Det finns inga sammanträden att visa än
Inget protokoll har publicerats
Val av justerare
Muntlig information om kvalitetsarbete utifrån avvikelser 2020
Muntlig information om ändringar i dagverksamheter
Förvaltningens information om hanteringen av pågående covid 19-pandemi
Hälsa-, vård- och omsorgsnämndens arbetsutskotts protokoll från den 15 september 2020
Delårsrapporten är förvaltningens redovisning till nämnden och blir också nämndens rapport till kommunstyrelsen och kommunfullmäktige. Rapporten ger en bild av utvecklingen av mål och verksamhet och ekonomin under året.
Bilagor
Budgetskrivelsen utgör nämndens information till kommunstyrelsen inför beredning av kommunfullmäktiges budget 2021. Skrivelsen innehåller omständigheter som är av vikt för kommunfullmäktiges ställningstagande gällande förändringar i omvärlden och förändring och utveckling av nämndens verksamhet samt begäran om investeringsram.
Bilagor
Enligt hälsa-, vård- och omsorgsnämndens reglemente 27 § ska nämnden årligen inkomma till kommunstyrelsen med en bedömning av sina behov av lokaler och lägenheter inom ett 10-årsperspektiv. Hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen har tagit fram en lokalbehovsplan för perioden 2021-2035.
Förvaltningen har utrett hur de framtida behoven av lokaler påverkas av befolkningsprognosen och olika demografiska faktorer. Dessa har vägts samman och bedömningar har genomförts för att klargöra behoven inom förvaltningens olika verksamhetsområden på kort och lång sikt.
Det särskilda boendet Kronprinsen evakueras under hösten med anledning av en stor renovering av kvarteret. Förvaltningen bedömer att boendet inte bör flytta tillbaka till lokalerna efter renoveringsperioden eftersom de inte bedöms ändamålsenliga för brukare eller verksamhet. Förvaltningen föreslår därför nämnden, att i samband med beslut om lokalbehovsplan, avveckla det särskilda boendet Kronprinsen.
Bilagor
Upphävande av Strategisk plan för särskilda boende- och korttidsplatser - nulägesrapport 2018 samt bedömning och fortsatt arbete 2018-2028
Sedan juni 2018 har hälsa-, vård- och omsorgsnämnden en Strategisk plan för särskilda boende- och korttidsplatser – nulägesrapport 2018 samt bedömning och fortsatt arbete 2018-2028. Syftet med planen är att den ska ligga till grund för det fortsatta strategiska arbetet för att kunna tillgodose tillgången och kvaliteten av nuvarande och framtida särskilda boende- och korttidsplatser. Eftersom lokalbehovsplanen och funktionsprogram utvecklats och fortsätter att utvecklas sedan dess anser förvaltningen att syftet med planen uppfylls i de andra styrdokumenten. För att också minska antalet styrdokument, som dessutom överlappar varandra, föreslår förvaltningen nämnden att upphäva Strategisk plan för särskilda boende- och korttidsplatser – nulägesrapport 2018 samt bedömning och fortsatt arbete 2018-2028 från och med 1 oktober 2020.
Bilagor
Uppföljning av den internkontrollplan som hälsa-, vård- och omsorgsnämnden antog i januari 2020 redovisas vid tre tillfällen under året. Detta är den andra rapporteringen och innehåller information om resultatet av tre granskningar: social dokumentation, genomförandeplan samt den kommungemensamma granskningen om röjande av sekretess.
I den av nämnden beslutade planen (2020-01-31 § 4) ingår en granskning om fallprevention som skall bestå i journalgenomgångar, av slumpmässigt utvalda journaler, med fokus på huruvida riskbedömningar är genomförda. Resultatrapporteringen av granskningen planerades att ske genom denna rapport.
På grund av årets pandemisituation har avdelningen ordinärt boendes granskning ännu inte kunnat genomföras. Granskningen skulle genomföras av medicinskt ansvariga i samarbete med verksamheten. Då både medicinskt ansvarigas arbetsuppgifter och verksamhetens arbetssituation i övrigt har förändrats, har omprioriteringar behövt genomföras. Förvaltningen har ambitionen att genomföra granskningen under hösten för redovisning i den tredje uppföljningsrapporten för året.
Bilagor
Principer för arvode och omkostnadsersättning till kontaktpersoner enligt socialtjänstlagen (SoL)
Kontaktperson är en insats som kan sökas av personer som omfattas av socialtjänstlagen (SoL). Kontaktpersonens viktigaste uppgift är att fungera som ett personligt stöd och hjälpa den enskilde till en meningsfull vardag och att vara en del av samhällslivet. Att vara kontaktperson är ett förtroendeuppdrag och inte en anställning, för den som är kontaktperson utgår därför inte lön utan arvode och omkostnadsersättning. Nivån för arvode och omkostnadsersättning såg olika ut innan hälsa-, vård- och omsorgsnämnden bildades den 1 maj 2017. Sedan 2018 skedde därför en justering utifrån 2017 års rekommendationer från Sveriges Kommuner och Regioners (SKR). Förvaltningen föreslår att principen att följa SKR:s rekommendationer samt funktionsstödsnämndens princip bör fastställas för hur arvode och omkostnadsersättning ska beräknas för hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningens kontaktpersoner.
Kontaktpersonsuppdraget kan beviljas i tre olika nivåer. Den föreslagna beräkningen är att dessa tre nivåer motsvarar de tre nivåer som SKR rekommenderar. I deras rekommendation finns ett intervall gällande arvode, vilken utgår från procentsatser av prisbasbeloppet. Förvaltningen föreslår att arvode utbetalas genom ett medelvärde av det som SKR rekommenderar per kategori/nivå. Gällande omkostnadsersättning föreslår förvaltningen att de tre nivåerna motsvarar SKR:s nivåer för omkostnadsersättning. Förvaltningen föreslår också att det i principen ingår att årligen räkna om beloppen för arvode och omkostnadsersättning i enlighet med aktuellt prisbasbelopp och SKR:s rekommendationer från och med 1 januari 2021.
Bilagor
Stadsrevisionen genomförde under 2019 en fördjupad granskning av hälsa-, vård- och omsorgsnämndens och funktionsstödsnämndens avvikelsehantering. Syftet med granskningen var att bedöma om avvikelsehanteringen inom respektive nämnd var ändamålsenlig. Den sammanvägda bedömningen var att avvikelsehanteringen i hälsa-, vård- och omsorgsnämnden var ändamålsenlig. Granskningen identifierade ett antal förbättringsområden vilket främst berörde rapportering och utredning av avvikelser. Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden ombads att lämna ett yttrande gällande dessa förbättringsområden vilket skedde hösten 2019. Samtidigt ombads nämnden att ett år senare lämna ett yttrande i form av en uppföljning av de åtgärder som rapporterades i det första yttrandet.
Hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen instämde med granskningens slutsats och bedömning varpå förvaltningen vidtog åtgärder för att säkra en god avvikelsehantering. Förvaltningen har genomfört majoriteten av de planerade åtgärderna. Den rådande situationen med covid-19 har påverkat förvaltningens arbete och vissa åtgärder gällande avvikelsehantering har inte genomförts till förmån för mer prioriterade åtgärder. Arbetet med avvikelsehantering och de åtgärder som kvarstår planeras att återupptas när pandemin är över. Förslaget till förvaltningens yttrande finns i revisorskollegiets mall.
Bilagor
Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden har mottagit ett Malmöinitiativ med förslag om att hemtjänstens medarbetare i Malmö stad ska använda munskydd vid besök hos samtliga brukare under rådande pandemi av covid-19. Initiativtagaren menar att det är svårt att hålla den distans som rekommenderas vid hemtjänstinsatser samt att viruset kan spridas utan att medarbetaren har symtom på sjukdom av covid-19. Då äldre personer har en högre risk att drabbas av komplikationer av covid-19, anser initiativtagaren att det är vikt att medarbetare i hemtjänsten använder munskydd på samtliga besök hos brukare.
Hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningens svar på Malmöinitiativet redovisas i förvaltningens förslag till yttrande.
Bilagor
Remiss om mötes- och resepolicy med tillhörande riktlinjer, förslag till klimatväxlingsmodell och förslag avseende förmånscykel
Remissen Mötes- och resepolicy med tillhörande riktlinjer, förslag till klimatväxlingsmodell och förslag avseende förmånscykel innehåller tre förslag
Hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen är generellt positiv till förslagen, men har bland annat synpunkter på uppföljningen av policyn.
Bilagor
Miljönämnden har skickat ut förslag till Miljöprogram för Malmö stad 2021-2030 på remiss. Förslaget innehåller en övergripande målbild och tre målområden med temana klimatpåverkan, livsmiljö och rik och frisk natur. Miljöprogrammet är ett strategiskt dokument som anger riktningen för Malmö stads långsiktiga arbete med miljöfrågor.
Hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen är positiv till förslaget.
Bilagor
Enligt hälsa-, vård- och omsorgsnämndens reglemente (40 §) bestämmer nämnden tid och plats för sina möten. Förvaltningen har tagit fram förslag på mötestider för 2021. För att underlätta planeringen föreslår förvaltningen att nämnden även fastställer tid och plats för arbetsutskottets möten.
Bilagor
Inkomna och utgående skrivelser till och från hälsa-, vård- och omsorgsnämnden samt upprättade skrivelser under perioden 2020-08-19 – 2020-09-16 redovisas i tjänsteskrivelsen.
Enligt kommunallagens (2017:725) 6 kap. 37-40 §§ kan nämnden lämna över rätten att fatta beslut i vissa ärenden, så kallad delegering. De beslut som delegerats finns i nämndens delegationsordning och där regleras även i vilken utsträckning beslut fattade på delegation ska redovisas till nämnden. I detta ärenden redovisas delegationsbeslut rapporterade under perioden 2020-08-19 - 2020-09-16.