Möte 2019-01-10
-
1
Val av justerare
-
Enligt 45 § i hälsa-, vård- och omsorgsnämndens reglemente ges nämnden rätt att inrätta ett utskott, vilket nämnden gjorde den 2 maj 2017 (§ 1) med namnet hälsa-, vård- och omsorgsnämndens arbetsutskott. Utskottet har rätt att besluta i ärenden som nämnden delegerar till det och att bereda ärenden som ska avgöras av nämnden.
Hälsa-, vård- och omsorgsnämndens utskott består av tre ledamöter med tre ersättare som väljs av nämnden.
-
121kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
123kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt hälsa-, vård- och omsorgsnämndens reglemente (40 §) bestämmer nämnden tid och plats för sina möten. Förvaltningen har tagit fram förslag på mötestider för 2019 som preliminärt fastställdes av nämnden den 28 november 2018 (§ 102). För att underlätta planeringen föreslår förvaltningen att nämnden även fastställer tid och plats för arbetsutskottets möten.
-
179kb Ladda ner dokument
-
-
En nämnd har till uppgift att fatta ett stort antal beslut. Det är dock praktiskt omöjligt att nämnden fattar beslut i samtliga ärenden som faller inom nämndens ansvarsområde. Delegering innebär därför en överföring av beslutanderätt från en nämnd till presidiet, ett utskott, en ledamot eller ersättare eller en anställd i kommunen.
Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden antog den 2 maj 2017 nämndens delegationsordning (§ 4, 2017-05-02) och den har reviderats i flera omgångar med anledning av förändringar i kommunallagen och förvaltningslagen, införandet av dataskyddförordningen och uppkomna behov av delegering.
I samband med att ny nämnd för mandatperioden 2019-01-01 – 2022-12-31 tillträder och fastställer delegationsordningen föreslår förvaltningen ett antal tillägg och justeringar efter behov. De föreslagna ändringarna markeras i förslaget till revidering av delegationsordning med röd text. I och med fastställandet ersätts tidigare beslutad reviderad delegationsordning (§ 45, 2018-04-26).
-
179kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
189kb Ladda ner dokument
-
-
Vid kontakter med myndigheter och företag efterfrågas ofta vem som har rätt att företräda nämnden/förvaltningen. Detta gäller allt från överenskommelser om övergripande projekt till enskilda avtal och ansökningar av olika slag.
I kommunallagen finns inte begreppet ”firmatecknare”. Vem som har rätt att teckna avtal och skriva under handlingar m.m. styrs ofta av reglementen och delegationsordningar. För att underlätta detta föreslås nämndens ordförande, förvaltningsdirektör, ekonomichef och enhetschef på ekonomiavdelningen få rätt att företräda nämnden/förvaltningen för att underteckna avtal, ansökningar och liknande handlingar samt ärenden där namngiven ansvarsförbindelse förväntas. Förvaltningsdirektörens, ekonomichefens och enhetschefen på ekonomiavdelningens tillförordnande ersättare föreslås få samma rätt att företräda nämnden/förvaltningen under deras frånvaro.
Detta beslut ersätter tidigare beslut av hälsa-, vård- och omsorgsnämnden i samma ärende (HVON § 5, 2017-05-02, samt § 104, 2017-12-20).
-
6
Attestinstruktioner och nämndspecifika tillämpningsanvisningar för hälsa-, vård- och omsorgsnämnden, fastställande januari 2019
Målsättningen med regler för kontroll av verifikationer är att undvika oavsiktliga eller avsiktliga fel och därigenom säkerställa att transaktioner bokförs så att det är möjligt att kontrollera fullständigheten i bokföringsposterna samt att överblicka verksamhetens förlopp, ställning och resultat. Varje nämnd utser besluts- och behörighetsattestanter samt ersättare för dessa. Uppgifterna sammanställs i en attestförteckning. Nämnden ansvarar för att attestförteckningen hålls aktuell och förvaras tillgängligt.
I samband med en ny mandatperiod föreslås hälsa-, vård- och omsorgsnämnden att fastställa befintliga attestinstruktioner och nämndspecifika tillämpningsanvisningar för hälsa-, vård- och omsorgsnämnden. Detta beslut ersätter tidigare beslut av hälsa-, vård- och omsorgsnämnden (§ 103, 2017-12-20).
-
170kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
210kb Ladda ner dokument
-
89kb Ladda ner dokument
-
89kb Ladda ner dokument
-
18kb Ladda ner dokument
-
42kb Ladda ner dokument
-
-
Internkontrollarbetet är en del i nämndens arbete för att styra, leda, utveckla och upprätthålla en hög kvalitet i verksamheten samt att säkra en effektiv service till kommunmedlemmarna. Anvisningarna utgör en gemensam grund för hur nämnden ska arbeta med intern kontroll.
-
128kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
153kb Ladda ner dokument
-
-
En kris är en allvarlig händelse som leder till att organisationen inte kan bedriva sin verksamhet som vanligt och utföra förväntad service till medborgarna. Det krävs exempelvis större samordning, snabbare beslutsprocess, hårdare prioriteringar och omfattande mediehantering vid kris.
Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden har ansvar för att samordna krisledningsarbetet före, under och efter en kris inom nämndens ansvarsområde. För att kunna samordna på ett effektivt sätt behövs en plan för att sätta igång ett krisledningsarbete inom den egna förvaltningen och som beskriver hur förvaltningen leder, samordnar, samverkar och kommunicerar när situationen kräver det.
Krisledningsplanen innehåller bland annat mål för krishanteringen, planens syfte, definitioner av olika nivåer av kris, checklista vid kris, krisledningsorganisation, ansvar och befogenheter och kriskommunikation.
Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden beslutade om krisledningsplanen den 2 maj 2017 (§ 10) och förvaltningen gjorde smärre justeringar från och med 1 januari 2018. Med anledning av ny mandatperiod föreslås nämnden att anta krisledningsplanen igen från och med 10 januari 2019.
-
140kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
303kb Ladda ner dokument
-
-
Hälsa-, vård- och omsorgsnämndens verksamheter som bedriver hälso- och sjukvård regleras av hälso- och sjukvårdslagen (2017:30). Lagen gäller för samtliga vårdgivare samt landsting och kommuner som huvudmän. I lagen finns bestämmelser om hur hälso- och sjukvårdsverksamhet ska organiseras och bedrivas och att det ska finnas en verksamhetschef som ansvarar för hälso- och sjukvårdsverksamheten.
Hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen gör bedömningen att avdelningschef för särskilt boende Helen Martinsson, avdelningschef för ordinärt boende Åsa Ollerstam Lundh, avdelningschef för myndighet Åsa Jensen och avdelningschef för hälsa och förebyggande Pia Hesselroth Tegel bör utses till verksamhetschefer för den hälso- och sjukvård som bedrivs inom hälsa- vård- och omsorgsnämndens verksamhetsområde enligt 4 kap. 2 § hälso- och sjukvårdslagen inom respektive avdelning från och med den 1 januari 2019.
-
Enligt 11 kap. 4 § HSL (2017:30) ska det inom det verksamhetsområde som kommunen bestämmer finnas en medicinskt ansvarig sjuksköterska. Om ett verksamhetsområde i huvudsak omfattar rehabilitering, får en fysioterapeut eller arbetsterapeut fullgöra de uppgifter som åligger en medicinskt ansvarig sjuksköterska.
Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden föreslås utse Inger Siecke och Sara Negrén till medicinskt ansvariga sjuksköterskor inom hälsa- vård- och omsorgsnämndens verksamhetsområden, samt att utse Ann Lis Rohlwin och Linda Gustafsson till medicinskt ansvarig för rehabilitering inom hälsa- vård- och omsorgsnämndens verksamhetsområden. Med anledning av Linda Gustafssons föräldraledighet föreslås Berne Forzelius utses till medicinskt ansvarig för rehabilitering under perioden 2019-01-01 – 2019-08-12.
Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden föreslås också utse Inger Siecke och Sara Negrén till anmälningsansvariga enligt lex Maria för hälsa-, vård- och omsorgsnämndens verksamhetsområden. Ann Lis Rohlwin och Linda Gustafsson förslås utses till anmälningsansvariga enligt lex Maria för hälsa-, vård- och omsorgsnämndens verksamhetsområden i de fall en patient drabbats av eller utsatts för risk att drabbas av allvarlig vårdskada inom verksamhetsområdet rehabilitering eller där medicintekniska produkter enligt 2 § första stycker 2-3 p. lag (1993:584) om medicintekniska produkter medfört eller hade kunnat medföra allvarlig vårdskada. Anmälningsansvaret vid rehabilitering gäller under perioden 2019-01-01 – 2019-08-12 vikarierande medicinskt ansvarig för rehabilitering Berne Forzelius.
-
Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden är anställningsmyndighet och har arbetsmiljöansvar. Det innebär att nämnden ska bedriva sin verksamhet enligt gällande arbetsmiljölagstiftning, Malmö stads personalpolicy och arbetsmiljöprocess samt ansvara för att det systematiska arbetsmiljöarbetet följs upp. I 6 § AFS 2001:1 regleras att arbetsgivaren ska fördela arbetsmiljöuppgifter. Ansvaret ligger kvar hos arbetsgivaren, men arbetsmiljöuppgifterna fördelas i verksamheten på ett sådant sätt att risker i arbetet förebyggs och en tillfredställande arbetsmiljö uppnås.
Förvaltningen föreslår att nämnden fortsatt fördelar arbetsmiljöuppgifter till förvaltningsdirektör Gisela Gréen enligt tidigare fördelning vilket innebär att samtliga redan vidarefördelade arbetsmiljöuppgifter till underställda chefer fortsätter att gälla.
-
149kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
90kb Ladda ner dokument
-
-
Med anledning av EU:s dataskyddsfördordning (GDPR) som trädde i kraft 25 maj 2018 informeras hälsa-, vård- och omsorgsnämnden om att nämnden är personuppgiftsansvarig och ytterst ansvarig för de personuppgifter som behandlas inom nämndens verksamhetsområden. Nämnden informeras också om att stadskontoret under 2018 har samordnat dataskyddsarbetet i Malmö stad och har åtagit sig att utföra viss administration i ärenden som rör rättigheter i dataskyddsförordningen samt att det finns utsedda roller i förvaltningen som ansvarar för förvaltningens aktiva dataskyddsarbete.
-
158kb Ladda ner dokument
-
-
Hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen har tagit fram en planering för informations- och utbildningsinsatser för nämndsledamöter och -ersättare med anledning av ny mandatperiod. På introduktions- och planeringsdagarna för hälsa-, vård- och omsorgsnämnden den 14-15 januari blir det en introduktion av förvaltningens olika avdelningar och arbetet med mål i Malmö stad och specifikt i hälsa-, vård- och omsorgsnämnden (se även bilaga 1). Under januari och februari erbjuder kommunen övergripande fortbildningar för samtliga ledamöter och ersättare på områdena kommunal juridik, kommunal ekonomi och arbetsgivarfrågor samt kommunikation och omvärld (se tider i bilaga 2). I samband med nämndsammanträden under våren 2019 kommer introduktion och utbildning att ges på områdena system för intern kontroll, arbetsmiljöansvar, socialtjänstlagen och hälso- och sjukvårdslagen.
Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden föreslås också besluta om förrättningsersättning och ersättning för förlorad arbetsförtjänst för deltagande i planeringsdagar och kommungemensam fortbildning.
-
130kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
154kb Ladda ner dokument
-
-
Förvaltningsdirektör Gisela Gréen informerar om hälsa-, vård- och omsorgsnämndens verksamhet.
-
Nämndsekreterare Tilde Tibblin informerar om praktisk information kring kontakt, arvode, möteslokaler, registrering av handlingar m.m.
Bilagor
-
533kb Ladda ner dokument
-
169kb Ladda ner dokument
-