Möte 2020-10-28
-
1
Val av justerare
-
2
Hälsa-, vård- och omsorgsnämndens arbetsutskotts protokoll från den 20 oktober 2020
-
3
Muntlig information om arbetet med Malmömodellen inom hemtjänsten
-
4
Muntlig information om förvaltningens volontärverksamhet
-
I linje med kommunfullmäktiges budget 2020 ser hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen över effektiviseringar av verksamheten. Förvaltningens bedömning är att resurserna inom vissa verksamheter skulle kunna omfördelas för att på ett mer ändamålsenligt sätt överensstämma med Malmöbornas behov. Förvaltningen ser även behov av att utveckla viss verksamhet för att öka kvaliteten för den enskilde.
Hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen föreslår därför att nämnden beslutar att avveckla tillagningsköket på trygghetsboendet Lekatten och mötesplatsen Dammfrigården, samt att minska öppettiderna på Dammfrigårdens mötesplats. Samtidigt föreslås förvaltningen ges i uppdrag att utveckla måltider både på förvaltningens mötesplatser och särskilda boenden. Förvaltningen ges även två utredningsuppdrag gällande möjligheten att äta i gemenskap på samtliga mötesplatser samt utreda insatsen måltid i ordinärt boende utifrån jämlikhet och effektivitet.-
254kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
235kb Ladda ner dokument
-
149kb Ladda ner dokument
-
-
I december 2019 togs ärendet Regler och riktlinjer för hälsa-, vård- och omsorgsnämndens stöd till idéburen sektor upp i hälsa-, vård- och omsorgsnämnden. Nämnden gav förvaltningen i uppdrag att utreda och ta fram förslag på samverkansformer mellan nämnden och den idéburna sektorn. Hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen (HVOF) gör bedömningen att samarbetsavtal likt idéburet offentligt partnerskap (IOP) bör inkluderas som en möjlig samverkansform med idéburen sektor. Förvaltningen föreslår vidare att resurser för samverkan ska tas från berörd avdelning eller enhetens befintliga budget.
-
183kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
159kb Ladda ner dokument
-
67kb Ladda ner dokument
-
163kb Ladda ner dokument
-
-
Revisionen har genomfört en granskning i tekniska nämnden, hälsa-, vård- och omsorgsnämnden samt kommunstyrelsen, om hur det säkerställs att det finns en tillräcklig kontroll och uppföljning av privata utförare. Revisionens bedömning var att hälsa-, vård- och omsorgsnämnden säkerställer att det finns en kontroll och uppföljning av privata utförare, att allmänhetens insyn säkerställs samt att återrapportering till nämnden genomförs.
Den sammanfattande bedömningen grundar sig på att följande delbedömningar:- att nämnden har säkerställt att möjligheten till uppföljning regleras i avtalen med privata utförare
- att nämnden i avtalen med de privata utförana reglerat möjligheten att följa upp och få insyn i verksamheten
- att nämnden genom sitt arbetssätt säkerställer ett arbete med uppföljning och insyn i enlighet med gällande avtal i den verksamhet som lämnats över till privata utförare
- att det finns ett inarbetat arbetssätt med skriftiga rutiner och systematiskt återkommande inbyggda kontroller
- att uppföljning av den verksamhet som bedrivs av privata utförare återrapporteras till nämnderna.
Utöver ovanstående konstateranden har revisionen inga rekommendationer riktade till hälsa-, vård- och omsorgsnämnden. Förvaltningen håller med om revisionens bedömningar enligt ovan och har inget ytterligare att tillföra i ärendet, men informerar om att granskningen aktualiserat processer.-
130kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
86kb Ladda ner dokument
-
944kb Ladda ner dokument
-
148kb Ladda ner dokument
-
Kommunstyrelsen har skickat en remiss om revidering av styrdokument för hållbarhets- och rättighetsfrågor. Nämnder och bolag ska lämna synpunkter på innehållet i Inriktning för jämlikhet, jämställdhet och rättighetsbaserat arbete i Malmö stad och inriktningsdokumentets förutsättningar att utgöra grund för styrning och genomförande av det stadsövergripande arbetet. Inriktningens syfte är att ge vägledning till medarbetare, chefer, förtroendevalda och politiker i Malmö stad och ska bidra till att tydliggöra hur jämlikhet, jämställdhet och ett rättighetsbaserat arbete är en del av den ordinarie mål- och budgetuppföljningen liksom det systematiska kvalitets- och utvecklingsarbetet. Inriktningen ska ange övergripande långsiktig inriktning för arbetet och den ska årligen kompletteras med verksamhetsplanering för konkreta insatser med verksamhets- och insatsmål.
Hälsa-, vård och omsorgsförvaltningen anser inte att inriktningens syfte uppnås och önskar en del förtydliganden som anges i förslag till yttrande.-
189kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
144kb Ladda ner dokument
-
866kb Ladda ner dokument
-
138kb Ladda ner dokument
-
146kb Ladda ner dokument
-
-
Tekniska nämnden beslutade 25 augusti 2020 att skicka presentationen av Modell för samverkansmodell på intern remiss till samtliga Malmö stads nämnder. Modellen avser en ny modell för arbete med samverkan mellan tekniska nämnden och andra nämnder för att stimulera, stötta och samordna samverkansprocesser i geografiskt avgränsade områden. Modellen ersätter inte arbetssätt i redan befintliga och löpande samarbeten.
Förvaltningen har inga synpunkter på förslaget.-
146kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
73kb Ladda ner dokument
-
154kb Ladda ner dokument
-
143kb Ladda ner dokument
-
-
Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden ha fått detaljplan för fastigheten Hamnen 22: 164 m.fl. för samråd. Detaljplanen är det första steget av den nya stadsdelen Nyhamnen. Syftet med detaljplaneförslaget är att omvandla området Smörkajen till en funktionsblandad central stadsdel. Detaljplanen möjliggör bostäder, cirka 550 stycken, och kontors- och centrumverksamhet. Syftet är också att tillgängliggöra ytterligare område vid vattnet för Malmöbor och besökare.
Förvaltningen är positiva till att fler bostäder byggs, och ser gärna senior- och trygghetsbostäder. Övriga synpunkter redovisas i förvaltningens förslag till yttrande.-
122kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
95kb Ladda ner dokument
-
210kb Ladda ner dokument
-
123kb Ladda ner dokument
-
229kb Ladda ner dokument
-
15kb Ladda ner dokument
-
129kb Ladda ner dokument
-
147kb Ladda ner dokument
-
-
Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden har fått en detaljplan på remiss från stadsbyggnadskontoret. Detaljplanen rör ett område i innerstaden i Malmö. Syftet med detaljplanen är att möjliggöra en omvandling av kvarteret Bryggeriet till blandad bebyggelse, med bostäder, centrumverksamhet, gymnasie- och vuxenutbildning, kontor, förskola, parkeringshus samt torg och park. Föreliggande förslag till detaljplan uppskattas leda till 250 nya bostäder, samt knappt 10 000 kvadratmeter till olika verksamheter så som kontor eller centrumverksamhet.
Hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen ställer sig positiv till förslagen i remissen.-
152kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
94kb Ladda ner dokument
-
217kb Ladda ner dokument
-
279kb Ladda ner dokument
-
175kb Ladda ner dokument
-
247kb Ladda ner dokument
-
108kb Ladda ner dokument
-
186kb Ladda ner dokument
-
179kb Ladda ner dokument
-
216kb Ladda ner dokument
-
149kb Ladda ner dokument
-
-
Moderaterna (M) har med rätt enligt 4 kap. 20 1 kommunallagen väckt ett ärende i hälsa-, vård- och omsorgsnämnden genom ett så kallat nämndinitiativ. I nämndinitiativet, som handlar om hot och kränkningar mot personal, föreslår M att förvaltningen ska få i uppdrag att månadsvis redovisa antalet kränkningar och hot som personalen utsätts för, nedbrutet på avdelningsnivå.
Bilagor
-
54kb Ladda ner dokument
-
142kb Ladda ner dokument
-
-
Miljöpartiet (MP) har med rätt enligt 4 kap. 20 1 kommunallagen väckt ett ärende i hälsa-, vård- och omsorgsnämnden genom ett så kallat nämndinitiativ. I nämndinitiativet, som handlar om hot och kränkningar mot personal, föreslår MP följande åtgärder:
- att förvaltningen tar fram ett regelverk och nolltoleranspolicy avseende kränkningar (som inte sker pga. sjukdomsbild eller liknande), samt informerar all personal, brukare och anhöriga om dess innehåll
- att inrätta samordnare som stöttar chef och medarbetare i dessa frågor
- att se över rutiner för anmälan samt säkerställa att utsatt personal får stöd under processen och återkoppling
- att samtliga arbetsgrupper ska gå igenom verktyget Agera och ha utbildningstillfälle i hur det används
- att förvaltningen ska inrätta rutin där nämnden vid varje sammanträde får en sammanställning av inkomna anmälningar.
Bilagor
-
160kb Ladda ner dokument
-
145kb Ladda ner dokument
-
Ingela Svensson (S) och Sonja Jernström (M) deltog den 15 oktober digitalt i konferensen Äldreomsorgsdagarna 2020. Som representanter från hälsa-, vård- och omsorgsnämnden återrapporterar de från innehållet i konferensen.
-
Inkomna och utgående skrivelser till och från hälsa-, vård- och omsorgsnämnden samt upprättade skrivelser under perioden 2020-09-17 – 2020-10-21 redovisas i tjänsteskrivelsen.
-
163kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt kommunallagens (2017:725) 6 kap. 37-40 §§ kan nämnden lämna över rätten att fatta beslut i vissa ärenden, så kallad delegering. De beslut som delegerats i nämndens delegationsordning och där regleras även i vilken utsträckning beslut fattade på delegation ska redovisas till nämnden. I detta ärendet redovisas delegationsbeslut rapporterade under perioden 2020-09-17 - 2020-10-21.
-
17
Förvaltningens information