Möte 2021-04-28
-
1
Val av justerare
-
De digitala verksamhetsbesöken görs inom ramen för hälsa-, vård- och omsorgsnämndens sammanträde. "Besöken" görs under förmiddagen och kommer bland annat att bestå av:
- ny dagverksamhet Club Ängdala
- Silviahandläggare på myndighetsavdelningen
- mobil dokumentation, digital signering och digitala nycklar inom ordinärt boende
- kompetenscentrum
- digitala anhöriggrupper
- kultur för äldre.
-
3
Hälsa-, vård- och omsorgsnämndens arbetsutskotts protokoll från den 20 april 2021
-
4
Förvaltningens information om hanteringen av pågående covid-19-pandemi
-
5
Förvaltningens information
-
Sverigedemokraterna (SD) har med rätt enligt 4 kap. 20 § kommunallagen väckt ett ärende i hälsa-, vård- och omsorgsnämnden genom ett så kallat nämndinitiativ. I nämndinitiativet, som handlar om möjligheterna till flourbehandling inom hälsa-, vård- och omsorgsnämndens verksamheter föreslår SD att:
- ge hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen i uppdrag att utreda möjligheterna till kostnadsfri flourbehandling till brukare på Malmös vård- och omsorgsinstitutioner minst en gång i veckan
- ge hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen i uppdrag att i utredningen presentera olika kostnadsförslag för att införa kostnadsfri flourbehandling till brukarna och åtgärder för att personal ska kunna vara behjälpliga med flourbehandling.
Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden beslutade den 24 mars 2021 (§ 45) att ge förvaltningen i uppdrag att återkomma till nämndens möte i april med en faktagenomgång kring flourbehandling på särskilt boende. Förvaltningen har därför förberett en sådan faktagenomgång.
Bilagor
-
133kb Ladda ner dokument
-
159kb Ladda ner dokument
-
Sverigedemokraterna (SD) har med rätt enligt 4 kap. 20 § kommunallagen väckt ett ärende i hälsa-, vård- och omsorgsnämnden genom ett så kallat nämndinitiativ. I nämndinitiativet, som handlar om möjligheterna till djur inom hälsa-, vård- och omsorgsnämndens verksamheter föreslår SD att:
- ge förvaltningen i uppdrag att utreda möjligheterna till att kunna ha djur på Malmös vård- och omsorgsinstitutioner med kostnadsprognoser
- ge förvaltningen i uppdrag att i utredningen redogöra för olika former av djurhållning, likt exemplen i nämndinitiativet, som det skulle kunna vara möjligt att arbeta med.
Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden beslutade den 24 mars 2021 (§ 44) att ge förvaltningen i uppdrag att återkomma till nämndens möte i april med en faktagenomgång kring möjligheterna till djur på särskilt boende. Förvaltningen har därför förberett en sådan faktagenomgång.
Bilagor
-
142kb Ladda ner dokument
-
158kb Ladda ner dokument
-
Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden antog den 2 maj 2017 nämndens delegationsordning (§ 4, 2017-05-02) och den har reviderats ett antal gånger därefter. I föreslagen revidering ingår både borttag, tillägg och förtydligande och dessutom är hela dokumentet tillgänglighetsanpassat för publicering.
De föreslagna ändringarna markeras i förslaget till revidering av delegationsordning med röd text. I och med beslutet ersätts tidigare beslutad reviderad delegationsordning (§ 92, 2020-08-25).Bilagor
-
197kb Ladda ner dokument
-
758kb Ladda ner dokument
-
164kb Ladda ner dokument
-
-
Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden har fått planen Fri från våld – en gemensam angelägenhet på remiss från arbetsmarknads- och socialnämnden som bereder planen för beslut i kommunfullmäktige. Planen riktar sig till alla nämnder och förvaltningar, styrelser och bolag i Malmö stad och ger en gemensam och övergripande riktning i arbetet under tidsperioden 2021–2026. Malmö stad vill med planen förebygga och förhindra våld, medverka till att trygga barn och ungas uppväxtvillkor samt säkra att de som utsätts för kränkningar och våld får stöd och skydd utifrån sina behov. Kommunfullmäktiges vision för arbetet mot våld lyder: I Malmö blir ingen utsatt för våld och alla får själva bestämma över sitt liv och sin kropp. I planen finns fem inriktningsmål.
1. Staden bedriver ett verkningsfullt våldförebyggande arbete
2. Staden arbetar aktivt med att förhindra att våld upprepas
3. Verksamma i staden ska upptäcka våld
4. Staden erbjuder stöd utifrån den enskildes behov
5. Stadens arbete bygger på aktuell kunskap och forskning
Planen ska följas upp vartannat år genom dialog mellan förvaltningarna och bolagen. Dialogmöten initieras av arbetsmarknads- och socialförvaltningen.
Hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen är positiv till förslaget och har endast begränsat med synpunkter på förslaget eftersom representanter från förvaltningen varit delaktiga i framtagandet av förslag till revidering av planen. Förvaltningen bedömer att det finns goda förutsättningar för att uppnå målen i planen.Bilagor
-
241kb Ladda ner dokument
-
177kb Ladda ner dokument
-
974kb Ladda ner dokument
-
166kb Ladda ner dokument
-
171kb Ladda ner dokument
-
-
10
Motion av Lisbeth Persson Ekström (SD) om att säkerställa syrgastillgången på Malmös äldreboenden
Lisbeth Persson Ekström (SD) har inkommit till kommunfullmäktige i Malmö med en motion om att säkerställa tillgången till syrgas på hälsa-, vård- och omsorgsnämndens särskilda boenden för äldre. Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden har fått motionen på remiss. I motionen framför Persson Ekström (SD) att det under covid-19-pandemin kan ha funnits behov av syrgasbehandling på särskilda boenden, men menar att behovet även kan finnas för patienter när det inte är pandemi. Motionären menar att Malmö stad måste kunna säkerställa att rätt behandling ordineras och att behandling med syrgas genomförs på ett säkert sätt för brukaren och att förutom syrgas måste också lämplig utrustning finnas tillgänglig för brukarna. Persson Ekström (SD) föreslår kommunfullmäktige att ge hälsa-, vård- och omsorgsnämnden i uppdrag att utreda möjligheterna att säkerställa tillgången på syrgas med lämplig utrustning på samtliga Malmös vård- och omsorgsverksamheter.
Förvaltningens förslag till yttrande om förslaget redovisas i förvaltningens förslag till yttrande. Förvaltningen föreslår kommunfullmäktige att anse motionen besvarad.Bilagor
-
129kb Ladda ner dokument
-
154kb Ladda ner dokument
-
186kb Ladda ner dokument
-
152kb Ladda ner dokument
-
-
11
Motion av Charlotte Bossen (C) och Kay Wictorin (C) om att smittskyddsanpassa stadens äldreboenden
Bossen (C) och Wictorin (C) har inkommit till kommunfullmäktige i Malmö med en motion om att smittskyddsanpassa stadens särskilda boenden för äldre. Motionen är skickad på remiss till hälsa-, vård- och omsorgsnämnden och servicenämnden för synpunkter. Motionärerna lyfter i sin motion att det inte är ovanligt att smittor av olika slag sprids på äldreboenden, något som särskilt uppmärksammats under covid-19-pandemin. Bossen (C) och Wictorin (C) menar att det krävs planering och bättre beredskap framöver och att åtgärder såsom hygiensluss mellan vårdrum och korridor, separata handfat för personalens hygien i varje vårdrum samt särskilda sköljrum bör göras eftersom de många gånger saknas i nuläget. Motionärerna framför att smittskydd bör beaktas vid nybyggnation och att befintliga boenden bör ses över ur smittskyddssynpunkt. Med bakgrund i ovanstående föreslår motionärerna kommunfullmäktige att besluta att:
- ge berörda nämnder i uppdrag att utreda och komma med förslag på hur samtliga särskilda boenden som planeras och byggs framöver kan smittskyddsanpassas
- ge berörda nämnder i uppdrag att utreda och komma med förslag på hur samtliga befintliga särskilda boenden kan smittskyddsanpassas.
Hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen föreslår kommunfullmäktige att anse motionen besvarad. Förvaltningens synpunkter på förslagen redovisas i förvaltningens förslag till yttrande.
Bilagor
-
134kb Ladda ner dokument
-
221kb Ladda ner dokument
-
58kb Ladda ner dokument
-
157kb Ladda ner dokument
-
12
Remiss om förslag till en mer ändamålsenlig och framtidsinriktad organisering för den digitala infrastrukturen
Kommunstyrelsen har givit stadskontoret i uppdrag att utreda möjligheterna att effektivisera, samordna och framtidssäkra dagens och morgondagens digitala infrastrukturlösningar. Utredningens fokus låg på datakommunikation (fiber- och aktivt nät) och att föreslå en mer ändamålsenlig organisering för detta uppdrag i Malmö stad. Förslaget är att Malmö stad ska bilda ett kommunalt bolag för stadsfibernätet. I utredningen bedömer man att ett kommunalt bolag kan tillfredsställa behoven kring den digitala infrastrukturen och bättre bidra till det nationella bredbandsmålet. Man bedömer vidare att det kommunala bolaget bättre kan säkerställa robustheten i nätet och i sammanhanget lyfter man särskilt vården och omsorgens ökande krav på digitalisering.
Hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningens har i sak inga synpunkter på om organiseringen blir i ett kommunalt bolag, men anser inte att beslut bör tas innan en bedömning gjorts om kommunens nya IT-organisation skulle kunna uppnå samma mål som ett kommunalt bolag skulle kunna ha.Bilagor
-
184kb Ladda ner dokument
-
140kb Ladda ner dokument
-
523kb Ladda ner dokument
-
421kb Ladda ner dokument
-
302kb Ladda ner dokument
-
921kb Ladda ner dokument
-
305kb Ladda ner dokument
-
867kb Ladda ner dokument
-
152kb Ladda ner dokument
-
155kb Ladda ner dokument
-
-
Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden beslutade den 16 december 2020 (§ 159) att ge förvaltningen i uppdrag att månatligen presentera statistik till nämnden över inkomna anmälningar som gäller hot och kränkningar mot personalen. Nämnden beslutade vidare den 27 januari 2021 (§ 12) att förvaltningen tertialvis ska göra en mer djupgående analys kring vilken typ av anmälningar det handlar om.
Statistiken för mars 2021 presenteras i detta ärende.
-
Inkomna och utgående skrivelser till och från hälsa-, vård- och omsorgsnämnden samt upprättade skrivelser under perioden 2021-03-18 – 2021-04-21 redovisas i tjänsteskrivelsen.
Bilagor
-
159kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt kommunallagens (2017:725) 6 kap. 37-40 §§ kan nämnden lämna över rätten att fatta beslut i vissa ärenden, så kallad delegering. De beslut som delegerats finns i nämndens delegationsordning och där regleras även i vilken utsträckning beslut fattade på delegation ska redovisas till nämnden. I detta ärende redovisas delegationsbeslut rapporterade under perioden 2021-03-17 - 2021-04-20.