Möte 2019-11-29
-
1
Val av justerare
-
En Malmöbo har lämnat in ett medborgarförslag där hon kräver att anställda inom hemvården ska kunna visa upp utdrag ur brottsregistret. I nuläget följer hälsa-, vård- och omsorgsnämnden kommunstyrelsens rekommendation om att inte begära utdrag ur belastningsregistret. Den rekommendationen bygger på att kommunen ska förhålla sig till syftet med nuvarande lagstiftning där särskilda grupper har pekats ut som mest skyddsvärda. Äldre utgör inte en av dessa grupper. En statlig utredning har lämnat förslag för utökat författningsstöd för registerkontroll i exempelvis äldreomsorgen. Förslaget är att en ny lag: ”lag om registerkontroll av personal som utför vissa insatser i hemmet åt äldre personer eller personer med funktionsnedsättning” ska gälla från och med 1 januari 2021. Hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningens hållning är att, när det finns tydligt lagstöd, begära utdrag ur belastningsregistret inför nyanställningar. Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden har tidigare behandlat detta ärende (§71, 2019-05-23) och beslutat att hälsa-, vård- och omsorgsnämnden avvaktar att införa rutiner kring belastningsregisterkontroll i väntan på att lagförslaget träder i kraft. Förvaltningen föreslår att nämnden i sitt svar till förslagsställaren redogör för det tidigare beslutet och att planen är att införa belastningsregisterkontroll så småningom.
-
Kommunstyrelsen beslutade 2016 att ge stadskontoret i uppdrag ”att efter Malmö stads omorganisering, i bred samverkan med övriga förvaltningar och civilsamhällets organisationer, göra en översyn av stadsövergripande regler och riktlinjer för Malmö stads stöd till ideella föreningar och organisationer” (STK-2016-216). Regler och riktlinjer för Malmö stads stöd till idéburen sektor antogs av kommunfullmäktige efter revidering den 25 april 2019.
I samband med översyn av de kommungemensamma riktlinjerna för föreningsbidrag beslutade hälsa-, vård- och omsorgsnämnden 26 april 2018 (HVO-2018-617) om en översyn av organisationsbidrag inom nämndens ansvarsområde. Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden fastställde även tillfälliga riktlinjer för organisationsbidrag till lokala anhörigföreningar på särskilda boenden som skulle gälla för 2018 och 2019. Översynen visade att organisationsbidrag inom nämndens ansvarsområde kan delas in i tre kategorier; kontanta bidrag, bidrag inom samverkan med idéburen sektor och subventionerad uthyrning av förvaltningens lokaler.
Förvaltningens bedömning är att de kommunövergripande reglerna och riktlinjerna för Malmö stads stöd till ideella föreningar och organisationer är utförliga, utgår från nationella regler och riktlinjer samt är tillräckliga för hantering av eventuella organisationsbidrag inom hälsa-, vård- och omsorgsnämndens ansvarsområde. Förvaltningen bedömer därför att det i nuläget skulle vara överflödigt att anta egna riktlinjer utöver de stadsövergripande med undantag för förtydligande av subventionerad uthyrning. Förvaltningen föreslår att hälsa-, vård- och omsorgsnämnden fattar beslut kring bidrag till anhörigföreningar, subventionerad uthyrning av förvaltningens lokaler och bidrag för samverkan med idéburen sektor.
Bilagor
-
150kb Ladda ner dokument
-
76kb Ladda ner dokument
-
157kb Ladda ner dokument
-
169kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsrevisionen har genomfört en fördjupad granskning av hälsa-, vård- och omsorgsnämndens och funktionsstödsnämndens avvikelsehantering. Syftet med granskningen har varit att bedöma om avvikelsehanteringen inom respektive nämnd är ändamålsenlig. Den sammanvägda bedömningen är att avvikelsehanteringen i hälsa-, vård- och omsorgsnämnden är ändamålsenlig. Granskningen identifierar ett antal förbättringsområden vilket främst gäller rapportering och utredning av avvikelser. Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden har ombetts att lämna ett yttrande gällande dessa förbättringsområden utifrån ett antal rekommendationer.
Bilagor
-
99kb Ladda ner dokument
-
90kb Ladda ner dokument
-
840kb Ladda ner dokument
-
133kb Ladda ner dokument
-
129kb Ladda ner dokument
-
-
Stefana Hoti (MP) har inkommit till kommunfullmäktige med en motion om att stoppa användandet av barn som tolkar. Motionen har skickats till samtliga social- och skolnämnder på remiss. Hoti (MP) föreslår att kommunfullmäktige beslutar att:
- uppdra åt stadskontoret att i samrådet med berörda nämnder kartlägga omfattningen av barntolkning vid både planerade och oplanerade möten inom Malmö stads verksamheter.
- uppdra åt stadskontoret att tillsammans med övriga berörda nämnder ta fram en handlingsplan med konkreta insatser för att förbjuda barntolkning inom Malmö stad. Exempelvis se över rutiner och styrdokument, säkerställa att det finns kompetens inom organisationen gällande användning av tolkar, undersöka vilka tekniska och andra lösningar behöver komma på plats för att barn inte ska behöva tolka i fortsättningen.
- uppdra samtliga kommunikationsavdelningar att se över befintlig information samt avsaknaden av information som riktar sig till barn och unga och ta fram målgruppsanpassad information och material.
- uppdra kommunstyrelsen att utifrån slutsatserna i den statliga utredningen Att förstå och bli förstådd (SOU 2018:83) sätta press mot den nationella politiken och driva på för en snabb lagändring för att förbjuda barntolkning.
Hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningens föreslår kommunfullmäktige att anse motionen besvarad.
Bilagor
-
97kb Ladda ner dokument
-
121kb Ladda ner dokument
-
221kb Ladda ner dokument
-
145kb Ladda ner dokument
-
6
Motion av Peter Ollén (M) om att ge kommunala informatörer uppdraget att informera objektivt och sant
Peter Ollén (M) har inkommit till kommunfullmäktige med en motion om att ge kommunala informatörer uppdraget att informera objektivt och sant. Motionen har skickats till hälsa-, vård- och omsorgsnämnden, arbetsmarknads- och socialnämnden, förskolenämnden och tekniska nämnden på remiss. Ollén (M) föreslår att kommunfullmäktige beslutar att anmoda kommunstyrelsen och övriga nämnder att ändra uppdraget för sina informatörer så att det är:
- att förmedla en sann, objektiv och bred rapportering kring den verksamhet som de är satta att verka i
- att belysa och analysera det som är bra och se till att det goda exemplet sprids vidare
- att belysa och analysera det som inte är bra och se till att dåliga vanor bryts och lärdom dras av det som inte gått bra
- att följa och belysa kärnan i den verksamhet man är satt att informera om och därmed se till att verksamhetens kärnvärden ständigt exemplifieras för både anställda och verksamhetens intressenter.
Bilagor
-
134kb Ladda ner dokument
-
101kb Ladda ner dokument
-
89kb Ladda ner dokument
-
42kb Ladda ner dokument
-
7
Remiss om Styrdokument krisberedskap enligt överenskommelse om kommunernas krisberedskap 2019-2022
Kommunstyrelsen har gett hälsa-, vård- och omsorgsnämnden möjlighet att svara på remissen om Styrdokument krisberedskap enligt överenskommelse om kommunernas krisberedskap. Remissen innehåller ett styrdokument för Malmö stad, Utvecklingsplan för Malmö stads krisberedskap och civilt försvar 2020-2023, som innehåller inriktning, mål och ansvarsfördelning inom Malmö stads krisberedskap. Förslaget bygger på Överenskommelse om kommunernas krisberedskap som arbetats fram av Sveriges kommuner och landsting (SKL) och staten.
Förslaget innefattar, för hälsa-, vård- och omsorgsnämndens del, i princip inga nya åtaganden. Många av de åtaganden som åläggs nämnden i förslaget är åtaganden som förvaltningen redan har enligt Program för Malmö stads krisberedskap 2016-2019, som förslaget avser att ersätta.
Hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen ställer sig i huvudsak positiv till förslagen i remissen.
Bilagor
-
143kb Ladda ner dokument
-
103kb Ladda ner dokument
-
255kb Ladda ner dokument
-
168kb Ladda ner dokument
-
150kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunfullmäktige beslutade den 27 april 2017 att ge kommunstyrelsen i uppdrag att genomföra nödvändiga åtgärder för att möjliggöra införandet av gröna obligationer. Kommunstyrelsen fick samtidigt i uppdrag att utreda möjligheten att emittera dvs. ge ut sociala obligationer. Därför skickar kommunstyrelsen ut Uppdrag från kommunfullmäktige att utreda sociala obligationer på remiss.
Genom obligationer kan låntagare finansiera investeringar. En social obligation betyder att investeringen ska resultera i en social nytta dvs. investeringen ska ge en positiv social effekt. Genom att ge ut sociala obligationer kan Malmö stad låna pengar i investeringssyfte med lägre ränta. Sociala obligationer kan även öka organisationens medvetenhet om kopplingen mellan fysiska investeringar och sociala effekter. Stadskontoret anser att det ligger i linje med den ambition som Malmö stad har i arbetet med hållbar utveckling. Det kommer dock att krävas ett ökat samarbete mellan förvaltningarna och ökad dialog gentemot stadskontoret för att kunna följa upp investeringarna. Hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen ställer sig i huvudsak positiv till förslagen i remissen.
Bilagor
-
135kb Ladda ner dokument
-
130kb Ladda ner dokument
-
318kb Ladda ner dokument
-
43kb Ladda ner dokument
-
147kb Ladda ner dokument
-
-
Inkomna och utgående skrivelser till och från hälsa-, vård- och omsorgsnämnden samt upprättade skrivelser under perioden 2019-10-25 – 2019-11-21 redovisas i tjänsteskrivelsen.
-
Enligt kommunallagens (2017:725) 6 kap. 37-40 §§ kan nämnden lämna över rätten att fatta beslut i vissa ärenden, så kallad delegering. De beslut som delegerats finns i nämndens delegationsordning och där regleras även i vilken utsträckning beslut fattade på delegation ska redovisas till nämnden. I detta ärende redovisas delegationsbeslut fattade under perioden 2019-10-24 - 2019-11-21.
-
11
Muntlig information om Malmö stads nya målstruktur
-
12
Muntlig information om resultatet från medarbetarenkäten 2019
-
13
Muntlig information om personalkontinuitet inom ordinärt boende
-
14
Förvaltningsdirektören informerar