Möte 2021-06-16
-
1
Val av justerare
-
2
Hälsa-, vård- och omsorgsnämndens arbetsutskotts protokoll från den 8 juni 2021
-
3
Förvaltningens information om hanteringen av pågående covid-19-pandemi
-
4
Förvaltningens information
-
Hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen presenterar kort förslag till innehållet i budgetskrivelsen för 2022. Nämnden ges möjlighet att lämna synpunkter inför att ärendet tas upp i augusti 2021 för beslut.
-
Hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen har blivit kontaktad av ett privat fastighetsbolag med erbjudande om att ta över ett särskilt boende i Limhamn som står tomt. Förvaltningen har därefter besökt boendet, som uppfyller förvaltningens behov och krav och har, tillsammans med lokalprocessenheten på serviceförvaltningen, förhandlat med hyresvärden och kommit fram till ett förslag till hyresavtal som nämnden, och därefter kommunstyrelsen, har att ta ställning till.
Hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen har sedan ett antal år tillbaka identifierat särskilda boenden som inte fungerar optimalt för ändamålet. Detta nya boende skulle därför kunna ersätta ett eller flera av de boenden som är identifierade och prioriterade för avveckling utifrån lokalförutsättningar. Förslag till beslut om hyresavtal är därför avhängigt nödvändiga beslut om avveckling av andra särskilda boenden i ärende HVO-2021-1818.Bilagor
-
253kb Ladda ner dokument
-
110kb Ladda ner dokument
-
122kb Ladda ner dokument
-
128kb Ladda ner dokument
-
148kb Ladda ner dokument
-
Hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen har blivit kontaktad av ett privat fastighetsbolag med erbjudande om att ta över ett särskilt boende i Limhamn som står tomt. Boendet uppfyller förvaltningens behov och krav, och förslag till hyresavtal finns. Hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen har sedan ett antal år tillbaka identifierat särskilda boenden som inte fungerar optimalt för ändamålet. Detta nya boende i Limhamn skulle därför kunna ersätta ett eller flera av de boenden som är identifierade och prioriterade för avveckling utifrån deras lokalförutsättningar. Förvaltningen bedömer att de boenden som är prioriterade för avveckling är Fosietorp och Gyllebogården och föreslår nämnden att besluta om deras avveckling.
Förslag till beslut om avveckling är avhängigt beslut om hyresavtal för särskilt boende Sjöstaden i ärende HVO-2021-1756.Bilagor
-
102kb Ladda ner dokument
-
101kb Ladda ner dokument
-
115kb Ladda ner dokument
-
148kb Ladda ner dokument
-
8
Ändring av tidigare planer om avveckling av särskilda boendet Annetorpsgården samt avveckling av särskilda boendet Bellisgården
Hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen har blivit kontaktad av ett privat fastighetsbolag med erbjudande om att ta över ett särskilt boende i Limhamn som står tomt. Boendet uppfyller förvaltningens behov och krav, och förslag till hyresavtal finns. Detta i kombination med en låg beläggning på särskilt boende under 2020 och inledningen av 2021 ger möjligheter att se över befintliga lokaler inom avdelningen utifrån behov. Bellisgården är ett litet särskilt boende om 13 platser med inriktning vårdboende som på grund av sin lilla storlek har problem att bemanna inom budget och att heltidsorganisera. Hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen föreslår därför att Bellisgården avvecklas och att platserna i samband med avvecklingen konverteras till gruppboendeplatser för personer med demenssjukdom. Platserna ersätts fysiskt på särskilt boende Havsbris som planeras stå klart i slutet av sommaren 2022.
Sedan 2013 finns ett beslut om att avveckla Annetorpsgården, ett gruppboende för personer med demenssjukdom. Planerad flytt av platserna är till nämnda Havsbris. Förvaltningen föreslår dock att nämnden ändrar detta beslut eftersom behovet av gruppboendeplatser ökar mer än behovet av vårdboendeplatser. De problem med lokalerna på Annetorpsgården som framfördes inför beslut 2013 är i stort avhjälpta.Bilagor
-
102kb Ladda ner dokument
-
148kb Ladda ner dokument
-
115kb Ladda ner dokument
-
148kb Ladda ner dokument
-
Magnus Olsson (SD) har inkommit till kommunfullmäktige med en motion om nolltolerans mot våld och hot på Malmö stads arbetsplatser. Olsson (SD) framför att det förekommer våld och hot inom olika verksamheter i Malmö stad men att det inte finns något styrande dokument, handlingsplan eller strategi för att bemöta våldet och hoten. Därför föreslår Olsson (SD) att kommunfullmäktige ger kommunstyrelsen i uppdrag att återkomma med en strategi för nolltolerans mot våld och hot på Malmö stads arbetsplatser.
Förvaltningen föreslår kommunfullmäktige att avslå motionen utifrån att förebyggande arbete mot hot och våld redan pågår.-
123kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
156kb Ladda ner dokument
-
148kb Ladda ner dokument
-
166kb Ladda ner dokument
-
-
10
Motion av Charlotte Bossen (C) om att ingen ska behöva ramla - minska antalet äldre som faller på våra gator
Charlotte Bossen (C) har lämnat in en motion till kommunfullmäktige i Malmö där det föreslås att kommunfullmäktige ska ge berörda nämnder i uppdrag att tillsammans ta fram en handlingsplan på hur antalet fallolyckor kan minska i Malmö.
Hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningens synpunkter på motionens förslag redovisas i förvaltningens förslag till yttrande. Hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen föreslår kommunfullmäktige att avslå motionen med hänvisning till att nämnden har ett pågående fallpreventionsarbete som utgår från individens behov och som anses ändamålsenligt.-
120kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
156kb Ladda ner dokument
-
205kb Ladda ner dokument
-
74kb Ladda ner dokument
-
-
Charlotte Bossen (C) har lämnat in en motion till kommunfullmäktige i Malmö där det föreslås att kommunfullmäktige ska ge hälsa-, vård- och omsorgsnämnden i uppdrag att utreda och komma med förslag på hur nämndens alla beslut kan jämställdhetssäkras, genom att göra jämställdhetsanalyser i beredning, beslut och uppföljning av ärenden i den kommunala organisationen.
Hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningens synpunkter på motionens förslag redovisas i förvaltningens förslag till yttrande. Hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen föreslår kommunfullmäktige att avslå motionen med hänvisning till att förslaget inte anses leda till ökad kunskap i nämndens beslut i samtliga ärenden och riskerar att leda till en onödigt stor administrativ börda.-
120kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
152kb Ladda ner dokument
-
165kb Ladda ner dokument
-
62kb Ladda ner dokument
-
-
Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden har fått delbetänkandet En stärkt försörjningsberedskap för hälso- och sjukvården (SOU 2021:19) på remiss. Betänkandet innehåller ett antal förslag utifrån utgångspunkterna:
- mer sjukvårdsprodukter i Sverige
- effektivare resursutnyttjande av de förnödenheter vi har tillgång till
- säkerställd distribution.
De viktigaste förslagen utifrån hälsa-, vård- och omsorgsnämndens perspektiv rör krav på lagerhållning av sjukvårdsprodukter, dels i ett baslager för normalläge och dels i ett beredskapslager för kristid. Betänkandet innehåller dessutom förslag kring olika uppdrag till Socialstyrelsen på området försörjningsberedskap och förslag om att kommuner ska få skyldighet att rapportera in lagernivåer för medicintekniska produkter.
Hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen har tagit fram ett förslag till yttrande om utredningens förslag i den mån de berör nämnden och dess målgrupper. Yttrandet är generellt positivt men innehåller vissa synpunkter på Socialstyrelsens kompetens och uppföljning av finansiering.-
862kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
312kb Ladda ner dokument
-
169kb Ladda ner dokument
-
Utredningen Samordnad utveckling för god och nära vård har lämnat ett femte och sista betänkande – God och nära vård – Rätt stöd till psykisk hälsa (SOU 2021:6. Socialdepartementet har skickat betänkandet på remiss till Malmö stad.
Remissen innehåller ett förslag. Förslaget syftar till att tydliggöra att grunduppdraget för primärvården som fastslås i hälso- och sjukvårdslagen (HSL) ska omfatta psykiska vårdbehov såväl som fysiska. Detta är inte ett nytt uppdrag för primärvården, utan ska ses som ett förtydligande av grunduppdraget. Utöver förslaget innehåller betänkandet en rad bedömningar. Hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningens svar fokuserar på det förslag som utredningen lägger fram.
Nämnden är positiv till förslaget som jämställer vikten av psykiska vårdbehov med fysiska vårdbehov.-
236kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
144kb Ladda ner dokument
-
166kb Ladda ner dokument
-
-
Den 8 mars 2018 beslutade regeringen att ge en särskild utredare i uppdrag att utreda och lämna förslag på hur tandvårdssystemet kan utvecklas för att bli mer resurseffektivt och jämlikt. Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden har fått möjlighet att yttra sig om remissen När behovet får styra - ett tandvårdssystem för en mer jämlik tandhälsa (SOU 2021:8).
Utredningen visar att dagens tandvårdssystem inte är jämlikt och att avsedda effekter inte uppnåtts genom befintliga bidrag. Enligt utredningen ska det inte finnas några omotiverade skillnader i behandling och tillgänglighet i ett jämlikt tandvårdssystem. Vidare ska ett jämlikt tandvårdssystem kunna kompensera för skillnader dels i olika människors risk för att drabbas av ohälsa i munnen, dels gällande förutsättningar att konsumera tandvård. Utredningen ger förslag på att det allmänna tandvårdbidraget (ATB) och särskilda tandvårdsbidraget (STB) tas bort. Istället föreslås ATB ersättas av en så kallad tandhälsoplan som innebär att en undersökning hos tandvården ska kosta 200 kronor. Tandhälsoplanen ska kortfattat beskriva behandlarens samlade odontologiska bedömning, vilka åtgärder som ingår i tandhälsoplanen och hur ofta patienten ska besöka tandvården. Tandvårdsplanen ska vara lättillgänglig för patienten och ska även innehålla vilka egenvårdsinsatser som patienten rekommenderas göra på regelbunden basis. STB föreslås ersättas av selektivt tandvårdsstöd som avser omhänderta flertalet av dagens patienter med särskilda behov, på ett mer tydligt och jämlikt sätt.
Hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningens synpunkter presenteras i förvaltningens förslag till yttrande. Förvaltningen ställer sig i huvudsak positiv till förslagen i remissen men motsätter sig viss förändring i ansvar mellan huvudmän.-
520kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
172kb Ladda ner dokument
-
174kb Ladda ner dokument
-
-
15
Remiss om policy för mänskliga rättigheter med fokus på barnets rättigheter, jämlikhet och jämställdhet
Under 2020 initierade stadskontoret en översyn av formerna för befintliga styrdokument kring antidiskriminering, jämställdhetsintegrering och barns rättigheter. Översynen beställdes från ett konsultbolag som redovisade sina slutsatser i en rapport samt i ett förslag på ett nytt styrdokument. Dessa skickades ut på remiss till nämnder och bolag under hösten 2020. Utifrån synpunkterna som inkom vid remissen har stadskontoret nu tagit fram ett nytt förslag till styrdokument.
Kommunstyrelsen har skickat förslag till Policy för mänskliga rättigheter med fokus på barnets rättigheter, jämlikhet och jämställdhet på remiss. Nämnder och bolag ska lämna synpunkter på innehållet i policyn och dess förutsättningar att utgöra grund för styrning och genomförande av det stadsövergripande arbetet. Policyn har som syfte att förtydliga Malmö stads förhållningssätt och vägledande principer för arbetet med mänskliga rättigheter med särskilt fokus på barnets rättigheter, jämlikhet och jämställdhet. Den ger inte några fasta regler, utan ska vara vägledande för arbetet. Policyn omfattar kommunens alla ansvarsområden riktade mot Malmöbor och andra brukare av stadens verksamheter men inte staden som arbetsgivare.
Hälsa-, vård och omsorgsförvaltningen anser att det är positivt att det tas ett helhetsgrepp kring hållbarhets- och rättighetsfrågorna på en övergripande nivå inom staden och lämnar synpunkter i förslag till yttrande.-
237kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
174kb Ladda ner dokument
-
173kb Ladda ner dokument
-
257kb Ladda ner dokument
-
-
16
Remiss om pneumokockvaccination som ett särskilt vaccinationsprogram för personer 75 år och äldre
Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden har fått en remiss från regeringen där nämnden ombeds yttra sig om Folkhälsomyndighetens underlag om Pneumokockvaccination som ett särskilt vaccinationsprogram för personer 75 år och äldre uppfyller smittskyddslagens (2004:168) kriterier för att införas i det nationella vaccinationsprogrammet. Nämnden tolkar Folkhälsomyndighetens underlag som att pneumokockvaccination uppfyller kraven i smittskyddslagen (2004:168).
Hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningens synpunkter presenteras i förvaltningens förslag till yttrande. Förvaltningen ställer sig positiv till att införa pneumokockvaccination som ett särskilt vaccinationsprogram för personer 75 år och äldre.-
231kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
96kb Ladda ner dokument
-
769kb Ladda ner dokument
-
897kb Ladda ner dokument
-
167kb Ladda ner dokument
-
-
Malmö stadsrevision har genomfört en fördjupad granskning av hälsa-, vård- och omsorgsnämndens hyresbetalningar. Syftet med granskningen var att bedöma om nämnderna har en tillräcklig intern kontroll kring hanteringen av hyresavtal och hyresbetalningar. Stadsrevisionens slutsats är att hälsa-, vård- och omsorgsnämnden har en tillräcklig intern kontroll. Två rekommendationer lämnas till nämnden:
- Nämnden rekommenderas säkerställa att underlag till hyreskostnader såsom faktura eller hyresavi tydligt specificerar vad som avser hyra respektive indextillägg för enklare hantering och uppföljning av hyresbetalningar.
- Nämnden rekommenderas implementera ett digitalt system för enklare hantering och uppföljning av hyresavtal och hyresbetalningar. IT-stödet kan med fördel tas fram i samverkan med kommunstyrelsen och vara kommunövergripande så att stadens samtliga nämnder kan ta del av denna effektivisering genom digitalisering.
Nämnden yttrade sig i november 2020 och förväntas nu inkomma med ett uppföljande yttrande om vidtagna åtgärder samt deras effekt. Förvaltningen har tagit fram ett förslag till uppföljande yttrande som tyvärr visar på få effekter. Detta beror till störst del på att nämnden bedömde att de åtgärder som behövs är på en kommunövergripande nivå, och där har ingen åtgärd skett.-
166kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
188kb Ladda ner dokument
-
900kb Ladda ner dokument
-
183kb Ladda ner dokument
-
116kb Ladda ner dokument
-
152kb Ladda ner dokument
-
Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden har gett förvaltningen i uppdrag att utreda biståndet måltid i ordinärt boende utifrån jämlikhet och effektivitet. Uppdraget syftar till att utreda den delinsats där hemtjänstpersonal hämtar mat från tillagningskök och levererar till brukare. Utredningen ska synliggöra den process som ligger till grund för delinsatsen. Uppdraget syftar även till att ge förslag på en om möjligt mer jämlik och ändamålsenlig process.
Utredningen har kartlagt nuvarande process av insatsen samt ger förslag på en process som syftar till att vara ändamålsenlig. För att uppnå processen behöver vissa åtgärder vidtas som innefattar:- En definition av begreppet ”närliggande restaurang eller butik”.
- Ett förtydligande gällande vilka restauranger som brukare ges matsedel från, samt vilka restauranger som levererar mat till våra hemtjänstlokaler.
- Ett förtydligande gällande hanteringen av kontanter, betalkort samt fakturering i samband med insatsen.
- En samlad faktura till brukare över deras insatser per månad.
-
Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden gav i oktober 2020 förvaltningen i uppdrag att se över möjligheten för besökare att äta i gemenskap på samtliga av förvaltningens mötesplatser. Uppdraget skulle utreda möjligheten att involvera aktörer i närområdet till respektive mötesplats, med fokus på att identifiera möjligheter och svårigheter med transport samt betalning mellan den enskilde och aktören som levererar mat.
På samtliga mötesplatser finns möjlighet att äta i gemenskap, även om det varierar i omfattning och typ av måltid. Besökare på förvaltningens mötesplatser är en heterogen grupp och det är därför av vikt att måltider på mötesplatserna utvecklas tillsammans med de som besöker respektive mötesplats, för att besökare ska medverka i måltiderna och aktiviteterna som anordnas. Då mötesplatserna varit stängda under en längre tid har besökare inte kunnat involveras i arbetet. Därav planerar hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen att arbeta fram konkreta lösningar tillsammans med målgruppen när mötesplatserna åter är öppna under mer normala förhållanden. Detta ärende är därför en del av en återrapporteringen av uppdraget och förvaltningen föreslår en fullständig återrapportering i november 2021. -
Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden beslutade den 28 oktober 2020 (§ 130) att nämnden aktivt ska verka för ett ökat samarbete med idéburen sektor. Nämnden beslutade också att förvaltningen senast i halvårsskiftet 2021 ska avge en lägesrapport om hur arbetet med idéburen sektor har utvecklats. Förvaltningen ger därför här en muntlig rapport om utvecklingen av arbetet.
-
vård- och omsorgsnämndens verksamheter som bedriver hälso- och sjukvård regleras av hälso- och sjukvårdslagen (2017:30). Lagen gäller för samtliga vårdgivare samt landsting och kommuner som huvudmän. I lagen finns bestämmelser om hur hälso- och sjukvårdsverksamhet ska organiseras och bedrivas och att det ska finnas en verksamhetschef som ansvarar för hälso- och sjukvårdsverksamheten.
Hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen har tidigare utsett verksamhetschefer för de verksamheter som utför hälso- och sjukvård (10 januari 2019, § 8). Två av de då utsedda cheferna har eller kommer att avsluta sina anställningar i hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen och nya verksamheter behöver därför utses. Hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen föreslår att nämnden utser nya avdelningscheferna Anna Friberg och Jens Westerlund till nya verksamhetschefer för avdelningarna ordinärt boende och myndighet.
Detta beslut ersätter därmed tidigare beslut av hälsa-, vård- och omsorgsnämnden (§ 8, 2019-01-10) i de delar som avser avdelningen för ordinärt boende och avdelningen för myndighet.-
226kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
153kb Ladda ner dokument
-
-
Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden beslutade den 16 december 2020 (§ 159) att ge förvaltningen i uppdrag att månatligen presentera statistik till nämnden över inkomna anmälningar som gäller hot och kränkningar mot personalen. Nämnden beslutade vidare den 27 januari 2021 (§ 12) att förvaltningen tertialvis ska göra en mer djupgående analys kring vilken typ av anmälningar det handlar om.
Statistiken för maj 2021 presenteras i detta ärende.
-
Inkomna och utgående skrivelser till och från hälsa-, vård- och omsorgsnämnden samt upprättade skrivelser under perioden 2021-05-20 – 2021-06-09 redovisas i tjänsteskrivelsen.
-
142kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt kommunallagens (2017:725) 6 kap. 37-40 §§ kan nämnden lämna över rätten att fatta beslut i vissa ärenden, så kallad delegering. De beslut som delegerats finns i nämndens delegationsordning och där regleras även i vilken utsträckning beslut fattade på delegation ska redovisas till nämnden. I detta ärende redovisas delegationsbeslut rapporterade under perioden 2021-05-19 - 2021-06-08.