppdatering av hela Bellevugården är gjord. Förslaget avviker när det gäller högsta taknockshöjd med 9 cm. bedömning görs att avvikelserna tillsammans är en liten avvikelse. Förslaget är väl gestaltat med material- och kulörval samt ett formspråk som tar sin utgångspunkt i den befintliga bebyggelsens skulpturala kvaliteter. Stadsbyggnadskontoret föreslår att bygglov beviljas.

  36. Ansökan avser nybyggnad av flerbostadshus med förskola i de två nedersta våningarna, samt nybyggnad av förråd, miljöhus och väderskyddad cykelparkering. Fastigheten ligger inom detaljplan. Syftet med detaljplanen är att förtäta Bellevuegården med bostäder samt förskola. Förslaget avviker ifrån gällande detaljplan när det gäller angiven grönytefaktor. En avsiktsförklaring för grönytefaktorn finns och grönytefaktorn ska uppfyllas när uppdatering av hela Bellevuegården är gjord. Förslaget avviker när det gäller angiven sockelhöjd. Bedömning görs att avvikelserna tillsammans är en liten avvikelse. Förslaget är väl gestaltat med material- och kulörval samt ett formspråk som tar sin utgångspunkt i den befintliga bebyggelsens skulpturala kvaliteter. Stadsbyggnadskontoret föreslår att bygglov beviljas.

  37. Föreslagen åtgärd innebär uppförande av lagerbyggnad med kontor och showroom samt en tillhörande parkering. Fastigheten är belägen norr om Käglinge rekreationsområde i Oxie och kommer ha tillfartsväg mot Sofiedalsvägen. Stadsbyggnadskontoret bedömer att förslaget är anpassat till stads- och landskapsbilden och att kraven på god form-, färg- och materialverkan uppfylls.

  38. Ansökan avser förhandsbesked för nybyggnad av ett parhus. Fastigheten ligger utanför detaljplan men inom sammanhållen bebyggelse i utkanten av Fårabäcks by. Platsen är en lucktomt. Ytterligare en byggnad med två bostäder på platsen anses som en naturlig komplettering och som inte behöver föregås av detaljplan. Fastigheten kan anslutas till VA. Stadsbyggnadskontoret föreslår att stadsbyggnadsnämnden ger positivt förhandsbesked.

  39. Åtgärden på del av fastigheten Innerstaden 9:173 innebär rivning av del av källaren placerad intill källarväggen i norra läktaren, samt rivning av tillhörande ramp. Rivningen är nödvändig för att förberedande arbeten inför byggnationen av den nya Multisportbyggnaden ska kunna utföras. 

  40. Två tillbyggnader har påbörjats inom fastigheten Toffelmakaren 1 efter bygglov beviljats men innan startbesked meddelats. Stadsbyggnadskontoret föreslår därför att stadsbyggnadsnämnden tar ut byggsanktionsavgifter av fastighetsägaren.

     

  41. Ett nytt ventilationssystem har installerats utan startbesked inom fastigheten Kylvik 2 (Rönnviksgatan 13). Del av ventilationssystemet är uppförd på byggnadens fasad. Stadsbyggnadskontoret föreslår därför att stadsbyggnadsnämnden tar ut byggsanktionsavgifter för installationen av ventilationssystemet i byggnaden och för den fasadändring som systemet medför.

  42. Ett plank och två tillbyggnader har uppförts utan bygglov och startbesked inom fastigheten Tegelgolvet 1 på adressen Oxievångsgatan 268. Då tomträttsinnehavaren getts tillfälle att yttra sig inom fem år från plankets uppförande föreslås stadsbyggnadsnämnden ta ut en byggsanktionsavgift av fastighetsägaren för planket. Den ena tillbyggnaden bedöms sannolikt kunna få bygglov i efterhand men inte den andra. Stadsbyggnadsnämnden föreslås därför besluta att förelägga tomträttsinnehavaren att senast tre månader från det att beslutet vinner laga kraft söka bygglov för den ena tillbyggnaden och ta bort den andra tillbyggnaden. Föreläggandet att ta bort den andra tillbyggnaden föreslås förenas med ett löpande vite på 15 000 kr för varje påbörjad tremånadersperiod som föreläggandet inte följts.

  43. Två containrar har uppförts inom fastigheten Automobilen 2. Containrarna är varaktigt placerade inom fastigheten och bedöms uppfylla kraven för att utgöra byggnader. Nybyggnaderna saknar bygglov. Stadsbyggnadskontoret föreslår därför att stadsbyggnadsnämnden förelägger tomträttshavaren att ta bort containrarna.

  44.   44

    Sammanställningsblad för detaljplaneärenden och bygglovsärenden vid stadsbyggnadsnämndens sammanträden 2025

Det finns ingen information att visa

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.