Hoppa över navigering
  1.   1

    Val av justerare

  2.   2

    Hälsa-, vård- och omsorgsnämndens arbetsutskotts protokoll från den 21 november 2023

  3.   3

    Muntlig information om brukarundersökningen

  4. Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden gav den 29 september 2023 (§ 95) hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen i uppdrag att ta över det särskilda boendet Hyllie Park i kommunal drift. Detta under förutsättning att hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen kommer överens med Hyllie Park Äldreboende AB, samt i berörda delar arbetstagarorganisationer, om förutsättningar kring lokaler, personal och inventarier med mera. Detta ärende gäller den del av uppdraget som berör lokalhyresavtal.

     

    Hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen har förhandlat villkor för ett lokalhyresavtal med Hyllie Park Äldreboende AB och förvaltningen lämnar till nämnden att ta ställning till villkoren i det föreslagna lokalhyresavtalet. De två alternativen till förvaltningens förslag till beslut är därmed att:

     

    1. Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden godkänner hyresavtalet med Hyllie Park AB och inhämtar kommunstyrelsens tillstånd att teckna hyresavtal.
       
    2. Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden ger förvaltningen i uppdrag att återuppta förhandlingen om lokalhyresavtal med Hyllie Park AB och att återkomma till nämnden med ett nytt förslag på hyresavtal.

     

     

    Bilagor

  5.   5

    Förvaltningens information

  6. Sverigedemokraterna (SD) har med rätt enligt 4 kap. 20 § kommunallagen väckt ett ärende i hälsa-, vård- och omsorgsnämnden genom att så kallat nämndinitiativ. I nämndinitiativet föreslår Sverigedemokraterna att förvaltningen ska få i uppdrag att:

     

    • Utreda möjligheten att köpa in instrument för att mäta CRP, så kallat snabbsänka
    • I utredningen presentera olika kostnadsförslag och hur instrumenten ska fördelas i förvaltningens verksamheter

    Initiativet behandlades av hälsa-, vård- och omsorgsnämnden den 26 oktober 2023 (§ 121) och förvaltningen fick i uppdrag att återkomma till nämnden med underlag. I detta ärende redogör förvaltningen för nuläge och den eventuella nyttan av att skaffa instrument för att mäta CRP i hemsjukvården.

    Bilagor

  7. Sverigedemokraterna (SD) har med rätt enligt 4 kap. 20 § kommunallagen väckt ett ärende i hälsa-, vård- och omsorgsnämnden genom ett så kallat nämndinitiativ. I nämndinitiativet, som handlar om att rapportera brott och stärka tryggheten för äldre, föreslår Sverigedemokraterna att förvaltningen ska få i uppdrag att: 

     

    • fortlöpande återkomma till nämnden med information om händelser där medarbetare döms/häktas för brott i förvaltningens verksamheter.
       
    • föreslå för nämnden olika lagliga tillvägagångssätt för att förhindra att personer som har begått brott som påverkar anställningsbarheten anställs av förvaltningen.

    Bilagor

  8. Moderaterna (M) och Centerpartiet (C) har med rätt enligt 4 kap. 20 § kommunallagen väckt ett ärende i hälsa-, vård- och omsorgsnämnden genom ett så kallat nämndinitiativ. I nämndinitiativet, som handlar om en bättre rekryteringsprocess för en tryggare verksamhet, föreslår Moderaterna och Centerpartiet att förvaltningen ska få i uppdrag att:

     

    • genomföra en genomlysning av hela rekryteringsprocessen i syfte att hindra anställning av olämpliga och farliga individer.
       
    • i samband med genomlysningen utreda möjligheten att vid nyanställning inkorporera begäran om fullständigt belastningsregister.
       
    • i samband med genomlysningen utreda möjligheterna till återkommande begäran av belastningsregister.
       
    • skärpta rutiner också ska innefatta anställning av personal från andra förvaltningar i Malmö stad. 
  9. Hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen har tagit fram en upphandlingsplan för åren 2024–2025 för hälsa-, vård- och omsorgsnämnden. I budget 2018 beslutade kommunfullmäktige att samtliga nämnder ska redovisa aktuell inköpsstatistik, planerade upphandlingar (över tröskelvärdet) och hållbarhetskrav samt behov av innovativa inköpslösningar. Denna plan ligger till grund för stadens gemensamma planering av strategiskt viktiga inköpsprojekt, vilken antas i kommunstyrelsen årligen.

    Bilagor

  10. Tillväxtkommissionen som har haft i uppdrag att ta fram åtgärdsförslag på hur staden kan arbeta för en hållbar tillväxt, presenterar i sin slutrapport sina rekommendationer och åtgärdsförslag inom områden som kommissionen bedömer är mest relevanta vad gäller Malmös huvudsakliga problem, utmaningar och möjligheter. Det handlar om insatser inom Näringsliv och entreprenörskap, Arbetsmarknad, Utbildning, Kommunal verksamhet och organisation samt Köpenhamn/Danmark och norra Tyskland. Tillväxtkommissionen ser åtgärder inom dessa områden som centrala för att stärka förutsättningarna för en mer inkluderande och hållbar tillväxt i Malmö. Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden har fått möjlighet att yttra sig om rapporten och lämnar sina synpunkter i yttrandet. Nämnden tillstyrker förslagen i rapporten.

    Bilagor

  11. Inkomna och utgående skrivelser till och från hälsa-, vård- och omsorgsnämnden samt upprättade skrivelser under perioden 2023-10-19 – 2023-11-22 redovisas i tjänsteskrivelsen.

  12. Enligt kommunallagens (2017:725) 6 kap. 37-40 §§ kan nämnden lämna över rätten att fatta beslut i vissa ärenden, så kallad delegering. De beslut som delegerats finns i nämndens delegationsordning och där regleras även i vilken utsträckning beslut fattade på delegation ska redovisas till nämnden. I detta ärende redovisas delegationsbeslut rapporterade under perioden 2023-10-19 - 2023-11-22.

Det finns ingen information att visa

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.