Val av justerare
Hälsa-, vård- och omsorgsnämndens arbetsutskotts protokoll från den 21 januari 2025
I Malmö stads budget för 2025 satsar kommunfullmäktige medel på kompetenshöjande insatser för de medarbetare som arbetar närmast Malmöborna i kommunens välfärdsverksamheter. Det avsätts 78 miljoner kronor i kommunstyrelsens anslag till förfogande 2025 för medel avseende kompetenslyft. Förvaltningens förslag till äskande om kompetenslyft 2025 omfattar totalt 15,1 miljoner kronor och ska användas till framför allt utbildningar och olika delar i valideringen av medarbetares kunskap.
Bilagor
Den slutliga uppföljningen av intern kontrollplan 2024 innehåller en redovisning av samtliga åtgärder och granskningar som inte tidigare redovisats. Rapporten innehåller uppföljning av tre direktåtgärder och de tre kommungemensamma granskningarna.
Bilagor
En särskild utredare har tillsatts av regeringen med uppdrag att stärka kommunernas möjlighet att säkra tillgång till läkare i kommunal hälso- och sjukvård och skapa bättre förutsättningar för personal- och kompetensförsörjningen inom den kommunala hälso- och sjukvården. Utredaren lämnar bland annat förslag på att avtalen mellan kommun och region om läkarmedverkan i kommunal hälso- och sjukvård ska regleras mer, om stärkt medicinsk kompetens på ledningsnivå och ett borttag av kommunernas förbud att anställa kliniska läkare. Förvaltningen har tagit fram ett förslag till yttrande och är mestadels positiv till lämnade förslag men har framför allt synpunkter på möjligheten att anställa läkare i kommunens hälso- och sjukvård.
Bilagor
Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden har fått möjlighet att yttra sig om utredningen Kommuners och regioners grundläggande beredskap inför kris och krig (SOU 2024:65). Bakgrunden till utredningens uppdrag är ett försämrat säkerhetspolitiskt läge i Sverige på grund av krig i närområdet samt att Sverige allt oftare drabbas av omfattande och svårartade konsekvenser av klimatförändringar. Utredningens bedömning är därför att det behöver ställas nya krav på kommuner och regioner i fråga om deras grundläggande verksamhetsförmåga, både inför eventuella krig i Sverige och vid omfattande fredstida krissituationer.
Hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningens synpunkter presenteras i förvaltningens förslag till yttrande. Yttrandet har fokuserat på de delar som rör hälsa-, vård- och omsorgsnämnden och dess målgrupp.
Bilagor
Kommunstyrelsen beslutade i oktober 2022 att ge stadskontoret i uppdrag att ta fram ett förslag på handlingsplan mot afrofobi (STK-2022-950). I ärendet har stadskontoret gjort bedömningen att benämningen handlingsplan ska ändras till plan för att följa riktlinjerna för utformning av styrdokument i Malmö stad. Stadskontoret har tagit fram ett förslag till Plan för arbetet mot afrofobi och antisvart rasism för åren 2025–2028.
Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden svarar i detta ärende på förslaget till plan som har skickats på remiss.
Bilagor
Lisbeth Persson Ekström (SD) har med rätt enligt 4 kap. 20 § kommunallagen väckt ett ärende i hälsa-, vård- och omsorgsnämnden genom ett så kallat nämndinitiativ. I nämndinitiativet, som handlar om stölder i äldreomsorgen, föreslår Persson Ekström (SD) att ge förvaltningen i uppdrag att utreda hur man på bästa vis förebygger samt hindrar att nämndens målgrupp med insatser utsätts för brott av medarbetare inom hemtjänst och på äldreboende.
Bilagor
Inkomna och utgående skrivelser till och från hälsa-, vård- och omsorgsnämnden samt upprättade skrivelser under perioden 2024-12-12 – 2025-01-22 redovisas i tjänsteskrivelsen.
Bilagor
Enligt kommunallagens (2017:725) 6 kap. 37-40 §§ kan nämnden lämna över rätten att fatta beslut i vissa ärenden, så kallad delegering. De beslut som delegerats finns i nämndens delegationsordning och där regleras även i vilken utsträckning beslut fattade på delegation ska redovisas till nämnden. I detta ärende redovisas delegationsbeslut rapporterade under perioden 2024-12-12 - 2025-01-21.
Hälsa-, vård, och omsorgsnämnden ska utifrån kommunfullmäktiges budget upprätta en egen budget för nämndens verksamhet. Hälsa-, vård, och omsorgsnämndens budget för 2025 innehåller utifrån anvisningarna nämndens ansvarsområden, utveckling av nämndens verksamhet, nämndens prioriteringar, plan för kommunfullmäktigemål, plan för nämndsmål och plan för ekonomin.
Nämndsbudget för 2025 har ett tydligt fokus på förebyggande arbete samt att arbeta för att nå upp till intentionerna i kommande ny socialtjänstlag. Kompetensförsörjningen är fortsatt en stor utmaning där nämnden prioriterar personalens förutsättningar och kompetensutveckling för att både vara en attraktiv arbetsgivare och kunna säkerställa kvaliteten gentemot Malmöbon. Stadens policy för mänskliga rättigheter belyses särskilt i syfte att implementera policyn inom nämndens verksamhet. Malmömodellen, nya riktlinjer för biståndsbedömning, en mer utvecklad demensvård och effektiva verksamhetssystem är ytterligare delar som nämnden prioriterar. Nämnden föreslås också ge förvaltningen ett uppdrag att utreda förslag till en ny lokalisering för Seniorum i Rosengård i syfte att kunna implementera konceptet Seniorens hus.
För år 2025 har nämnden tilldelats en kommunbidragsram för nämndens samtliga verksamheter på 3 914 906 tkr.
Bilagor
Förvaltningens information