Möte 2022-08-31
-
1
Val av justerare
-
2
Hälsa-, vård- och omsorgsnämndens arbetsutskotts protokoll från den 23 augusti 2022
-
Säkerhetssamordnare från stadskontoret informerar om Malmö stads arbete med säkerhet inför och under valet 2022.
-
4
Slutrapportering av uppdrag om översyn av system och regler som medverkar till upplevelsen av minutscheman
Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden gav den 27 januari 2021 (HVO-2020-5750) förvaltningen i uppdrag att se över de system och regler som medverkar till upplevelsen av minutscheman och som motverkar en tillitsbaserad styrning. Denna tjänsteskrivelse utgör förvaltningens, genom avdelningen för ordinärt boende, slutrapportering av uppdraget. Det är förvaltningens bedömning att Kommunal och arbetsgivaren är överens om den grundläggande målbilden för hemtjänsten. Vidare menar förvaltningen att införandet av Malmömodellen för kontinuitet, frekvensprojektet och justeringar i ersättningsmodellen samt i systemet LifeCare Planering är viktiga åtgärder för att få bort upplevelsen av ”minutschema” och öka förutsättningarna för en hemtjänst som präglas av tillit mellan de olika aktörerna.
-
346kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
746kb Ladda ner dokument
-
166kb Ladda ner dokument
-
-
5
Förvaltningens information
-
Enligt hälsa-, vård- och omsorgsnämndens reglemente 27 § har nämnden ansvar för att göra en behovsanalys kring lokaler. Hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen har tagit fram en lokalbehovsplan för perioden 2023–2032.
Lokalbehovsplanen utgör grunden för nämndens lokalförsörjningsarbete. Planen uppdateras årligen och beskriver nämndens övergripande lokalbehov, idag och framåt. I planen beskrivs utnyttjandet av befintliga lokaler, vilka pågående lokalprojekt nämnden har samt hur nämndens lokalkostnader påverkas av planeringen. Lokalbehovsplanen utgör ett underlag dels för den egna verksamheten, dels för stadens samlade lokalförsörjningsarbete.
Förvaltningen har utrett hur de framtida behoven av lokaler påverkas av befolkningsprognosen och olika demografiska faktorer och även trender utifrån covid-19-pandemin. Dessa har vägts samman och bedömningar har genomförts för att klargöra behoven inom förvaltningens olika verksamhetsområden på kort och lång sikt.-
133kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
187kb Ladda ner dokument
-
-
Socialdepartementet har gett Malmö stad möjlighet att lämna synpunkter på remissen Vägen till ökad tillgänglighet – delaktighet, tidiga insatser och inom lagens ram (SOU 2022:22). Remissen handlar om behovet av förändringar inom det svenska hälso- och sjukvårdssystemet med fokus på att verka för ökad tillgänglighet i allmänhet och kortare väntetider i synnerhet. Utredningens förslag berör bland annat vårdgarantin, primärvårdens utveckling och nära vård-omställningen.
Hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen instämmer med utredningens förslag. Hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen anser dock (precis som i utredningens delbetänkande som lämnades under 2021) att kommunens hälso- och sjukvård behöver få större utrymme för att spegla hela vårdkedjan. -
8
Remiss om Handlingsplan för en långsiktig utveckling av tolktjänsten för döva, hörselskadade och personer med dövblindhet (SOU 2022:11)
Socialdepartementet har gett Malmö stad möjlighet att lämna synpunkter på utredningen Handlingsplan för en långsiktig utveckling av tolktjänsten för döva, hörselskadade och personer med dövblindhet (SOU 2022:11). Utredningen har haft i uppdrag att utifrån en fördjupad analys av tidigare lagda förslag om tolktjänsten och en dialog med berörda aktörer ta fram en handlingsplan för den långsiktiga utvecklingen av tolktjänsten. Handlingsplanen har resulterat i ett antal åtgärdsförslag som ska bidra till en långsiktig utveckling av tolktjänsten för döva, hörselskadade och personer med dövblindhet. Utredningen presenterar också förslag till en ny lag om tolktjänst för döva, hörselskadade och personer med dövblindhet som ska ersätta nuvarande reglering i hälso- och sjukvårdslagen.
Hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen delar utredningens förslag till handlingsplan. Förvaltningen vill dock se att gruppen äldre på ett tydligare sätt beaktas i de åtgärdsförslag som presenteras eftersom nedsatt hörsel och syn är vanligt förekommande i. Vidare delar förvaltningen utredningens förslag för en mer ändamålsenlig tolkning för situationer i arbetslivet som kan beröra en del av förvaltningens medarbetare.-
258kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
115kb Ladda ner dokument
-
194kb Ladda ner dokument
-
-
9
Remiss om Översyn av Malmö Leasing AB:s möjligheter att arbeta strategiskt med stadens fordonsflotta, inklusive ansvars- och kostnadsfördelning vid etablering av intern laddinfrastruktur
Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden har fått en översyn av Malmö Leasing AB möjligheter att arbeta strategiskt med stadens fordonsflotta, inklusive ansvars- och kostnadsfördelning vid etablering av intern laddinfrastruktur på remiss. Utredningen har resulterat i ett antal förslag på områden som gäller Malmö Leasing AB:s förutsättningar att strategiskt arbeta för en optimerad fordonsflotta och ansvar och finansiering av laddinfrastruktur. Förslagen gäller bland annat inrättandet av en kommunövergripande bilpool, ett tydliggjort ansvar för styrningen av stadens verksamheter till rätt fordon utifrån verksamhetens behov och efter kostnads- och miljömässigt beaktande och en finansieringsmodell för investeringar i laddinfrastruktur.
Hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen anser generellt att förslagen i utredningen är bra, särskilt förslagen om upprättandet av en bilpool och det övergripande ansvaret för laddinfrastruktur som hamnar hos Malmö Leasing AB. Förvaltningens synpunkter finns i förvaltningens förslag till yttrande och gäller bland annat oklarheterna som finns kring vissa av förslagen och hur de förhåller sig till det faktum att nämnden hyr en stor andel av sina lokaler av externa fastighetsägare.-
238kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
244kb Ladda ner dokument
-
911kb Ladda ner dokument
-
95kb Ladda ner dokument
-
178kb Ladda ner dokument
-
-
Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden var en av de nämnder som inspekterades i stadsrevisionens granskning av kommunens systematiska brandskyddsarbete. Granskningsrapporten lämnade synpunkter på hälsa-, vård- och omsorgsnämndens systematiska brandskyddsarbete inom fem områden. I det första yttrandet som nämnden lämnade som svar på granskningen gjorde nämnden bedömningen att det inte var tillämpligt med åtgärder inom tre av områdena. Gällande de två andra områdena, som berörde tillbud och dokumentation, åtog sig dock nämnden att göra åtgärder, vilka redogörs för i förvaltningens förslag till uppföljande yttrande.
-
229kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
214kb Ladda ner dokument
-
431kb Ladda ner dokument
-
312kb Ladda ner dokument
-
174kb Ladda ner dokument
-
-
Den 24 maj 2022 (§ 71) beslutade hälsa-, vård- och omsorgsnämnden att ändra åldersgränsen för vilka Malmöbor som har rätt att nyttja fixartjänsten och IT-fixartjänsten till 68 år från och med den 1 september 2022. Gränsen om just 68 år sattes med anledning av att den lag, lagen om vissa kommunala befogenheter (2009:47), som ger kommunen rätt att erbjuda fixartjänster endast tillåter att de erbjuds till personer som fyllt 68 år.
Den 31 maj 2022 beslutade riksdagen att höja denna åldersgräns till 69 år från och med 1 januari 2023 (SFS 2022:890). Med anledning av detta behöver hälsa-, vård- och omsorgsnämnden ta ytterligare beslut om ändring av fixartjänstens åldersgräns till 69 år från och med den 1 januari 2023. Förvaltningen föreslår också nämnden att ge förvaltningen i uppdrag att fortsatt bevaka eventuella ändringar av åldersgränsen i lagen om vissa kommunala befogenheter (2009:47) och att tillämpa dessa ändringar på vilka Malmöbor som erbjuds tjänsten.
De som fyller 68 år mellan den 1 september 2022 och 31 december 2022 får fortsatt nyttja tjänsten även efter årsskiftet 2022/2023, men nya medborgare som vill ta del av tjänsten från den 1 januari 2023 måste ha fyllt 69 år.-
136kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
324kb Ladda ner dokument
-
176kb Ladda ner dokument
-
-
Hälsa-, vård- och omsorgsnämndens verksamheter som bedriver hälso- och sjukvård regleras av hälso- och sjukvårdslagen (2017:30). Lagen gäller för samtliga vårdgivare samt regioner och kommuner som huvudmän. I lagen finns bestämmelser om hur hälso- och sjukvårdsverksamhet ska organiseras och bedrivas och att det ska finnas en verksamhetschef som ansvarar för hälso- och sjukvårdsverksamheten.
Hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen har tidigare utsett verksamhetschefer för de verksamheter som utför hälso- och sjukvård (10 januari 2019, § 8; 16 juni 2021, § 94). En av de tidigare utsedda cheferna kommer att avsluta sin anställning i hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen och ny verksamhetschef behöver därför utses. Hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen föreslår att nämnden utser tillförordnad avdelningschef Sofie Westlund till verksamhetschef för avdelningen för myndighet från den 1 september 2022.
Detta beslut ersätter därmed tidigare beslut av hälsa-, vård- och omsorgsnämnden (§ 94, 2021-06-16) i den del som avser avdelningen för myndighet.-
218kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
166kb Ladda ner dokument
-
-
Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden har tidigare fått redovisat statistik kring anmälda hot, våld och kränkningar mot personal. Den 24 februari 2022 (§ 25) beslutade nämnden att uppdraget från 2022 är att återkomma till nämnden med statistiken kvartalsvis och en årsvis analys av anmälningarna. I detta ärende redovisas de anmälningar som kommit in under kvartal 2 2022.
Bilagor
-
204kb Ladda ner dokument
-
-
Inkomna och utgående skrivelser till och från hälsa-, vård- och omsorgsnämnden samt upprättade skrivelser under perioden 2022-06-08 – 2022-08-24 redovisas i tjänsteskrivelsen.
-
175kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt kommunallagens (2017:725) 6 kap. 37-40 §§ kan nämnden lämna över rätten att fatta beslut i vissa ärenden, så kallad delegering. De beslut som delegerats finns i nämndens delegationsordning och där regleras även i vilken utsträckning beslut fattade på delegation ska redovisas till nämnden. I detta ärende redovisas delegationsbeslut rapporterade under perioden 2022-06-08 - 2022-08-23.