Möte 2021-01-27
-
1
Val av justerare
-
2
Hälsa-, vård- och omsorgsnämndens arbetsutskotts protokoll från den 19 januari 2021
-
3
Muntlig information om Nära vård
-
4
Förvaltningens information om hanteringen av pågående covid-19-pandemi
-
Nämndsbudgeten är till för nämndens interna styrning av verksamheten och den utgår från Malmö stads budget för 2021. I förvaltningens förslag till Nämndsbudget 2020 redogörs för nämndens bidrag till kommunfullmäktiges mål, plan för verksamheten och plan för ekonomin under 2020. I den senare syns fördelningen av tilldelade ekonomiska ramar inom verksamheten.
-
120kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
156kb Ladda ner dokument
-
-
Nämnden ska årligen besluta om en intern kontrollplan som bygger på dokumenterade riskanalyser. I riskanalysen har förvaltningen identifierat risker samt värderat dem utifrån sannolikhet och konsekvens. Därefter har förvaltningen tagit ställning till på vilket sätt riskerna ska hanteras: de kan accepteras, bedömas tas om hand inom ramen för befintligt arbete eller kontroller eller om de ska tas upp i intern kontrollplanen med föreslagna åtgärder eller granskningar. Förvaltningen har tagit fram ett förslag på intern kontrollplan för 2021 som innehåller sju direktåtgärder, tre granskningar och tre kommungemensamma granskningar. I enlighet med nämndens anvisningar för intern kontroll, biläggs riskanalysen som information till nämnden.
Det interna kontrollarbetet är en av delarna i det fortgående kvalitets- och utvecklingsarbetet inom nämndens ansvarsområden. Annat arbete som också sker och som bland annat syftar till att minimera risker i verksamheten är utredningar enligt lex Sarah och lex Maria, systematiskt arbetsmiljöarbete, risk- och sårbarhetsarbete med mera.-
135kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
162kb Ladda ner dokument
-
508kb Ladda ner dokument
-
-
John Roslund (M) har inkommit till kommunfullmäktige med en motion om inrättande av en kuratorstjänst inom äldreomsorgen. Motionären skriver om utbredningen av psykisk ohälsa hos äldre, och menar vidare att en kuratorstjänst skulle ha positiva effekter gällande detta.
Förvaltningen vill framhålla att frågan om psykisk ohälsa är komplex. Det krävs samverkan mellan flera yrkesgrupper. Förvaltningens bedömning är att det inte behövs ett uppdrag om en utredning med utgångspunkt i om en viss tjänst ska inrättas. Bedömningen är att förvaltningen kan göra bedömningar löpande om vilken kompetens som behövs för att fortsatt kunna ge god vård och omsorg till brukare och anhöriga.
Hälsa- vård och omsorgsförvaltningen föreslår att nämnden ska föreslå kommunfullmäktige att anse motionen besvarad med vad som framförs i yttrandet.-
125kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
152kb Ladda ner dokument
-
211kb Ladda ner dokument
-
116kb Ladda ner dokument
-
-
Magnus Olsson (SD) och Ilvars Hansson (SD) har inkommit till kommunfullmäktige med en motion om trygg äldreomsorg för Malmös äldre genom att medarbetare och praktikanter inom äldreomsorg ska lämna utdrag ur belastningsregistret innan anställning/praktik. (SD) och Hansson (SD) föreslår att kommunfullmäktige beslutar:
- att hälsa-, vård- och omsorgsnämnden inför ett krav som innebär att personer som söker anställning eller praktik, där man ska vårda äldre inom hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningens verksamhet, lämnar in ett utdrag ur belastningsregistret till förvaltningen.
- att hälsa-, vård- och omsorgsnämnden reviderar sitt reglemente så att personer som är brottsbelastade eller som inte inkommer med ett utdrag ur belastningsregistret till förvaltningen inte får anställning eller praktik inom hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningens verksamhet.
Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden beslutade den 16 december 2020 (§ 160) att införa krav på utdrag ur belastningsregistret för samtliga nyanställningar i brukarnära verksamheter. Förvaltningen fick samtidigt i uppdrag att bland annat ta fram riktlinjer som ska användas vid bedömning av uppgifter som framkommer vid kontroll av utdrag ur belastningsregistret. Därför föreslår hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen kommunfullmäktige att anse motionen besvarad.-
200kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
149kb Ladda ner dokument
-
109kb Ladda ner dokument
-
142kb Ladda ner dokument
-
160kb Ladda ner dokument
-
9
Remiss om Förordning om statsbidrag för kvalitetsregisterverksamhet vid regionala registercentrum och regionala cancercentrum
Socialdepartementet har tagit fram ett förslag till förordning om statsbidrag för kvalitetsregisterverksamhet vid regionala registercentrum och regionala cancercentrum. Syftet med det föreslagna statsbidraget är att stödja regionernas arbete med att utveckla och upprätthålla infrastruktur för kvalitetsregister genom regionala register- och cancercentrum, för att på så vis höja vårdkvaliteten, förbättra vårdresultaten, effektivisera resursanvändningen i hälso- och sjukvården och stimulera till forskning och utveckling. Hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen använder flera av de kvalitetsregister som avses, och nämnden har i sin strategi för demensvård uttalat ett mål om att öka användningen av BPSD (Svenskt register för beteendemässiga och psykiska symtom vid demens).
Hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen anser att en finansiering som ger förutsättningar att utveckla nationella kvalitetsregister på sikt är bra, men har vissa synpunkter på förutsättningarna för statsbidragets utbetalning utifrån en ny granskningsrapport från Riksrevisionen.-
199kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
137kb Ladda ner dokument
-
883kb Ladda ner dokument
-
163kb Ladda ner dokument
-
-
Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden har fått detaljplanen för fastigheten Makrillen 3 m.fl i Hamnen för granskning. Syftet med detaljplaneförslaget är att möjliggöra en fortsatt omvandling av den södra delen av Västra hamnen, från industri- och hamnområde till blandad stad med bebyggelse av innerstadskaraktär. Syftet är också att möjliggöra en utveckling av gatunätet som knyter samman Västra hamnen med Malmös centrala och västra delar för att skapa mer stadsmässiga gaturum och förbättra tillgängligheten för alla fordonsslag.
Detaljplaneförslaget möjliggör fyra kvarter med blandad stadsbebyggelse i form av bostäder, förskola, kontor, centrumverksamheter och ett parkeringshus. Inom området bedöms det kunna byggas cirka 350 lägenheter med möjlighet till blandade upplåtelseformer, drygt 5 100 m2 kontor/centrumverksamhet, 1 100 m2 förskola, 300 m2 butikslokaler och 11 500 m2 parkeringsyta.
Hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen har inget att invända mot detaljplanen som sådan men vill påtala några saker som gäller tillgängliga bostäder och vikten av att planera för den kommunala servicen äldreomsorg.-
128kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
158kb Ladda ner dokument
-
11mb Ladda ner dokument
-
652kb Ladda ner dokument
-
527kb Ladda ner dokument
-
43kb Ladda ner dokument
-
148kb Ladda ner dokument
-
-
Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden har fått möjlighet att i samrådsförfarandet lämna synpunkter på en detaljplan från stadsbyggnadskontoret. Planområdet utgör den sista etappen av stadsdelen Elinelund och ligger sydost om kalkbrottet, innanför Yttre Ringvägen. Planförslaget möjliggör för blandad stadsbebyggelse med i huvudsak bostäder men också skola, förskola, parkeringshus, centrumverksamhet, park och natur. Det innefattar cirka 1 700 bostäder i flerbostadshus och cirka 350 småhus samt 20 tomter för friliggande bostäder. Den grundläggande stadsbyggnadsidén är att utifrån platsens karaktär och värden, skapa en robust struktur för en stadsdel med byggnader på 2-5 våningar, men som samtidigt bidrar till ett effektivt markutnyttjande.
Hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningens synpunkter på detaljplanen redovisas i förvaltningens förslag till yttrande. Hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen har få synpunkter, men vill gärna lyfta vikten av tillgängliga bostäder för den äldre befolkningen.-
Tjänsteskrivelse HVON 21-01-27 Samråd om detaljplan för del av fastigheten Limhamn 150:384 m.fl..pdf137kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
137kb Ladda ner dokument
-
20mb Ladda ner dokument
-
17kb Ladda ner dokument
-
83kb Ladda ner dokument
-
136kb Ladda ner dokument
-
135kb Ladda ner dokument
-
384kb Ladda ner dokument
-
82kb Ladda ner dokument
-
150kb Ladda ner dokument
-
-
Den 10 januari 2019 valde hälsa-, vård- och omsorgsnämnden ledamöter och ersättare till nämndens arbetsutskott (§ 1). Utskottet består av tre ledamöter och tre ersättare, varav Marie Engqvist Ridell (MP) varit ersättare sedan januari 2019. Engqvist Ridell (MP) har avsagt sig sitt uppdrag i hälsa-, vård- och omsorgsnämnden i december 2020, och därmed avslutas även uppdraget i arbetsutskottet. En ny ersättare till utskottet ska därför väljas. Förslaget till beslut är att den som ersätter Engqvist Ridell (MP) som ledamot i nämnden även ersätter platsen som ersättare i arbetsutskottet från och med 1 februari 2021. Ny ledamot för Miljöpartiet är Kerstin Wallin (MP).
-
116kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
146kb Ladda ner dokument
-
-
Den 16 december 2020 (§ 159) beslutade hälsa-, vård- och omsorgsnämnden att ge förvaltningen i uppdrag att månatligen presentera statistik till nämnden över inkomna anmälningar som gäller hot och kränkningar mot personalen. Vidare gällde uppdraget att förvaltningen kvartalsvis ska göra en mer djupgående analys kring vilken typ av anmälningar det handlar om. Nämnden ska utvärdera värdet av den månatliga statistiken under 2021.
Förvaltningen har därefter arbetat med att ta fram en plan, process och mall för framtagandet av statistiken under 2021. Förvaltningen uppfattade uppdraget som att det ska börja gälla fr.o.m. januari 2020, vilket behövs för att hinna få till processen och mallar. För att få med hela januari månad blir den första statistikrapporteringen därför vid nämndens möte i februari.
Inom ramen för samverkan med de fackliga organisationerna återrapporteras arbetsskador och tillbud och även frånvarostatistik tertialvis. Förvaltningen önskar därför att även den rapporteringen som ska gå till nämnden angående hot och kränkningar (som är en del av arbetsskador och tillbud) ska sammanfalla med redan befintliga system och tidsplaner, och därmed göras tertialvis istället för det beslutade kvartalsvis.
Förvaltningen föreslår därför att hälsa-, vård- och omsorgsnämnden ändrar sitt beslut från den 16 december 2020 i den del som gäller en kvartalsvis analys av inkomna anmälningar om hot och kränkningar. Förvaltningen föreslår istället en tertialvis analys av anmälningarna. Det första tillfället då anmälningar analyseras och återrapporteras till nämnden skulle då bli vid nämndens möte i maj 2021.-
147kb Ladda ner dokument
-
-
Inkomna och utgående skrivelser till och från hälsa-, vård- och omsorgsnämnden samt upprättade skrivelser under perioden 2020-12-10 – 2021-01-20 redovisas i tjänsteskrivelsen.
-
187kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt kommunallagens (2017:725) 6 kap. 37-40 §§ kan nämnden lämna över rätten att fatta beslut i vissa ärenden, så kallad delegering. De beslut som delegerats finns i nämndens delegationsordning och där regleras även i vilken utsträckning beslut fattade på delegation ska redovisas till nämnden. I detta ärende redovisas delegationsbeslut rapporterade under perioden 2020-12-10 - 2021-01-19.
-
16
Förvaltningens information