Möte 2022-02-24
-
1
Val av justerare
-
2
Hälsa-, vård- och omsorgsnämndens arbetsutskotts protokoll från den 14 februari 2022
-
3
Förvaltningens information om hanteringen av pågående covid-19-pandemi
-
4
Förvaltningens information
-
Årsanalysen är 2021 års sista uppföljning av Nämndsbudget 2021. Rapporten är förvaltningens redovisning till nämnden och blir också nämndens rapport till kommunstyrelsen och kommunfullmäktige. Rapporten ger en bild över måluppfyllelse, verksamhet och ekonomiskt utfall för året.
Till årsanalysen biläggs också en rapport om 2021 års beslut och händelseutveckling relaterat till covid-19-pandemin.-
123kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
967kb Ladda ner dokument
-
147kb Ladda ner dokument
-
-
Förvaltningen informerar muntligen om ärendet Budgetskrivelse 2023 som kommer att tas upp för beslut vid nämndens sammanträde den 30 mars 2022.
-
Nämnden ska årligen besluta om en intern kontrollplan som bygger på dokumenterade riskanalyser. I riskanalysen har förvaltningen identifierat risker samt värderat dem utifrån sannolikhet och konsekvens. Därefter har förvaltningen tagit ställning till på vilket sätt riskerna ska hanteras: de kan accepteras, bedömas tas om hand inom ramen för befintligt arbete eller kontroller eller om de ska tas upp i intern kontrollplanen med föreslagna åtgärder eller granskningar. Förvaltningen har tagit fram ett förslag på intern kontrollplan för 2022 som innehåller fyra direktåtgärder, fyra granskningar och tre kommungemensamma granskningar.
Det interna kontrollarbetet är en av delarna i det fortgående kvalitets- och utvecklingsarbetet inom nämndens ansvarsområden. Annat arbete som också sker och som bland annat syftar till att minimera risker i verksamheten är utredningar enligt lex Sarah och lex Maria, systematiskt arbetsmiljöarbete, risk- och sårbarhetsarbete med mera.Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden bordlade intern kontroll-planen vid sitt sammanträden den 27 januari 2022 (§ 16).
-
130kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
545kb Ladda ner dokument
-
157kb Ladda ner dokument
-
152kb Ladda ner dokument
-
-
Arbetsgivare är skyldiga att följa upp arbetsmiljöarbetet, dels följs arbetsmiljön upp och dels följs systemet för det systematiska arbetsmiljöarbetet upp. Denna uppföljning innehåller båda delarna. Uppföljningen av det systematiska arbetsmiljöarbetet 2021 handlar om hur det systematiska arbetsmiljöarbetet är organiserat och hur det fungerar i verksamheterna. Uppföljning av arbetsmiljön 2021 innehåller bland annat statistikuppgifter avseende sjukfrånvaro, chefstäthet och anmälda tillbud och arbetsskador.
-
112kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
521kb Ladda ner dokument
-
137kb Ladda ner dokument
-
-
Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden beslutade den 16 december 2020 (§ 159) att ge förvaltningen i uppdrag att månatligen presentera statistik till nämnden över inkomna anmälningar som gäller hot och kränkningar mot personalen. I detta ärende gör förvaltningen muntligen en analys av de anmälningar som kommit in under 2021.
-
10
Nämndinitiativ från Sverigedemokraterna om kompensation för kommunala tjänster där brukare betalat avgift och som inte tillhandahållits på grund av pandemin
Sverigedemokraterna (SD) har med rätt enlig 4 kap. 20 § kommunallagen väckt ett ärende i hälsa-, vård- och omsorgsnämnden genom ett så kallat nämndinitiativ. I nämndinitiativet, som handlar om kompensation för kommunala tjänster där brukare betalat avgift och som inte tillhandahållits på grund av pandemin, föreslår SD att:
- uppdra hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen att kompensera brukare för de kommunala tjänster som brukare betalat för genom avgifter men som förvaltningen inte kunnat tillhandahålla på grund av covid-19-pandemin
- tillskriva kommunfullmäktige för att få justerat kommunbidrag för att finansiera denna kompensation.
Hälsa-, vård- och omsorgsnämndens arbetsutskott fick kännedom om initiativet den 14 februari 2022 (§ 28). Förvaltningen kommer att om möjligt återkomma till nämnden den 24 februari 2022 med en faktagenomgång på området.
Bilagor
-
160kb Ladda ner dokument
-
131kb Ladda ner dokument
-
Anders Andersson (V) och Carin Gustavsson (V) har inkommit till kommunfullmäktige med en motion om att Malmö stad ska inrätta en kommunhälsa i egen regi och därmed också sluta att upphandla företagshälsovård. Andersson (V) och Gustavsson (V) ser att en kommunal företagshälsovård, en kommunhälsa, tar ett tydligare ansvar för medarbetarnas hälsa och kan åtgärda de strukturella orsakerna bakom ohälsa.
Hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen föreslår kommunfullmäktige att avslå motionen med hänvisning till att den upphandlade företagshälsovården är ett betydande stöd i stadens arbete för en god arbetsmiljö.-
164kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
159kb Ladda ner dokument
-
61kb Ladda ner dokument
-
139kb Ladda ner dokument
-
-
Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden är en av de nämnder som har granskats i Malmö stadsrevisions granskning av effektivisering i Malmö stads verksamheter. Granskningsrapporten lämnar synpunkter på hälsa-, vård- och omsorgsnämndens styrning och uppföljning av effektiviseringsarbetet. Stadsrevisionen har sedan sammanfattat dessa synpunkter i fyra rekommendationer. Rekommendationerna berör framför allt processen för att identifiera effektiviseringsbehov, uppföljning och dokumentation av effektiviseringsprojekt samt återrapportering av effektiviseringsarbetet.
Hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen lämnar i förslag till yttrande förslag på åtgärder utifrån revisorernas rekommendationer.-
209kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
238kb Ladda ner dokument
-
793kb Ladda ner dokument
-
137kb Ladda ner dokument
-
-
Malmö stadsrevision har genomfört en granskning av löneprocessen i Malmö stad. Granskningen har omfattat kommunstyrelsen, servicenämnden, grundskolenämnden samt hälsa-, vård- och omsorgsnämnden. Syftet med granskningen har varit att bedöma om nämnderna har en tillräcklig intern kontroll kring löneprocessen. Den sammanvägda bedömningen är att hälsa-, vård- och omsorgsnämnden inte har en helt tillräcklig intern kontroll kring löneprocessen. Stadsrevisionen bedömer också att hälsa-, vård- och omsorgsnämnden inte har en tillräckligt intern kontroll vad gäller lag och avtalskrav vid hantering av anställningsavtal. Granskningen har presenterat ett antal rekommendationer som främst handlar om att säkerställa samt tydliggöra att gällande rutiner och styrdokument upprätthålls. Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden har ombetts lämna ett yttrande på vilka åtgärder som planeras med anledning av de bedömningar och rekommendationer som redovisas i rapporten, hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen har tagit fram ett förslag till yttrande.
-
219kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
200kb Ladda ner dokument
-
817kb Ladda ner dokument
-
139kb Ladda ner dokument
-
-
Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden har fått detaljplan för fastigheten Hyllie 165:61 med flera i norra Holmastan för samråd. Syftet med detaljplanen är att möjliggöra byggnation med blandad halvöppen struktur för att integrera Holma med omgivande områden. Holma kan idag uppfattas som separerat från resten av staden, främst på grund av en storskalig trafikapparat. Därför föreslår detaljplanen en ombyggnation av Pildammsvägen, så den får mer karaktären av en stadsgata än en infartsled. För att bidra till detta föreslås också tre nya kvarter utmed Pildammsvägen, där bland annat centrumverksamhet ska kunna inrymmas i bottenplan. I övrigt ska detaljplanen möjliggöra flerbostadshus, vård (inte sjukhus eller fängelse), parkeringshus och fördröjningsmagasin. Detaljplanen omfattar även en del av Ärtholmsvägen där planförslaget möjliggör för ett nytt kvarter och bitvis ny cykelväg. Gång- och cykeltunneln under Ärtholmsvägen avses dock läggas igen och att en koppling för gående och cyklister över Ärtholmsvägen sker i plan.
Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden ställer sig i huvudsak bakom förslagen i detaljplanen, men saknar genomgående äldres perspektiv och hade önskat en mer utvecklad diskussion om tillgänglighetsanpassning.-
128kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
169kb Ladda ner dokument
-
999kb Ladda ner dokument
-
141kb Ladda ner dokument
-
-
Inkomna och utgående skrivelser till och från hälsa-, vård- och omsorgsnämnden samt upprättade skrivelser under perioden 2022-01-20 – 2022-02-16 redovisas i tjänsteskrivelsen.
-
141kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt kommunallagens (2017:725) 6 kap. 37-40 §§ kan nämnden lämna över rätten att fatta beslut i vissa ärenden, så kallad delegering. De beslut som delegerats finns i nämndens delegationsordning och där regleras även i vilken utsträckning beslut fattade på delegation ska redovisas till nämnden. I detta ärende redovisas delegationsbeslut rapporterade under perioden 2022-01-20 - 2022-02-16.
-
Vänsterpartiet (V) har med rätt enlig 4 kap. 20 § kommunallagen väckt ett ärende i hälsa-, vård- och omsorgsnämnden genom ett så kallat nämndinitiativ.
-
Vänsterpartiet (V) har med rätt enlig 4 kap. 20 § kommunallagen väckt ett ärende i hälsa-, vård- och omsorgsnämnden genom ett så kallat nämndinitiativ.