Möte 2021-12-15
-
1
Val av justerare
-
2
Hälsa-, vård- och omsorgsnämndens arbetsutskotts protokoll från den 6 december 2021
-
T.f ekonomichef Christer Eriksson informerar muntligen om förvaltningens förslag om fördelningen av budget 2022.
-
4
Muntlig dialog om översyn av värdighetsgarantier för hemtjänsten
-
5
Förvaltningens information
-
6
Motion av Magnus Olsson (SD) och Lisbeth Persson Ekström (SD) om att införa modellen "Fri tid" inom omsorgen
Magnus Olsson (SD) och Lisbeth Persson Ekström (SD) har lämnat in en motion till kommunfullmäktige. Den har skickats på remiss till hälsa-, vård- och omsorgsnämnden. Motionärerna föreslår kommunfullmäktige att införa modellen ”Fri tid” inom äldreomsorgen.
Hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen föreslår kommunfullmäktige att avslå Magnus Olssons (SD) och Lisbeth Persson-Ekströms (SD) motion Inför ”Fri tid”-modell inom äldreomsorgen med hänvisning till att hälsa-, vård- och omsorgsnämnden redan arbetar på ett liknande sätt.-
134kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
226kb Ladda ner dokument
-
142kb Ladda ner dokument
-
140kb Ladda ner dokument
-
-
Malmö stad har ett kommungemensamt arbetssätt för kompetensförsörjning. Det gemensamma arbetssättet är ett ledningssystem för ett strukturerat och systematiskt arbete med åtgärder och prioriteringar för en långsiktig gemensam kompetensförsörjning för Malmö stad. Nämnderna utför vartannat år en analys och jämförelse mellan verksamheternas behov av kompetens och tillgänglig kompetens för att få fram det så kallade kompetensgapet. Hälsa-, vård och omsorgsnämndens analys omfattar sju yrkesgrupper som valts baserat på rekommendationer i den Malmö stad-gemensamma kompetensförsörjningsprocessen.
I ärendet finns kompetensförsörjningsplanen för nästkommande två år, en rapport om arbetet med planen samt kartläggningen av kompetensgap.-
169kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
496kb Ladda ner dokument
-
407kb Ladda ner dokument
-
45kb Ladda ner dokument
-
154kb Ladda ner dokument
-
-
Hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen har tagit fram en upphandlingsplan för åren 2022–2023 för hälsa-, vård- och omsorgsnämnden. I budget 2018 beslutade kommunfullmäktige att samtliga nämnder ska redovisa aktuell inköpsstatistik, planerade upphandlingar (över tröskelvärdet) och hållbarhetskrav samt behov av innovativa inköpslösningar. Denna plan ligger till grund för stadens gemensamma planering av strategiskt viktiga inköpsprojekt, vilken kommer att antas i kommunstyrelsen årligen med start 2022.
-
215kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
539kb Ladda ner dokument
-
150kb Ladda ner dokument
-
-
Malmö stadsrevision har granskat Malmö stads tre redovisningsenheter, varav den som är placerad i hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen servar även arbetsmarknads- och socialförvaltningen samt funktionsstödsförvaltningen. Syftet med granskningen har varit att bedöma om kommunstyrelsen, i sin samordnande funktion, och servicenämnden, grundskolenämnden samt hälsa-, vård- och omsorgsnämnden har en tillräcklig styrning och uppföljning av arbetet med redovisningsenheterna. Revisorernas sammanvägda bedömning är att alla har en i huvudsak tillräcklig styrning och uppföljning av arbetet med redovisningsenheterna men alla rekommenderas förbereda en uppföljning av målen för redovisningsenheterna och säkerställa att det sker en systematisk intern kontroll av att redovisningsenheterna själva följer relevant lagstiftning inom redovisnings- och skatteområdet samt god redovisningssed.
Utifrån rekommendationerna planerar inte förvaltningen för någon direkt åtgärd.-
156kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
160kb Ladda ner dokument
-
148kb Ladda ner dokument
-
139kb Ladda ner dokument
-
-
10
Remiss om Riksintressen i hälso- och sjukvården - stärkt statlig styrning för hållbar vårdinfrastruktur (SOU 2021:71)
Socialdepartementet har gett Malmö stad möjlighet att lämna synpunkter på remissen Riksintressen i hälso- och sjukvården – stärkt statlig styrning för hållbar vårdinfrastruktur (SOU 2021:71). Syftet med utredningen är att bidra till ökade förutsättningar för hälso- och sjukvårdens huvudmän och regeringen att fatta strategiska beslut om hälso- och sjukvården som motsvarar behoven ur ett nationellt perspektiv. Inom ramen för utredningens bedömningar har man identifierat ett antal utmaningar som hälso- och sjukvården står inför. Dessa utmaningar är bland annat de historiskt höga investeringarna för att utveckla vårdfastigheter från 1960–70-talen för att motsvara dagens behov. Detta sker samtidigt som det pågår en omställning av hälso- och sjukvården mot ökad koncentration av högspecialiserad vård och nära vård. Mot bakgrund av utredningens uppdrag har man lämnat ett antal förslag för stärkt statlig styrning.
Hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen delar utredningens bedömning att det behövs förutsättningar inom hälso- och sjukvården för att kunna fatta strategiska beslut för att kunna möta de utmaningar som verksamheterna står inför. Samtidigt efterfrågar hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen att utredningen tydliggör vilka konsekvenser en riksintressereglering kommer att ha på nämndens verksamhet.-
356kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
262kb Ladda ner dokument
-
159kb Ladda ner dokument
-
-
Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden har fått Bostadsförsörjningsprogram 2022–2026 på remiss från stadsbyggnadsnämnden. Det nya bostadsförsörjningsprogrammet är tänkt att ersätta de fyra föregående planerna/programmen kopplade till bostadsförsörjning som nu finns. Programmet beskriver inledningsvis att det inte nu finns någon betydande bostadsbrist i Malmö sett till kvantitet, däremot finns det brist i vissa segment av bostadsmarknaden vilket framför allt drabbar hushåll med begränsad betalningsförmåga. För att möta framtida behov vill stadsbyggnadsnämnden ha som mål att upprätthålla ett varierat bostadsbyggande i hela staden som möter befolkningstillväxt och olika målgruppers köpkraftiga efterfrågan och samtidigt öka möjligheten för hushåll med låga inkomster att få tillgång till en godtagbar bostad. Gällande äldre som målgrupp konstateras det att det är en målgrupp som ofta är utsatt på bostadsmarknaden samtidigt som äldre generellt sett har särskilda behov när det kommer till sin bostad.
Hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen vill se att det som fastslås i bostadsförsörjningsprogrammet, att äldre ska vara en prioriterad grupp när det kommer till bostadsförsörjningsfrågan, också syns i programmets innehåll.-
247kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
252kb Ladda ner dokument
-
607kb Ladda ner dokument
-
156kb Ladda ner dokument
-
-
Den 10 januari 2019 valde hälsa-, vård- och omsorgsnämnden ledamöter och ersättare till nämndens arbetsutskott (§ 1). Utskottet består av tre ledamöter och tre ersättare. Moderaterna har därefter ersatt tidigare vald ersättare, och önskar nu ersätta nuvarande ersättare Torsten Elofsson (KD) fr.o.m. den 1 januari 2022. I och med beslutet ersätts tidigare beslut om Moderaternas ersättare i utskottet (2020-12-16, § 166).
-
Enligt 11 kap. 4 § HSL (2017:30) ska det inom det verksamhetsområde som kommunen bestämmer finnas en medicinskt ansvarig sjuksköterska. Med anledning av arbetet kring pandemin av covid-19 har tidigare utsedda medicinskt ansvariga sjuksköterskor, Sara Negrén och Inger Siecke, kompletterats med ytterligare en medicinskt ansvarig sjuksköterska. Sedan tidigare har hälsa-, vård- och omsorgsnämnden utsett Karin Sundén som tillfällig medicinskt ansvarig sjuksköterska (§ 83, 2020-06-10, § 167, 2020-12-16, § 130 2021-09-23). Förvaltningen vill nu förlänga detta beslut.
Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden föreslås förlänga Karin Sundén som medicinskt ansvarig sjuksköterska inom hälsa- vård- och omsorgsnämndens verksamhetsområden from 1 januari 2022 till och med 31 december 2022. Hon föreslås också bli anmälningsansvarig enligt lex Maria för hälsa-, vård- och omsorgsnämndens verksamhetsområden för samma period. -
Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden beslutade den 16 december 2020 (§ 159) att ge förvaltningen i uppdrag att månatligen presentera statistik till nämnden över inkomna anmälningar som gäller hot och kränkningar mot personalen. Nämnden beslutade vidare den 27 januari 2021 (§ 12) att förvaltningen tertialvis ska göra en mer djupgående analys kring vilken typ av anmälningar det handlar om.
Statistiken för november 2021 presenteras i detta ärende.
-
Inkomna och utgående skrivelser till och från hälsa-, vård- och omsorgsnämnden samt upprättade skrivelser under perioden 2021-11-18 – 2021-12-08 redovisas i tjänsteskrivelsen.
-
156kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt kommunallagens (2017:725) 6 kap. 37-40 §§ kan nämnden lämna över rätten att fatta beslut i vissa ärenden, så kallad delegering. De beslut som delegerats finns i nämndens delegationsordning och där regleras även i vilken utsträckning beslut fattade på delegation ska redovisas till nämnden. I detta ärende redovisas delegationsbeslut rapporterade under perioden 2021-11-17 - 2021-12-07.