Möte 2019-12-17
-
1
Val av justerare
-
Representanter ur revisorskollegiet presenterar sig och sitt uppdrag för nämnden.
-
3
Jag trodde det låg på mig… - En studie av anhörigas situation vid omfattande omsorg och vård i hemmet
Vid kommunstyrelsens möte i september 2015 (§ 298) beslutade kommunstyrelsen ”att ge stadskontoret i uppdrag att löpande följa utvecklingen och analysera kvalitativa och ekonomiska konsekvenser av utökad sjukvård i ordinärt boende, ur ett anhörigperspektiv med en årlig återrapportering”. I samband med omorganiseringen av Malmö stads nämnder 2017 övergick huvuddelen av ansvaret för sjukvård i ordinärt boende till hälsa-, vård- och omsorgsnämnden. Nämnden har därefter beslutat om en strategi för anhörigperspektiv som är övergripande och utgör ett stöd för respektive verksamhet att själva konkretisera. Uppföljning sker därför inom ramen för ordinarie uppföljning av verksamhet. Under 2018-2019 har en studie kring anhörigas situation vid omfattande omsorg och vård i hemmet genomförts av medarbetare på hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen och funktionsstödsförvaltningen. Resultatet av den studien, rapporten ”Jag trodde det låg på mig… - En studie av anhörigas situation vid omfattande omsorg och vård i hemmet” föreslås nu godkännas av hälsa-, vård- och omsorgsnämnden som en del av uppföljningen av att följa utvecklingen av utökad sjukvård i ordinärt boende ur ett anhörigperspektiv (STK-2015-518). Resterande uppföljning görs inom ordinarie kvalitets- och uppföljningsarbete i hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen.
Bilagor
-
106kb Ladda ner dokument
-
149kb Ladda ner dokument
-
-
Utvecklingssekreterare Maria Kronogård presenterar 2019 års resultat från Socialstyrelsens årliga brukarundersökning "Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?".
-
Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har genomfört en oanmäld inspektion vid det särskilda boendet Celsiusgatan. Tillsynens fokus var i huvudsak tvångs-, skydds- och begränsningsåtgärder samt dokumentationsgranskning. Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden behandlade ärendet den 29 augusti 2019 (§ 105) och därefter skickade nämnden yttrande och åtgärdsplan till Inspektionen för vård och omsorg. IVO har nu beslutat att avsluta ärendet med avsikt att följa upp beslutet.
Bilagor
-
106kb Ladda ner dokument
-
96kb Ladda ner dokument
-
360kb Ladda ner dokument
-
146kb Ladda ner dokument
-
Den 16 december 2014 beslutade kommunfullmäktige om inriktningen att vård- och omsorgspersonal i brukarnära arbete skulle utrustas med arbetskläder. Efter olika utredningar och upphandlingar som överprövats och avbrutits överlämnade kommunstyrelsen i juni 2017 till hälsa-, vård- och omsorgsnämnden att beslut om på vilket sätt arbetskläder ska tillgodoses i förvaltningen. Därefter har hälsa-, vård- och omsorgsnämndens arbetsutskott på delegation beslutat om upphandling av cirkulationstvätt av arbetskläder. Denna upphandling har Förvaltningsrätten nyligen, efter överprövning, ogiltigförklarat.
Hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen önskar få i uppdrag av nämnden att besluta om på vilket sätt arbetskläder ska tillgodoses i förvaltningen. I samband med detta föreslås nämnden, för att möjliggöra olika scenarion, upphäva arbetsutskottet beslut den 5 juni 2018 om att inleda upphandling av cirkulationstvätt av arbetskläder.Bilagor
-
87kb Ladda ner dokument
-
139kb Ladda ner dokument
-
148kb Ladda ner dokument
-
-
Hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen har tagit fram ett förslag på en strategi för att motverka våld mot äldre i nära relationer, strategin är tänkt att gälla under perioden 2019-2022. Strategin tar sin utgångspunkt i den nationella strategin om våld mot äldre personer inom vård och omsorg och har sin bakgrund i bland annat att våld i nära relation förekommer bland äldre men att andelen som rapporterar hot eller våld minskar med stigande ålder. Det är av vikt att medarbetare som möter äldre uppmärksammar och motverkar våld i nämndens målgrupp.
Strategin går igenom riskfaktorer och olika typer av våld som kan vara aktuella för målgruppen och innehåller tre utvecklingsområden med var sitt önskat läge som ska vara uppnått 2022. De tre områdena är organisering, kunskap och samverkan.Bilagor
-
2016 beslutade kommunstyrelsens arbetsgivarutskott att införa ett kommungemensamt arbetssätt för kompetensförsörjning. Det gemensamma arbetssättet är ett ledningssystem för ett strukturerat och systematiskt arbete med åtgärder och prioriteringar för en långsiktig gemensam kompetensförsörjning för Malmö stad. Nämnderna gör årlig analys och jämförelse av verksamheternas behov av kompetens med tillgänglig kompetens. Hälsa-, vård- och omsorgsnämndens analys omfattar sju yrkesgrupper som valts baserat på rekommendationer i den Malmö stadgemensamma kompetensförsörjningsprocessen.
Till ärendet läggs en rapport som beskriver förvaltningens arbete med analys, pågående och planerade insatser inom kompetensförsörjningsområdet. I bilaga 1 finns Kompetensförsörjningsplan för hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen inklusive kompetensmål och bilaga 2 innehåller en kartläggning av kompetensgapet på samtliga verksamhetsavdelningar.
Bilagor
-
86kb Ladda ner dokument
-
319kb Ladda ner dokument
-
283kb Ladda ner dokument
-
93kb Ladda ner dokument
-
147kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunstyrelsen beslutade 2016 att ge stadskontoret i uppdrag ”att efter Malmö stads omorganisering, i bred samverkan med övriga förvaltningar och civilsamhällets organisationer, göra en översyn av stadsövergripande regler och riktlinjer för Malmö stads stöd till ideella föreningar och organisationer” (STK-2016-216). Regler och riktlinjer för Malmö stads stöd till idéburen sektor antogs av kommunfullmäktige efter revidering den 25 april 2019.
I samband med översyn av de kommungemensamma riktlinjerna för föreningsbidrag beslutade hälsa-, vård- och omsorgsnämnden 26 april 2018 (HVO-2018-617) om en översyn av organisationsbidrag inom nämndens ansvarsområde. Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden fastställde även tillfälliga riktlinjer för organisationsbidrag till lokala anhörigföreningar på särskilda boenden som skulle gälla för 2018 och 2019. Översynen visade att organisationsbidrag inom nämndens ansvarsområde kan delas in i tre kategorier; kontanta bidrag, bidrag inom samverkan med idéburen sektor och subventionerad uthyrning av förvaltningens lokaler.Förvaltningens bedömning är att de kommunövergripande reglerna och riktlinjerna för Malmö stads stöd till ideella föreningar och organisationer är utförliga, utgår från nationella regler och riktlinjer samt är tillräckliga för hantering av eventuella organisationsbidrag inom hälsa-, vård- och omsorgsnämndens ansvarsområde. Förvaltningen bedömer därför att det i nuläget skulle vara överflödigt att anta egna riktlinjer utöver de stadsövergripande med undantag för förtydligande av subventionerad uthyrning. Förvaltningen föreslår att hälsa-, vård- och omsorgsnämnden fattar beslut kring bidrag till anhörigföreningar, subventionerad uthyrning av förvaltningens lokaler och bidrag för samverkan med idéburen sektor.
Vid hälsa-, vård- och omsorgsnämndens möte den 29 november 2019 återremitterades ärendet (§ 150). Förvaltningen har därefter gjort tillägg och ändringar som är markerade med gult.Bilagor
-
160kb Ladda ner dokument
-
196kb Ladda ner dokument
-
76kb Ladda ner dokument
-
157kb Ladda ner dokument
-
174kb Ladda ner dokument
-
-
Dammfri musik- och underhållningsförening har inkommit med en ansökan om organisationsbidrag avseende verksamhetsåret 2019. Dammfri musik- och underhållningsförening syftar till att erbjuda aktiviteter för äldre som besöker den öppna mötesplatsen Dammfrigården. Föreningen har tidigare år erhållit organisationsbidrag från Malmö stad för att kunna arrangera underhållning och utfärder. Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden beslutade i november 2019 att inte längre använda sig av kontanta bidrag för att istället ge avdelningen för hälsa och förebyggande uppdraget att utreda och ta fram former för samverkan mellan förvaltningen och idéburen sektor. Från år 2020 kommer bidrag likt detta inte längre utbetalas, istället hanteras samarbetet mellan mötesplatsen och föreningen genom någon form av samverkan.
Bilagor
-
106kb Ladda ner dokument
-
641kb Ladda ner dokument
-
984kb Ladda ner dokument
-
147kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsrevisionen har genomfört en fördjupad granskning av hälsa-, vård- och omsorgsnämndens och funktionsstödsnämndens avvikelsehantering. Syftet med granskningen har varit att bedöma om avvikelsehanteringen inom respektive nämnd är ändamålsenlig. Den sammanvägda bedömningen är att avvikelsehanteringen i hälsa-, vård- och omsorgsnämnden är ändamålsenlig. Granskningen identifierar ett antal förbättringsområden vilket främst gäller rapportering och utredning av avvikelser. Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden har ombetts att lämna ett yttrande gällande dessa förbättringsområden utifrån ett antal rekommendationer.
Bilagor
-
99kb Ladda ner dokument
-
90kb Ladda ner dokument
-
840kb Ladda ner dokument
-
133kb Ladda ner dokument
-
146kb Ladda ner dokument
-
-
Malmö stadsrevision har genomfört en granskning av direktupphandlingar och avtalstrohet. Syftet med granskningen har varit att bedöma om nämnden säkerställer att inköp genomförs i enlighet med avtal och gällande regelverk avseende direktupphandlingar. Revisionen bedömer att hälsa-, vård- och omsorgsnämndens hantering av direktupphandlingar inte fullt ut sker i enlighet med gällande regelverk eftersom ett antal avvikelser hittats bland de stickprov som tagits. Avvikelserna handlar bland annat om att inköp inte konkurrensutsatts, inköp har inte dokumenterats korrekt eller inköp har gjorts från ramavtal som löpt ut i tid.
Revisorerna lämnar med anledning av bristerna ett antal rekommendationer om att säkerställa följande: konkurrensutsättning, dokumentation, att avtal inte tecknas tillsvidare/längre än 4 år, att inköp inte görs från avtal som löpt ut och att hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen ska inkomma med årsplan om kommande upphandlingsbehov till upphandlingsenheten på stadskontoret.
Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden yttrade sig om planerade åtgärder den 20 februari 2019 (§ 33) och förvaltningen har nu förberett ett andra yttrande om genomförda åtgärder och dess effekter. Yttrandet utgår i stort från de åtgärder som tidigare redovisats som planerade.Bilagor
-
90kb Ladda ner dokument
-
119kb Ladda ner dokument
-
678kb Ladda ner dokument
-
119kb Ladda ner dokument
-
149kb Ladda ner dokument
-
-
13
Remiss om Digifysiskt vårdval – Tillgänglig primärvård baserad på behov och kontinuitet (SOU 2019:42)
Slutbetänkandet av utredningen Styrning för en mer jämlik vård (SOU 2019:42) har skickats på remiss till Malmö stad. Utredningen har haft i uppdrag att analysera och överväga olika alternativ när det gäller vilka styrsystem för hälso- och sjukvården som bäst överensstämmer med målsättningarna i hälso- och sjukvårdslagen, och med principen om vård efter behov på lika villkor till hela befolkningen. I uppdraget ingick bland annat även att kartlägga och analysera användandet av inhyrd vårdpersonal. I mars 2018 fick den särskilde utredaren ett tilläggsuppdrag att analysera hur ett långsiktigt hållbart system för så kallade nätdoktorer kan skapas, med beaktande av principen om behovsstyrd vård. Utredningen har fokuserat på de delar av primärvården som bedrivs av Sveriges regioner.
Hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen ställer sig i stort positiv till utredningens förslag, men har några synpunkter på det som rör socialtjänstens målgrupper.
Bilagor
-
112kb Ladda ner dokument
-
93kb Ladda ner dokument
-
149kb Ladda ner dokument
-
-
Den 10 januari 2019 valde hälsa-, vård- och omsorgsnämnden ledamöter och ersättare till nämndens arbetsutskott (§ 1). Utskottet består av tre ledamöter och tre ersättare. Moderaterna önskar ersätta tidigare vald ersättare i utskottet Ragnhild Ståleker fr.o.m. den 1 januari 2020 med Sonja Jernström. I och med beslutet ersätts tidigare beslut om Moderaternas ersättare i utskottet (2019-01-10, § 1, punkt 2).
Bilagor
-
81kb Ladda ner dokument
-
-
15
Nämndinitiativ från Sverigedemokraterna om rutin för redovisning av brott som skett inom hälsa-, vård- och omsorgsnämndens ansvarsområde
Sverigedemokraterna (SD) har med rätt enligt 4 kap. 20 § kommunallagen väckt ett ärende i hälsa-, vård- och omsorgsnämnden genom ett så kallat nämndinitiativ. I nämndinitiativet, som handlar om att föra statistik över anmälda brott inom nämndens ansvarsområde, föreslår SD:
- att nämnden uppdrar åt förvaltningen att omgående se över registreringsrutinerna avseende brott mot "brukare" som begås inom nämndens ansvarsområde
- att, om det inte redan finns, upprätta ett register där alla brott mot brukare registreras
- att upprättat register delas upp på olika brottskategorier, t.ex. våldsbrott, egendomsbrott, sexualbrott m.m.
- att i upprättat register även registrera övriga brott som sker inom förvaltningen men som inte direkt berör "brukare".
Bilagor
-
170kb Ladda ner dokument
-
Inkomna och utgående skrivelser till och från hälsa-, vård- och omsorgsnämnden samt upprättade skrivelser under perioden 2019-11-22 – 2019-12-09 redovisas i tjänsteskrivelsen.
Bilagor
-
95kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt kommunallagens (2017:725) 6 kap. 37-40 §§ kan nämnden lämna över rätten att fatta beslut i vissa ärenden, så kallad delegering. De beslut som delegerats finns i nämndens delegationsordning och där regleras även i vilken utsträckning beslut fattade på delegation ska redovisas till nämnden. I detta ärende redovisas delegationsbeslut fattade under perioden 2019-11-22 - 2019-12-09.
-
18
Förvaltningsdirektören informerar