Möte 2020-04-28
-
1
Val av justerare
-
Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden ska varje kvartal rapportera gynnande beslut enligt 4 kap 1 § socialtjänstlagen som inte har verkställts inom tre månader från dagen för beslut till Inspektionen för vård och omsorg, kommunfullmäktige samt till kommunens revisorer. På motsvarande sätt ska nämnden också rapportera om en insats avbrutits och inte verkställts på nytt inom tre månader. Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden ska även till Inspektionen för vård och omsorg samt till kommunens revisorer anmäla när ett gynnande beslut verkställts som tidigare rapporterats in som ej verkställt.
För kvartal 1, 1 januari till och med 31 mars, 2020 finns totalt 18 ej verkställda beslut att rapportera som inte har verkställts inom tre månader från beslutsdatum. Det är en minskning med 11 beslut från föregående kvartal. Under kvartalet har nämnden fattat och verkställt 6 200 beslut, i den siffran ingår även uppföljningsbeslut och utökning av bistånd.Ärendet behandlas och beslutas normalt på hälsa-, vård- och omsorgsnämndens arbetsutskott, men med anledning av covid 19-pandemin ställdes mötet med arbetsutskottet i april in och ärendet flyttades till att behandlas och beslutas av nämnden istället.
-
3
Redovisning av domar, kvartal 1 2020
-
4
Förvaltningens information
-
Den 16 december 2014 beslutade kommunfullmäktige om inriktningen att vård- och omsorgspersonal i brukarnära arbete skulle utrustas med arbetskläder. Efter flertalet utredningar och beslut på området gav hälsa-, vård- och omsorgsnämnden i uppdrag till förvaltningen att skyndsamt ta fram en strategi om på vilket sätt arbetskläder ska tillgodoses i förvaltningen. Förvaltningen har därefter i en arbetsgrupp med representanter från förvaltningens olika avdelningar och fackförbund tagit fram ett förslag på strategi som innebär:
1) Samtliga berörda avdelningar köper in egna arbetskläder (s.k. kundägda plagg).
2) Tvätten av arbetskläderna inom hemtjänst, hemsjukvård samt verksamheter inom avdelningen för hälsa och förebyggande sker genom avrop av tvättservice från ett kommunövergripande ramavtal.
3) Tvätten av arbetskläderna inom särskilt boende och korttidsboende sker under en övergångsperiod av medarbetarna själva på plats på boendena. Under hösten 2020 undersöks möjligheterna att tvätten på boenden ska kunna genomföras av anställda med arbetsmarknadsanställning. Skulle denna lösning inte vara genomförbar finns möjlighet till avrop från det kommungemensamma ramavtalet även för dessa verksamheter.-
367kb Ladda ner dokument
-
-
Sverigedemokraterna (SD) har med rätt enligt 4 kap. 20 § kommunallagen väckt ett ärende i hälsa-, vård- och omsorgsnämnden genom ett så kallat nämndinitiativ. I nämndinitiativet, som handlar om matleveranser till brukare med hemtjänst, föreslår SD att hemtjänsten ska beställa maten till de hemtjänsttagare som behöver hjälp med inköp och beredning av måltider vilken sedan ska hämtas och levereras av taxibolag.
Bilagor
-
23kb Ladda ner dokument
-
-
Sverigedemokraterna (SD) har med rätt enligt 4 kap. 20 § kommunallagen väckt ett ärende i hälsa-, vård- och omsorgsnämnden genom ett så kallat nämndinitiativ. I nämndinitiativet, som handlar om personalens transportsätt, föreslår SD att personal inom hemtjänsten ska få använda taxi för att transportera sig mellan hemtjänsttagares hem.
Bilagor
-
89kb Ladda ner dokument
-
-
Ledningssystemet för systematiskt kvalitetsarbetet knyter samman lagstiftade skyldigheter med förvaltningens metoder och verktyg för att åstadkomma och säkra kvalitet. I den föreslagna revideringen förtydligas ansvarsnivåerna och kompletterande former för ledning, uppföljning och analys beskrivs utifrån fokus på utvecklingsarbetet.
-
161kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
785kb Ladda ner dokument
-
-
Kulturförvaltningen har tagit fram ett förslag till Handlingsplan för den nationella minoriteten romer i Malmö 2020–2022. Romskt informations- och kunskapscenter (RIKC) ansvarar för framtagande och implementering, uppföljning, revidering samt rapportering. Handlingsplanen syftar till att implementera Malmö stads åtagande med att aktivt tillgodose den romska minoritetens rättigheter utifrån rådande minoritetslagstiftning. Målsättningen är att öka deltagande och inflytande för den romska befolkningen i Malmö.
Hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen är positiv till insatserna i handlingsplanen men vill lyfta vikten av att fokusera på delaktighet och ökad kunskap om behov som finns bland den romska minoriteten i Malmö. Synpunkter på förslag till handlingsplan redovisas i förvaltningens förslag till yttrande.-
169kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
89kb Ladda ner dokument
-
-
Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden fastställde den 29 augusti 2019 (§ 114) mötestider för nämnden under 2020. Mötet i maj planerades till den 19 maj mellan 9-16.30 inkluderat verksamhetsbesök på eftermiddagen.
Med anledning av den rådande covid 19-pandemin vilket påverkar verksamheter som var tilltänka att besökas, exempelvis genom stängda mötesplatser och att besöksförbud råder på särskilda boenden och korttidsboenden måste verksamhetsbesöken ställas in. Därför föreslås nämnden besluta att ändra mötestiden till 9-12 den 19 maj.
Förvaltningen kommer, när pandemin inte längre råder, att planera för nya verksamhetsbesök och återkommer då till nämnden med förslag på dag och tid.
-
Inkomna och utgående skrivelser till och från hälsa-, vård- och omsorgsnämnden samt upprättade skrivelser under perioden 2020-03-20 – 2020-04-20 redovisas i tjänsteskrivelsen.
-
149kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt kommunallagens (2017:725) 6 kap. 37-40 §§ kan nämnden lämna över rätten att fatta beslut i vissa ärenden, så kallad delegering. De beslut som delegerats finns i nämndens delegationsordning och där regleras även i vilken utsträckning beslut fattade på delegation ska redovisas till nämnden. I detta ärende redovisas delegationsbeslut fattade under perioden 2020-03-18 - 2020-04-20.