Möte 2022-06-15
-
1
Val av justerare
-
2
Hälsa-, vård- och omsorgsnämndens arbetsutskotts protokoll från den 8 juni 2022
-
Ann-Kristin Blomberg, avdelningschef, informerar om förvaltningens utvecklingsarbete kring sjuksköterskeorganisationen i förvaltningen.
-
Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden beslutade i samband med beslut om budget 2021 (§ 4, 2021-01-27) att ge förvaltningen i uppdrag att se över de system och regler som medverkar till upplevelsen av minutscheman och som motverkar en tillitsbaserad styrning. Förvaltningen delrapporterar uppdraget så långt som det kommit.
-
Annika Arkenheim, säkerhetssamordnare på stadskontoret, informerar om Malmö stads arbete med säkerhet inför och i samband med valet 2022.
-
6
Förvaltningens information
-
Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden har enligt sitt reglemente ansvar för att behovet av lokaler är tillgodosett inom nämndens verksamhetsområde (§ 27). Enligt nämndens senaste lokalbehovsplan (HVO 2021-3140) framgår att funktionsprogram för nämndens olika verksamheter ska tas fram. Ett funktionsprogram finns sedan tidigare för särskilt boende. Förvaltningen har nu tagit fram ett förslag till funktionsprogram för verksamheter inom ordinärt boende, hemtjänst och hemsjukvård. Funktionsprogrammet föreslås gälla från den 1 juli 2022.
Funktionsprogrammet anger vilka byggnadstekniska funktioner som ska tillgodoses och vilken standard och utformning som lokalerna ska ha. Funktionsprogrammet anger minimikrav vid nybyggnation.-
131kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
847kb Ladda ner dokument
-
181kb Ladda ner dokument
-
-
Den 1 februari 2022 ändrades upphandlingslagstiftningen med syfte att göra regelverket enklare både vad gäller utformning och innehåll. Utifrån det nya regelverket har hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen sett över nämndens riktlinjer för direktupphandling och föreslår nämnden att besluta om reviderade riktlinjer från den 16 juni 2022. De reviderade riktlinjerna gör det bland annat tydligare vad som gäller kring olika beloppsgränser när det gäller krav på konkurrensutsättning och dokumentation.
-
126kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
240kb Ladda ner dokument
-
159kb Ladda ner dokument
-
166kb Ladda ner dokument
-
-
Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden antog den 2 maj 2017 nämndens delegationsordning (§ 4, 2017-05-02) och den har reviderats ett antal gånger därefter. I föreslagen revidering föreslås förändringar utifrån ändrad upphandlingslagstiftning och nya riktlinjer för direktupphandling.
De föreslagna ändringarna markeras i förslaget till revidering av delegationsordning med röd text. I och med beslutet ersätts tidigare beslutad reviderad delegationsordning (HVON § 3, 2022-01-27)-
160kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
773kb Ladda ner dokument
-
167kb Ladda ner dokument
-
-
Lisbeth Persson-Ekström (SD) har inkommit till kommunfullmäktige med en motion om att sänka trösklarna för kommunens fixartjänst och IT-fixaren genom att revidera ålderskrav för dessa tjänster. Persson-Ekström (SD) yrkar därför att kommunfullmäktige ger hälsa-, vård och omsorgsnämnden i uppdrag att sänka det befintliga allmänna ålderskravet på Fixartjänst samt IT-fixaren från 75 år till 65 år samt att hälsa-, vård och omsorgsnämnden ska sänka det befintliga ålderskravet på Fixartjänst samt IT-fixaren från 67 år till 62 år för den som är beviljad hemtjänstinsatser eller omfattas av lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS).
Hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen föreslår att motionen avslås med anledning av att lagen om vissa kommunala befogenheter inte tillåter en lägre åldersgräns än 68 år för fixartjänsten. Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden har också beslutat att åldersgränsen för Malmöbor som har rätt att nyttja fixartjänsten och IT-fixartjänsten ändras till 68 år från och med den 1 september 2022 (HVON 2022-05-24, § 71)-
143kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
109kb Ladda ner dokument
-
153kb Ladda ner dokument
-
179kb Ladda ner dokument
-
-
Arbetsmarknadsdepartementet har gett Malmö stad möjlighet att lämna synpunkter på utredningen Sänk tröskeln till en god bostad (SOU 2022:71). Utredningen har haft i uppdrag att analysera och överväga åtgärder som dels tydliggör uppgiftsfördelningen inom bostadspolitiken, dels bidrar till att bostadspolitiska verktyg är effektiva och ändamålsenliga. Syftet med utredningen är att skapa förutsättningar för en socialt hållbar bostadsförsörjning. Utredningen har således sökt lösningar som kan bidra till en utveckling där fler utifrån sin egen förmåga klarar att ordna en god bostad. Problembilden som utredningen utgår från är att utbudet på bostadsmarknaden har visat sig inte kunna matcha hushållens bostadsbehov. Det har i sin tur inneburit en situation där den så kallade strukturella hemlösheten är stor vilket resulterat i hårt tryck på kommunernas socialtjänst. Utredningen lyfter att den ökande andelen äldre innebär utmaningar för bostadsförsörjningen samtidigt som den förklarar att den äldre generationens bostadsbehov ofta inte är akut. Dock kommer en ökning av antalet äldre göra att behovet av fysiskt tillgängliga bostäder och bostäder som erbjuder social samvaro att öka. Mot bakgrund av utredningens uppdrag har man lämnat ett antal förslag för åtgärder samt verktyg för hur bostadsförsörjningen ska utvecklas och anpassas för att möta utmaningarna.
Hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen delar utredningens bedömning att det finns ett behov av en socialt hållbar bostadsförsörjning där höga trösklar in till bostadsmarknaden gör det svårt för människor att etablera sig på den. Samtidigt som utredningen bedömer att bostadsbehoven inte är lika akut som för andra grupper i samhället vill hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen lyfta att gruppen äldres inkomst beaktas när tröskeln sänks.-
303kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
116kb Ladda ner dokument
-
176kb Ladda ner dokument
-
-
Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden har fått detaljplan för fastigheten Kranen 5 m.fl. i Västra hamnen i Malmö för samråd. Syftet med detaljplanen är att göra det möjligt att bebygga området med blandad stadsbebyggelse i form av bostäder, kontor, förskola och centrumfunktioner. Detaljplanen ska också göra det möjligt att utveckla nya offentliga rum i form av kajytor och en park som blir en grön lunga och mötesplats i området, samt att koppla samman området med övriga delar av Västra hamnen genom nya gator och gång- och cykelvägar. Detaljplanen syftar dessutom till att säkerställa bevarande av en kulturhistorisk intressant byggnad samt att justera byggrätten för ett sedan tidigare planlagt men inte utbyggt kvarter, för att skapa bättre byggbarhet.
Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden ställer sig i huvudsak bakom förslagen i detaljplanen, men saknar genomgående äldreperspektivet i planen.-
131kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
168kb Ladda ner dokument
-
577kb Ladda ner dokument
-
138kb Ladda ner dokument
-
214kb Ladda ner dokument
-
296kb Ladda ner dokument
-
296kb Ladda ner dokument
-
437kb Ladda ner dokument
-
119kb Ladda ner dokument
-
182kb Ladda ner dokument
-
-
Den 25 mars 2020 beslutade nämnden att ersätta den tidigare medborgardialogformen ”Anhörigforum” med bland annat att nämnden årligen på den nationella anhörigdagen 6 oktober ska bedriva anhörigdialog (§ 39). Detta har inte kunnat ske sedan dess med anledning av covid-19-pandemin. Beslutet innefattade också en permanent representation i medborgardialogen bestående av presidiet samt en ledamot/ersättare från varje parti i nämnden. Eftersom aktiviteterna på den nationella anhörigdagen arrangeras av hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen, arbetsmarknads- och socialförvaltningen och funktionsstödsförvaltningen gemensamt är tanken att det även finns representation från arbetsmarknads- och socialnämnden (ASN) och funktionsstödsnämnden (FSN).
Planering pågår inför den 6 oktober 2022. En del av aktiviteterna, där mingel med politiker ur socialnämnderna ingår, planeras äga rum på Öppenvårdshuset Gustav. Det innebär att lokalerna begränsar representationen. Arrangemanget sker också efter valet den 11 september men innan en ny nämnd tillträtt. Förvaltningen önskar därför minska representationen från 11 personer till 3 personer (samma som ASN och FSN). Arbetsutskottet erbjuder dessutom totalt 11 ledamöter/ersättare att delta vid konferensen Äldreomsorgsdagarna i Stockholm den 6-7 oktober 2022.
Efter diskussion med nämndens arbetsutskott den 8 juni 2022 föreslås att tre ledamöter ur nämnden deltar vid anhörigdialog på anhörigdagen den 6 oktober 2022. Dessa förutsätts sedan återrapportera till nämnden.
Program inför dagen kommer nämnden att få för kännedom så snart det är klart.-
132kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
185kb Ladda ner dokument
-
-
Vid kontakter med myndigheter och företag efterfrågas ofta vem som har rätt att företräda nämnden/förvaltningen. Detta gäller allt från överenskommelser om övergripande projekt till enskilda avtal och ansökningar av olika slag.
I kommunallagen finns inte begreppet ”firmatecknare”. Vem som har rätt att teckna avtal och skriva under handlingar m.m. styrs ofta av reglementen och delegationsordningar. För att underlätta detta finns tidigare beslut om att nämndens ordförande, förvaltningsdirektör, ekonomichef och enhetschef på ekonomiavdelningen har rätt att företräda nämnden/förvaltningen för att underteckna avtal, ansökningar och liknande handlingar samt ärenden där namngiven ansvarsförbindelse förväntas. Förvaltningsdirektörens, ekonomichefens och enhetschefen på ekonomiavdelningens tillförordnande ersättare har samma rätt att företräda nämnden/förvaltningen under deras frånvaro. Med anledning av att förvaltningsdirektören avslutar sin tjänst i Malmö stad föreslås tillförordnad förvaltningsdirektör Anne Wolf få rätt att företräda nämnden/förvaltningen. Beslutet föreslås gälla under förutsättning att kommunstyrelsens arbetsutskott fattar beslut om att tillförordna Anne Wolf som direktör för hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen.
Detta beslut ersätter tidigare beslut av hälsa-, vård- och omsorgsnämnden i samma ärende (HVON § 4, 2019-01-10).-
132kb Ladda ner dokument
-
-
Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden är anställningsmyndighet och har arbetsmiljöansvar. Det innebär att nämnden ska bedriva sin verksamhet enligt gällande arbetsmiljölagstiftning, Malmö stads personalpolicy och arbetsmiljöprocess samt ansvara för att det systematiska arbetsmiljöarbetet följs upp. I 6 § AFS 2001:1 regleras att arbetsgivaren ska fördela arbetsmiljöuppgifter. Ansvaret ligger kvar hos arbetsgivaren, men arbetsmiljöuppgifterna fördelas i verksamheten på ett sådant sätt att risker i arbetet förebyggs och en tillfredställande arbetsmiljö uppnås.
Förvaltningen föreslår att nämnden fördelar arbetsmiljöuppgifter till tillförordnad Anne Wolf enligt tidigare fördelning från direktör vilket innebär att samtliga redan vidarefördelade arbetsmiljöuppgifter till underställda chefer fortsätter att gälla.-
150kb Ladda ner dokument
-
-
Inkomna och utgående skrivelser till och från hälsa-, vård- och omsorgsnämnden samt upprättade skrivelser under perioden 2022-05-19 – 2022-06-07 redovisas i tjänsteskrivelsen.
-
141kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt kommunallagens (2017:725) 6 kap. 37-40 §§ kan nämnden lämna över rätten att fatta beslut i vissa ärenden, så kallad delegering. De beslut som delegerats finns i nämndens delegationsordning och där regleras även i vilken utsträckning beslut fattade på delegation ska redovisas till nämnden. I detta ärende redovisas delegationsbeslut rapporterade under perioden 2022-05-17 - 2022-06-07.