Möte 2019-12-12
-
1
Genomgång och föredragning av ärenden
-
2
Val av justerare samt justeringsdag (förslag på justeringsdag 19/12)
-
Förteckning över inkomna skrivelser inför stadsbyggnadsnämndens sammanträde 2019-12-12.
Bilagor
-
88kb Ladda ner dokument
-
-
Informationen ges av stadsbyggnadsdirektör Marcus Horning.
-
Informationen ges av HR-konsult Malin Johansson Tziampazis.
-
Informationen ges av planeringssekreterare Hanna Björklund och trafikplanerare Kenneth Fryklander.
-
Informationen ges av exploateringsingenjör Maria Montelius, fastighets- och gatukontoret samt trafikplanerare Lukas Lindgren, stadsbyggnadskontoret.
-
Informationen ges av planarkitekt Tyke Tykesson.
-
Rapportering angående nämndsinitiativ om fastigheters beläggning och status ges av planarkitekt Tyke Tykesson.
Bilagor
-
41kb Ladda ner dokument
-
-
Det systematiska kompetensförsörjningsarbetet i Malmö stad sker enligt en modell som beslutats av kommunfullmäktige. Samtliga förvaltningar ska årligen analysera kompetens, planera och genomföra kompetensförsörjningsaktiviteter, samt utvärdera plan för kompetensförsörjning.
Ärendet inleds med information som ges av HR-chef Anna Tullberg.
Bilagor
-
83kb Ladda ner dokument
-
129kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt beslut om Miljöprogram Malmö stad 2009–2020 i kommunfullmäktige december år 2009 ska Malmö stad vara Sveriges klimatsmartaste stad. Inom ramen för Malmö stads budget 2019 har stadsbyggnadsnämnden, tillsammans med berörda nämnder (tekniska nämnden, miljönämnden samt servicenämnden), fått i uppdrag av kommunfullmäktige att fördjupa sig i klimatneutralt byggande, vad det kan innebära för staden samt att ta fram en strategi för klimatneutralt byggande för Malmö. Stadsbyggnadskontoret, fastighets- och gatukontoret, serviceförvaltningen/stadsfastigheter samt miljöförvaltningens föreslår tillsammans följande strategi för staden: Malmö stad ska etablera ett arbetssätt där organisationen stegvis ökar sin klimateffektivitet i samband med upphandling, planering och byggande med sikte på att uppnå klimatneutralt Malmö år 2030.
Ärendet inleds med information som ges av miljöhandläggare Maria Olsbäck.
Bilagor
-
176kb Ladda ner dokument
-
67kb Ladda ner dokument
-
-
14
Remiss från kommunfullmäktige - Motion av Michael Hård af Segerstad (SD) om översyn av Malmös parkeringsavgifter, STK-2019-1294
Motion har inkommit från kommunfullmäktigeledamot (SD) med förslag om översyn av Malmös parkeringsavgifter. Svar till fullmäktige ska lämnas senast 31 januari 2020. Stadsbyggnadskontorets förslag till yttrande är samordnat med fastighets- och gatukontoret.
Bilagor
-
85kb Ladda ner dokument
-
109kb Ladda ner dokument
-
774kb Ladda ner dokument
-
-
15
Remiss från Finansdepartementet - Lantmäteriets delrapport Nationellt tillgängliggörande av digitala detaljplaner, Fi2019/01291/SPN
Förslag till yttrande avseende Lantmäteriets delrapport Nationellt tillgängliggörande av digitala detaljplaner, med synpunkter på bristande helhetsperspektiv och behov av tydliggörande gällande rättsliga förutsättningar, ansvarsfördelning, målarkitektur, genomförande, konsekvenser och nyttor.
Bilagor
-
101kb Ladda ner dokument
-
148kb Ladda ner dokument
-
769kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsbyggnadsnämnden har överklagat länsstyrelsens beslut angående upphävande av stadsbyggnadsnämndens beslut om bygglov för förskola till mark- och miljödomstolen. Mark- och miljödomstolen har nu berett stadsbyggnadsnämnden tillfälle att yttra sig över yttrande från bygglovssökanden. Yttrandet ska i enlighet med beviljat anstånd vara mark- och miljödomstolen tillhanda senast den 20 december 2019.
-
Stadsbyggnadsnämnden har beslutat om byggsanktionsavgift på 1 200 514 kr för ändrad användning av byggnad, dentallaboratorium till konstnärsateljéer, inom fastigheten Flintan 3. Detta beslut har blivit överklagat. Länsstyrelsen har översänt överklagande samt komplettering av överklagandet till stadsbyggnadsnämnden för yttrande senast den 20 december 2019.
-
Mark- och miljödomstolen har förelagt kommunen att komma in med svar på frågor kring den utredning av påverkan från lågfrekvent buller som ägde rum under planarbetet. Lågfrekvent buller härrör sig från anlöp av kryssningsfartyg. Dessa frågor besvaras i yttrandet. Domstolen har även förelagt kommunen att yttra sig över hur kommunen ställer sig till att ändra detaljplanen på det sätt att en bestämmelse läggs till. Kommunen vidhåller att det inte ska finnas en sådan bestämmelse om störningsskydd och medger inte att domstolen ändrar detaljplanen.
-
Stadsbyggnadsnämnden har förelagts att yttra sig över överklagande till mark- och miljödomstolen i mål P 4759-19 om byggsanktionsavgift. Yttrandet ska i enlighet med beviljat anstånd vara mark- och miljödomstolen tillhanda senast den 20 december 2019.
-
Stadsbyggnadsnämnden har förelagts att yttra sig över överklagande till mark- och miljödomstolen i mål nr P 4577-19 angående påföljder för och ingripande mot inredning av ytterligare bostäder, ändrad användning samt fasadändring på fastigheten Bisonoxen 6. Yttrande ska i enlighet med beviljat anstånd vara mark- och miljödomstolen tillhanda senast den 20 december 2019.
-
Digital 4U AB har överklagat länsstyrelsens beslut att fastställa nämndens föreläggande att ta bort två skyltar placerade inom fastigheten Husie 172:256. Förvaltningsrätten har lämnat nämnden möjlighet att yttra sig senast den 20 december 2019 i enlighet med beviljat anstånd.
-
Projektet Mallbo syftar till att Malmöbor med lägre inkomster ska kunna hitta en bostad de har råd med, vilket gör det nödvändigt att hålla nere byggkostnaderna. I detaljplan 5530 planeras för ett Mallbohus. Då anläggande av bilparkeringsplatser, eller köp av parkeringsplatser i gemensamma anläggningar, är dyrt, föreslås ett lågt parkeringstal som en möjlighet att hålla nere byggkostnaderna.
Bilagor
-
91kb Ladda ner dokument
-
-
Antagande.
Detaljplanen möjliggör uppförandet av ca 350–400 bostäder, en förskola för ca 110 barn, kontor och parkeringshus i området mellan Hylliebadet och Annetorpsvägen. Detaljplanen möjliggör även iordningställande av Hyllie boulevard och Hyllievångsvägen som gator för kollektivtrafik med hög kapacitet. -
Antagande.
Syftet med detaljplanen är att göra det möjligt att omvandla nuvarande verksamhetsområde i kollektivtrafik- och servicenära läge till blandade stadskvarter med bostäder, vårdboende och möjlighet till en viss andel centrumfunktioner. Planen syftar samtidigt till att bevara ett befintligt, kulturhistoriskt värdefullt fasadparti, för att platsens historia ska gå att avläsa även efter att anpassning till närliggande bostadskvarter skett. -
Samråd
Planförslaget syftar till att pröva möjligheten att förtäta med nya flerbostadshus och radhus samt skola och förskola inom Bellevuegården.Ärendet inleds med information som ges av planarkitekt Susanna Zinkernagel.
-
26
Detaljplan för del av fastigheten Bunkeflo 6:8 m.fl. (öster om stadsdelsparken) i Hyllievång i Malmö (Dp 5685)
Planuppdrag
Syftet med detaljplanen är att göra det möjligt att bebygga planområdet med ny blandad stad innehållande bostäder, förskola, verksamheter och mötesplatser.Bilagor
-
89kb Ladda ner dokument
-
-
27
Detaljplan för fastigheten Hyllie 20:1 och del av fastigheten Hyllie 165:61 i Hyllievång i Malmö (Dp 5666)
Planuppdrag.
Syftet med detaljplanen är att göra det möjligt att bebygga fastigheten Hyllie 20:1 med tät, blandad och stadsmässig bebyggelse bestående av bostäder i flerbostadshus, kontor, vårdboende, förskola, centrumverksamheter och gemensamhetslokaler. Syftet är vidare att aktivera gaturummen längs med Pildammsvägen och Almviksvägen. Syftet är också att koppla ihop Hyllie med Lindeborg samt att möjliggöra för att göra om Pildammsvägen till en mer stadsmässig gata.Bilagor
-
88kb Ladda ner dokument
-
-
Planuppdrag.
Syftet och planmotivet med detaljplanen är att möjliggöra en utveckling av delområdena Törnrosen och Örtagården från relativt renodlade bostadsområden till en mer integrerad stadsdel i Malmö där den blandade staden kan förstärkas. Detta avses genomföras genom att ge möjlighet för cirka 350 nya bostäder samt ny verksamhetsyta motsvarande 15 000 m2 BTA.Ärendet inleds med information som ges av planarkitekt Joel Hedin.
Bilagor
-
90kb Ladda ner dokument
-
-
Planuppdrag.
Syftet med detaljplanen är att inom planområdet möjliggöra för bostäder, verksamheter och parkeringshus samt allmän plats och gator för angöring, fördröjning av dagvatten och lek samt ev. bevarande av kulturhistoriskt värdefull bebyggelse.Ärendet inleds med information som ges av planarkitekt Anna Livia Helander.
Bilagor
-
101kb Ladda ner dokument
-
-
Planuppdrag.
Syftet med detaljplanen är att möjliggöra en förtätning av befintligt bostadskvarter genom ett nytt bostadshus med centrumverksamhet i bottenvåning.Bilagor
-
105kb Ladda ner dokument
-
-
Planuppdrag.
Syftet med detaljplanen är att göra det möjligt att etablera ett verksamhetsområde med hög grad av funktionsblandning. Verksamhetsområdet ska kunna samexistera med framväxande, blandad stadsbebyggelse i dess närhet. Planläggningen motiveras av att det finns ett behov av stora verksamhetstomter.Ärendet inleds med information som ges av planarkitekt Magdalena Alevra.
Bilagor
-
90kb Ladda ner dokument
-
-
Planuppdrag
Syftet med detaljplanen är att planlägga Amiralsgatan som allmän plats för vägändamål samt att planlägga befintlig överbyggnad som sammanbinder Rosengård centrum som kvartersmark för centrumändamål.Bilagor
-
105kb Ladda ner dokument
-
-
Planuppdrag.
Syftet med ändringen av detaljplan är att göra det möjligt att inreda vind i befintliga bostadshus för att tillskapa ytterligare lägenheter. I detaljplanearbetet bedöms flera utredningar behöva göras för att säkerställa att den befintliga bebyggelsen kan kompletteras med nya bostäder.Bilagor
-
86kb Ladda ner dokument
-
655kb Ladda ner dokument
-
-
Planuppdrag.
Syftet med ändringen av detaljplan är att göra det möjligt att inreda vind i befintliga bostadshus för att tillskapa ytterligare lägenheter. I detaljplanearbetet bedöms flera utredningar behöva göras för att säkerställa att den befintliga bebyggelsen kan kompletteras med nya bostäder.Bilagor
-
86kb Ladda ner dokument
-
654kb Ladda ner dokument
-
-
Planuppdrag.
Syftet med ändringen av detaljplan är att göra det möjligt att inreda vind i befintliga bostadshus för att tillskapa ytterligare lägenheter. I detaljplanearbetet bedöms flera utredningar behöva göras för att säkerställa att den befintliga bebyggelsen kan kompletteras med nya bostäder.Bilagor
-
86kb Ladda ner dokument
-
-
Planuppdrag.
Syftet med detaljplanen är att ändra markanvändningen, så att handel med livsmedel tillåts på fastigheten.Bilagor
-
100kb Ladda ner dokument
-
203kb Ladda ner dokument
-
-
Planuppdrag.
Syftet med ändring av detaljplanen är att göra det möjligt att förändra fastighetsindelningen för Trollkarlen 7 genom att ta bort fastighetsindelningsbestämmelsen.Bilagor
-
86kb Ladda ner dokument
-
184kb Ladda ner dokument
-
-
Planuppdrag.
Syftet med ändring av detaljplanen är att göra det möjligt att förändra fastighetsindelningen för Sockret 7 genom att ta bort fastighetsindelningsbestämmelsen.Bilagor
-
86kb Ladda ner dokument
-
173kb Ladda ner dokument
-
-
Ansökan om bygglov för nybyggnad av flerbostadshus på fastigheten: TRÄFÖRRÅDET 2 och TRÄFÖRRÅDET 4 i Malmö kommun.
-
Ansökan om bygglov för uppsättning av skylt samt fasadändring (uppsättning av jalusier) på fastigheten SPILLKRÅKAN 1 (Bergsgatan 41) i Malmö kommun.
-
ÄRENDET UTGÅR
-
Ansökan om bygglov för fasadändring (montering av markis) på fastigheten STJÄRNAN 8 (Lilla Torg 5) samt nybyggnad av plank (citilä) på fastigheten INNERSTADEN 1:14 i Malmö kommun.
-
Ansökan om bygglov för fasadändring (byte av fasadmaterial) på fastigheten STAMMEN 11 (Lindgatan 11) i Malmö kommun.
-
Ansökan om bygglov för fasadändring, tilläggsisolering och putsning, på fastigheten PISKAN 8 (Veterinärgatan 4) i Malmö kommun.
-
Ansökan om förhandsbesked för nybyggnad av enbostadshus (avstyckning) på fastigheten PILE 1:3 (Sjötorpsvägen 64) i Malmö kommun.
-
Byggsanktionsavgift för vidtagen av fasadändring, rivning, ändring av bärande delar, ändrad ventilation och vatten och avlopp utan erforderligt bygglov och/eller startbesked inom fastigheten ENBÄRET 8 (Krapperupsgatan 31) i Malmö kommun.
-
Byggsanktionsavgift för inredande av två ytterligare bostäder inom fastigheten DRIVAN 2 (Trelleborgsgatan 3A och 3B).
-
Påföljder för inredande av ytterligare lokaler utan erforderligt startbesked inom fastigheten GYLFE 6 (Nornegatan 12) i Malmö kommun.
-
Byggsanktionsavgifter för att utan föregående bygglov och startbesked ha ändrat användning inom lokaler samt ändring av fasad inom fastigheten QUIDING 19 (Pilgatan) i Malmö kommun.
-
Uttagande av byggsanktionsavgift för att utan föregående anmälan och startbesked väsentligen ha ändrat ventilation inom fastigheten VALET 1 (Olofsgatan 8A) i Malmö kommun.
-
Tidigare beslut om sammanträdestider för stadsbyggnadsnämnden § 236 2019-09-19 kompletteras med två dagar för möjlighet till studieresa.
Bilagor
-
82kb Ladda ner dokument
-
-
53
Sammanställningsblad för detaljplaneärenden och bygglovsärenden vid stadsbyggnadsnämndens sammanträden 2019
-
Informationen ges av exploateringsingenjör Maria Montelius, fastighets- och gatukontoret samt trafikplanerare Lukas Lindgren.