Möte 2021-02-18
-
1
Genomgång och föredragning av ärenden
-
2
Val av justerare samt justeringsdag (förslag på justeringsdag 1/3)
-
Förteckning över inkomna skrivelser inför stadsbyggnadsnämndens sammanträde 2021-02-18.
-
153kb Ladda ner dokument
-
-
6
Delegering från kommunfullmäktige - årlig redovisning av beslut för 2020 fattade med stöd av 2 § i reglementet för stadsbyggnadsnämnden
Under 2 § i stadsbyggnadsnämndens reglemente finns de delegerade uppdrag som nämnden fått i uppdrag att fatta beslut om i kommunfullmäktiges ställe. Beslut som fattas med stöd med denna paragraf ska årligen redovisas till kommunfullmäktige.
-
110kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
194kb Ladda ner dokument
-
-
Digital information utskickad innan sammanträdet.
-
Bifogad rapport innehåller stadsbyggnadsnämndens redovisning av Årsanalys 2020. Till ärendet är bilagt årsuppföljning avseende Uppföljning av grunduppdraget 2020, Systemuppföljning av systematisk arbetsmiljö (SAM) och Uppföljning av arbetsmiljö 2020.
Ärendet inleds med information som ges av stadsbyggnadsdirektör Marcus Horning.
-
136kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
120kb Ladda ner dokument
-
366kb Ladda ner dokument
-
-
Ärendet innehåller rapporten Uppföljning av intern kontroll 2020. De kommungemensamma granskningarna för år 2020 avser otillåten påverkan, förmån av kost samt röjande av sekretess. Nämndens granskningar år 2020 avser granskning av bygglovärenden som passerat lagstadgad handläggningstid om 10 respektive 20 veckor och vilka ekonomiska konsekvenser det medför, granskning om byggnads-, adress- och lägenhetsinformation registreras korrekt i LINA samt bisyssla.
-
135kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
522kb Ladda ner dokument
-
-
Den interna kontrollplanen tas fram utifrån tre samverkande metoder: riskanalys på förvaltningens respektive avdelningar, uppföljning av föregående års plan samt kommunstyrelsens beslut om gemensamma kontrollpunkter för Malmö stads nämnder.
-
114kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
363kb Ladda ner dokument
-
-
Taxa för sotning och brandskyddskontroll justeras med 9,94% i enlighet med SKR:s Sotningsindex 2020. Från och med 2021-03-01 höjs timersättningen för sotning till 503 kr och timersättningen för brandskyddskontroll höjs till 985 kr. Taxan för sotning och brandskyddskontroll är exklusive moms.
-
136kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
39kb Ladda ner dokument
-
25kb Ladda ner dokument
-
-
12
Remiss från kommunfullmäktige - Motion av John Eklöf (M) och Linda Obiedzinski (M) om Malmö stads lokalkostnader, STK-2020-1284
Stadsbyggnadsnämnden är positiva till att det sker en fortlöpande utvärdering av hur stadens investeringar i nya lokaler faller ut, både i avseende kostnader och kvalitet. Det är också ett gemensamt intresse för stadens förvaltningar och nämnder att de processer och beslut som påverkar framdriften av nya investeringar, är förutsägbara och samordnade. Det finns flera pågående arbeten inom staden, som verkar för att dessa aspekter belyses och förbättras.
-
132kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
163kb Ladda ner dokument
-
-
Regionplanen är den första i sitt slag i Skåne och tas fram i enlighet med Plan- och bygglagen. Regionplanen innehåller strategier och planeringsprinciper och ska visa Skånes samlade vilja samt ge förutsättningar för utvecklingen av de fysiska strukturerna.
Digital information utskickad innan sammanträdet.
-
14
Remiss - Boverkets rapport mått på bostadsbristen - förslag på hur återkommande bedömningar ska utföras, rapport 2020:21, STK-2021-65
Stadskontoret har till stadsbyggnadsnämnden översänt remiss från Finansdepartementet angående Boverkets rapport Mått på bostadsbristen – förslag på hur återkommande bedömningar ska utföras. Boverket föreslår en modell där antalet hushåll som saknar en rimlig bostad beräknas.
Ärendet inleds med information som ges av planarkitekt Tyke Tykesson.
-
153kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
188kb Ladda ner dokument
-
-
Konsultbolag KPMG har på uppdrag av stadsrevisionen granskat hur olika förvaltningar i Malmö stad hanterar statsbidrag från Migrationsverket för att säkerställa att det finns en ändamålsenlig hantering av bidraget. Utifrån genomförd granskning är den sammanfattande bedömningen att vissa förvaltningar inte i tillräcklig omfattning säkerställer att det finns en ändamålsenlig hantering av statsbidrag från Migrationsverket. Stadsbyggnadsnämnden är inte omnämnd att ha några brister men har ålagts att lämna yttrande till Revisorkollegiet samt rekommenderats att utarbeta en rutin tillsammans med Arbetsmarknads- och socialnämnden.
-
117kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
126kb Ladda ner dokument
-
127kb Ladda ner dokument
-
275kb Ladda ner dokument
-
-
PwC har på uppdrag av stadsrevisionen granskat digitalisering och lämnat rekommendationer för digitaliseringsarbetet i Malmö stad. Revisorskollegiet har beslutat att skicka över rapport och missiv i granskning för yttrande till stadsbyggnadsnämnden. Det ska i yttrandet framgå vilka åtgärder nämnden avser vidta med anledning av de bedömningar och rekommendationer som framgår av PwC:s rapport.
-
143kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
348kb Ladda ner dokument
-
94kb Ladda ner dokument
-
514kb Ladda ner dokument
-
-
Mobilitet för Malmö är ett komplement till och en fördjupning av Policy och norm för mobilitet och parkering i Malmö och syftar till att ge riktlinjer och inspiration i arbetet med mobilitetsåtgärder. Vidare innehåller skriften utformningskrav för cykel- och bilparkering på kvartersmark. Skriften vänder sig specifikt till fastighetsägare, men även till trafikplanerare, arkitekter och andra som arbetar med mobilitet och parkering.
Ärendet inleds med information som ges av trafikplanerare Emily Evenäs.
-
155kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
20mb Ladda ner dokument
-
272kb Ladda ner dokument
-
-
18
Detaljplan för del av fastigheten Hyllie 165:61 m.fl. (södra delen av Holmastan) i Hyllie i Malmö (Dp 5546)
Antagande.
Detaljplanen medger bostadsbebyggelse i tre till sex våningar. Förslaget gör det möjligt att bygga cirka 680 bostäder. Detaljplanen medger också parkeringshus, centrumverksamheter, kontor och förskola.-
150kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
13mb Ladda ner dokument
-
96kb Ladda ner dokument
-
44kb Ladda ner dokument
-
-
19
Detaljplan för del av fastigheten Hyllie 165:61 m.fl. (mellersta delen av Holmastan) i Hyllie i Malmö (Dp 5588)
Antagande.
Detaljplanen möjliggör för sex flerbostadshus i 5–6 våningar samt två längor med radhus. Därutöver möjliggörs en förskola, lokaler för centrumverksamhet och tre mindre parkstråk.-
138kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
10mb Ladda ner dokument
-
21kb Ladda ner dokument
-
117kb Ladda ner dokument
-
-
Antagande.
Syftet med ändring av detaljplanen är att ändra markanvändningen, så att handel med livsmedel tillåts på fastigheten.-
128kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
Samråd
Syftet med detaljplanen är att möjliggöra utvecklingen av del av Lindängelund med sjö, bullervall och anlagda parkytor med både ordnade och naturlika delar. Utvecklingen följer den utformning och inriktning som beslutats av kommunstyrelsen år 2009. Planområdet omfattar i huvudsak Millennieskogen och Landskapsparken.Digital presentation utskickad innan sammanträdet.
-
176kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
18mb Ladda ner dokument
-
-
Samråd.
Syftet med detaljplanen är att göra det möjligt för en redan etablerad biltvätt att bli permanent. Verksamheten har idag tidsbegränsat bygglov.-
117kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
951kb Ladda ner dokument
-
536kb Ladda ner dokument
-
-
23
Ändring av detaljplan för fastigheten Lyckan 30 m.fl. i Sofielunds industriområde i Malmö (ÄDp 5651)
Samråd.
Planförslaget möjliggör det utvecklingsbehov pågående verksamhet står inför. Avsikten är att kunna anpassa produktionsbyggnaderna till en mer effektiv, ändamålsenlig och hållbar pro-cesslinje, vilket kräver högre byggnadshöjd och mer flexibel byggnadsplacering. Värdefull kulturmiljö skyddas för förståelsen av områdets historia och dess betydelsen för områdets karaktär.-
150kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
215kb Ladda ner dokument
-
-
Planuppdrag.
Syftet med detaljplanen är att göra det möjligt att etablera ett verksamhetsområde för industri, kontor och handel på delar av fastigheterna Oxie 18:3 och 1:5. Verksamhetsområdets karaktär förväntas vara småskaligt och är beläget i direkt närhet till befintligt verksamhetsområde i nordöstra Oxie. Planläggningen motiveras av att området är utpekat i översiktsplanen som lämpligt för placering av verksamhetstomter. Fastighets- och gatukontoret anser att det är särskilt viktigt att små verksamhetstomter kan byggas på platsen.Ärendet inleds med information som ges av planarkitekt Sofie Norin.
-
168kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
Planuppdrag.
Syftet med detaljplanen är att möjliggöra centrumverksamhet och bostäder inom planområdet.-
116kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
Planuppdrag.
Planprogrammets syfte är att pröva lämplig strategisk inriktning på stadsdelnivå, möjligheterna att bebygga Rosengård 130:405 med blandad stadsbebyggelse och integreras i sin omgivning samt hur centrala Jägersro behöver utvecklas. Syftet är vidare att planprogrammet ska utgöra ett underlag för detaljplanering.
Planprogramsprocessen föreslås starta år 2022.Digital information utskickad innan sammanträdet.
-
175kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
Planuppdrag.
Planprogrammets syfte är pröva möjligheterna att bygga ett varierat område med en blandning av bostadstyper samt att möjliggöra en centrumetablering och ta ett samlat grepp på dagvatten och skyfallsfrågor. Syftet är också att pröva hur dialogerna inom ramen för ett planprogram kan bidra till att stärka lokalsamhället och den kollektiva förmågan att engagera sig och bidra till Klagshamns välmående och särart som ort. Planprogrammet kommer att utgöra ett underlag för detaljplanering.Digital information utskickad innan sammanträdet.
-
158kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
573kb Ladda ner dokument
-
-
Hösten 2020 tog stadsbyggnadsnämnden ett nämndinitiativ kring att utreda centrum i Klagshamn. I initiativet nämndes särskilt en plats, fastigheten Dansbanan 34, i Klagshamn som föregåtts av en dialog med aktiva boenden i Klagshamn. I överenskommelse med SBN AU december 2020, beslöts att svara på frågan om Dansbanan 34 separat.
-
739kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
46kb Ladda ner dokument
-
-
Planuppdrag.
Syftet med ändringen av detaljplan är att göra det möjligt att inreda vind i befintligt bostadshus för att tillskapa ytterligare lägenheter samt att säkerställa byggnadens befintliga publika användning i bottenvåningen inom Alven 26 mot Nobelvägen. Planen behöver också rättas efter befintliga förhållanden så att en obebyggd byggrätt kan utnyttjas, samt utreda om befintlig byggrätt mot Idunsgatan kan utökas i begränsad omfattning.-
151kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
Planuppdrag.
Syftet med detaljplaneändringen är att möjliggöra förändringar i fastighetsindelningen mellan Bonny 5 och 7 genom att ta bort gällande fastighetsindelningsbestämmelser.-
118kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
316kb Ladda ner dokument
-
-
Genom Malmöinitiativet har ett förslag om att låta förskolan på fastigheten BLOSSHÖGEN 1 vara kvar kommit in. Stadsbyggnadsnämnden fattade 2020-11-19 beslut om att avslå ansökan om permanent bygglov för förskola (PR 2020-0372). En överklagan inkom 2020-11-25.
-
143kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
113kb Ladda ner dokument
-
956kb Ladda ner dokument
-
-
Åtgärden innebär att ett bostadskvarter med två flerbostadshus uppförs. Inom fastigheten föreslås tre butiker i bottenplan, en komplementbyggnad för cyklar på gården med integrerat bullerplank, samt sopkasuner i fastighetens nordöstra del. Sammantaget föreslås 105 hyreslägenheter med varierande storlek, från 1 rok om 32 kvm till 5 rok om 106 kvm. På gården föreslås en komplementbyggnad för cyklar med integrerat bullerplank samt parkering för rörelsehindrade.
-
Åtgärden avser nybyggnad av flerbostadshus i 3 -7 våningar, omfattande 35 lägenheter och en lokal för kontor. Befintlig marknivå på gårdsytan höjs och kring gården uppförs stödmur och plank i fastighetsgräns. Bilparkering ordnas utanför fastigheten genom avtal i parkeringshus och PRH (parkering för rörelsehindrade) som markparkering genom servitutsavtal. Åtgärden innebär liten avvikelse från gällande detaljplan avseende trafikbuller och våningshöjd.
-
Åtgärden innebär att ett kontorshus om fem våningar med en respektive två indragna våningar byggs. I bottenplanet vid respektive hörn mot norr skapas butikslokaler. I den södra delen är det möjligt att passera igenom byggnaderna via två portiker och vidare genom fastigheten.
-
Ansökan avser nybyggnad av parhus med garage inom en fastighet utanför detaljplan och områdesbestämmelser. Fastigheten har sen tidigare ett förhandsbesked för en bostad. Nu söker man för två bostäder.
-
Ärendet avser nybyggnad av ett miljöhus. Miljöhuset placeras på en bostadsgård i anslutning till ett flerbostadshus. Fastigheten saknar befintligt miljöhus. Åtgärden strider mot gällande detaljplan avseende placering på mark som inte får bebyggas. Möjlighet till planenlig placering saknas. Hänsyn har tagits till miljöhusets påverkan på stadsbilden, berörda grannar samt till VA SYD:s arbetsförfarande. Berörda grannar har inkommit med erinran emot föreslagen placering av miljöhuset.
-
Åtgärden innebär att tre balkonger mot gård på plan 3 - 5 återställs. Hänsyn har behövt tas framförallt beträffande kulturmiljö.
-
Åtgärden innebär att 2 nya bostäder inreds i en verksamhetslokal. Föreslagna bostäder är placerade i källarplan, 1 trappa ner från entréplan i ett flerbostadshus. Hiss saknas. Föreslagen parkeringsplats för rörelsehindrade är placerad 70 meter från bostadsentrén. Närhet till gångstråk, siktvinkel och brist på avskärmning innebär att insynen i lägenheterna blir betydande. Sammantaget anser stadsbyggnadskontoret att förslaget inte uppfyller kravet på tillgänglighet och lämplighet enligt 8 kap 1 plan- och bygglagen, PBL.
-
Åtgärden innebär att befintliga träfönster och balkongdörrar byts till nya fönster och fönsterdörrar i aluminium. Byggnaden uppfördes efter ritningar från 1903 och är ett exempel på en lågmäld nyrenässans som var typisk för tidens byggande när det gällde enklare bostadsbebyggelse runt Möllevången. Befintliga fönster och ovanliggande täckplåtar kom till i mitten på 70-talet och är således inte original. Föreslagen åtgärd bedöms strida mot PBL med avseende på varsamhetskraven, kraven på god form-, färg-, och materialverkan samt anpassning till stadsbilden.
-
Åtgärden innebär en om- och tillbyggnad av ett befintligt garage inom en fastighet utanför detaljplan med ett befintligt enbostadshus.
-
Ansökan om bygglov för uppsättning av digital LED-skylt på fastigheten KARLSVIK 8 (LUNDAVÄGEN 74) i Malmö kommun. Ansökan avser en strax under 5x3 meter stor bildväxlande digital LED-skylt som vänder sig mot Stockholmsvägen. Digitala skyltar har en större påverkan på trafik, stadsmiljö och människor i sin helhet än analoga skyltar. Ju mer dominerande och uppmärksamhetskrävande skyltar blir desto mer riskerar staden att påverkas negativt. Med hänsyn även till stadsbyggnadskontorets riktlinjer samt upprepningseffekten föreslås avslag på ansökan.
-
Åtgärden innebär att en takskylt placeras på ett takfall som vetter ut mot Gustav Adolfs torg. Åtgärden anses strida mot riktlinjer antagna av stadsbyggnadsnämnden avseende skyltning. Åtgärden befaras medföra en oönskad upprepningseffekt av liknande skyltning. Åtgärden bedöms strida mot PBL avseende dess lämpligt med hänsyn till stadsbilden samt intresset av en god helhetsverkan.
-
Ärendet avser rivning av två med varandra sammanbyggda industribyggnader (byggnad 6470 och byggnad 6400) på fastigheten LYCKAN 30 (Kopparbergsgatan 19) i Malmö kommun. Rivning är påkallat av en planerad utbyggnad av Pågens bageriverksamhet i syfte att öka produktionskapaciteten. Byggnaderna har ett kulturhistoriskt och miljömässigt värde. Fastigheten Lyckan 30 omfattas av pågående planuppdrag, Ädp 5651 och kontorets bedömning är att rivningslov inte föregår pågående planärende då planförslaget inte föreslås innefatta skyddsbestämmelser för de aktuella byggnaderna.
-
Byggsanktionsavgift på 5 950 kr för uppförande av plank inom fastigheten SÅPNEJLIKAN 8 (Blåbärsgränd 6). Del av tidigare staket har rivits och sedan ersatts av ett högre plank med annan utformning. Det nya planket har uppförts utan bygglov och startbesked.
-
Sedan april 2018 är stadsjuristen Niina Stiber, stadskontoret utsedd som dataskyddsombud på heltid för kommunens nämnder och helägda bolag. Fram till den 13 augusti 2021 kommer Niina Stiber att vara föräldraledig. Mot bakgrund av detta behöver kommunens nämnder och helägda bolag tillfälligt utse ett nytt dataskyddsombud.
-
125kb Ladda ner dokument
-
-
46
Sammanställningsblad för detaljplaneärenden och bygglovsärenden vid stadsbyggnadsnämndens sammanträden 2021