Hoppa över navigering
  1.   1

    Val av justerare

  2.   2

    Hälsa-, vård- och omsorgsnämndens arbetsutskotts protokoll från den 18 februari 2025

  3. Årsanalysen är den årliga uppföljningen av budget och den redovisar nämndens utveckling och prioriteringar under det gångna året samt bidrag till kommunfullmäktiges mål och den ekonomiska utvecklingen.

     

    Nämnden har utvecklat sin verksamhet inom flera olika områden under året men där särskilt fokus har varit på att utföra hemtjänstinsatser för brukare inom funktionsstödsnämnden. Översyn har också skett kring central administration samt kring möjligheter att fasa ut delade turer på särskilda boenden i egen regi. Inom nämndens prioriteringar har det förebyggande och hälsofrämjande arbetet haft fokus på att bland annat minska ofrivillig ensamhet, öka den digitala delaktigheten, motverka våld i nära relation och stärka olika gruppers fysiska och psykiska välmående. Nämndens bidrag till kommunfullmäktigemålen har skett genom de fyra mål som är riktade mot samtliga nämnder och bolag. Inom God och likvärdig service har nämnden bidragit inom ett flertal olika områden för att det ska ske förflyttning mot målet. Nämnden menar dock att förflyttningen mot en god och likvärdig service för äldre Malmöbor också är beroende av hur staden i stort samarbetar kring gruppen äldre Malmöbor genom exempelvis arbetet inom åldersvänliga städer och arbetet inom lokal utveckling som leds av fritidsförvaltningen.

     

    Totalt för året redovisar nämnden ett överskott på 15 138 tkr. Under våren 2024 tilldelade kommunfullmäktige nämnden en tilläggsbudget på 16 000 tkr. Av dessa medel har nämnden endast förbrukat 5 145 tkr. 

    Bilagor

  4. Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden gav i december 2022 förvaltningen i uppdrag att återkomma till nämnden med förslag på hur arbetsmiljöarbetet framöver ska redovisas till nämnden (HVO-2021-1969). Förslaget bestod av fyra delar: hel- och halvårsredovisning av personalstatistik, årlig uppföljning av systematiskt arbetsmiljöarbete, resultat av medarbetarenkät och återrapportering när behov uppstår. Förslaget godkändes i mars 2023 (HVO-2022-5718). Detta ärende utgör 2024 års helårsredovisning av personalstatistik.

    Bilagor

  5.   5

    Muntlig information om samlad hemtjänst och hemsjukvård i Malmö stad

  6. Nämnden ska årligen besluta om en intern kontrollplan som bygger på förvaltningens riskanalyser. Förvaltningen har tagit fram ett förslag till Intern kontrollplan för 2025 som innehåller en direktåtgärd, två granskningar och tre kommungemensamma granskningar.

    Bilagor

  7. Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden har fått den statliga utredningen Ett språkkrav för språkutveckling (SOU 2024:78) på remiss. Utredningen har haft i uppdrag att utreda språkkrav inom äldreomsorgen. Detta med anledning av uppmärksammade brister i språkkunskaper och kvalitetsbrister kopplade till språkkunskaper hos personal i äldreomsorgen. Utredningen har bland annat bedömt vilken nivå av svenskkunskaper som är lämplig. Vidare föreslår den hur ett språkkrav kan utformas och vilka insatser som kan hjälpa personalen att snabbare uppnå kraven.

     

    Hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningens synpunkter på utredningens förslag redovisas i förvaltningens förslag till yttrande och är framför allt positiva. Förvaltningen har synpunkter på förslaget om ett riktat statsbidrag: svenskalyftet.

    Bilagor

  8. Kommunstyrelsen gav stadskontoret i uppdrag att inom ramen för arbetet med att stärka chefs- och ledarskapet 2023 utreda chefers förutsättningar utifrån antal medarbetare per chef. Stadskontoret har därefter skrivit en rapport som är utskickad på remiss till nämnderna. Rapporten innehåller ett förslag på riktvärde, tidplan och genomförande i Malmö stad samt en kostnadsberäkning. Stadskontoret föreslår ett riktvärde om 30 medarbetare per chef och att ingen chef ska ha fler än 30 medarbetare till 2030. Samma budskap är också beslutat i kommunfullmäktiges budget för Malmö stad 2025.

     

    Förvaltningen är generellt positiv till riktvärdet och tidplanen, men lyfter i förvaltningens förslag till yttrande att det finns ekonomiska och praktiska konsekvenser av ett beslut om riktvärde.

    Bilagor

  9. Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden har fått Malmö stads beredskapspolicy för ett resilient Malmö på remiss från kommunstyrelsen. Syftet med policyn är att tydliggöra inriktningen för Malmö stads beredskapsarbete och stärka stadens motståndskraft vid oönskade händelser.

    Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden svarar i detta ärende på remissen och lämnar synpunkter på policyn. Förvaltningens förslag till yttrande utgår från de tre remissfrågor som kommunstyrelsen har ställt och lyfter behovet av en stärkt koppling till nationella och regionala beredskapsstrukturer, och en tydligare samordning av stadens beredskapsarbete.

    Bilagor

  10. Malmö stadsrevision har genomfört en granskning av implementeringen av policy för mänskliga rättigheter inom hälsa-, vård- och omsorgsnämnden, gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden samt stadsbyggnadsnämnden. Syftet med granskningen har varit att bedöma om implementeringen av policyn för mänskliga rättigheter är ändamålsenlig. Dessutom har syftet varit att granska om kommunstyrelsen har bedrivit ett tillräckligt arbete med att bedriva uppsikt samt leda, stödja och samordna i enlighet med policyn.

     

    Revisionens sammanvägda bedömning är att hälsa-, vård- och omsorgsnämndens implementering av policyn för mänskliga rättigheter inte är helt ändamålsenlig. För hälsa-, vård- och omsorgsnämnden bedöms att även om arbetet med mänskliga rättigheter är en del av nämndens kärnverksamhet, har policyn inte fullt ut integrerats i styrning och uppföljning. Vidare bedömer revisionen att det finns brister i den systematiska tillämpningen av rättighetsbaserade principer, och det finns ett behov av tydligare uppföljningsstrukturer och stöd för att säkerställa att nämndens arbete fullt ut följer de vägledande principerna i policyn.

    Bilagor

  11. Lisbeth Persson Ekström (SD) har inkommit med ett nämndinitiativ om att utreda hur hälsa-, vård- och omsorgsnämnden på bästa sätt kan förebygga samt hindra att nämndens målgrupp med insatser utsätts för brott av medarbetare inom hemtjänst och på äldreboende. Persson Ekström (SD) föreslår:

    • Att ge förvaltningen i uppdrag att utreda hur man på bästa vis förebygger samt hindrar att nämndens målgrupp med insatser utsätts för brott av medarbetare inom hemtjänst och på äldreboende.

    Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden har gett hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen i uppdrag att återkomma till nämnden med underlag för att kunna ta ställning till nämndinitiativets förslag till beslut. Förvaltningens samlade underlag presenteras i detta ärende.

    Bilagor

  12. Persson Ekström (SD) har med rätt enligt 4 kap. 20 § kommunallagen väckt ett ärende i hälsa-, vård- och omsorgsnämnden genom ett nämndinitiativ. I nämndinitiativet föreslår Persson Ekström (SD) att förvaltningen ska få i uppdrag att utreda åtgärder för att säkerställa att äldre kvinnor inte utsätts för våld. Persson Ekström (SD) föreslår:

    • att ge berörd förvaltning i uppdrag att utreda hur de på bästa vis förebygger samt hindrar att äldre kvinnor utsätts för våld i hemmet eller på sitt boende.

    Nämnden har givit förvaltningen i uppdrag att återkomma till nämnden med underlag för att kunna ta ställning till nämndinitiativets förslag till beslut. Denna tjänsteskrivelse utgör detta underlag.

    Bilagor

  13. Inkomna och utgående skrivelser till och från hälsa-, vård- och omsorgsnämnden samt upprättade skrivelser under perioden 2025-01-23 – 2025-02-19 redovisas i tjänsteskrivelsen.

    Bilagor

  14. Enligt kommunallagens (2017:725) 6 kap. 37-40 §§ kan nämnden lämna över rätten att fatta beslut i vissa ärenden, så kallad delegering. De beslut som delegerats finns i nämndens delegationsordning och där regleras även i vilken utsträckning beslut fattade på delegation ska redovisas till nämnden. I detta ärende redovisas delegationsbeslut rapporterade under perioden 2025-01-22 - 2025-02-21.

  15.   15

    Förvaltningens information

Det finns ingen information att visa

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.