Hoppa över navigering
  1.   1

    Val av justerare

  2.   2

    Hälsa-, vård- och omsorgsnämndens arbetsutskotts protokoll från den 19 november 2024

  3. Resultatet av 2024 års upplaga av Socialstyrelsens enkätundersökning ”Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?” har lämnats till kommunerna. I år har det i Malmö inkommit 2 355 svar (54 procent) inom hemtjänsten och 784 svar (49 procent) inom särskilt boende, det är ungefär samma nivå som förra året men lägre jämfört med innan pandemin.

     

    För hemtjänst/ordinärt boende i Malmö är andelen positiva svar på frågan om sammantagen nöjdhet oförändrad mellan 2023 och 2024, på 76 procent. En översikt över alla enkätfrågor som kan jämföras med förra årets resultat visar en förbättring för 12 av 15 frågor. För Malmös särskilda boenden i offentlig regi har andelen positiva svar på frågan om sammantagen nöjdhet ökat mellan 2023 och 2024, från 78 till 81 procent. Sammantaget syns förbättringar i 14 av 21 frågor som kan jämföras med förra årets resultat.

    Bilagor

  4.   4

    Förvaltningens information

  5. Hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen har tagit fram en upphandlingsplan för åren 2025–2026 för hälsa-, vård- och omsorgsnämnden. I budget 2018 beslutade kommunfullmäktige att samtliga nämnder ska ta fram upphandlingsplaner årligen och bland annat redovisa aktuell inköpsstatistik och planerade upphandlingar (över tröskelvärdet). Denna plan ligger till grund för stadens gemensamma planering av strategiskt viktiga inköpsprojekt, vilken antas i kommunstyrelsen årligen.

    Bilagor

  6. Emma-Lina Johansson (V) har inkommit till kommunfullmäktige med en motion om ökad kunskap om nationella minoriteter och minoritetslagstiftning i Malmö stad. Motionärerna skriver att en allmänt låg kunskapsnivå har uppmärksammats av både minoritetsorganisationer, Institutet för språk och folkminnens undersökningar och statliga utredningar. Motionärerna har två yrkanden:

    • Att samtliga förvaltningsdirektörer i Malmö stad utbildas särskilt i minoritetslagstiftning.
    • Att samtliga personer i ledande ställning inom Malmö stad utbildas särskilt i minoritetslagstiftning.

    Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden redogör för sina synpunkter i förvaltningens förslag till yttrande. Nämnden är positiva till en höjning av kompetens inom området nationella minoriteter men ser inte att obligatoriska utbildningar för samtliga i ledande ställning svarar för behovet.

    Bilagor

  7. Regeringen tillsatte i juni 2023 en särskild utredare med uppdrag att analysera och föreslå effektiva åtgärder som säkerställer ett ändamålsenligt och individanpassat stöd till anhöriga till personer som är långvarigt sjuka, till anhöriga till personer som är kortvarigt allvarligt sjuka och till anhöriga som är barn. Utredningen föreslår att socialnämnden ska erbjuda en anhörigkontakt för anhöriga med ett särskilt behov av stöd, att ett förtydligande av det direkta stödet till anhöriga i socialtjänstlagen behövs, att barns stöd behöver förtydligas i såväl socialtjänstlagen som hälsa- och sjukvårdslagen samt att ett utökat stöd för stödlinjer och en nationell informationsportal för anhöriga bör inrättas.

     

    Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden redogör för sina synpunkter i förvaltningens förslag till yttrande.

    Bilagor

  8. Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden har fått den statliga utredningen ”Mottagandelagen – en ny lag för ordnat asylmottagande och effektivt återvändande” (SOU 2024:68) på remiss. I huvudsak föreslår utredningen en ny lag för mottagande av asylsökande, men den går också igenom gränsdragningen mellan den nya lagen och annan lagstiftning, exempelvis socialtjänstlagen. Utredningen föreslår bland annat ett tydliggjort ansvar för socialnämnderna att bedöma behov och besluta om bistånd för asylsökande som exempelvis behöver stöd och hjälp i hemmet eller en plats på särskilt boende. Utredningen föreslår vidare att kommunerna ska ersättas för faktiska kostnader för den socialtjänst som ges.

     

    Hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen redovisar synpunkter på utredningens förslag i förvaltningens förslag till yttrande. I sak anser förvaltningen att det är bra att ansvaret mellan stat och kommun tydliggörs, men har synpunkter på hur ersättningen ska ges och att det helt saknas resonemang kring målgruppens behov av hälso- och sjukvård.

    Bilagor

  9. Inkomna och utgående skrivelser till och från hälsa-, vård- och omsorgsnämnden samt upprättade skrivelser under perioden 2024-10-17 – 2024-11-20 redovisas i tjänsteskrivelsen.

    Bilagor

  10. Enligt kommunallagens (2017:725) 6 kap. 37-40 §§ kan nämnden lämna över rätten att fatta beslut i vissa ärenden, så kallad delegering. De beslut som delegerats finns i nämndens delegationsordning och där regleras även i vilken utsträckning beslut fattade på delegation ska redovisas till nämnden. I detta ärende redovisas delegationsbeslut rapporterade under perioden 2024-10-17 - 2024-11-20.

Det finns ingen information att visa

Inget protokoll har publicerats

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.