Möte 2022-01-27
-
1
Genomgång och föredragning av ärenden
-
2
Val av justerare och justeringsdag (förslag på justeringsdag 3/2)
-
Förteckning över skrivelser inför stadsbyggnadsnämnden 2022-01-27.
-
118kb Ladda ner dokument
-
-
6
Delegering från kommunfullmäktige - årlig redovisning av beslut för 2021 fattade med stöd av 2 § i reglementet för stadsbyggnadsnämnden
Under 2 § i stadsbyggnadsnämndens reglemente finns de delegerade uppdrag som nämnden fått i uppdrag att fatta beslut om i kommunfullmäktiges ställe. Beslut som fattas med stöd med denna paragraf ska årligen redovisas till kommunfullmäktige.
-
111kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
185kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsbyggnadsnämndens bifogade rapport Nämndsbudget 2022 reglerar nämndens styrning av den egna förvaltningen. I nämndsbudgeten bryts tilldelade ekonomiska ramar och kommunfullmäktiges mål ner till nämnden och dess förvaltning. I nämndsbudgeten beskrivs vad som ska göras för att bidra till måluppfyllelsen under mandatperioden samt plan för verksamhet och ekonomi. Här anges även de indikatorer som mäter måluppfyllelsen för de kommunfullmäktigemål som nämnden tilldelats av kommunfullmäktige.
-
122kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
8
Återrapportering uppdrag budget 2021- att växla upp arbetet med att komma åt strukturer kring välfärdsfusk och den svarta ekonomin i Malmö
I kommunfullmäktiges budget 2021 ges kommunstyrelsen, tillsammans med berörda nämnder och relevanta myndigheter, i uppdrag att växla upp arbetet med att komma åt strukturer kring välfärdsfusk och den svarta ekonomin i Malmö. För att på ett effektivt sätt främja trygghet och förebygga brottslighet samverkar stadsbyggnadskontoret sedan 2017 med andra myndigheter i staden inom ramen för Tryggare Malmö. De som medverkar regelbundet i samarbetet är miljöförvaltningen, stadsbyggnadskontoret, Räddningstjänsten Syd, Polisen, Skatteverket, arbetsmarknads- och socialförvaltningen, Arbetsmiljöverket, Tullverket och Kronofogden. Arbetet bygger framförallt på riktad och uppsökande myndighetsgemensam tillsyn.
-
509kb Ladda ner dokument
-
-
Det systematiska kompetensförsörjningsarbetet i Malmö stad sker enligt en modell som beslutats av kommunfullmäktige. Samtliga förvaltningar ska årligen analysera kompetens samt planera och genomföra kompetensförsörjningsaktiviteter. I beslutsunderlaget redovisas stadsbyggnadskontorets kartläggning och analys av kompetens samt en aktivitetsplan för 2022. Planen följs upp i nästkommande kompetensförsörjningsplan samt i årsanalysen för 2022.
-
110kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
245kb Ladda ner dokument
-
-
Antagande av förslag på kvartersindelning och kvartersnamn i Dp 5720 och Dp 5636.
-
109kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
168kb Ladda ner dokument
-
221kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsbyggnadsnämnden fick i februari år 2020 uppdraget av kommunstyrelsen att, tillsammans med berörda nämnder, ta fram en ny energistrategi för Malmö stad. Förslaget till ny energistrategi har tagits fram i förvaltningsövergripande samarbete inklusive extern referensgrupp med nyckelaktörer inom energi. Energistrategi för Malmö 2022–2030 lyfter fram fyra fokusområden som bedöms vara centrala för att tillgodose kapacitet- och effektbehovet samt för omställningen till ett hållbart energisystem. Inom varje fokusområde belyses möjliga insatsområden med tillhörande resultatmål och där strategier för att nå målen föreslås utifrån Malmö stads rådighet och olika roller.
Ärendet inleds med information som ges av miljöhandläggare Maria Olsbäck.
-
272kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
428kb Ladda ner dokument
-
-
12
Remiss från Finansdepartementet - promemorian Aktivitetskravet i plan- och bygglagen (Ds 2021:36), STK-2021-1657
Finansdepartementet har översänt promemorian Aktivitetskravet i plan- och bygglagen (Ds 2021:36) på remiss till bl.a Malmö stad. Förslag till ändring av plan- och bygglagen enligt promemorian syftar till att säkerställa att de delar av MKB-direktivet som genomförs i plan- och bygglagen är tydliga och förenliga med MKB-direktivet. Stadsbyggnadskontoret har inga invändningar mot förslaget.
-
167kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
126kb Ladda ner dokument
-
514kb Ladda ner dokument
-
-
13
Remiss från Infrastrukturdepartementet - Trafikverkets rapport Förslag till nationell plan för transportinfrastrukturen 2022-2033, STK-2021-1607
Stadsbyggnadsnämnden har valt att lämna yttrande på förslag till nationell plan för transportinfrastruktur 2022–2033. Den nationella planen för transportinfrastruktur beskriver hur den statliga infrastrukturen ska underhållas och utvecklas.
-
157kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
219kb Ladda ner dokument
-
180kb Ladda ner dokument
-
-
Antagande.
Syftet med detaljplanen är att pröva möjligheten till tät, blandad och stadsmässig bebyggelse med bostäder, kontor, förskola och parkeringshus. Syftet är vidare att säkerställa det gröna stråk som finns utpekat i översiktsplanen. Inom parkstråket ska det göras plats för rekreation, en dagvattendamm och en områdeslekplats.-
139kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
10mb Ladda ner dokument
-
12mb Ladda ner dokument
-
52kb Ladda ner dokument
-
118kb Ladda ner dokument
-
138kb Ladda ner dokument
-
749kb Ladda ner dokument
-
91kb Ladda ner dokument
-
-
Antagande.
Syftet med ändringen av detaljplan är att göra det möjligt att inreda vind i befintliga bostadshus för att tillskapa ytterligare lägenheter.-
128kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
205kb Ladda ner dokument
-
355kb Ladda ner dokument
-
-
Antagande.
Syftet med ändringen av detaljplan är att göra det möjligt att inreda vind i befintliga bostadshus för att tillskapa ytterligare lägenheter.-
126kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
262kb Ladda ner dokument
-
-
Antagande.
Syftet med ändring av detaljplanen är att upphäva fastighetsindelningsbestämmelsen för del av fastigheten Makrillen 3.-
119kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
328kb Ladda ner dokument
-
159kb Ladda ner dokument
-
-
Granskning.
Syftet med detaljplanen är att göra det möjligt att bebygga fastigheten Jungmannen 4 m.fl. med bostäder med inslag av centrumverksamheter i bottenvåningarna.Ärendet inleds med information som ges av planarkitekt Katarina Jeraeus.
-
185kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
489kb Ladda ner dokument
-
272kb Ladda ner dokument
-
-
Informationen ges av trafikplanerarna Lukas Lindgren och Jonas Standar.
-
20
Detaljplan för del av fastigheten Tullstorp 180:22 m.fl. (Allyhill) i Södra Sallerup i Malmö (Dp 5634)
Återkallande.
Stadsbyggnadsnämnden gav 2018-11-29 stadsbyggnadskontoret i uppdrag att påbörja planarbete för att göra det möjligt att etablera ett verksamhetsområde i anslutning till Yttre Ringvägen. Intressenten har efter samrådet valt att inte gå vidare med projektet. Därmed föreslås detaljplaneuppdraget återkallas.-
145kb Ladda ner dokument
-
-
Sjuksalen 2 är belägen inom Sege park. Åtgärden innebär att tre flerbostadshus om sammanlagt 114 lägenheter uppförs. I bottenvåning mot torgyta inreds ett kafé. Byggnaderna utförs i grön puts med sockelvåning mot gata samt gavlar med vertikal reliefverkan. På gården uppförs miljöhus och cykelhus. Kontoret bedömer att förslaget uppfyller kraven på gestaltning, är väl anpassat till omgivningen och inte bryter mot förbudet mot förvanskning.
-
Åtgärden på OXIEVÅNG 7 innebär att ett flerbostadshus innehållande 38 st lägenheter samt miljörum, förråd och en matbutik på bottenvåningen uppförs i anslutning till Oxie stationstorg. Byggnaden uppförs i 3 och 5 våningar med en upphöjd innergård. Parkeringsbehovet för både bil och cykel löses bl a inom angränsande parkeringshus på Oxievång 3. Stadsbyggnadskontoret gör bedömningen att förslaget är förenligt med gällande lagstiftning.
-
Åtgärden på fastigheten HÖFÅNGET 2 (Räfsgatan) innebär nybyggnad av 16 radhus med tillhörande förrådsbyggnader. Projektet omfattar även plank och gemensamma funktioner parkering på mark, carport, cykelskärmtak, avfallskärl samt komplementbyggnad med gemensamhetsrum. Kontoret bedömer att förslaget är väl gestaltat och uppfyller kravet på god helhetsverkan.
-
Åtgärden på fastigheten PILE 1:10 innebär att ett befintligt lagertält i PVC, som har haft ett tidsbegränsat bygglov, ersätts med en ny lagerbyggnad och skärmtak i korrugerad plåt. Ytterligare ett skärmtak monteras på en befintlig verkstadsbyggnad. Stadsbyggnadskontoret bedömer att förslaget är anpassat till omgivningen och uppfyller kravet på god helhetsverkan. Någon odlingsbar mark tas inte i anspråk för byggnationen. Grannar har lämnat synpunkter på verksamheten.
-
Ansökan gäller bygglov för nybyggnad av ett enbostadshus på fastigheten FÅRABÄCK 180:83 (har ingen adresspunkt än) ligger bakom Fårabäckvägen 98. Fastigheten ligger utanför detaljplan och områdesbestämmelser. Fastigheten har inte längre ett bindande förhandsbesked. Tidigare förhandsbesked beviljades 2018 som ledde till avstyckning av två nya tomter Fårabäck 180:82 och 180:83. Stadsbyggnadskontoret anser att det är lämpligt med en bostadsbyggnad på platsen. Byggnaden är väl anpassad till Fårabäcks by. Stadsbyggnadskontoret föreslår positivt bygglov.
-
Byggsanktionsavgifter för att utan startbesked påbörja ändring som innebär att byggnaden delvis inreds för ett väsentligen annat ändamål, installation av anordning för ventilation, installation av anläggning för vattenförsörjning och avlopp samt ändringar som väsentligt påverkar byggnadens brandskydd inom fastigheten KRISTIANSBORG 6 (Västra Hindbyvägen 10). Stadsbyggnadskontoret har i samband med slutsamråd kunnat konstatera att åtgärderna påbörjats utan nödvändigt startbesked.
-
Byggsanktionsavgifter för fasadändringar inom fastigheten GULLVIVAN 21 (Törnrosgatan 13). Stadsbyggnadskontoret har i samband med platsbesök upptäckt att byggnadens fasad putsats och tilläggisolerats samt att byggnadens fönster bytts. Stadsbyggnadskontoret har i juni 2021 avslagit ansökan om bygglov för bibehållande av tilläggsisolering och putsning av husets fasad.
-
Byggsanktionsavgift för installation av solceller utan startbesked inom fastigheten BROR 25 (Östra Förstadsgatan 17A). Stadsbyggnadskontoret mottog den 27 december 2019 en bygglovsansökan för installation av solceller. Sökanden informerades om att bygglov inte krävdes, men att en teknisk anmälan behövde inkomma till stadsbyggnadskontoret. Stadsbyggnadskontoret har kunnat konstatera att solceller uppförts innan det att anmälan inkommit och startbesked meddelats. Stadsbyggnadskontoret föreslår därmed att stadsbyggnadsnämnden tar ut byggsanktionsavgift för installationen av solceller samt att stadsbyggnadsnämnden efter uttagande av byggsanktionsavgift avslutar ärendet.
-
Föreläggande om rättelse för inredande av ytterligare bostad inom fastigheten JÄMTLAND 15 (Finlandsgatan 2). Stadsbyggnadskontoret har fått information om att en lägenhet i ett flerbostadshus i två plan gjorts om till två lägenheter. Den ytterligare bostaden har inretts utan bygglov och startbesked.
-
Byggsanktionsavgift för ändring som innebär att konstruktionen av en byggnads bärande delar berörs samt föreläggande om att åtgärda brister i byggnadens brandskydd inom fastigheten VINTRIE 24:26 (Vintrievägen 19). Stadsbyggnadskontoret har mottagit information om att anmälningspliktiga åtgärder inom fastigheten som utgörs av en del av ett parhus troligen utförts. Vid platsbesök kunde det konstateras att byggnadens ursprungliga grund grävts ut och att förstärkning för att stabilisera frilagd befintlig sula har skett genom att en armerad grundsula gjutits. Det kunde även konstateras att det inte fanns någon brandvägg mellan bostäderna i parhuset.
-
Föreläggande om rättelse av nybyggnad, tillbyggnad och inredande av ytterligare bostäder inom fastigheten BUNKEFLOSTRAND 10:9 (Naffentorpsvägen 71). Stadsbyggnadsnämnden har för överträdelserna tidigare både tagit ut byggsanktionsavgifter och förelagt om rättelse. Rättelse har sedan inte vidtagits. Stadsbyggnadskontoret bedömer likt tidigare beslut att det inte är sannolikt att bygglov kan beviljas i efterhand för överträdelserna och föreslår därför att stadsbyggnadsnämnden förelägger om rättelse för överträdelserna. Trots att tidigare föreläggande var förenat med viten så har rättelse inte vidtagits. Stadsbyggnadskontoret bedömer därför att det på nytt finns skäl att förena föreläggandena med viten, samt med möjligheten för stadsbyggnadsnämnden att genomföra åtgärderna på fastighetsägarens bekostnad. Stadsbyggnadskontoret bedömer att det är lämpligt att förena föreläggandena med löpande viten samt möjligheten att genomföra dem på fastighetsägarens bekostnad då stadsbyggnadsnämnden på grund av preskriptionsreglerna riskerar att inte kunna utfärda ytterligare förelägganden.
-
Byggsanktionsavgifter för nybyggnad, tillbyggnad, inredande av ytterligare bostäder och uppförande av plank inom fastigheten BUNKEFLOSTRAND 10:9 (Naffentorpsvägen 71). Vid besök inom fastigheten kunde stadsbyggnadskontoret konstatera att nya tillbyggnader, inredda bostäder, plank och byggnader i form av permanent uppställda modulbyggnader, bodar och containrar fanns inom fastigheten. Samtliga lovpliktiga åtgärder har påbörjats utan bygglov eller startbesked. Stadsbyggnadskontoret föreslår därför att stadsbyggnadsnämnden beslutar om att ta ut byggsanktionsavgifter på sammanlagt 613 544 kr av fastighetsägaren.
-
Informationen ges av trafikplanerare Kenneth Fryklander.
-
Informationen ges av utredarna Anton Broberg Holm och Jonathan Örnberg.
-
35
Sammanställningsblad för detaljplaneärenden och bygglovsärenden vid stadsbyggnadsnämndens sammanträden 2022