Möte 2019-06-27
-
1
Val av justerare
-
Vid hälsa-, vård- och omsorgsnämndens sammanträde den 23 maj 2019 deltog inte utsedd justerare under samtliga paragrafer och därför behöver nämnden i sin helhet justera paragraferna 73-82 i protokollet.
-
Medarbetare från avdelningen för myndighet berättar om biståndsprocessen, "ett ärendes gång", inom hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen.
-
Ekonomichef Annika Rausin informerar om nämndens utfallsprognos per den 31 maj 2019.
-
Hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen föreslår nämnden att teckna omförhandlat hyresavtal inom fastigheten Basunen 3 på Erikslustvägen 15. Tillträdesdagen samt hyrestidens början är bestämd till första månadsskiftet efter avtalets signering och hyrestiden löper till och med den sista dagen i den kalendermånad som inträffar närmast efter en period om 10 år efter den dag som fastställs som faktisk tillträdesdag. Årlig hyreskostnad uppgår till 4 098 500 kronor. Hyresrabatt utgår med 1 000 000 kr verksamhetsår 1, 500 000 kr verksamhetsår 2 och 200 000 kr verksamhetsår 3. Driftskostnader ingår i hyran. Tillägg på hyran de första tio åren med 338 000 kronor vilket avser verksamhetsanpassningar. Hyran kommer att hanteras inom hälsa,- vård- och omsorgsnämndens budgetram.
LiMa har yttrat sig i ärendet och rekommenderar hälsa,- vård- och omsorgsnämnden att god-känna förslaget till hyresavtal.
-
254kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
11mb Ladda ner dokument
-
407kb Ladda ner dokument
-
133kb Ladda ner dokument
-
-
Den 15 juni 2018 (§ 61) beslutade hälsa-, vård- och omsorgsnämnden att anta Strategi för digitalisering, välfärdsteknik och e-hälsa. I strategin anges att "strategin följs upp genom att nämnden får en muntlig dragning av arbetet en gång per år". Åke Härstedt och Göran Källmark, enhetschefer inom digitalisering och välfärdsteknik presenterar det arbete som pågår utifrån strategin.
Bilagor
-
892kb Ladda ner dokument
-
-
7
Upphandling av e-handelstjänst för inköp av dagligvaror till brukare i ordinärt boende
-
Socialstyrelsen har antagit föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 2011:9) om ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete. Dessa trädde i kraft den 1 januari 2012. Föreskrifterna är gemensamma för hälso- och sjukvård, tandvård, socialtjänst och verksamheter enligt LSS. Enligt Socialstyrelsen ska ledningssystemet användas för att systematiskt och fortlöpande utveckla och säkra verksamhetens kvalitet samt planera, leda, kontrollera, följa upp, utvärdera och förbättra verksamheten.
Föreliggande förslag till kvalitetsledningssystem för hälsa-, vård- och omsorgsnämnden innehåller revideringar och vissa omarbetningar i förhållande till föregående års kvalitetsledningssystem. Dessa har främst gjorts mot bakgrund av förvaltningens utvecklade och förändrade arbetssätt inom ett par områden samt till viss del utifrån förändrad lagstiftning. I förslaget är ändringarna markerade med röd text.
-
134kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
954kb Ladda ner dokument
-
146kb Ladda ner dokument
-
-
Samhällsplaneringsavdelningen vid stadskontoret har tillsammans med en arbetsgrupp tagit fram ett förslag till modell för en samordnad medborgardialog i frågor som berör flera förvaltningar. Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden har fått rapporten Uppdrag budget 2018: Modeller för samordnad medborgardialog utskickat på remiss för att lämna synpunkter på arbetsgruppens två förslag för framtida samordning av stadens arbete med medborgadialog. Förslagen som presenteras är en organisering för utveckling och lärande samt utbildningsinsatser för förtroendevalda och berörda tjänstepersoner. Hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen är i huvudsak positiv till förslaget till Modeller för samordnad medborgardialog men har synpunkter gällande de förtroendevaldas roll i inrättandet av ett stadsövergripande nätverk av tjänstepersoner som ska samordna det fortsatta arbetet med medborgardialog.
-
208kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
125kb Ladda ner dokument
-
538kb Ladda ner dokument
-
147kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunstyrelsen beslutade den 29 mars 2017 att ge stadskontoret i uppdrag att göra en översyn av och lämna förslag på åtgärder gällande medborgarförslag, Malmöinitiativet och Malmöpanelen. Denna översyn är genomförd och innehåller historik bakom medborgarförslag, Malmöinitiativet och Malmöpanelen samt tidigare utvärderingar av dem. Utredningen innehåller också resultatet av en enkätundersökning bland kommunfullmäktiges ledamöter och ersättare kring deras syn på medborgardialog och de tre verktygen. Översynen är skickad på remiss med önskemål om svar på frågorna:
- Hur ska förslag till Malmö stad ske framöver? Vilka strukturella förändringar behöver ske? Vad behöver göras för att möjligheterna ska bli likvärdiga?
- Hur ska inhämtandet av Malmöbornas åsikter ske framöver? Vilka kommunikativa och strukturella förändringar behöver ske?
- Vilka förändringar behöver ske för att kommunikationen mellan Malmö stad och Malmöborna ska bli ändamålsenlig?
Generellt hade hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen önskat att översynen innehöll flera konkreta förslag att ta ställning till. Förvaltningen har i förslaget till yttrande tagit fram svar på utsända frågor och berör bland annat frågor kring ändamålsenlighet och likvärdighet och ger enstaka förslag på åtgärder.
-
201kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
131kb Ladda ner dokument
-
998kb Ladda ner dokument
-
185kb Ladda ner dokument
-
102kb Ladda ner dokument
-
151kb Ladda ner dokument
-
11
Motion från Magnus Olsson (SD) och Nima Gholam Ali Pour (SD) om behandling av medborgarförslag i kommunfullmäktige
Magnus Olsson (SD) och Nima Gholam Ali Pour (SD) har inkommit till kommunfullmäktige med en motion om behandling av medborgarförslag i kommunfullmäktige. Motionärerna anser att medborgarförslag bör kunna lämnas till kommunfullmäktige snarare än, som sker idag, till berörd nämnd. Motionen har skickats på remiss till samtliga nämnder i Malmö förutom valnämnden och överförmyndarnämnden. Olsson (SD) och Gholam Ali Pour (SD) föreslår att kommunfullmäktige beslutar att med stöd av 8 kap. 1 § kommunallagen ge möjlighet för den som är folkbokförd i kommunen att väcka ärenden i kommunfullmäktige genom att lämna in medborgarförslag.
-
150kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
92kb Ladda ner dokument
-
75kb Ladda ner dokument
-
133kb Ladda ner dokument
-
-
Rickard Angelin (SD) har inkommit till kommunfullmäktige med en motion om vertikal stadsodling i Malmö, där motionären önskar en uppskalning av stadsodlingen i staden. Angelin (SD) föreslår att kommunfullmäktige beslutar att ge berörd nämnd i uppdrag att se över möjligheten att stadsodla i större skala, att kommunstyrelsen ger berörd nämnd/förvaltning i uppdrag att ta fram ett förslag med syftet att upprätta ett mål om att kunna försörja Malmö stads förskolor, skolor och särskilda boenden med grönsaker till hundra procent genom stadsodling och att kommunstyrelsen ger ansvarig nämnd i uppdrag att utbilda stadsodlare.
Hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen föreslår kommunfullmäktige att avslå motionen om vertikal stadsodling i Malmö. Nämnden är, som en av kommunens stora livsmedelsinköpare, positiva till alternativa lokala odlings- och produktionssätt av livsmedel, särskilt om de bidrar till en minskad miljö- och klimatpåverkan. Däremot anser nämnden att det kan ifrågasättas om storskalig odling av grönsaker ska utföras av kommunen då det inte inryms inom kommunens kärnuppdrag.
-
147kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
75kb Ladda ner dokument
-
560kb Ladda ner dokument
-
132kb Ladda ner dokument
-
-
Tekniska nämnden, arbetsmarknads- och socialnämnden och stadsbyggnadskontoret har tillsammans tagit fram ett Program för att motverka hemlöshet som också innehåller en handlingsplan. Programmet är utskickat på remiss för att bland annat få synpunkter på förslaget till styrning, organisation och finansiering samt de föreslagna aktiviteterna i handlingsplanen. Arbetsmarknads- och socialnämnden förslås vara ansvariga för aktiviteten ”Utveckla arbetet med att förebygga avhysningar och vräkningar” i samverkan med hälsa-, vård- och omsorgsnämnden och funktionsstödsnämnden. Hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen har främst synpunkter och frågeställningar kring denna aktivitet, bland annat om den utgör en utökad samverkan gentemot dagens samt synpunkter på hur och när den ska följas upp.
-
178kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
127kb Ladda ner dokument
-
173kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunfullmäktige antog i juni 2014 en stadsövergripande Kulturstrategi för 2014–2020 med det övergripande målet att via konstnärliga och kulturella processer och uttryck stärka hållbarheten i Malmö. Handlingsplanen för kulturstrategi 2019–2020 är en samverkansförklaring för hur stadens nämnder ska arbeta för att uppnå de av kommunfullmäktige beslutade målen. Planens gemensamma åtaganden har formulerats på förvaltningsnivå och är tänkta att gå in i respektive nämnds ordinarie målkedja. Under våren 2019 har förslaget till handlingsplan gått på remiss till samtliga nämnder i Malmö stad. Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden är delvis positiv till åtagandena i handlingsplanen som ligger i linje med förvaltningens pågående arbete men anser att åtagande nummer två faller under kulturnämndens ansvarsområde.
-
184kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
147kb Ladda ner dokument
-
212kb Ladda ner dokument
-
213kb Ladda ner dokument
-
-
Malmö stad har ett ramavtal för särskilda boende- och korttidsplatser med enskilda leverantörer som löper fram till och med den 31 augusti 2019. Avtalet kan komma att behöva förlängas. Förlängning blir aktuell i det fall Kommunförbundet Skånes upphandling vård och omsorg - särskilt boende inte kommer att vara avslutad den 31 augusti 2019 och att nytt ramavtal därmed inte träder i kraft den 1 september 2019.
-
Den 9 maj 2019 hölls hälsa-, vård- och omsorgsnämndens andra Anhörigforum där 7 representanter från nämnden deltog. Dialogen är sammanfattad i minnesanteckningar. Inför denna återkoppling ombeds de representanterna som närvarade på anhörigforum att kort delge övriga ledamöter vad de tar med sig från dialogen med anhöriga.
Förvaltningen kommer också att återkoppla kring vad som har hänt med de mycket praktiska förbättringsförslag som kom in från deltagande anhöriga samt hur utvärderingen går till.
Bilagor
-
139kb Ladda ner dokument
-
-
Inkomna och utgående skrivelser till och från hälsa-, vård- och omsorgsnämnden samt upprättade skrivelser under perioden 2019-05-16 – 2019-06-19 redovisas i tjänsteskrivelsen.
-
145kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt kommunallagens (2017:725) 6 kap. 37-40 §§ kan nämnden lämna över rätten att fatta beslut i vissa ärenden, så kallad delegering. De beslut som delegerats finns i nämndens delegationsordning och där regleras även i vilken utsträckning beslut fattade på delegation ska redovisas till nämnden. I detta ärende redovisas delegationsbeslut fattade under perioden 2019-05-16 - 2019-06-19.
-
19
Förvaltningsdirektören informerar