Möte 2019-08-29
-
Verksamhetsbesök i rehabgruppen Kalkbrottet samt information om arbetsättet med morgonpuls.
-
2
Val av justerare
-
Avdelningschef Åsa Ollerstam Lundh och projektledare/sektionschef Scipe Ramadani informerar om arbetet med Malmömodellen för kontinuitet inom ordinärt boende.
-
Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden gav i mars 2019 förvaltningen i uppdrag att utarbeta en samlad strategi för demensvården i Malmö stad. Som grund för arbetet med Strategi för demensvård i Malmö stad har förvaltningen utgått från den nationella demensstrategin som antogs av regeringen 2018.
Förslaget till strategi som förvaltningen tagit fram är tänkt att vara den första delen i arbetet med att vidareutveckla och säkerställa en likvärdig demensvård av god kvalitet i Malmö stad. Under hösten 2019 ska förvaltningens avdelningar ta fram aktiviteter för att bidra till att nå målsättningarna i Strategi för demensvård i Malmö stad. Förslaget till strategi innehåller bland annat målsättning för utbildningsnivå inom demensområdet för alla medarbetare som möter brukare i sitt arbete och pekar ut det nationella BPSD-registret (beteendemässiga och psykiska symptom vid demens) som ett särskilt viktigt arbetsredskap för en systematisk och likvärdig demensvård.
Förvaltningens arbete med demensvården föreslås återrapporteras till nämnden i delårsrapporter och årsanalys under perioden 2019 - 2022.
Efter arbetsutskottets beredning av ärendet har förvaltningen kompletterat dokumentet på sidan 10 med en faktaruta om kvalitetsregister, och specifikt BPSD-registret.
Bilagor
-
104kb Ladda ner dokument
-
146kb Ladda ner dokument
-
-
5
Riktlinjer för biståndsbedömning i ordinärt boende och särskilt boende enligt socialtjänstlagen, reviderad 2019-09-01
Kommunförbundet Skåne har genomfört en ny gemensam upphandling av vård-, omsorg- och behandlingsplatser samt handledning. Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden har beslutat att inte genomföra en ny egen ramavtalsupphandling och istället endast ingå i Kommunförbundet Skånes ramavtal. Med anledning av detta beslut behövs en uppdatering och revidering av Riktlinjer för biståndsbedömning i ordinärt boende och särskilt boende enligt Socialtjänstlagen (SoL).
Bilagor
-
109kb Ladda ner dokument
-
188kb Ladda ner dokument
-
161kb Ladda ner dokument
-
147kb Ladda ner dokument
-
-
Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden antog den 2 maj 2017 nämndens delegationsordning (§ 4, 2017-05-02) och den har reviderats ett antal gånger därefter. I föreslagen revidering ingår främst en del förtydliganden, men också tillägg av delegat i beslut om externa placeringar och en helt ny punkt om att sälja platser på särskilt boende.
De föreslagna ändringarna markeras i förslaget till revidering av delegationsordning med röd text. I och med beslutet ersätts tidigare beslutad reviderad delegationsordning (§ 56, 2019-04-25).
Bilagor
-
101kb Ladda ner dokument
-
194kb Ladda ner dokument
-
146kb Ladda ner dokument
-
-
Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har genomfört en oanmäld inspektion vid det särskilda boendet Celsiusgatan. Tillsynens fokus var i huvudsak tvångs-, skydds- och begränsningsåtgärder samt dokumentationsgranskning. I sitt beslut konstaterar IVO ett antal brister och begär därför att hälsa-, vård- och omsorgsnämnden redovisar sin inställning till de konstaterade bristerna. I redovisningen ska framkomma vilka åtgärder som har vidtagits eller som planerar att vidtas och om när åtgärden har genomförts eller kommer att genomföras samt vem som ansvarar.
Bilagor
-
106kb Ladda ner dokument
-
96kb Ladda ner dokument
-
134kb Ladda ner dokument
-
Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden har fått slutbetänkandet Stärkt kompetens i vård och omsorg (SOU 2019:20) på remiss för direkt besvarande i samråd med funktionsstödsnämnden och gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden. Utredningens övergripande uppdrag har varit att föreslå hur yrket undersköterska kan regleras så att kvalitet och säkerhet ökas i hälso- och sjukvården samt omsorgen. Utredningen föreslår att en skyddad yrkestitel införs för undersköterskor. Regleringen innebär att endast de som har viss utbildning eller kompetens kommer att få använda yrkestiteln undersköterska. Malmö stad är positiv till förslaget om att en skyddad yrkestitel införs för undersköterskor. Malmö stad har frågeställningar gällande förslaget om validering och kostnader förenade med detta.
Bilagor
-
106kb Ladda ner dokument
-
113kb Ladda ner dokument
-
12mb Ladda ner dokument
-
146kb Ladda ner dokument
-
-
Socialstyrelsen fick 2018 i uppdrag att utreda hur termer och begrepp med koppling till ordination och förskrivning av läkemedel saka kunna hanteras och tolkas likartat oberoende av aktör eller system. Uppdraget har resulterat i fem förslag, varav en är en ny term och fyra är revideringar av befintliga termer. Den nya termposten är administreringssätt och de reviderade är: styrka, aktiv substans, dos och ordinationsorsak. Förslagen är utsända på remiss till hälsa-, vård- och omsorgsnämnden för direkt besvarande.
Hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen tillstyrker definitioner och anmärkningar för termerna administreringssätt, styrka och dos. För termen aktiv substans tillstyrker förvaltningen anmärkning men inte definitionen eftersom ”avsedd effekt” anses tydligare än ”terapeutisk effekt”. För termen ordinationsorsak tillstyrker förvaltningen definitionen men inte anmärkningen eftersom den kan leda till otydlighet för behandlande sjuksköterska.
Bilagor
-
81kb Ladda ner dokument
-
171kb Ladda ner dokument
-
159kb Ladda ner dokument
-
-
Socialstyrelsen har gjort en översyn av begrepp inom nutritionsområdet. Översynen har resulterat i 14 olika förslag, varav fem är nya termer samt definitioner och nio är revideringar av befintliga termer och definitioner. Förslagen är utsända på remiss till hälsa-, vård- och omsorgsnämnden för direkt besvarande.
De nya termposterna är: nutritionsbehandling, medicinsk nutritionsbehandling, näringsämne, malnutrition och gastrostomisond. De reviderade är: nutrition, näringsrubbning, undernäring, sarkopeni, perkutan endoskopisk gastrostomi, berikning, kosttillskott, kosttillägg och specialkost.
Hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen tillstyrker samtliga nya termer samt dess definitioner och de revideringar av termer som föreslås förutom definitionen av kosttillskott. Förvaltningen föredrar där den tidigare definitionen eftersom den också inkluderar ”andra ämnen [än vitaminer och mineraler] med näringsmässig eller fysiologisk verkan”
Bilagor
-
81kb Ladda ner dokument
-
216kb Ladda ner dokument
-
159kb Ladda ner dokument
-
-
Socialstyrelsen fick i samband med rapporten Sällsynta sjukdomar – En slutrapport om nationell funktion och förslag till strategi (2012) i uppdrag att ta fram en definition av sällsynta sjukdomar. Nu har myndigheten tagit fram ett förslag på definition av sällsynta hälsotillstånd och förslaget har skickats på remiss till hälsa-, vård- och omsorgsnämnden för direkt besvarande.
Förvaltningen tillstyrker föreslagen term och definition, men ser gärna att en omformulering av anmärkningen från ”sällsynta hälsotillstånd medför vanligen varaktiga konsekvenser för livsvillkoren och särskilda problem som betingas av sällsyntheten” till ”sällsynta hälsotillstånd kan medföra varaktiga konsekvenser för livsvillkoren och särskilda problem som betingas av sällsyntheten”.
Bilagor
-
98kb Ladda ner dokument
-
110kb Ladda ner dokument
-
192kb Ladda ner dokument
-
-
Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden fick i mars 2018 i uppdrag från kommunfullmäktige att utreda förutsättningarna för lägerverksamhet liknande den som Anders Andersson (V) föreslog i en motion om att motverka ensamhet bland äldre. Förvaltningen har utrett förutsättningarna för att använda kommunens kursgård Vombsjögården och dessutom omvärldsbevakat andra kommuners arbete med lägerverksamhet för äldre. Vombsjögården har goda förutsättningar med sin tillgänglighetsanspassning, men anser inte att en särskild organisering för kommunal lägerverksamhet för äldre ska inrättas. Istället kan enskilda verksamheter i förvaltningen ordna läger utifrån olika målgrupper, gärna i samverkan med frivilligorganisationer.
Bilagor
-
121kb Ladda ner dokument
-
129kb Ladda ner dokument
-
-
Hälsa-, vård- och omsorgsnämndens arbetsutskott gav den 19 juni 2019 förvaltningen i uppdrag att ta fram förslag på frågor till Malmöpanelen hösten 2019 med målet att med samma frågor över tid kunna följa Malmöbornas inställning till äldreomsorgen i Malmö (§ 90). Förvaltningen har tagit fram frågor för nämnden att godkänna. Frågorna handlar om hur trygg man känner sig med att få vård och omsorg av kommunen samt anledningar till känslan av trygghet.
För att hela höstens Malmöpanel ska vara konsekvent kan skalan för trygghet ändras från den föreslagna 1-5. Ändringen kommer då att göras i samråd med förvaltningen.
Bilagor
-
81kb Ladda ner dokument
-
79kb Ladda ner dokument
-
130kb Ladda ner dokument
-
-
Den 10 januari 2019 valde hälsa-, vård- och omsorgsnämnden ledamöter och ersättare till nämndens arbetsutskott (§ 1). Utskottet består av tre ledamöter och tre ersättare. Då ledamot tillika förste vice ordförande Caroline Öwall (L) lämnat långvarigt förhinder till att delta i utskottet ska ett nytt val av ledamot till utskottet därför genomföras fr.o.m. den 1 september 2019. Förslaget är att ersätta Öwall med Eva Lindholm (L) under hennes frånvaro.
Bilagor
-
81kb Ladda ner dokument
-
-
Inför 2020 års budget föreslås hälsa-, vård- och omsorgsnämnden åka på internat. Förslaget är att internatet sker den 12-13 december 2019 i Ystad.
Bilagor
-
122kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt hälsa-, vård- och omsorgsnämndens reglemente (40 §) bestämmer nämnden tid och plats för sina möten. Förvaltningen har tagit fram förslag på mötestider för 2020. För att underlätta planeringen föreslår förvaltningen att nämnden även fastställer tid och plats för arbetsutskottets möten.
Bilagor
-
104kb Ladda ner dokument
-
92kb Ladda ner dokument
-
129kb Ladda ner dokument
-
-
Inkomna och utgående skrivelser till och från hälsa-, vård- och omsorgsnämnden samt upprättade skrivelser under perioden 2019-06-20 – 2019-08-21 redovisas i tjänsteskrivelsen.
Bilagor
-
101kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt kommunallagens (2017:725) 6 kap. 37-40 §§ kan nämnden lämna över rätten att fatta beslut i vissa ärenden, så kallad delegering. De beslut som delegerats finns i nämndens delegationsordning och där regleras även i vilken utsträckning beslut fattade på delegation ska redovisas till nämnden. I detta ärende redovisas delegationsbeslut fattade under perioden 2019-06-20 - 2019-08-21.
-
19
Förvaltningsdirektören informerar
-
Kostchef Eija Örberg presenterar kostenhetens organisation och pågående arbete.
-
Verksamhetsbesök i följande verksamheter: Rehabgruppen Fenix, Club Cefalon (Dagverksamhet för yngre med demenssjukdom), mötesplatserna Lyckan och Seniorum och särskilda boendena Trevnaden och Soltofta.