Möte 2022-03-23
-
1
Genomgång och föredragning av ärenden
-
2
Val av justerare och justeringsdag (förslag på justeringsdag 30/3)
-
Antagande av förslag på kvartersindelning och kvartersnamn i Dp 5530.
Bilagor
-
109kb Ladda ner dokument
-
209kb Ladda ner dokument
-
-
Antagande av namnförslag på gator, vägar och allmänna platser i Malmö, Dp 5546, Dp 5589, Dp 5554, Dp 5640 och Dp 5175.
Bilagor
-
120kb Ladda ner dokument
-
130kb Ladda ner dokument
-
151kb Ladda ner dokument
-
139kb Ladda ner dokument
-
140kb Ladda ner dokument
-
163kb Ladda ner dokument
-
162kb Ladda ner dokument
-
158kb Ladda ner dokument
-
-
I bifogad budgetskrivelse beskriver stadsbyggnadsnämnden den övergripande inriktningen för verksamheten 2023 samt anger de mest angelägna prioriteringarna i grund- och utvecklingsuppdrag.
Bilagor
-
120kb Ladda ner dokument
-
414kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsbyggnadskontoret föreslås få i uppdrag att se över stadsbyggnadsnämndens nuvarande taxa. Översynen ska innefatta samtliga delar av stadsbyggnadsnämndens taxa med beaktande av SKR:s nuvarande modell och underlag. Målet är att ta fram en taxa som är lättbegriplig och transparent för sökande vilket är ett led i nämndens arbete med serviceinriktad myndighetsutövning. Full kostnadstäckning med ökad självfinansiering är även viktiga förutsättningar i arbetet. En sådan konstruktion minskar även sårbarheten vid förändrade förutsättningar i ärendeinströmning. Uppdraget innefattar omvärldsbevakning, faktainsamling och analyser vilket genererar en tidplan som innebär att förslaget till ny taxekonstruktion bör kunna behandlas i stadsbyggnadsnämnden i början av år 2023 för att sedan beslutas i kommunfullmäktige.
Bilagor
-
176kb Ladda ner dokument
-
-
Brf Lindeborg har överklagat stadsbyggnadsnämndens beslut den 26 augusti 2021, § 299, att anta detaljplan för fastigheten Statisten 1 och del av fastigheten Hyllie 2:12. Mark- och miljödomstolen har förelagt stadsbyggnadsnämnden att yttra sig i målet. Yttrandet ska i enlighet med beviljat anstånd ha kommit in till mark- och miljödomstolen senast den 31 mars 2022.
-
Kommunstyrelsen har gett stadskontoret i uppgift att ta fram förslag på riktlinjer för hantering av riktade statsbidrag. Riktade statsbidrag är öronmärkta bidrag för ett visst ändamål och måste i de flesta falla sökas. I riktlinjerna föreslås att en nämnd kan delegera hanteringen av statsbidraget och samordningsansvaret.
Bilagor
-
119kb Ladda ner dokument
-
108kb Ladda ner dokument
-
210kb Ladda ner dokument
-
138kb Ladda ner dokument
-
334kb Ladda ner dokument
-
277kb Ladda ner dokument
-
449kb Ladda ner dokument
-
-
Konsultbolag KPMG har på uppdrag av stadsrevisionen granskat hur olika förvaltningar i Malmö stad hanterar statsbidrag från Migrationsverket för att säkerställa att det finns en ändamålsenlig hantering av bidraget. Utifrån genomförd granskning var den sammanfattande bedömningen att vissa förvaltningar inte i tillräcklig omfattning säkerställde att det fanns en ändamålsenlig hantering av statsbidrag från Migrationsverket. Stadsbyggnadsnämnden var inte omnämnd att ha några brister. I januari 2021 utarbetades en rutin tillsammans med arbetsmarknads- och socialnämnden för att säkerställa förfarande för återsökning av bostadsanpassningsbidrag.
Bilagor
-
117kb Ladda ner dokument
-
113kb Ladda ner dokument
-
210kb Ladda ner dokument
-
275kb Ladda ner dokument
-
-
PwC har på uppdrag av stadsrevisionen granskat digitaliseringsarbetet i Malmö stad. Utifrån den granskning som genomförts rekommenderas stadsbyggnadsnämnden att säkerställa att de nämndspecifika satsningarna går i linje med ”Det digitala Malmö” samt att följa Malmö stads projektstege i digitaliseringssatsningarna. Stadsbyggnadskontoret har under 2021 fortsatt arbetet med digitalisering utifrån förvaltningens digitala agenda. Där det varit relevant att bedriva digitaliseringsarbetet i projektform har Malmö stads projektstegen använts.
Bilagor
-
140kb Ladda ner dokument
-
204kb Ladda ner dokument
-
514kb Ladda ner dokument
-
-
14
Remiss - Motion av Anders Andersson (V) och Carin Gustavsson (V) - skapa en kommunhälsa, STK-2021-1199
Motion har inkommit från Vänsterpartiet som yrkar att kommunfullmäktige beslutar att Malmö stad slutar upphandla företagshälsovård och inrättar en egen kommunhälsa. Motionärerna menar att Malmö stad köper sig fria från sitt sociala och organisatoriska arbetsmiljöansvar genom att upphandla företagshälsovård men med en företagshälsovård i egen regi, en ”kommunhälsa”, kan Malmö stad ta ett tydligare ansvar för medarbetarnas hälsa och arbeta mer strukturerat med ohälsan.
Bilagor
-
126kb Ladda ner dokument
-
112kb Ladda ner dokument
-
61kb Ladda ner dokument
-
-
15
Remiss - Motion av Magnus Olsson (SD) om att utreda bildandet av ett skönhetsråd för Malmö stad, STK-2021-157
Magnus Olsson (SD) har i en motion till kommunfullmäktige föreslagit att fullmäktige ska ge kommunstyrelsen i uppdrag att tillsammans med berörda nämnder utreda inrättandet av ett råd till skydd för Malmös skönhet. Rådet föreslås underställas kommunstyrelsen, likt det skönhetsråd som finns i Stockholm. Stadskontoret har översänt motionen till stadsbyggnadsnämnden och tekniska nämnden för yttrande.
Bilagor
-
152kb Ladda ner dokument
-
201kb Ladda ner dokument
-
219kb Ladda ner dokument
-
-
16
Remiss - Motion av Lisa Stolpe (V) och Mohamed Yassin (MP) - En utbyggnadsstrategi av stadens skolor för ökad integration, STK-2021-1310
Motionen föreslår att kommunfullmäktige bör besluta att nuvarande utbyggnadsstrategi för skolor ses över och revideras så att stadens högstadieskolor bättre ska bidra till en ökad integration i staden. Stadsbyggnadsnämnden menar att en eventuell revidering av utbyggnadsstrategin för skolor främst är en fråga för skolnämnderna.
Bilagor
-
149kb Ladda ner dokument
-
156kb Ladda ner dokument
-
108kb Ladda ner dokument
-
-
17
Remiss - Motion av Anders Skans (V) och Emma- Lina Johansson (V) om att ersätta en stor del av befintliga gatuparkeringar för bilar med träd och cykelbanor, STK-2021-1373
Kommunfullmäktige har skickat en motion av Anders Skans (V) och Emma-Lina Johansson (V) och yrkat att Malmö stad ska ersätta en stor del av befintliga gatuparkeringar för bilar med träd och cykelbanor. Stadsbyggnadsnämnden bedömer att stadsbyggnadskontoret i samarbete med andra förvaltningar redan arbetar enligt motionens intention.
Bilagor
-
134kb Ladda ner dokument
-
142kb Ladda ner dokument
-
116kb Ladda ner dokument
-
-
18
Remiss - Motion av Tony Rahm (M) och John Roslund (M) om att undersöka möjligheterna att ingå samarbetsavtal, STK-2021-682
Kommunfullmäktige har skickat en motion av Tony Rahm (M) och John Roslund (M) om att undersöka möjlighet till ellagring på remiss till stadsbyggnadsnämnden. I motionen föreslås kommunfullmäktige besluta om att ge kommunstyrelsen tillsammans med berörda nämnder i uppdrag att undersöka möjligheterna att ingå i samarbete, likt det samarbete som Uppsala kommun har med lokal energiaktör, för att möjliggöra ellagring. Stadsbyggnadsnämnden bedömer att förutsättningarna för frågan om batterilager bättre kommer till sin rätt inom Klimatomställning Malmö som leds av miljöförvaltningen. Klimatomställning Malmö bygger på gemensamma satsningar och nära samarbeten med marknadens nyckelaktörer.
Bilagor
-
165kb Ladda ner dokument
-
157kb Ladda ner dokument
-
230kb Ladda ner dokument
-
97kb Ladda ner dokument
-
-
19
Remiss - Motion av Anders Skans (V) om stöd till Fossilnedrustningsavtalet, Fossil Fuel Non-Proliferation Treaty, STK-2021-1308
Kommunstyrelsen har skickat en motion av Anders Skans (V) om att stödja initiativet till ett globalt Fossilnedrustningsavtal på remiss till stadsbyggnadsnämnden. I motionen föreslås kommunfullmäktige besluta att Malmö stad formellt stödjer ett initiativ till ett globalt Fossilnedrustningsavtal, att Malmö stad uppmanar Sveriges regering att stötta initiativet till ett Fossilnedrustningsavtal, samt att Malmö stad bekräftar sitt pågående arbete med att nå Parisavtalets mål och minska växthusgaser enligt IPCC:s krav samt lovar att uppfylla sin proportionerliga minskning av växthusgaser i enlighet med Parisavtalet. Stadsbyggnadsnämndens bedömning är att det redan finns befintliga mål som innebär en nedrustning av fossilberoendet inom befintliga styrsystem.
Bilagor
-
144kb Ladda ner dokument
-
143kb Ladda ner dokument
-
150kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunstyrelsens arbetsutskott har skickat Förslag till principer för lokalförsörjningen till stadsbyggnadsnämnden för synpunkter. Det är ett paket av dokument som innehåller en policy för lokalförsörjning, en ny internhyresmodell, riktlinjer för lokalbank samt gemensam lokalbeslutsprocess. Stadsbyggnadsnämnden välkomnar ett gemensamt grepp för lokalförsörjningsprocessen i staden, men saknar förtydligande kring den framtida organisationen för lokalförsörjning – att ta fram dessa bör vara ett följduppdrag. Stadsbyggnadsnämnden önskar också ett tydligare ställningstagande kring hur frågor kring t.ex. hållbarhet, samutnyttjande och dylika helhetsperspektiv ska beaktas i lokalförsörjningsprocessen.
Bilagor
-
I föreliggande skrivelse redovisas utvecklingen på bostadsmarknaden och bostadsförsörjningen i Malmö under 2021.
Ärendet inleds med information som ges av planarkitekt Tyke Tykesson.
Bilagor
-
136kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunfullmäktige gav i december 2020 stadsbyggnadsnämnden i uppdrag att tillsammans med tekniska nämnden och fritidsnämnden ta fram förslag på lokalisering för en ny simanläggning i Malmö. Anläggningen föreslås placeras i Kirseberg.
Bilagor
-
312kb Ladda ner dokument
-
180kb Ladda ner dokument
-
151kb Ladda ner dokument
-
Stadsbyggnadskontoret har i enlighet med uppdrag från stadsbyggnadsnämnden, tagit fram förslag till Levande bottenvåningar - Riktlinjer för reglering av bottenvåningar i detaljplaner. Riktlinjerna uttrycker stadsbyggnadsnämndens principer för hur användningen och utformningen av bebyggelsens bottenvåning regleras i detaljplaner, med fokus på förekomsten av och möjligheten till lokaler för verksamheter, samt hur utformningen av bebyggelsens bottenvåning och dess möte med gatan regleras i detaljplaner, för att bidra till levande stadsrum. Riktlinjerna är ett vägledande styrdokumentvägledande och gäller vid beslut, bedömningar och handläggning inom stadsbyggnadsnämndens ansvarsområde.
Bilagor
-
260kb Ladda ner dokument
-
-
Antagande.
Syftet med ändringen av detaljplan är att göra det möjligt att inreda vind i befintligt bostadshus för att tillskapa ytterligare lägenheter.Bilagor
-
130kb Ladda ner dokument
-
-
Antagande.
Syftet med ändringen av detaljplan är att göra det möjligt att inreda vind i befintligt bostadshus för att tillskapa ytterligare lägenheter.
Bilagor
-
127kb Ladda ner dokument
-
-
Antagande.
Syftet med ändringen av detaljplan är att göra det möjligt att inreda vind i befintligt bostadshus för att tillskapa ytterligare lägenheter.
Bilagor
-
128kb Ladda ner dokument
-
-
Antagande.
Syftet med detaljplanen är att möjliggöra för gymnasieskola och centrumverksamhet i den befintliga byggnaden på fastigheten. Syftet är också att skydda kulturhistoriskt värdefull miljö. Planläggningen motiveras av att gymnasieskola redan finns på platsen och att det bedöms lämpligt att det tidsbegränsade bygglovet för denna blir permanent.Bilagor
-
167kb Ladda ner dokument
-
628kb Ladda ner dokument
-
-
Godkännande.
Syftet med planprogrammet är att utreda möjligheten till nya bostäder i ett centrumnära läge och undersöka hur förändringar av Lorensborgsgatan med anledning av Ramavtal 8 Storstad Malmö kan samverka med ny och befintlig bostadsbebyggelse. Planprogrammet identifierar också befintliga värden som ska bevaras och utreder hur förändringen kan tillföra så många värden som möjligt för boende i området.Bilagor
-
151kb Ladda ner dokument
-
53mb Ladda ner dokument
-
53kb Ladda ner dokument
-
79kb Ladda ner dokument
-
121kb Ladda ner dokument
-
385kb Ladda ner dokument
-
103kb Ladda ner dokument
-
96kb Ladda ner dokument
-
179kb Ladda ner dokument
-
56kb Ladda ner dokument
-
-
29
Detaljplan för fastigheten Bunkeflostrand 155:5 m.fl. (Limhamns gamla skjutbana) i Bunkeflostrand i Malmö (Dp 5624)
Granskning.
Syftet med detaljplanen är att göra det möjligt att bebygga delar av planområdet med blandad stadsbebyggelse i form av småhus, flerbostadshus samt lokal för närservice. I den västra delen av planområdet ska detaljplanen säkerställa bevarandet av befintliga naturvärden och i den nordöstra delen möjliggörs en allmän parkering till naturområdet. Planläggningen motiveras av ett stort bostadsbehov i Malmö och att området är utpekat i översiktsplanen som ett lämpligt område för blandad stadsbebyggelse samt att området hyser stora naturvärden som behöver skötsel och skydd.Bilagor
-
144kb Ladda ner dokument
-
13mb Ladda ner dokument
-
23kb Ladda ner dokument
-
88kb Ladda ner dokument
-
174kb Ladda ner dokument
-
755kb Ladda ner dokument
-
-
30
Detaljplan för fastigheterna Degeln 5 och del av Innerstaden 4:3 i Norra Sorgenfri i Malmö (Dp 5793)
Planuppdrag.
Syftet med detaljplanen är att göra det möjligt att bebygga del av fastigheten Degeln 5 och en mindre del av fastigheten Innerstaden 4:3 med kontor. Syftet med detaljplanen är vidare att utveckla allmän plats utmed Sorgenfrivägen och att reglera användningen park för område som idag är planlagt som parkering.Bilagor
-
157kb Ladda ner dokument
-
-
Planuppdrag.
Syftet med detaljplanen är att möjliggöra en omvandling av fastigheten ifrån industri till bostäder och centrum. Syftet är vidare att möjliggöra en stadsmässig bebyggelse med centrumverksamhet i bottenvåningen utmed Södra Bulltoftavägen och goda boendemiljöer i form av flerbostadshus och radhus väl anpassade till sin omgivning och sitt läge.Ärendet inleds med information som ges av planarkitekt Anna Livia Helander.
Bilagor
-
145kb Ladda ner dokument
-
-
Planuppdrag.
Syftet med ändringen av detaljplan är att göra det möjligt att inreda vind i befintliga bostadshus för att tillskapa ytterligare lägenheter. I detaljplanearbetet bedöms flera utredningar behöva göras för att säkerställa att den befintliga bebyggelsen kan kompletteras med nya bostäder.Bilagor
-
130kb Ladda ner dokument
-
698kb Ladda ner dokument
-
-
Planuppdrag.
Syftet med detaljplanen är att göra det möjligt att fortsätta driva grundskola på fastigheten där det idag finns ett tidsbegränsat bygglov för grundskola. Planläggningen motiveras av att verksamheten redan finns på platsen och att det bedöms lämpligt att den blir permanent.Bilagor
-
121kb Ladda ner dokument
-
682kb Ladda ner dokument
-
-
Planuppdrag.
Det övergripande syftet med detaljplanen är att göra det möjligt att bevara området som ett stadsnära småskaligt fritidsområde med fokus på rekreation och odling. Genom planläggningen ska både nya och befintliga kolonilotter kunna utvecklas i området samtidigt som det skapas tydliga ramar för framtida bygglov.Bilagor
-
125kb Ladda ner dokument
-
-
Planuppdrag.
Syftet med ändringen av detaljplanen är att möjliggöra användningarna skola (endast gymnasium och vuxenutbildning) samt centrumverksamhet inom befintlig byggrätt.Bilagor
-
122kb Ladda ner dokument
-
922kb Ladda ner dokument
-
-
Planuppdrag.
Syftet med ändring av detaljplanen är att möjliggöra förändringar i fastighetsindelningen för Marieholm 17, 31 och 32. Gällande fastighetsindelningsbestämmelsen för fastigheterna upphävs samtidigt som ny fastighetsindelningsbestämmelse inrättas.Bilagor
-
119kb Ladda ner dokument
-
296kb Ladda ner dokument
-
-
Återkallande.
Stadsbyggnadsnämnden gav i november 2013 planuppdrag för Detaljplan för fastigheten Ryggen 19 i Kirseberg (Dp 5349) med syftet att göra det möjligt att ersätta delar av befintlig industribebyggelse med i huvudsak bostäder. Planarbetet har avvaktat FÖP Södra Kirseberg och Östervärn som antogs av kommunfullmäktige i december 2020. Eftersom det gått lång tid sedan planuppdraget gavs och stadsbyggnadsnämnden har fått en ny sammansättning föreslås att Dp 5349 återkallas och ges ett nytt planuppdrag i Dp 5794.Bilagor
-
124kb Ladda ner dokument
-
-
38
Detaljplan för fastigheterna Vildanden 8 och 9 samt del av Limhamn 11:5 och 150:1 i Limhamns hamnområde i Malmö (Dp 5714)
Återkallande.
Stadsbyggnadsnämnden gav 2020-04-23 stadsbyggnadskontoret i uppdrag att pröva möjligheten att bebygga planområdet med blandad stadsbebyggelse i form av bostäder, verksamheter och förskola. Syftet var också att stärka kopplingarna genom planområdet. Den sökande har nu meddelat att den vill avsluta planarbetet och därför föreslås planuppdraget återkallas.Bilagor
-
118kb Ladda ner dokument
-
-
Åtgärden på fastigheten LOGIN 1 invid Hyllie Boulevard, innebär nybyggnad av ett kontorshus med två butiker, kafé och ytor för allmänheten i bottenplan, med ytor avsedda för kulturverksamhet på plan ett, med tre växthus på tak och solcellsanläggning integrerad i dubbelglasfasaden.
-
Åtgärden på fastigheten HERMODSDAL 10, innebär nybyggnad av en förskola för 200 barn, komplementbyggnader och trädfällning. Åtgärden på grannfastigheten FOSIE 165:12 (Hermodsdalsgången 4) avser väsentlig ändring av parkering. Bilparkering och cykelparkering med skärmtak för verksamheten ska anordnas. På fastigheten Hermodsdal 10 har det tidigare funnits en förskola som revs under 2020. För fastigheten Hermodsdal finns en detaljplan för förskola och åtgärderna innebär en avvikelse, ett miljöhus hamnar delvis på prickad mark. För fastigheten Fosie 165:12 finns en detaljplan för parkering för motorfordon som inte får bebyggas och åtgärden cykelparkering med skärmtak innebär en avvikelse från detaljplanen. Stadsbyggnadskontoret gör bedömningen att åtgärderna innebär en liten avvikelse som kan godkännas.
-
Åtgärderna på fastigheten SÅNEKULLA 55 (Köpenhamnsvägen 88) innebär en förtätning med ett nytt parhus mot gata och två radhuslängor på gård. Befintlig byggnad, Villa Vånga, föreslås byggas om till flerbostadshus. Del av gård underbyggs med parkeringsgarage. För fastigheten har en ny detaljplan tagits fram med syfte att tillskapa ett 25-tal nya bostäder av varierande storlekar, samt att säkerställa att Villa Vångas kulturhistoriska värden bevaras. För att möjliggöra ett genomförande av ny plan förutsätts att del av befintlig byggnad, en senare tillbyggnad från 1960-talet, rivs. Rivningslov har meddelats. Kontoret bedömer att förslaget är varsamt och uppfyller kravet på god helhetsverkan.
-
Åtgärderna på fastigheten TERMOMETERN 1 (Toftåkersvägen 13) innebär nybyggnation av ett flerbostadshus. Projektet omfattar 7 lägenheter i etage med enskilda uteplatser. Bostadskomplement och del av cykelparkering anordnas i källarplan. Fastighetens behov av bilparkering anordnas som markparkering. Under handläggningen har särskilt fokus legat på förslagets överenstämmelse med detaljplan avseende tillåtna antal våningar samt hur hantering av nivåskillnader inom fastigheten på ett lämpligt sätt kan hanteras. Kontoret bedömer att förslaget uppfyller de grundläggande förutsättningarna för bygglov däribland krav på god helhetsverkan.
-
Ansökan innebär att det anordnas lägenheter på fastigheten SÅNEKULLA 16 (Nordmannagatan 6A). Byggnaden är en karaktärsbyggnad, uppförd under tidigt 1900-tal och var ursprungligen en strandvilla. De delar av den ursprungliga interiören som finns kvar kommer sparas. Rumsindelning kommer förändras. Exteriört sker några mindre ändringar som en ny takkupa och nedsänkt uteplats vid den höga källaren mot söder.
-
Ärendet omfattar nybyggnad av enbostadshus på fastigheten HUSIE 172:104 (Kronobetesvägen 8). Fastigheten är belägen utanför detaljplanelagt område och ligger inom sammanhållen bebyggelse. Kontoret bedömer byggnadens placering och gestaltning att vara väl anpassad till övrig bebyggelse i området.
-
Åtgärden på OXIEVÅNG 7 innebär att ett flerbostadshus innehållande 34 st lägenheter samt miljörum, förråd och en matbutik på bottenvåningen uppförs i anslutning till Oxie stationstorg. Byggnaden uppförs i 3 och 5 våningar med en upphöjd innergård. Parkeringsbehovet för både bil och cykel löses bl a inom angränsande parkeringshus på Oxievång 3.
-
Ärendet innebär fasadändring där del av byggnad på fastigheten KORALLEN 2 (Grimsbygatan) rivs på byggnad som utpekats som värdefull i den fördjupade översiktsplanen (FÖP). Åtgärder som denna ska föregås av en utredning av byggnadens och byggnadsdelarnas kulturhistoriska värde.
-
Ansökan avser förhandsbesked för två enbostadshus, ett på norra delen av KLAGSHAMN 49:101 (Nygårdsvägen 42) och ett på norra delen av KLAGSHAMN 49:102 (Nygårdsvägen 44). Fastigheterna ligger utanför detaljplan. Fastigheterna ligger inom planerat planområdet pp6055. Bedömning görs att prövning inte kan genomföras i ett förhandsbesked och att åtgärderna ska föregås av detaljplan. Stadsbyggnadskontoret föreslår avslag.
-
Föreläggande om rättelse för inredande av tre lägenheter i källare samt gårdsbyggnad inom fastigheten Mjödet 17 (Torngatan 32). Stadsbyggnadskontoret har kunnat konstatera att tre lägenheter inretts utan bygglov och startbesked inom fastigheten. Bygglovsansökan för inredande av bostäderna har återkallats. Det har inte inkommit något underlag som visar att utrymmena inte används för bostadsändamål samt att de är tömda på fast- och lös inredning som tillkommit för detta ändamål. Stadsbyggnadsnämnden föreslås därmed förelägga fastighetsägaren om att inom tre månader från det att beslutet vunnit laga kraft vidta rättelse avseende de tre lägenheterna, samt förena föreläggandet med ett löpande vite.
-
Stadsbyggnadskontoret fick den 4 juni 2013 information om att plank uppförts olovligen inom fastigheten VÅRMÄTAREN 46 med adress Vårmätaregatan 7 i Bunkeflostrand. Stadsbyggnadsnämnden beslutade den 11 april 2019 att förelägga den ena fastighetsägaren att ta bort olovligt uppförda plank med risk för vite. Den 26 oktober 2021 har fastighetsägaren inkommit med information att rättelse vidtagits. Stadsbyggnadskontoret bedömer att fastighetsägaren inte gjort tillräckligt för att följa föreläggandet om rättelse för planket uppfört i fastighetens västra gräns norr och carporten. Stadsbyggnadskontoret bedömer därför att det finns skäl att ansöka om utdömande av vite hos mark- och miljödomstolen.
-
Föreläggande om åtgärd för att uppfylla kraven om att hålla tomt i vårdat skick. En häck inom fastigheten KLAGSHAMN 49:2 (Nygårdsvägen 65) skymmer sikten för förbipasserande trafikanter och utgör därmed en förhöjd risk för olycksfall och medför en betydande olägenhet för trafiken. Stadsbyggnadskontoret föreslår därför stadsbyggnadsnämnden att förelägga fastighetsägarna att inom en månad efter beslutet vunnit laga kraft klippa ner häcken och förena föreläggandet med ett löpande vite om 2 500 kr per påbörjad kalendermånad efter det att tiden att följa föreläggandet gått ut.
-
En väsentligen ändrad användning från industri till handel (loppis) har utförts inom fastigheten STILLMAN 28 (Krusegatan 54). Den utförda åtgärden har påbörjats utan erforderligt bygglov och startbesked. Stadsbyggnadskontoret föreslår därför att stadsbyggnadsnämnden tar ut en byggsanktionsavgift på 298 856 kr av tomträttsinnehavaren.
-
En väsentligen ändrad användning från industri till bostad samt väsentlig ändring av anläggning för vattenförsörjning och avlopp har utförts inom fastigheten STILLMAN 28 (Krusegatan 54). De utförda åtgärderna har påbörjats utan erforderligt startbesked. Stadsbyggnadskontoret föreslår därför att stadsbyggnadsnämnden tar ut byggsanktionsavgifter på sammanlagt 58 563 kr av tomträttsinnehavaren.
-
Byggsanktionsavgift för att ha påbörjat en väsentlig ändring av anordning för ventilation inom fastigheten FLINTAN 2 (Lodgatan 3B). Vid besök kunde stadsbyggnadskontoret konstatera att ett nytt ventilationsaggregat installerats som betjänar stor del av fastigheten. Stadsbyggnadskontoret har upptäckt att det saknas teknisk anmälan och startbesked för ändringen av ventilationssystem. Stadsbyggnadsnämnden föreslås därmed ta ut byggsanktionsavgifter på totalt 120 750 kr.
-
Byggsanktionsavgift för uppförande av container inom fastigheten KIRSEBERG 14:42 (Segesvängen 3). Stadsbyggnadskontoret har fått information från miljöförvaltningen gällande containrar som uppförts inom fastigheten. Fotodokumentation har inkommit som visar att flertalet containrar tagits bort, men inte samtliga. Kvarstående container har uppförts utan bygglov och startbesked. Stadsbyggnadsnämnden föreslås därmed ta ut byggsanktionsavgift på 174 363 kr.
-
Stadsbyggnadsnämnden föreslås ta ut en byggsanktionsavgift på 4 830 kr för installation av en eldstad utan föregående anmälan och startbesked inom fastigheten JOHANNA 15 (Geijersgatan 46). En teknisk anmälan har inkommit i efterhand och eldstaden har därefter givits startbesked och slutbesked. Ärendet föreslås därmed avslutas efter uttagande av byggsanktionsavgift.
-
Stadsbyggnadsnämnden föreslås ta ut en byggsanktionsavgift på 4 830 kr för installation av en eldstad utan föregående anmälan och startbesked inom fastigheten INLAND 4 (Skvadronsgatan 10). En teknisk anmälan har inkommit i efterhand och eldstaden har därefter givits startbesked. Ärendet föreslås därmed avslutas efter uttagande av byggsanktionsavgiften.
-
Byggsanktionsavgift för uppförande av plank inom fastigheten Stopet 1 (Fänkålsvägen 42). Stadsbyggnadsnämnden har fått information om att ett plank uppförts inom fastigheten där del av planket skymmer sikten för förbipasserande trafikanter. Planket har uppförts utan bygglov och startbesked. Stadsbyggnadsnämnden föreslås därför ta ut en byggsanktionsavgift på 12 316 kr.
-
Informationen ges av planeringssekreterare Hanna Björklund.
-
Informationen ges av arkitekt Hanna Irvenå och planeringssekreterare Philip Tanimura.
-
60
Sammanställningsblad för detaljplaneärenden och bygglovsärenden vid stadsbyggnadsnämndens sammanträden 2022