Möte 2022-09-28
-
1
Genomgång och föredragning av ärenden
-
2
Val av justerare samt justeringsdag (förslag på justeringsdag 5/10)
-
Se bifogad rapport avseende stadsbyggnadsnämndens redovisning av Delårsrapport 2022.
Bilagor
-
142kb Ladda ner dokument
-
-
Ärendet innehåller rapporten Uppföljning av intern kontrollplan halvåret 2022. Granskningarna avser tre kommungemensamma granskningar och två nämndens granskningar.
Bilagor
-
141kb Ladda ner dokument
-
302kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsbyggnadskontoret har tagit fram ett förslag till ny taxa för sotning och brandskyddskontroll som är tänkt att ersätta nuvarande taxa från 2006. Det framtagna förslaget innebär en taxejustering så att avgifterna hamnar i nivå med motsvarande taxa i andra kommuner. Konstruktionen av taxan har setts över ur ett klarspråksperspektiv med syfte att öka transparensen.
Bilagor
-
183kb Ladda ner dokument
-
172kb Ladda ner dokument
-
684kb Ladda ner dokument
-
348kb Ladda ner dokument
-
-
9
Remiss - Motion av Stefana Hoti (MP) och Janne Grönholm (MP) om att anta en nollvision om särskilt utsatta områden, STK-2021-733
Stadsbyggnadsnämnden har beretts tillfälle att yttra sig över rubricerad motion. I motionen förslås att kommunstyrelsen ska anta en nollvision om särskilt utsatta områden, att en handlingsplan för varje område tas fram samt att en kunskapsbank med åtgärder inrättas.
Bilagor
-
138kb Ladda ner dokument
-
220kb Ladda ner dokument
-
122kb Ladda ner dokument
-
-
På uppdrag av stadsrevisionen i Malmö stad har revisionsbyrån PWC (Price Waterhouse Cooper) granskat första delen i handlingsplanen dvs otillåten påverkan och interna oegentligheter. Enkäter och intervjuer har genomförts. Stadsbyggnadsnämnden anser att det samlade resultatet för de granskade nämnderna i revisionsgranskningen belyser ganska väl det faktum att det stadsövergripande arbetet nyss startat upp och att de flesta förvaltningarna inväntat denna process för att planera och intensifiera arbetet framåt. Stadsbyggnadsnämnden finner PWC:s åtgärdsförslag relevanta och ämnar följa rapportens rekommendationer. Den framtida implementeringen av detta arbete i förvaltningarna, hösten 2022 till våren 2023, är en del av den kommande planen för förbättringar och hur nämnden ska arbeta med dessa frågor framöver.
Bilagor
-
126kb Ladda ner dokument
-
534kb Ladda ner dokument
-
147kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunstyrelsen har översänt slutbetänkande av Klimaträttsutredningen från Miljö-departementet till bland annat stadsbyggnadsnämnden för samråd. Regeringen beslutade den 17 december 2019 att ge en särskild utredare i uppdrag att se över all relevant lagstiftning så att det klimatpolitiska ramverket får genomslag. Syftet med utredningen är att skapa bättre förutsättningar för att Sveriges klimatmål ska kunna nås genom att klimatfrågan integreras i lagstiftningen. Klimatutredningens slutbetänkande redovisar förslag till ändringar i lagstiftningen inom tre områden: främja bidrag till klimatomställningen, underlätta byggande av elnät och ett transporteffektivt samhälle.
Bilagor
-
169kb Ladda ner dokument
-
316kb Ladda ner dokument
-
-
12
Remiss från Miljödepartementet - EU-kommissionens förslag till förordning om restaurering av natur, STK-2022-932
Europeiska kommissionen har lagt fram ett förslag till förordning om restaurering av natur. En förordning är en bindande rättsakt som alla EU-länder ska tillämpa i sin helhet. Syftet med den föreslagna förordningen är att bidra till en kontinuerlig, långsiktig och varaktig återhämtning av biologisk mångfald och resilient natur på land och till havs i hela unionen. Detta genom att restaurera ekosystem, livsmiljöer och arter och att bidra till unionens mål för klimatbegränsning och klimatanpassning samt till att uppfylla unionens internationella åtaganden. Förslaget skulle innebära att frivilliga åtaganden ersätts med bindande mål för EU och dess medlemsstater.
Bilagor
-
172kb Ladda ner dokument
-
245kb Ladda ner dokument
-
324kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsbyggnadsnämnden har överklagat länsstyrelsens beslut att upphäva nämndens beslut den 24 juni 2021, § 264, att neka bygglov för permanent förskola på fastigheten Blosshögen 1. Mark- och miljödomstolen har gett nämnden tillfälle att yttra sig över sökanden Cymbalens förskola AB:s yttrande i målet.
-
Stadsbyggnadsnämnden beslutade 2022-06-21 § 239, att ansöka hos mark- och miljödomstolen om utdömande av vite p.g.a. överträdelse av nämndens beslut om förbud mot fortsatt arbete. Mark- och miljödomstolen har berett nämnden tillfälle att yttra sig i målet.
-
Granskning.
Syftet med detaljplanen är att göra det möjligt att bebygga fastigheten Jungmannen 4 m.fl. med bostäder med inslag av centrumverksamheter i bottenvåningarna.Ärendet inleds med information som ges av Katarina Jeraeus.
Bilagor
-
196kb Ladda ner dokument
-
11mb Ladda ner dokument
-
496kb Ladda ner dokument
-
272kb Ladda ner dokument
-
93kb Ladda ner dokument
-
249kb Ladda ner dokument
-
-
Granskning.
Syftet med detaljplanen är att göra det möjligt att uppföra bostäder på en avskild plats för att skapa en lugn boendemiljö. Syftet är även att möjliggöra en trygg entré till Ögårdsparken för gående och cyklister.Bilagor
-
130kb Ladda ner dokument
-
415kb Ladda ner dokument
-
515kb Ladda ner dokument
-
-
Planuppdrag.
Syftet med ändringen av detaljplanen är att göra det möjligt att inreda befintlig vind i bostadshuset för att tillskapa ytterligare lägenheter. Planläggningen motiveras av att fler bostäder kan skapas i ett centralt läge utan att ta ny mark i anspråk.Bilagor
-
122kb Ladda ner dokument
-
-
Återkallande.
Stadsbyggnadsnämnden gav 2021-02-18 stadsbyggnadskontoret i uppdrag att pröva möjligheten att inreda vind i befintligt bostadshus för att tillskapa ytterligare lägenheter samt att säkerställa byggnadens befintliga publika användning i bottenvåningen inom Alven 26 mot Nobelvägen. Utredningar visar att på angränsande fastighet Alven 23 har det funnits en kemtvätt. Kemtvätten har orsakat en omfattande föroreningen som har spridit sig till närområdet. Detta har lett till att mycket höga föroreningshalter har påträffats i grundvattnet på Alven 26. Stadsbyggnadskontoret gör tillsammans med miljöförvaltningen bedömningen att marken i dagsläget inte går att göra lämplig för bostadsändamål varför planuppdraget förslås återkallas.Bilagor
-
131kb Ladda ner dokument
-
-
Återkallande.
Stadsbyggnadsnämnden gav 2020-02-13 stadsbyggnadskontoret i uppdrag att påbörja detaljplanearbete för fastigheten Lien 3 (Dp 5702). Fastigheten Lien 3 avsågs förtätas med cirka 10 radhus på en befintlig markparkering. Planuppdraget förslås nu återkallas på begäran av den sökande.Bilagor
-
118kb Ladda ner dokument
-
-
21
Information - sammanfattning av arbetet med vindar
-
Åtgärden på fastigheten TAMPEN 1 (Stormgatan) innebär att den norra delen av kvarteret bebyggs med bostäder i 8-9 våningar och en lokal i bottenvåningen ut mot Västra Varvsgatan/Stormastgatan i Västra Hamnen. I källaren finns utrymmen för teknik, förråd och cykelparkering. På taken anläggs solceller. Förslaget strider mot gällande detaljplan med avseende på buller och överskriden byggnadshöjd men kontoret gör den samlade bedömningen att planavvikelsen är att anse som en liten avvikelse förenlig med planens syfte som avses i 9 kap. 31 b § plan- och bygglagen.
-
Genom förslaget skapas det 91 lägenheter och två lokaler (Stora Varvsgatan/Skeppsgatan). Bebyggelsen består av tre byggnads-volymer. En volym med mindre lägenheter med entré direkt från gatan. Övriga lägenheter nås via trapphuset. Vidbyggt denna volym finns en högre byggnadskropp med förhöjd våning överst samt lokaler i markplan. I vinkel mot denna volym finns ytterligare en byggnadsvolym med bostäder i två plan med entré i markplanet och däröver ytterligare lägenheter som nås via trapphus. Samtliga trapphus är genomgående. Det finns även en öppen portik mot gården. Gården innehåller uteplatser med pergola, högresta träd, lek, miljö- och cykelhus samt HCP. Parkering inköps på närbelägen extern plats.
-
Åtgärden på fastigheten KRAFTEN 1 (Båstadsgatan 12) innebär att en idag obebyggd hörntomt bebyggs med ett flerbostadshus med 34 lägenheter i varierande storlekar. Projektet marknadsförs som ett bilfritt boende med fokus på cykelanvändning.
-
Föreläggande om rättelse för ianspråktagande och inredande av del av industrilokal för ett väsentligen annat ändamål (butik med detaljhandel) inom fastigheten Smörbollen 23 (Lärkträdsgatan 4). Nuvarande användning i form av butik med försäljning av styckvisa detaljvaror till privatpersoner (detaljhandel) är inte förenligt med avsedd användning enligt gällande detaljplan (småindustri). Stadsbyggnadskontoret föreslår därför att stadsbyggnadsnämnden förelägger fastighetsägaren att vid vite om 120 000 kr upphöra med att använda industrilokalen som butik samt ta bort fast och lös inredning (exempelvis kassa, butikshyllor och butiksvaror) som tillkommit för ändamålet.
-
Föreläggande om att ansöka om bygglov för ytterligare industrilokal och föreläggande om att upphöra med användningen handel inom del av en byggnad inom fastigheten Smörbollen 23 (Lärkträdsgatan 4). Inom industrifastigheten har en del av en byggnad avskilts för att användas som en separat verksamhet för lager av livsmedel samt med en mindre butiksdel. Föreläggandet om att upphöra med användningen handel och ta bort inredning som tillkommit för detta ändamål förenas med ett vite på 80 000 kr.
-
Byggsanktionsavgift för ändrad användning från lager till butik i en 254 kvadratmeter stor del av en industribyggnad inom fastigheten. Smörbollen 23 (Lärkträdsgatan 4). Nuvarande användning i form av butik med försäljning av styckvisa detaljvaror till privatpersoner (detaljhandel) är inte förenligt med avsedd användning enligt gällande detaljplan (småindustri). Stadsbyggnadsnämnden föreslås ta ut en byggsanktionsavgift på 84 223 kr av fastighetsägaren.
-
Föreläggande om åtgärd för brister i klimatskal inom fastigheten Beckasinen 3 (Monbijougatan 5). Stadsbyggnadskontoret har vid besök den 5 och 15 september 2022 kunnat konstatera att fönsterrutor på plan ett och två mot Monbijougatan inom fastigheten Beckasinen 3 tagits bort. Klimatskalet är därmed brutet och fastighetsägaren uppfyller inte sin skyldighet att hålla byggnadsverket i ett vårdat skick så att dess tekniska egenskaper bevaras. Stadsbyggnadskontoret föreslår därmed att stadsbyggnadsnämnden förelägger fastighetsägaren att inom två veckor från att beslutet vunnit laga kraft att åtgärda bristerna i byggnadens klimatskal genom att sätta för samtliga öppna hål i fönsterna på byggnadens våningsplan ett och två så att klimatskalet blir tätt.
-
Föreläggande om rättelse för nybyggnad av förråd inom fastigheten Syrenen 2 (Klågerupsvägen 338). Stadsbyggnadskontoret har avslagit ansökan om bygglov för bibehållande av förråd och beslutet har stått fast vid överklagan till mark- och miljödomstolen. Stadsbyggnadskontoret har därefter kunnat konstatera att förrådet inte tagits bort. Stadsbyggnadsnämnden föreslås därmed förelägga fastighetsägaren om att inom 3 månader från det att beslutet vunnit laga kraft ta bort förrådet samt föreslås besluta om att föreläggandet förenas med ett vite.
-
30
Utredning om inredning av ytterligare lokaler för industri, inredande för väsentligen annat ändamål, installation av eldstad mm på fastigheten OXIDEN 4 - ÄRENDET UTGÅR
-
Byggsanktionsavgift för påbörjande av ett väsentligen annat ändamål än lageryta inom fastigheten Flintan 2 (Lodgatan 3B). Stadsbyggnadskontoret har vid platsbesök kunnat konstatera att utrymme avsett för lageryta används som hackerspace. Det saknas bygglov och startbesked för ändringen och stadsbyggnadskontoret bedömer att ny användning innebär att utrymmet inretts för ett väsentligt annat ändamål. Stadsbyggnadsnämnden föreslås därmed ta ut byggsanktionsavgift på 17 508 kr av fastighetsägaren för påbörjandet av ändringen.
-
Byggsanktionsavgift för tillbyggnad inom fastigheten Tullstorp 180:1200 (Tullstorpsvägen 79K). Den första byggsanktionsavgiften för tillbyggnaden har vunnit laga kraft. Bygglov har avslagits och startbesked har nekats för tillbyggnaden. Fastighetsägaren har åtminstone sedan den 8 december 2021, när beslutet om att neka startbesked vann laga kraft, haft möjlighet att vidta rättelse genom att ta bort tillbyggnaden. Ingen rättelse har vidtagits och det finns därför skäl att på nytt ta ut en byggsanktionsavgift av fastighetsägaren. Den senaste avgiften som togs ut var på 4 068 kr och den nya byggsanktionsavgiften blir därmed 8 136 kr. Stadsbyggnadskontoret föreslår därför stadsbyggnadsnämnden att ta ut en byggsanktionsavgift på 8 136 kr av fastighetsägaren.
-
33
Utredning om tillbyggnad av kolonistuga (uterum) lott nr 1304 på fastigheten KIRSEBERG 14:42 - ÄRENDET UTGÅR
-
Byggsanktionsavgift för väsentlig ändring av en byggnads anordning för vatten- och avlopp inom fastigheten Snödroppen 5 (Camillavägen 24). Två lägenheter hade inretts i byggnadens källare som sedan rättats. Teknisk anmälan har inkommit för att behålla badrummen i byggnadens källare och startbesked har meddelats. En byggsanktionsavgift har tagits ut för det ena badrummet. Båda badrummen fanns kvar vid uppföljande besök. Stadsbyggnadsnämnden föreslås därför ta ut en byggsanktionsavgift på 2 970 kr för påbörjande av en väsentlig ändring av en byggnads anordning för vattenförsörjning och avlopp (det andra badrummet).
-
Byggsanktionsavgift för ingrepp i bärande konstruktion utan föregående startbesked inom fastigheten Skräddaren 5. Stadsbyggnadskontoret kunde vid besök konstatera att pelare och delar av en vägg tagits bort för att bredda en passage i en byggnad. Åtgärden bedöms utgjort ett ingrepp som berört byggnadens bärande konstruktion med en area av 120 kvadratmeter. Stadsbyggnadskontoret föreslår att stadsbyggnadsnämnden tar ut en byggsanktionsavgift på 43 772 kr av fastighetsägaren.
-
Byggsanktionsavgift för påbörjande av fasadändring utan bygglov och startbesked. Stadsbyggnadskontoret har upptäckt att en imkanal uppförts på en fasad utan bygglov och startbesked. Stadsbyggnadskontoret har kunnat konstatera att ändringen skett mellan 2018 och 2021. Stadsbyggnadsnämnden föreslås därmed ta ut byggsanktionsavgift på 12 197 kr för fasadändringen.
-
Informationen ges av Josephine Nellerup, stadsbyggnadskontoret och Pär Svensson, fastighets- och gatukontoret.
-
Informationen ges av Kristina Nilsson och Anna Swanberg, stadsbyggnadskontoret.
-
39
Sammanställningsblad för detaljplaneärenden och bygglovsärenden vid stadsbyggnadsnämndens sammanträden 2022