Möte 2021-03-24
-
1
Val av justerare
-
2
Hälsa-, vård- och omsorgsnämndens arbetsutskotts protokoll från den 16 mars 2021
-
3
Förvaltningens information om hanteringen av pågående covid-19-pandemi
-
Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden bedriver hälso- och sjukvård enligt hälso- och sjukvårdslagen (2017:30). Därmed följer bland annat krav på att systematiskt bedriva ett patientsäkerhetsarbete. Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden som vårdgivare ska enligt 3 kap. 10 § patientsäkerhetslagen (2010:659) senast den 1 mars varje år upprätta en patientsäkerhetsberättelse av vilken det ska framgå hur patientsäkerhetsarbetet har bedrivits under föregående år. Medicinskt ansvariga inom hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen tog fram en patientsäkerhetsberättelse till den 1 mars 2021 som nu ska godkännas av nämnden.
-
124kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
161kb Ladda ner dokument
-
-
Socialt ansvarig samordnare sammanfattar det kvalitetsarbete som bedrivits inom ramen för avvikelsehantering under år 2020.
Bilagor
-
281kb Ladda ner dokument
-
-
6
Forskningsprojekt om omhändertagande och rehabilitering av covid-19-smittade och covid-19-sjuka i kommunal hälso- och sjukvård
Hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen har tillsammans med forskare vid Lunds universitet, initierat ett forskningsprojekt kring vården och rehabiliteringen av patienter med covid-19. Syftet med forskningsprojektet är att ur olika aspekter studera vård, omsorg och rehabilitering av personer som är smittade eller sjuka i covid-19 och har insatser av kommunal vård, omsorg eller rehabilitering men inte har behov av att vårdas på sjukhus. För att bidra till kunskapen av covid-19 planeras studien delvis bestå av att granska journaler för de patienter som varit inskrivna i covid-team eller varit inlagda på kohortvården i hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen.
Förvaltningen bedömer att patientjournalerna kan lämnas ut med förbehåll enligt 10 kap. 14 § offentlighets- och sekretesslagen till forskare i studien ”Omhändertagande och rehabilitering av covid-19-smittade och covid-19-sjuka i kommunal hälso- och sjukvård”.
Förbehållet handlar om att inte sprida patienternas personuppgifter, att förvara och hantera journalkopior säkert och avidentifiera eller förstöra journalkopiorna när studien avslutats.-
207kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
156kb Ladda ner dokument
-
-
7
Muntlig information om statsbidrag 2021
-
Revisionen har granskat hälsa-, vård- och omsorgsnämndens hantering av statsbidrag från Migrationsverket. I hälsa-, vård- och omsorgsnämndens fall rör det sig om bidrag för särskilt boende och hemtjänst. Ansökningsförfarandet sköts av arbetsmarknads- och socialförvaltningen enligt ansvar i arbetsmarknads- och socialnämndens reglemente, men övrig hantering sköts av hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen. Revisorerna bedömer att hälsa-, vård- och omsorgsnämnden i huvudsak säkerställer att det finns en ändamålsenlig hantering av statsbidrag från Migrationsverket. Revisorernas rekommendation till hälsa-, vård- och omsorgsnämnden är att utarbeta rutiner för att boka upp intäkterna från statsbidrag inom nämndens område så att intäkten bokas på rätt år.
Utifrån rekommendationen har hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen tagit fram förslag på åtgärder vilka framkommer i förvaltningens förslag till yttrande.-
205kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
159kb Ladda ner dokument
-
275kb Ladda ner dokument
-
127kb Ladda ner dokument
-
150kb Ladda ner dokument
-
-
Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden har fått möjlighet att yttra sig om remissen Informationsöverföring inom vård och omsorg (SOU: 2021:4). Utredningen ger förslag på en ny lag om sammanhållen vård- och omsorgsdokumentation och kvalitetsuppföljning som föreslås börja gälla den 1 juli 2022. Lagen föreslås vara frivillig för kommuner och regioner att använda sig av och anses därför inte medföra några ekonomiska konsekvenser.
Lagen som utredningen föreslår möjliggör införande av direktåtkomst till dokumentation inom och mellan vissa verksamheter i socialtjänst och hälso- och sjukvård samt utvidgade möjligheter till informationsöverföring för kvalitetsutveckling mellan bl.a. vårdgivare i hälso- och sjukvård och kommunala nämnder.
Hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningens synpunkter presenteras i förvaltningens förslag till yttrande. Förvaltningen ställer sig i huvudsak positiv till förslagen i remissen.-
346kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
178kb Ladda ner dokument
-
165kb Ladda ner dokument
-
-
Regeringen beslutade den 2 augusti 2018 om direktiv till en kommitté för ökad ekonomisk jämlikhet. Kommittén som tog namnet Jämlikhetskommissionen fick i uppdrag att lämna förslag som syftar till att långsiktigt öka den ekonomiska jämlikheten och öka möjligheterna till social rörlighet.
Utredningen lämnade över sitt betänkande till regeringen i augusti 2020. Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden har fått betänkandet En gemensam angelägenhet (SOU 2020:46) på remiss. Kommissionen lämnar förslag inom flera politikområden, framförallt utbildning, bostäder och integration. I betänkandet konstateras vikten av tidiga insatser och att utbildning är central för att skapa jämlika villkor. Bostäder och närmiljö pekas ut som viktiga för att skapa jämlika uppväxtvillkor.
Hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningens synpunkter presenteras i förvaltningens förslag till yttrande. Förvaltningens förslag till yttrande fokuserar på nämndens ansvarsområden. Förvaltningen ställer sig i huvudsak positiv till förslagen i remissen men anser att flertalet av förslagen är för breda och idébaserade.-
339kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
263kb Ladda ner dokument
-
166kb Ladda ner dokument
-
-
Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden har fått möjlighet att lämna synpunkter i samrådet om Planprogram 6053 för Sofielunds verksamhetsområde i Malmö år 2040. Syftet med planprogrammet är att det ska utgöra en samlad målbild med tillhörande strukturplan över hur Sofielunds verksamhetsområde ska utvecklas för att bäst stödja Malmös fortsatta utveckling fram till år 2040.
Inom området finns idag industrier som är tillståndspliktiga med miljötillstånd för buller och utsläpp. Området angränsar även till kontinentalbanan, vilket medför att risker kan uppstå med anledning av urspårningar. Mot bakgrund av detta bedöms området inte lämpat för bostadsbyggnation. Istället förespråkas ett fokus på närings-, kultur- och föreningsliv i området.
Sofielunds verksamhetsområde omfattas av riksintresse för kulturmiljövården. Det innebär att området avspeglar kulturhistoriskt intressanta miljöer som ska bevaras och förädlas och som kräver särskild uppmärksamhet i samband med bygglovsbeslut, detaljplanering eller andra ändringar. Vid ändring ska hänsyn tas till såväl helhetsmiljön som de enskilda byggnadernas kulturhistoriska värden. Vid ombyggnation och tillägg kan byggnadsantikvariska utredningar behöva tas fram av fastighetsägare som underlag för att staden ska kunna bedöma att väsentliga kulturella värden inte går förlorade.
Planprogram är ett övergripande dokument som tydliggör strategiska vägval om markanvändningen inom ett visst område. I planprogrammet beskrivs målbilden för Sofielunds verksamhetsområde som att det ska bli Malmös mest betydelsefulla och dynamiska kultur-, fritid- och näringslivscentrum 2040.-
137kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
100kb Ladda ner dokument
-
13mb Ladda ner dokument
-
386kb Ladda ner dokument
-
218kb Ladda ner dokument
-
222kb Ladda ner dokument
-
396kb Ladda ner dokument
-
175kb Ladda ner dokument
-
-
Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden är ytterst ansvarig för nämndens arkiv men enligt 2 § i Föreskrifter för den kommunala arkivvården i Malmö stad ska det praktiska arbetet delegeras till en utsedd arkivansvarig. I den arkivansvariges uppdrag ingår bland annat att utveckla arkivorganisationen, samordna arkivarbetet samt bevaka och informera om arkivfrågor.
Den 31 januari 2018 (§ 7, HVO-2017-1316) utsåg hälsa-, vård- och omsorgsnämnden arkivarie Daniel Hedman till arkivansvarig i hälsa-, vård- och omsorgsnämnden och han fick i uppdrag att fortlöpande revidera arkivredovisningen i syfte att hålla den aktuell. Daniel Hedman har avslutat sin anställning i förvaltningen och en ny arkivansvarig måste därför utses. Förvaltningen föreslår att efterträdande arkivarie Mikael Drugge utses till arkivansvarig och att han därmed fortsatt har i uppdrag att revidera arkivredovisningen för att hålla den aktuell.-
117kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
151kb Ladda ner dokument
-
-
När ärendet om uppföljning av arbetsmiljön 2020 behandlades av hälsa-, vård- och omsorgsnämnden den 25 februari 2021 (§ 22) beslutade nämnden att ge förvaltningen i uppdrag att genomföra en analys kring hur man ska komma till rätta med trafikolyckorna.
Förvaltningen har utifrån beslutet och diskussionerna på nämndens möte den 25 februari 2021 förberett en dragning kring trafikolyckor.
-
Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden beslutade den 16 december 2020 (§ 159) att ge förvaltningen i uppdrag att månatligen presentera statistik till nämnden över inkomna anmälningar som gäller hot och kränkningar mot personalen. Nämnden beslutade vidare den 27 januari 2021 (§ 12) att förvaltningen tertialvis ska göra en mer djupgående analys kring vilken typ av anmälningar det handlar om.
Statistiken för februari 2021 presenteras i detta ärende.
Bilagor
-
105kb Ladda ner dokument
-
-
Sverigedemokraterna (SD) har med rätt enligt 4 kap. 20 § kommunallagen väckt ett ärende i hälsa-, vård- och omsorgsnämnden genom ett så kallat nämndinitiativ. I nämndinitiativet, som handlar om kostnadsfria halkskydd till seniorer, föreslår SD att:
- ge hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen i uppdrag att utreda möjligheterna att fördela halkskydd till Malmös seniorer
- ge hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen i uppdrag att i utredningen presentera olika kostnadsförslag och alternativa förfaranden för fördelningen av materielen.
Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden beslutade den 25 februari 2021 (§ 26) att ge förvaltningen i uppdrag att återkomma till nämndens möte i mars med en kortare dragning med en kunskapssammanställning kring att tillhandahålla kostnadsfria halkskydd. Förvaltningen har därför förberett en sådan dragning.
Bilagor
-
209kb Ladda ner dokument
-
Sverigedemokraterna (SD) har med rätt enligt 4 kap. 20 § kommunallagen väckt ett ärende i hälsa-, vård- och omsorgsnämnden genom ett så kallat nämndinitiativ. I nämndinitiativet, som handlar om möjligheterna till djur inom hälsa-, vård- och omsorgsnämndens verksamheter föreslår SD att:
- ge förvaltningen i uppdrag att utreda möjligheterna till att kunna ha djur på Malmös vård- och omsorgsinstitutioner med kostnadsprognoser
- ge förvaltningen i uppdrag att i utredningen redogöra för olika former av djurhållning, likt exemplen i nämndinitiativet, som det skulle kunna vara möjligt att arbeta med.
Bilagor
-
189kb Ladda ner dokument
-
Sverigedemokraterna (SD) har med rätt enligt 4 kap. 20 § kommunallagen väckt ett ärende i hälsa-, vård- och omsorgsnämnden genom ett så kallat nämndinitiativ. I nämndinitiativet, som handlar om möjligheterna till flourbehandling inom hälsa-, vård- och omsorgsnämndens verksamheter föreslår SD att:
- ge hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen i uppdrag att utreda möjligheterna till kostnadsfri flourbehandling till brukare på Malmös vård- och omsorgsinstitutioner minst en gång i veckan
- ge hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen i uppdrag att i utredningen presentera olika kostnadsförslag för att införa kostnadsfri flourbehandling till brukarna och åtgärder för att personal ska kunna vara behjälpliga med flourbehandling.
Bilagor
-
200kb Ladda ner dokument
-
Inkomna och utgående skrivelser till och från hälsa-, vård- och omsorgsnämnden samt upprättade skrivelser under perioden 2021-02-19 – 2021-03-17 redovisas i tjänsteskrivelsen.
-
161kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt kommunallagens (2017:725) 6 kap. 37-40 §§ kan nämnden lämna över rätten att fatta beslut i vissa ärenden, så kallad delegering. De beslut som delegerats finns i nämndens delegationsordning och där regleras även i vilken utsträckning beslut fattade på delegation ska redovisas till nämnden. I detta ärende redovisas delegationsbeslut rapporterade under perioden 2021-02-18 - 2021-03-16.
-
20
Förvaltningens information