Möte 2022-08-25
-
1
Genomgång och föredragning av ärenden
-
2
Val av justerare samt justeringsdag (förslag på justeringsdag 2/9)
-
Förteckning över skrivelser inför stadsbyggnadsnämnden 2022-08-25.
-
148kb Ladda ner dokument
-
-
Antagande av förslag på kvartersindelning och kvartersnamn i Dp 5564.
-
107kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
174kb Ladda ner dokument
-
-
7
Remiss - översyn av Malmö Leasing AB möjligheter att arbeta strategiskt med stadens fordonsflotta, inklusive ansvars- och kostnadsfördelning vid etablering av intern laddinfrastruktur, STK-2021-1589
Stadskontoret har, på uppdrag av kommunstyrelsen, tillsammans med MLAB och berörda förvaltningar utrett 1) huruvida Malmö Leasing har rätt förutsättningar att arbeta strategiskt för en effektiv och optimerad fordonsflotta och därmed bidra till en minskad klimat- och miljöpåverkan, och 2) hur Malmö stad kan organisera sig för att få fart och struktur på etableringen av laddplatser för stadens förvaltningar och bolag. Stadsbyggnadsnämnden finner de slutsatser och förslag som presenteras i rapporten relevanta och välgrundade och ställer sig därför positiva till utredningens förslag som helhet. Stadsbyggnadsnämnden vill ändå belysa de utmaningar som nämnden ställs inför med anledning av förslagen i utredningen.
-
196kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
221kb Ladda ner dokument
-
95kb Ladda ner dokument
-
911kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsbyggnadsnämnden beslutade den 7 juni 2018, § 244, att påföra Tommy Davidsson byggsanktionsavgift på 183 592 kr för att utan erforderligt startbesked ha påbörjat uppförandet av ett kallförråd inom fastigheten Husie 173:129. Tommy Davidsson överklagade till länsstyrelsen som avslog överklagandet och därefter vidare till mark- och miljödomstolen, som upphävt beslutet. Stadsbyggnadsnämnden har genom delegationsbeslut överklagat mark- och miljödomstolens dom och beviljats anstånd till den 5 september 2022 att inkomma med att utveckla talan.
-
Stadsbyggnadsnämnden beslutade den 23 mars 2022, § 109, att bevilja bygglov för ändrad användning av byggnad från vårdhem till bostäder på rubricerad fastighet. Beslutet har överklagats av grannar till länsstyrelsen, som avslog överklagandet, och vidare till mark- och miljödomstolen som förelagt stadsbyggnadsnämnden att yttra sig över överklagandet.
-
Florens Förvaltning AB har överklagat stadsbyggnadsnämndens beslut den 24 maj 2022, § 203, i den del beslutet avser byggsanktionsavgift om 91 673 kr för att bolaget utan anmälan och startbesked påbörjat en ändring som berör byggnads bärande konstruktion. Länsstyrelsen har begärt att stadsbyggnadsnämnden ska yttra sig i ärendet. I enlighet med beviljat anstånd ska yttrandet ha kommit in till länsstyrelsen senast den 2 september 2022.
-
Denna lokalbehovsplan 2023–2032 för stadsbyggnadsnämnden har tagits fram som en del av stadens gemensamma lokalförsörjningsplan. Mellan åren 2010–2022 har antalet anställda på stadsbyggnadskontoret ökat med ca 60 medarbetare. 2022 har stadsbyggnadskontoret ca 230 anställda (detta är timanställda, visstidsanställda och tillsvidareanställda) samt 12 extratjänster och nystartsjobb. Nya arbetsplatser har skapats genom ombyggnationer i befintliga lokaler samt att flera personer får dela större arbetsrum. Stadsbyggnadsnämnden / stadsbyggnadskontoret har under våren 2022 startat upp ett arbete för att analysera om och hur stadsbyggnadskontoret använder lokalerna på bästa sätt när nu förvaltningen arbetar mer rumsligt flexibelt. Erfarenheter av förändrade arbetssätt och arbetsprocesser, i och med pandemin och de digitala mötes- och arbetsformerna, tas även med i denna utredning. Analysarbetet är inte slutfört men redan i detta skede står det klart att stadshuset inte svarar mot det behov förvaltningen har och kommer att ha i framtiden. De främsta orsakerna till detta är att nuvarande ytor är ineffektiva och inte stödjer ett samtida arbetssätt. För att förvaltningen ska få tillgång till effektiva ytor och lokaler som är anpassade till verksamheten krävs antingen en omfattande ombyggnad av nuvarande lokaler eller flytt till andra mera anpassade lokaler. Pandemin har medfört ett förändrat lokalbehov med olika typer av arbets- och mötesmiljöer. Därmed har vikten av ett kontor som medarbetarna vill komma till, men som också är framtidssäkrat och flexibelt aktualiserats.
-
133kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
268kb Ladda ner dokument
-
307kb Ladda ner dokument
-
-
Antagande.
Syftet med ändringen av detaljplanen är att möjliggöra uppförandet av ett bostadshus med hantverks- och handelslokaler i direkt anslutning till Strandgatan. Eftersom fastigheten är belägen i ett område med särskilt värdefull kulturmiljö tillförs även utformningsbestämmelser för att anknyta till karaktären längs Strandgatan. Vidare är syftet att säkerställa skydd mot översvämning vid skyfall och högt vattenstånd.-
131kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
1002kb Ladda ner dokument
-
-
14
Detaljplan för del av fastigheten Bunkeflo 6:8 m.fl. (öster om Hyllievångsparken) i Hyllievång i Malmö (Dp 5685)
Antagande.
Syftet med detaljplanen är att göra det möjligt att bebygga planområdet med ny, blandad stadsbebyggelse. Byggnadernas innehåll och gestaltning ska stärka Hyllievångsparkens norra del som målpunkt i Hyllie och Hyllie boulevard som stadshuvudgata med levande, varierade, bottenvåningar. Den höga byggnaden i norra delen av planområdet syftar till att markera mötesplatsen i norra delen av Hyllievångsparken, och gestaltningen syftar till att byggnaden ska samspela med sin omgivning på nära och långt håll. Syftet är också att skapa en trygg och trivsam boendemiljö. Gaturummen ska vara grönskande och trygga att vistas i, särskilt för barn. Hänsyn ska även tas till de kulturhistoriska värden som finns i miljön kring Kroks mölla öster om planområdet samt de historiska vägsträckningarna Almviksvägen och Atles gata. Processen att ta fram detaljplanen innebär en prövning om denna markanvändning är lämplig eller inte.-
154kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
18mb Ladda ner dokument
-
493kb Ladda ner dokument
-
229kb Ladda ner dokument
-
210kb Ladda ner dokument
-
384kb Ladda ner dokument
-
311kb Ladda ner dokument
-
-
Samråd.
Syftet med detaljplanen är att möjliggöra en större förtätning av fastigheten Kulthuset 1 genom att möjliggöra byggrätter för kontor och centrumverksamhet samt byggrätt för parkeringshus och centrumverksamhet.Ärendet inleds med information som ges av planarkitekt Claudia Zuniga.
-
119kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
644kb Ladda ner dokument
-
-
16
Detaljplan för del av fastigheterna Innerstaden 9:142 och 6:59 samt Allmänna sjukhuset 7 och 9 i Teatern och Allmänna sjukhuset i Malmö (Dp 5798)
Samråd.
Syftet med detaljplanen är att möjliggöra ett område för idrottsplats och att säkerställa grönstruktur längs med intilliggande vägar. Syftet är även att möjliggöra för en buss-hållplats i anslutning till sjukhusområdet.-
141kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
611kb Ladda ner dokument
-
87kb Ladda ner dokument
-
93kb Ladda ner dokument
-
-
Planuppdrag.
Syftet med ändring av detaljplanen är att möjliggöra mindre omfattande vård på köpcentret Entré.-
119kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
534kb Ladda ner dokument
-
-
Planuppdrag.
Syftet med detaljplanen är att möjliggöra påbyggnad av befintlig lågdel inom fastigheten. Syftet är också att utveckla fastighetens västra fasad mot Rådmansgatan. Genom att öppna upp fasaden bidra till att aktivera gaturummet och främja goda förhållanden för fotgängare och cyklister.-
123kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
Åtgärden på fastigheten CENTRALKÖKET 2 (Carl Söderbergs allé) innebär att tomten bebyggs med ett flerbostadshus med lokaler för handel i bottenvåningen. Byggnaden gränsar i öst och söder mot områdets största blivande torg, Matplatsen. Fasader utförs dels med rött tegel, dels med ljusgrön puts. På flera takfall placeras solcellsanläggning.
-
Åtgärden på OXIEVÅNG 7 innebär att ett flerbostadshus innehållande 34 st lägenheter samt miljörum, förråd och en matbutik på bottenvåningen uppförs i anslutning till Oxie stationstorg. Byggnaden uppförs i 3 och 5 våningar med en upphöjd innergård. Parkeringsbehovet för både bil och cykel löses bl. a inom angränsande parkeringshus på Oxievång 3. Befintlig trappa och ramp på den västra fasaden angränsande till Oxievång 3 rivs. Stadsbyggnadskontoret gör bedömningen att förslaget är förenligt med gällande lagstiftning.
-
Nybyggnad av tre flerbostadshus och ett tvåbostadshus på fastigheterna ENSILAGET 1 och SPANNMÅLET 5 (Sjötorpsvägen). På fastigheterna placeras även tre miljöhus med väderskyddad cykelparkering. Del av bilparkering för SPANNMÅLET 5 reserveras på ENSILAGET 1 genom parkeringsförbindelse. Stadsbyggnadskontoret gör bedömningen att förslaget är förenligt med gällande lagstiftning.
-
Åtgärden på fastigheten LOGIN 1 (tidigare del av HÄRBÄRGET 1) invid Hyllie Stationsväg, innebär nybyggnad av ett kontorshus med underjordiskt garage, två butiker, restaurang och en eventyta i bottenplan, samt förbindelsebro till kontorshuset i öster på plan 1. En solcellsanläggning föreslås på tak och integrerad i fasad mot söder.
-
Åtgärden innebär rivning av skolbyggnader samt ny skolbyggnad i tre våningar, idrottshall, förråd, väderskydd för cyklar, fasadskyltar och solceller på tak tillhörande Nydalaskolan inom fastigheten PROFESSORN 3 (Kollegiegatan 11). Skolan har 630 elever i förskoleklass upp till och med klass 6 samt cirka 85 personal. Befintlig skolgård rustas upp och ges en friyta på ca 17 kvm per elev vilket uppfyller Malmö stads riktlinje för godtagbar friyta. Parkering för bil och cykel löses inom den egna fastigheten och redovisat behov uppfyller gällande parkeringsnormer i Malmö stads parkeringspolicy med avsteg för korttidsparkering på allmän gata. Åtgärden är förenlig med gällande detaljplan. Rivningslov och bygglov föreslås beviljas.
-
Åtgärden innebär nybyggnad av skola i fem våningar, idrottshall, väderskydd för cyklar, markparkering, murar och fasadskyltar inom fastigheten RUNDSTICKAN 1 (Hyllie Boulevard). Skolan har 550 elever i högstadium (6-9) samt cirka x personal. Ny skolgård har en friyta på cirka 15 kvm per elev vilket uppfyller Malmö stads riktlinje för godtagbar friyta. Parkering för bil och cykel löses inom den egna fastigheten och redovisat behov uppfyller gällande parkeringsnormer i Malmö stads parkeringspolicy. Åtgärden är förenlig med gällande detaljplan. Bygglov föreslås beviljas.
-
Åtgärden på fastigheten FÅRABÄCK 180:81 (Fårabäcksvägen 100) innebär att ett befintligt lager/verkstadsbyggnad byggs till med en bostadsdel samt nybyggnad av ett fristående garage. Det finns ingen bostad på fastigheten sen tidigare så ingen lokaliseringsprövning kring en bostad på platsen har gjorts tidigare. Inget bindande förhandsbesked finns. Fastigheten ligger utanför detaljplan och områdesbestämmelser. Fastigheten ligger i utkanten av Fårabäcks by.
-
Åtgärden på fastigheten ODENSE 4 (Själlandstorget 1) innebär ett bibehållande av en förskola. Ändrad användning från skola till förskola i en del av byggnad på fastigheten. Friyta per barn är 25,3 kvm och förskolan är parknära och har en uteförskoleavdelning. Verksamheten ska ordna mobilitetsåtgärder för att klara parkeringsnormen.
-
Ansökan på fastigheten HANAHOLM 8 (Tessins väg 8) rör en restaurang som har beviljats bygglov för fasadändringar och ändrad användning från butik till restaurang av nämnden. Länsstyrelsen har upphävt beslutet och återförvisat ärendet med hänvisning till att användningen inte är planenlig och inte heller utgör en liten avvikelse samt att den främre delen av lokalen inte utgör en överbyggd gård. Kontoret bedömer att fasadändringarna kan beviljas men att med dessa förutsättningar kan ansökan om ändrad användning inte beviljas.
-
Föreslagen åtgärd på fastigheten Lockarp 9:1 (Lockarps kyrkoväg) innebär att bodar för 44 säsongarbetare ställs på plats och används under månaderna maj-november. De sammanlagt 15 bodarna placeras något utspridda, minst 2 meter ifrån varandra, på jordbruksmark. Åtgärden bedöms inte uppfylla krav på anpassning till stads- och landskapsbild och vikten av en god helhetsverkan, bedöms inte vara lämpliga för sitt ändamål och uppfyller inte krav på plats för parkering, utevistelse och lek, samt avfallshantering. Vidare bedöms ett longstay boende för 44 säsongsarbetare ha en sådan omfattning att de förutsätter planläggning. Kontoret bedömer att inlämnat förslag inte kan beviljas.
-
Byggsanktionsavgifter för ingrepp i bärande konstruktioner utan startbesked inom fastigheten Stråhälla 5 (Axhällagatan 4). Stadsbyggnadskontoret kunde vid besök av fastigheten konstatera att det bilats upp två större hål i källarfasaden som bedöms beröra husets bärande konstruktion. Hålen har tagits upp i samband med insättning av nya källarfönster och upptagning av en ny källaringång. Stadsbyggnadskontoret föreslår att stadsbyggnadsnämnden tar ut byggsanktionsavgifter på sammanlagt 24 681 kr av fastighetsägarna.
-
En del av en industribyggnad inom fastigheten Smedjan 2 (Celsiusgatan 31) har inretts och tagits i anspråk för idrott (taekwondohall). Bygglov och startbesked saknas för den ändringen. Stadsbyggnadsnämnden föreslås därför ta ut en byggsanktionsavgift på 185 653 kr av nyttjaren och byggherren.
-
Byggsanktionsavgifter för ianspråktagande och inredande av en övrig byggnad (industribyggnad) för ett väsentligen annat ändamål (detaljhandel och bostad) inom fastigheten Kristiansborg 6 (Västra Hindbyvägen 10). I källaren har två butiker för detaljhandel inretts utan tillstånd. Stadsbyggnadsnämnden förslås därför ta ut en byggsanktionsavgift på totalt 218 859 kr.
-
Byggsanktionsavgift för nybyggnad av byggnad för fågelhållning inom fastigheten Oxiden 4 (Emilstorpsvägen 11). Bygglov och startbesked saknas för nybyggnaden. Stadsbyggnadskontoret föreslår därför stadsbyggnadsnämnden att ta ut en byggsanktionsavgift på 13 089 kr av tomträttsinnehavaren.
-
Byggsanktionsavgift för uppförande av tillbyggnad inom kolonilott 42 inom fastigheten Sallerup 180:32. Stadsbyggnadskontoret har fått information från fastighets- och gatukontoret att tillbyggnad uppförts utan tillstånd inom kolonilotten. Det framgår av flygbilder att en tillbyggnad på cirka 28 kvm uppförts mellan 2018 och 2020. Det saknas beviljat bygglov eller anmälan samt startbesked för uppförandet. Stadsbyggnadsnämnden föreslås därför besluta om att ta ut en byggsanktionsavgift på 7 003 kr.
-
Stadsbyggnadskontoret fick den 28 augusti 2019 information om att plank uppförts utan bygglov och startbesked inom fastigheten Bunkeflostrand 4:70 (Fiskegränd). Stadsbyggnadsnämnden beslutade den 13 februari 2020 att ta ut en byggsanktionsavgift på 19 346 kr och den 25 november 2021 att ta ut en dubblerad byggsanktionsavgift på 38 692. Besluten vann laga kraft den 24 mars 2021 och 21 april 2022. Stadsbyggnadskontoret besökte fastigheten den 5 juli 2022 och kunde där konstatera att planket fanns kvar. Stadsbyggnadskontoret föreslår därmed att stadsbyggnadsnämnden tar ut en dubblerad byggsanktionsavgift om 77 384 kr.
-
35
Sammanställningsblad för detaljplaneärenden och bygglovsärenden vid stadsbyggnadsnämndens sammanträden 2022