Möte 2021-12-16
-
1
Genomgång och föredragning av ärenden
-
2
Val av justerare och justeringsdag (förslag på justeringsdag 22/12)
-
Förteckning över skrivelser inför stadsbyggnadsnämnden 2021-12-16.
-
131kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsbyggnadskontoret föreslår att beslut tas om två temadagar (halvdagar) under våren/sommaren 2022. Det tidigare beslutade informationstillfället 5 april utgår i och med dessa två nya tillfällen.
-
104kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsbyggnadsnämndens intern kontrollarbete styrs utifrån kommunallagen. Enligt kommunallagen 6 kap 6 § ska nämnden se till att den interna kontrollen är tillräcklig och att verksamheten bedrivs på ett i övrigt tillfredsställande sätt. Utöver kommunallagen, så styrs det interna kontrollarbetet i Malmö stad av Reglemente för intern kontroll (kommunfullmäktige 2016-12-20, § 303) och Handbok för intern kontroll. Stadsbyggnadsnämnden har i detta dokument tagit fram förvaltningsspecifika Riktlinjer för intern kontroll. I riktlinjen beskrivs ansvars- och befogenhetsfördelning samt även processen för intern kontroll.
-
126kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
369kb Ladda ner dokument
-
-
Anders Skans (V) föreslog i februari 2020 i en motion ”att kommunstyrelsen får i uppdrag att ta fram nya regelverk för alla nämndernas internbudgetar, där politiska beslut avgör fördelningen av de ekonomiska resurserna”. Syftet är dels att de ekonomiska ramarna i nämndernas internbudgetar ska kunna beslutas av nämnden, dels att det ska gå att politiskt besluta att flytta pengar mellan verksamheter inom nämndernas förvaltningar och på så sätt detaljstyra ekonomin tydligare och politiskt prioritera det arbete som bedrivs.
-
188kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
356kb Ladda ner dokument
-
193kb Ladda ner dokument
-
-
9
Remiss - Motion av Anders Andersson (V) och Lisa Stolpe (V) - Om bilfria zoner runt stadens skolor och förskolor, STK-2021-1085
Anders Andersson (V) och Lisa Stolpe (V) har i en motion föreslagit att kommunfullmäktige ska besluta att Malmö stad ska införa bilfria zoner runt stadens skolor och förskolor.
-
127kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
159kb Ladda ner dokument
-
55kb Ladda ner dokument
-
-
Ett Malmöinitiativ har lämnats in till stadsbyggnadsnämnden som menar att området för Limhamns gamla skjutbana inte bör bebyggas. Initiativet menar vidare att området har stora natur- och rekreationsvärden som går förlorade om det bebyggs och att det inom området finns flera skyddade arter.
-
112kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
103kb Ladda ner dokument
-
955kb Ladda ner dokument
-
194kb Ladda ner dokument
-
-
Region Skåne har inkommit till kommunstyrelsen med granskningshandlingar för Regionplan för Skåne 2022–2030. Regionplanens syfte är att vara ett stöd för den fysiska planeringen i de skånska kommunerna vad gäller de mellankommunala och regionala planeringsfrågorna samt bidra till att skapa ett sömlöst Skåne för invånarna. Innehållet i regionplanen har på många punkter utvecklats i positiv riktning sedan samrådet.
-
221kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
299kb Ladda ner dokument
-
17mb Ladda ner dokument
-
-
Stadsbyggnadsnämnden har valt att lämna yttrande på den regionala transportinfrastrukturplanen för Skåne 2022–2033. Planen pekar ut riktningen och satsningarna som ska bidra till ett sammanbundet Skåne och skapa förutsättningar för mobilitet och tillgänglighet i hela regionen.
-
140kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
155kb Ladda ner dokument
-
10mb Ladda ner dokument
-
-
Stadsbyggnadsnämnden beslutade den 27 maj 2021, § 218, att avslå ansökan om rivningslov av enbostadshus på fastigheten Valet 2. Beslutet överklagades till länsstyrelsen som avslog överklagandet, och vidare till mark- och miljödomstolen som förelagt nämnden att yttra sig.
-
Stadsbyggnadsnämnden beslutade den 26 augusti 2021, § 339, att påföra fastighetsägaren byggsanktionsavgift för inredande av ytterligare lokal, väsentligt ändrat ändamål samt väsentlig ändring av anläggning för vattenförsörjning och avlopp. Beslutet har överklagats till länsstyrelsen som har begärt att nämnden ska yttra sig i ärendet.
-
Stadsbyggnadsnämnden beslutade den 24 juni 2021, § 281, om byggsanktionsavgift för uppförande av plank. Beslutet har överklagats till länsstyrelsen som begärt att stadsbyggnadsnämnden ska yttra sig i ärendet.
-
Länsstyrelsen har genom beslut den 27 oktober 2021 upphävt nämndens beslut om föreläggande den 25 mars 2021, § 126, att riva ett uterum och återförvisat ärendet för fortsatt handläggning. Stadsbyggnadsnämnden har i delegation överklagat beslutet och utvecklar talan hos mark- och miljödomstolen.
-
Stadsbyggnadskontoret har i enlighet med uppdrag från stadsbyggnadsnämnden, tagit fram förslag till Riktlinjer för höga hus. Riktlinjerna anger en vision för vad höga hus ska göra för Malmö, var i staden höga hus är särskilt lämpliga att pröva och av vilka skäl, principer för hur höga hus ska utformas och utföras samt principer för processen. Riktlinjerna är vägledande och gäller vid beslut, bedömningar och handläggning inom stadsbyggnadsnämndens ansvarsområde.
-
261kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
278kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsbyggnadsnämnden gav i november 2020 stadsbyggnadskontoret i uppdrag att ”förtydliga riktlinjer i Friytor vid förskolor och skolor i avsnitt som rör samnyttjande av park för förskola”. Uppdraget har resulterat i ett förslag som fastställer de krav på friytor för förskolor som finns idag, men förtydligar vilka kriterier som gäller för att det ska vara möjligt att pröva den lägsta normen för friyta för förskola. Möjligheten att använda den lägsta normen knyts nu endast till närhet av en lämplig park eller annan allmän grönyta.
-
224kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
282kb Ladda ner dokument
-
-
Antagande.
Syftet med planförslaget är att göra det möjligt att bygga ca 20–25 småhus i 1 ½ plan i ytterområdet av Oxie. Stadsbyggnadsnämnden har fattat beslut om detaljplanen 2021-05-27, § 190. Beslutet har överklagats. Mark- och miljödomstolen har avvisat överklagandet med motiveringen att det överklagade beslutet inte är ett kommunalt beslut som avses i 13 kap. 2 a § plan- och bygglagen eftersom det endast är ett förslag till beslut och inte något beslut om antagande av detaljplan. Enligt protokollet var stadsbyggnadsnämndens beslut att ”Stadsbyggnadsnämnden föreslås anta förslaget till detaljplan i kommunfullmäktiges ställe”.-
155kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
388kb Ladda ner dokument
-
583kb Ladda ner dokument
-
472kb Ladda ner dokument
-
-
Antagande.
Syftet med detaljplanen är att möjliggöra en fortsatt omvandling av den södra delen av Västra Hamnen, från industri- och hamnområde till blandad stad med bebyggelse av innerstadskaraktär. Syftet är också att möjliggöra en utveckling av gatunätet som knyter samman Västra Hamnen med Malmös centrala och västra delar, för att skapa mer stadsmässiga gaturum och förbättra tillgängligheten för såväl fotgängare, cyklister, kollektivtrafik som biltrafik.
Ärendet återremitterades vid nämnden 2021-11-25 och har sedan dess omarbetats med ytterligare krav på lokaler för verksamheter i bebyggelsens bottenvåningar.-
179kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
12mb Ladda ner dokument
-
43kb Ladda ner dokument
-
-
Antagande.
Syftet med detaljplanen är att göra det möjligt att förtäta kvarteret med blandad stadsbebyggelse, främst bostäder. Planförslaget möjliggör att del av befintlig bebyggelse rivs och ersätts med två nya byggrätter för flerbostadshus, totalt ca 50 nya bostäder. Verksamhetslokal ska finnas i kvarterets nordöstra hörn. Planläggningen motiveras av att förtätning sker på redan ianspråktagen mark, i kollektivtrafiknära läge. Planförslaget återremitterades av stadsbyggnadsnämnden 2021-09-23, i syfte att studera förutsättningar för att sänka våningsantalet längs med Apoteksgatan. I planförslaget har nockhöjden nu sänkts från 16,5 m till 13,5 m mot Apoteksgatan.-
140kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
436kb Ladda ner dokument
-
128kb Ladda ner dokument
-
467kb Ladda ner dokument
-
-
Antagande.
Syftet med ändring av detaljplanen är att upphäva fastighetsindelningsbestämmelsen för fastigheten Tuppen 15.-
124kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
404kb Ladda ner dokument
-
158kb Ladda ner dokument
-
-
Antagande.
Syftet med detaljplanen är att säkerställa kommunens rådighet över Amiralsgatan som i dagsläget delvis ligger inom kvartersmark (Amiralsgatan under Rosengård centrum). Detta görs genom att planlägga Amiralsgatan som allmän plats och överbyggnaderna som kvartersmark för centrumverksamhet.-
144kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
223kb Ladda ner dokument
-
958kb Ladda ner dokument
-
321kb Ladda ner dokument
-
425kb Ladda ner dokument
-
383kb Ladda ner dokument
-
-
Godkännande.
Planprogrammet visar på möjligheterna för utbyggnad av en ny destination när staden växer österut. Visionen visar hur stadsdelen kan utvecklas med omkring 2 900 nya bostäder, 500 grundskoleplatser, 450 förskoleplatser och cirka 1 500 arbetsplatser. Utvecklingsprocessen tar sin början nu med en tidshorisont mot år 2040 för färdigställande.-
147kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
145mb Ladda ner dokument
-
24mb Ladda ner dokument
-
54kb Ladda ner dokument
-
35kb Ladda ner dokument
-
131kb Ladda ner dokument
-
122kb Ladda ner dokument
-
456kb Ladda ner dokument
-
747kb Ladda ner dokument
-
163kb Ladda ner dokument
-
-
Inriktningsbeslut.
Stadsbyggnadsnämnden gav 2021-02-18 stadsbyggnadskontoret i uppdrag att påbörja arbetet med planprogram för Klagshamn i Malmö (Pp 6055). I nämndsbeslutet gjordes ett medskick om en täthetsgrad som motsvarade Västra Sorgenfri och Bo01. Täthetsgraden har nu prövats och stadsbyggnadskontoret vill förnya detta medskick för att möjliggöra en lägre exploateringsgrad som stämmer bättre överens med den befintliga strukturen i Klagshamn.-
140kb Ladda ner dokument
-
-
26
Detaljplan för del av fastigheten Hyllie 165:61 m.fl. söder om Ärtholmsvägen i Holma i Malmö (Dp 5708)
Samråd.
Syftet med detaljplanen är att göra det möjligt att bebygga området med ny blandad stadsbebyggelse som ska bidra till att integrera Holma med omgivande områden. Bebyggelsen ska skapa förutsättningar för en levande stadsdel med varierad och intressant bebyggelse. Detaljplanen ska möjliggöra aktiva gaturum genom både gestaltningen av byggnaderna och genom att möjliggöra verksamheter i byggnadernas bottenvåningar. Detaljplanen ska möjliggöra flerbostadshus, vård (ej sjukhus eller fängelse), centrumverksamhet, parkeringshus och transformatorstation.-
142kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
136kb Ladda ner dokument
-
130kb Ladda ner dokument
-
395kb Ladda ner dokument
-
-
Planuppdrag.
Syftet med detaljplanen är att göra det möjligt att bebygga fastigheten med gatuhus i skala och i relation till bebyggelsen i Gamla staden.-
125kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
625kb Ladda ner dokument
-
-
Planuppdrag
Syftet med att ta fram en ny detaljplan för Bispen 2 och 3 är att pröva lämpligheten att tillföra nya bostäder och nya lokaler för församlingens verksamhet inom fastigheten Bispen 3. Syftet är vidare att undersöka, dokumentera och där möjligt genom planbestämmelser skydda de arkitektoniska värden och kulturmiljövärden som finns i den befintliga bebyggelsen både utvändigt och invändigt. Detaljplanearbetet ska ta fram ett förslag till ny bebyggelse som upprätthåller dessa värden.-
133kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
Planuppdrag.
Syftet med detaljplanen är att möjliggöra en ny, större byggnad på fastigheten. Byggnaden ska komplettera kringliggande bebyggelse och ska bidra med liv i angränsande gaturum och längs kajen. Syftet är också att rationalisera kvartersstrukturen genom införlivande av del av angränsande allmän platsmark i kvarteret.Ärendet inleds med information som ges av planarkitekt Katarina Jeraeus.
-
146kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
Åtgärden inom fastigheten Drängen 1 (Blåsebergavägen) innebär att 51 lägenheter samt 4 radhus avses uppföras. Den L-formade byggnadens uppbyggnad i olika höjder följer de olika byggrätternas höjder. Ansökan strider mot gällande detaljplan avseende att delar av den översta våningen upptar för stor yta, gårdens marknivå ligger något för högt samt avseende att detaljplanens krav om trafikbuller inte uppfylls.
-
Åtgärden inom fastigheten Träförrådet 6 (Skeppsgatan) innebär att 58 lägenheter skapas inom en byggnad om sju våningar med en indragen åttonde våning. Bottenvåningen är förberedd för lokal genom en våningshöjd om 3,4 och 3,5 meter. Ansökan strider mot gällande detaljplan avseende att inte hela bottenplanets yta uppfyller kravet om 3,5 m samt att detaljplanens krav om buller inte uppfylls, men däremot uppfylls nivåer enligt bullerförordningens. Avvikelserna bedöms vara mindre och godtas.
-
Åtgärd inom fastighet Blåmossan 1 (Norra Hyllievägen 89) innebär nybyggnad av en idrottshall, en markparkering samt fasadskylt. Idrottshallen kommer att användas av eleverna på Djupadalsskolan mittemot Norra Hyllievägen. Åtgärden strider mot gällande detaljplan vad avser placering av in- och utfart mot Norra Hyllievägen. Åtgärden bedöms dock uppfylla detaljplanens syfte och avvikelsen är liten. Bygglov föreslås beviljas.
-
Åtgärden innebär att befintlig villa på Jordgubben 21 (Skarhultsgatan 10) från 1937 med carport rivs och ersätts med ett nytt enbostadshus. Villan bedöms ha kulturhistoriska och miljömässiga värden som kan innebära hinder för rivning. Fastighetsägaren hävdar att konstruktionens tekniska status innebär att det inte är möjligt att renovera byggnaden.
-
Ansökan avser förhandsbesked för ändring av industri till lättare industri, småhantverk, kontor och mindre delar gym och restaurang inom fastigheten Kolet 4 (Lodgatan 15). Sökanden vill få prövat möjligheten till godtagbar avvikelse då delar av åtgärden strider mot ändamålet i gällande detaljplan. Stadsbyggnadskontoret anser att det finns förutsättningar att pröva åtgärden lämplig i ansökan om bygglov då verksamheter med kontor, gym och restaurang bedöms vara lämpliga komplement till detaljplanens föreskrivna användning. Positivt förhandsbesked föreslås meddelas.
-
Åtgärden på fastigheten Käglinge 11:3 (Krombyvägen) innebär ansökan om förhandsbesked för nybyggnad av ett LSS-boende för sex personer. Fastigheten ligger utanför detaljplan och områdesbestämmelser. Fastigheten gränsar mot annan kommun. Etableringen är tänkt med en byggnad och tillhörande komplementbyggnad som nås via en ny tillfart från allmän väg väster om fastigheten. Förslaget har skickats till berörda sakägare som har kommit in med synpunkter på förslaget.
-
Ansökt förhandsbesked på fastigheten KLAGSTORP 21:9 (Borrebackevägen 152) innebär att man vill bygga ytterligare ett bostadshus på fastigheten. Fastigheten ligger utanför detaljplan och områdesbestämmelser. Fastigheten ligger inom jordbruksmark. Fastigheten är ingen lucka i en befintlig bebyggelsestruktur. Ytterligare ett hus på platsen har en negativ inverkan på landskapsbilden. Fastigheten kan inte anslutas till kommunalt VA och ligger långt ifrån lokaltrafik. Bedömning görs att det inte är lämpligt med ytterligare ett bostadshus på platsen. Grannar har inte hörts.
-
Stadsbyggnadsnämnden beslutade den 11 april 2019 att förelägga fastighetsägarna att ta bort olovligt uppförda plank med risk för vite. Den 26 oktober 2021 har fastighetsägaren inkommit med information att rättelse vidtagits. Stadsbyggnadskontoret bedömer att fastighetsägaren inte gjort tillräckligt för att följa föreläggandet om rättelse för planket uppfört i fastighetens västra gräns norr och carporten. Stadsbyggnadskontoret bedömer därför att det finns skäl att ansöka om utdömande av vite hos mark- och miljödomstolen.
-
Byggsanktionsavgift för att utan bygglov och startbesked ha inrett en ytterligare bostad på 76 kvm inom fastigheten Laboratorn 2 (Docentgatan 7B). Två lägenheter som genom anmälan år 2001 sammanslagits till en lägenhet har utan lov åter delats upp i två lägenheter. Stadsbyggnadsnämnden föreslås därför ta ut en byggsanktionsavgift på 20 468 kr.
-
Dubblerad byggsanktionsavgift för uppförande av tillbyggnad av komplementbyggnad inom fastigheten Entofta 3 (Möllebogatan 20). Stadsbyggnadskontoret beslutade den 24 juni 2021 om att ta ut byggsanktionsavgift för uppförd tillbyggnad av komplementbostadshus utan bygglov och startbesked. Det har inte inkommit något underlag på att rättelse vidtagits och inget tillstånd för tillbyggnaden har beviljats i efterhand. Stadsbyggnadsnämnden föreslås därmed ta ut en dubblerad byggsanktionsavgift på 10 948 kr för att utan bygglov och startbesked uppfört tillbyggnad på 22 kvadratmeter.
-
Byggsanktionsavgift för uppförande av tillbyggnad inom fastigheten Klockstolen 16 (Tornspiregatan 14). Tillbyggnaden har påbörjats utan nödvändigt bygglov eller startbesked. Bygglov har sedan beviljats för tillbyggnaden. Stadsbyggnadskontoret föreslår därför att stadsbyggnadsnämnden tar ut en byggsanktionsavgift på 3 808 kr och att ärendet därefter avslutas.
-
Byggsanktionsavgift för rivning av carport inom fastigheten Astern 1 (Videgatan 1). Vid platsbesök den 25 oktober 2021 kunde stadsbyggnadskontoret konstatera att en carport rivits genom att takreglar och takbeklädnad tagits bort och en ny byggnad uppförts på samma plats. Carporten ligger inom ett område med detaljplan och är en sådan byggnad som hade krävt bygglov för att uppföra. Rivning av carporten hade därför krävt rivningslov. Stadsbyggnadsnämnden föreslås därför att ta ut en byggsanktionsavgift på 8 092 kr.
-
Föreläggande om åtgärd för brister i klimatskal inom fastigheten Blodriskan 8 (Sagoliden 35). Av inkommen uppgift framgår det att byggnadens källare är intakt och att klimatskalet är brustet. Det har inte inkommit något underlag som visar att brister åtgärdats så att byggnadens klimatskal är intakt. Stadsbyggnadskontoret föreslår därmed att stadsbyggnadsnämnden förelägger fastighetsägaren att åtgärda brister inom fastigheten.
-
Åtgärden på fastigheten CENTRALKÖKET 1 (Östra Fäladsgatan 42A) innebär att fastigheten förtätas med två flerbostadshus innehållande 65 hyreslägenheter. Inom fastigheten uppförs även två komplementbyggnader, stödmurar och två parkeringsplatser för rörelsehindrade (PRH).
-
Åtgärden på fastigheten Badmössan 1 (utmed Hyllie Boulevard) innebär nybyggnad av två flerbostadshus innehållande 73 hyreslägenheter, två restauranger och en butikslokal. Inom fastigheten uppförs även en komplementbyggnad, stödmurar och en parkeringsplats för rörelsehindrade (PRH). En solcellsanläggning uppförs på tak.
-
Åtgärden på fastigheten Gästgiveriet 1 (utmed Hyllie Stationsväg) innebär nybyggnad av ett 14 våningars högt flerbostadshus, med 108 hyreslägenheter. Bottenvåningen inrymmer en lokal avsedd för tvättotek. På taket föreslås ett gemensamt orangeri. Inom fastigheten uppförs 2 parkeringsplatser för rörelsehindrade och stödmurar. Det planeras för en solcellsanläggning på tak.
-
Informationen ges av planarkitekt Åse Andreasson.
-
Informationen ges av planarkitekt Dziugas Lukosevicius.
-
48
Sammanställningsblad för detaljplaneärenden och bygglovsärenden vid stadsbyggnadsnämndens sammanträden 2021