Möte 2022-02-17
-
1
Genomgång och föredragning av ärenden
-
2
Val av justerare och justeringsdag (förslag på justeringsdag 28/2)
-
Informationen ges av avdelningschef Sofie Holmkvist, miljöförvaltningen
-
Informationen ges av miljöhandläggare Maria Olsbäck och planarkitekt Jan Rosenlöf.
-
Informationen ges av Asterios Tolikas planarkitekt, stadsbyggnadskontoret, Patrik Widerberg strateg, fastighets- och gatukontoret samt Kristina Lembre utredare, miljöförvaltningen.
-
Informationen ges av Ulrika Signal planarkitekt, stadsbyggnadskontoret och Mikael Kylsäter strateg, stadskontoret.
-
Informationen ges av Gustav Aulin landskapsarkitekt och Lukas Lindgren trafikplanerare, stadsbyggnadskontoret.
-
2022 års konferens har fokus på klimatarbetet – globalt till lokalt. Information ges om vad som är på gång inom genomförandet av miljöprogrammet där bland annat Klimatkontrakt Malmö ingår.
Bilagor
-
101kb Ladda ner dokument
-
128kb Ladda ner dokument
-
-
Ärendet innehåller stadsbyggnadsnämndens redovisning av Årsanalys 2021. Till ärendet är bilagt årsuppföljning avseende Uppföljning av grunduppdraget 2021, Systemuppföljning av systematisk arbetsmiljö (SAM) 2021 och Uppföljning av arbetsmiljö 2021.
Ärendet inleds med information som ges av strateg Erika Knobblock och controller Sandra Johansson.
Bilagor
-
134kb Ladda ner dokument
-
259kb Ladda ner dokument
-
380kb Ladda ner dokument
-
-
Planerings- och uppföljningsprocessen och intern kontroll är idag två separata processer i Malmö stad. Stadsbyggnadskontoret har genomfört ett utvecklingsarbete där dessa två processer har integrerats, då det finns tydliga synergieffekter minskar administration och högre kvalitet uppnås. Processen med planering och uppföljning har utvecklats genom att bland annat införa strategiska dialoger och uppföljningsdialoger. I planeringsarbetet avseende budgetskrivelse, nämndsbudget, verksamhetsplanering, resursplanering och kompetensförsörjning förs dialog kring möjliga risker.
Bilagor
-
145kb Ladda ner dokument
-
432kb Ladda ner dokument
-
435kb Ladda ner dokument
-
-
Antagande av förslag på kvartersindelning och kvartersnamn i Dp 5565.
Bilagor
-
108kb Ladda ner dokument
-
183kb Ladda ner dokument
-
-
Revisorskollegiet granskade hösten 2020 hur Barnkonventionen (som i januari 2020 blev en svensk lag) hade implementerats i stadsbyggnadsnämndens verksamhet. Revisorskollegiets bedömde att stadsbyggnadsnämnden inte fullt ut säkerställt att barnkonventionen tillämpas i verksamheten. Stadsbyggnadsnämnden har sedan granskningen implementerat ett antal rutiner för att säkerställa barnrättsarbetet. Granskningen innefattade ett antal rekommendationer till stadsbyggnadsnämnden som skulle besvaras med åtgärder. Detta är en återrapportering av status för dessa åtgärder. Några av åtgärderna kvarstår att genomföras under 2022.
Bilagor
-
121kb Ladda ner dokument
-
163kb Ladda ner dokument
-
267kb Ladda ner dokument
-
-
16
Remiss - Motion av Magnus Olsson (SD) om att förklara Sjollen kommunalt naturreservat, STK-2021-1131
Magnus Olsson (SD) har i en motion till kommunfullmäktige yrkat att uppdra åt kommunstyrelsen och berörda nämnder att ta fram ett förslag med syftet att förklara Sjollen som ett kommunalt naturreservat.
Bilagor
-
119kb Ladda ner dokument
-
178kb Ladda ner dokument
-
166kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsbyggnadsnämnden har överklagat länsstyrelsens beslut att upphäva nämndens beslut den 24 juni 2021, § 264, att neka bygglov för permanent förskola på fastigheten Blosshögen 1. Mark- och miljödomstolen har beviljat nämnden anstånd till den 25 februari 2022 att utveckla grunderna för talan.
-
Stadsbyggnadsnämndens beslut den 23 september 2020, § 308, att påföra byggsanktionsavgift för fasadändring (byte av fönster) har överklagats till länsstyrelsen och vidare till mark- och miljödomstolen, som förelagt stadsbyggnadsnämnden att yttra sig över överklagandet. Yttrande ska enligt beviljat anstånd göras till domstolen senast den 25 februari 2022.
-
Stadsbyggnadskontoret föreslås få i uppdrag att ta fram riktlinjer för bostadsgårdar. Syftet med riktlinjerna är att belysa bostadsgården, utifrån kvalitet och funktion, som en viktig stadsbyggnadskvalitet för att uppnå god boendemiljö för Malmöborna. Målet är att ta fram en gemensam värdegrund och ett kunskapsunderlag avseende bostadsgårdar som utgör stöd för att göra ställningstaganden och prioriteringar i planeringen. Riktlinjerna ska underlätta stadsbyggnadsnämndens och stadsbyggnadskontorets arbete med att omsätta översiktsplanens intentioner i planprogram och detaljplaner.
Ärendet inleds med information som ges av planarkitekt Ulrika Signal.
Bilagor
-
186kb Ladda ner dokument
-
-
Antagande.
Syftet med planförslaget är att pröva lämpligheten i att inrätta en ny fastighetsindelningsbestämmelse för fastigheten Ängsjö 19 samtidigt som en gammal fastighetsindelningsbestämmelse för fastigheten upphävs.Bilagor
-
121kb Ladda ner dokument
-
234kb Ladda ner dokument
-
529kb Ladda ner dokument
-
213kb Ladda ner dokument
-
-
Samråd.
Detaljplanens förslag syftar till att möjliggöra permanent bygglov för nuvarande verksamheter. För att möjliggöra permanent bygglov utökas markanvändningen genom centrumändamål, som möjliggör för blandade verksamheter såsom handel och vårdcentral.Bilagor
-
155kb Ladda ner dokument
-
10mb Ladda ner dokument
-
433kb Ladda ner dokument
-
319kb Ladda ner dokument
-
-
Samråd.
Syftet med ändringen av detaljplanen är att utöka byggrätten som idag gäller för Dp 4944 med 4 000 m2 i bruttoarea (BTA) handel i sydväst.Bilagor
-
125kb Ladda ner dokument
-
173kb Ladda ner dokument
-
-
Planuppdrag.
Syftet med detaljplanen är att göra det möjligt att använda befintlig byggnad som mindre hotell, samt viss restaurangverksamhet. Detaljplanen behöver även möjliggöra utökad byggrätt för funktioner som uterum, miljörum och komplementbyggnader. Planläggningen motiveras av att byggnaden de senaste 70 åren har använts för publikt ändamål, som församlingshem för Svenska kyrkan. Bebyggelsen i närområdet består nästan uteslutande av bostäder. Att möjliggöra för en mer publik verksamhet kan gynna området genom att skapa variation.Bilagor
-
122kb Ladda ner dokument
-
989kb Ladda ner dokument
-
-
Planuppdrag.
Syftet med detaljplanen är att ändra från allmän plats till kvartersmark för fritidsändamål och park.Bilagor
-
117kb Ladda ner dokument
-
-
25
Detaljplan för fastigheten Bunkeflostrand 9:8 m.fl. (Skånegården) i Bunkeflostrand i Malmö (Dp 5799)
Planuppdrag.
Syftet med detaljplanen är att möjliggöra samlingslokal – fritidsgård i den befintliga byggnaden Skånegården. Syftet är också att skydda kulturhistoriskt värdefull miljö. Planarbetet bör utreda om detaljplanen kan göras flexibel genom att tillåta fler ändamål, som är lämpliga med hänsyn till kulturmiljövärden och närheten till farligt godsled. Planläggningen motiveras av att det finns ett stort behov av fritidsgård i området, eftersom det på senare tid byggts många bostäder i närområdet. Planläggningen motiveras också av att byggnaden är kulturhistoriskt värdefull, vilket kräver en användning som gör att den kan bevaras. Läget intill Yttre Ringvägen begränsar möjliga användningar för byggnaden, eftersom det förekommer höga trafikbullernivåer och risk från farligt godsled.Bilagor
-
148kb Ladda ner dokument
-
693kb Ladda ner dokument
-
-
Planuppdrag.
Syftet med detaljplanen är att göra det möjligt att planlägga Hans Michelsensgatan till stadshuvudgata med användningen GATA, från Universitetsbron i väster till Västkustvägen i öster. Gatan utvecklas till en grön stadshuvudgata som utgör en kollektivtrafiknod, ryggrad för ett dynamiskt och tillgängligt stadsliv i Nyhamnen.Ärendet inleds med information som hålls av planarkitekt Asterios Tolikas.
Bilagor
-
121kb Ladda ner dokument
-
-
Planuppdrag.
Syftet med detaljplanen är att göra det möjligt att använda befintligt enbostadshus och annex för flerbostadshus. Syftet är också att skydda kulturhistoriskt värdefull miljö. Planläggningen motiveras av att fler bostäder möjliggörs på ett centralt läge i staden, genom att förtäta på redan ianspråktagen mark och nyttja befintlig bebyggelse.Bilagor
-
123kb Ladda ner dokument
-
-
28
Ändring av detaljplan för fastigheterna Landsfiskalen 1 och Landsfiskalen 2 i Herrgården i Malmö (ÄDp 5776)
Återkallande.
Stadsbyggnadsnämnden gav 2021-11-25 stadsbyggnadskontoret i uppdrag att ändra detaljplanen för att möjliggöra fortsatt drift av förskola i bottenplan på två befintliga flerbostadshus samt ersätta nuvarande markanvändning för handel och kontor med centrumändamål inom fastigheterna Landsfiskalen 1 och Landsfiskalen 2. Sökanden har meddelat att man vill avsluta planarbetet. Därför föreslås planuppdraget återkallas.Bilagor
-
117kb Ladda ner dokument
-
-
Föreslagen åtgärd innebär nybyggnad av en ny förskola för 160 barn i en byggnad i två våningar med tillhörande förråd, skärmtak, murar samt en fasadskylt. Förskolans utemiljö har sådana kvaliteter att en friyta på mellan 25 och 30 kvm kan anses acceptabelt. Bil- och cykelparkering till verksamheten löses på den egna fastigheten. Åtgärden uppfyller Malmö stads riktlinjer avseende parkering. Åtgärden uppfyller vidare lagkraven gällande placering, utformning, tillgänglighet, användbarhet och brandskydd. Åtgärden är förenlig med gällande detaljplan. Bygglov föreslås beviljas.
-
Föreslagen åtgärd innebär att lokal i del av byggnad inreds med en samlingslokal och värmestuga för socialt utsatta EU-medborgare under en begränsad tid. Lokalen har tidigare använts som kontor. Av inlämnad verksamhetsbeskrivning framgår att den aktuella lokalen temporärt ska användas för samlingslokal med ett större antal människor dock maximalt 150 personer.
-
Åtgärderna på fastigheterna Ensilaget 7, 15, 16, 17 och 18 innebär att ytterligare en etapp av nybyggnationsområdet i sydvästra delen av Tygelsjö bebyggs. Förslaget omfattar 30 bostäder i form av parhus och radhus som avses utgöra en bostadsrättförening. Kontoret har bedömt att förslaget har brister bland annat gällande möjlighet att på enkelt sätt göra entréer tillgängliga i efterhand. Detta har sökande meddelat att de avser ändra. Slutliga handlingar har däremot inte inkommit med dessa justeringar, och stadsbyggnadsnämnden föreslås därför att besluta att uppdra åt delegat att besluta i ärendet.
-
Byggsanktionsavgift för stambyte utan teknisk anmälan inom fastigheten Elisefarm 2 (Västra Rönneholmsvägen 42 B). Stadsbyggnadskontoret har i samband med utredningsärende om inredande av bostad på vind fått information om att ett stambyte utförts inom del av fastigheten. Stambytet bedöms medföra en väsentlig ändring av en anläggning för vattenförsörjning eller avlopp och saknar föregående teknisk anmälan.
-
Byggsanktionsavgift för ibruktagande av enbostadshus inom fastigheten Bystenen 10. Vid slutsamråd kunde stadsbyggnadskontoret konstatera att bostadshuset var fullt inrett med lös egendom för bostad i form av sängar, möbler, kyl, tvättmaskin och spis, samt personliga tillhörigheter i form av kläder och adventsljusstakar. Kontoret fick även under besöket information om att övernattning hade skett i bostadshuset. Eftersom enbostadshuset inretts med lös egendom som möjliggör att dess utrymmen brukas som boende samt även brukats för övernattning så bedömer stadsbyggnadskontoret att byggnaden tagits i bruk.
-
Byggsanktionsavgift för uppförande av uterum utan bygglov inom fastigheten Sjövik 3 (Granviksgatan 62). Stadsbyggnadskontoret fick hösten 2020 information om att ett uterum uppförts på tomt utan bygglov och startbesked inom fastigheten. Vid platsbesök kunde stadsbyggnadskontoret konstatera att uterummet uppförts. Det finns inget bygglov för uppförandet av uterummet och stadsbyggnadsnämnden föreslås därmed ta ut en byggsanktionsavgift.
-
Byggsanktionsavgift för uppförande av två stycken plank utan startbesked inom fastigheten Fagus 7 (Cornusgatan 1). Stadsbyggnadskontoret har konstaterat att plank uppförts i fastighetsgränsen. Rättelse har därefter vidtagits för det mesta av planken genom att de sänkts eller glesats ut men det återstår fyra meter plank vid utfarten mot Cornusgatan.
-
36
Sammanställningsblad för detaljplaneärenden och bygglovsärenden vid stadsbyggnadsnämndens sammanträden 2022
-
Planuppdrag.
Syftet med detaljplanen är att göra det möjligt att använda befintligt enbostadshus och annex för flerbostadshus. Syftet är också att skydda kulturhistoriskt värdefull miljö. Planläggningen motiveras av att fler bostäder möjliggörs på ett centralt läge i staden, genom att förtäta på redan ianspråktagen mark och nyttja befintlig bebyggelse.