Möte 2020-01-31
-
1
Val av justerare
-
Sedan 2013 finns ett beslut om att de särskilda boendena Annetorpsgården och Hylliehemmet ska avvecklas och ersättas av nybyggnation. Stadsområdesnämnd Väster har därefter, 2015, godkänt ett hyresavtal om nybyggnation av ett boende i Tygelsjö, avtalet skrevs under den 2 maj 2016. Detaljplanen för fastigheten vann dock inte laga kraft efter överklaganden förrän den 29 april 2019. Sedan gällande hyresavtal tecknades har både fastighetsägaren och hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen identifierat nya krav och förbättringsområden för en mer kostnads- och förvaltningsmässigt effektiv byggnad. Därför föreslås en överenskommelse med fastighetsägaren kring samarbete för att uppföra ett särskilt boende, Överenskommelse om samarbete avseende vårdboende i Tygelsjö. I överenskommelsen ingår bland annat regleringar kring byggentreprenaden och nytt hyresavtal.
-
173kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunfullmäktige beslutade att i budget 2020 införa en ny modell för styrning, ledning och utveckling med kommunfullmäktigemål. Den förändrade målstrukturen bygger på de senaste årens erfarenheter av arbetet med målen, förändringar i omvärlden samt förändrade förutsättningar utifrån den nya organisationen i Malmö stad. Målen för Agenda 2030 integreras i stadens målstruktur och den nya strukturen skapar mer långsiktighet i styrningen och bättre förutsättningar för att prioritera och gäller för hela mandatperioden. Bland kommunfullmäktiges 13 mål vänder sig fyra stycken till hälsa-, vård- och omsorgsnämnden.
I förvaltningens förslag till Nämndsbudget 2020 redogörs för nämndens bidrag till kommunfullmäktiges mål, plan för verksamheten och plan för ekonomin under 2020.-
130kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
164kb Ladda ner dokument
-
-
Detta är den tredje och sista uppföljningen av arbetet enligt beslutad plan för intern kontroll 2019. Rapporten omfattar 9 direktåtgärder, 3 granskningar samt 3 kommungemensamma granskningar. Dessutom ingår en utvärdering av nämndens interna kontroll enligt kommungemensamma kriterier.
-
105kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
272kb Ladda ner dokument
-
142kb Ladda ner dokument
-
-
Nämnden ska årligen besluta om en intern kontrollplan som bygger på dokumenterade riskanalyser. I riskanalysen har förvaltningen identifierat risker samt värderat dem utifrån sannolikhet och konsekvens. Därefter har förvaltningen tagit ställning till på vilket sätt riskerna ska hanteras: de kan accepteras, bedömas tas om hand inom ramen för befintligt arbete eller kontroller eller om de ska tas upp i intern kontrollplanen med föreslagna åtgärder eller granskningar. Förvaltningen har tagit fram ett förslag på intern kontrollplan för 2020 som innehåller fem direktåtgärder, åtta granskningar och tre kommungemensamma granskningar. I enlighet med nämndens anvisningar för intern kontroll, biläggs riskanalysen som information till nämnden.
Det interna kontrollarbetet är en av delarna i det fortgående kvalitets- och utvecklingsarbetet inom nämndens ansvarsområden. Annat arbete som också sker och som bland annat syftar till att minimera risker i verksamheten är utredningar enligt lex Sarah och lex Maria, systematiskt arbetsmiljöarbete, risk- och sårbarhetsarbete med mera.-
133kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
288kb Ladda ner dokument
-
440kb Ladda ner dokument
-
157kb Ladda ner dokument
-
-
Torbjörn Tegnhammar (M) och John Roslund (M) har inkommit till kommunfullmäktige med en motion om införandet av en äldreomsorgspeng. Motionärerna skriver att äldre människor har olika behov och önskemål och menar att med en modell för hur hemtjänsten ska se ut är det omöjligt att tillgodose allas behov. Tegnhammar (M) och Roslund (M) föreslår att kommunfullmäktige uppdrar åt kommunstyrelsen och berörda nämnder att utreda möjligheterna för att införa ett system för äldreomsorgspeng i Malmö stad. Med äldreomsorgspeng bedöms den enskilde själv få styra vilka typer av insatser den får hjälp med och vem som ska utföra dessa.
I motionen framgår inte tydligt vilka insatser inom äldreomsorg som avses falla inom systemet för äldreomsorgspeng. Eftersom hemtjänst är den enda insats som omnämns i motionen gör förvaltningen tolkningen att äldreomsorgspeng rör hemtjänstinsatser i ordinärt boende. Förvaltningen har tagit fram ett förslag till yttrande som går igenom på vilket sätt den enskilde idag kan påverka sina hemtjänstinsatser.
Hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen föreslår att nämnden ska föreslå kommunfullmäktige att anse motionen besvarad med vad som framförs i yttrandet.-
129kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
139kb Ladda ner dokument
-
81kb Ladda ner dokument
-
152kb Ladda ner dokument
-
-
Anders Andersson (V) har inkommit till kommunfullmäktige med en motion om att införa biståndsbedömt trygghetsboende i Malmö. Vänsterpartiet förslår att Malmö stad skall införa biståndet biståndsbedömt trygghetsboende vilket ska tilldelas efter behov och inte utifrån kötid eller den äldres ekonomi. Vidare förslår Vänsterpartiet att avgifter och hyra för biståndsbedömda trygghetsboenden ska hållas låga samt att boendena förläggs till områden med en stor andel mindre resursstarka äldre.
Hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen föreslår kommunfullmäktige att anse motionen be-svarad med hänvisning till stadens behov av att investera i nyproduktion och upprustning vad gäller vård- och omsorgsboende med heldygnsomsorg.-
194kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
150kb Ladda ner dokument
-
162kb Ladda ner dokument
-
105kb Ladda ner dokument
-
-
John Roslund (M) och Tony Rahm (M) har lämnat in en motion till kommunfullmäktige i Malmö. I den föreslår motionärerna att kommunfullmäktige beslutar att ge hälsa-, vård- och omsorgsnämnden i uppdrag att utreda införandet av en kontinuitetsbonus inom hemtjänsten, med syfte att minska antalet hemtjänstpersonal som besöker den äldre i dennes hem.
Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden arbetar löpande med att ha en god kontinuitet i vården och omsorgen om nämndens målgrupp. En god personalkontinuitet bör vara kopplad till den enskildes behov av vård och omsorg. Den enskildes behov kan öka och minska över tid. Eftersom behov varierar på individnivå, och därmed även på gruppnivå går det inte att översätta den enskildes behov till ett generellt mått giltigt för alla brukare. Det gör det osäkert att ta fram ett målvärde om god personalkontinuitet som indikerar en kvalitetsförbättring för den enskilda individen. Därutöver har Malmö stad en högre personalkontinuitet än riksgenomsnittet.
Hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen föreslår kommunfullmäktige att anse motionen besvarad.-
220kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
88kb Ladda ner dokument
-
222kb Ladda ner dokument
-
153kb Ladda ner dokument
-
-
I Malmö stad finns flera möjligheter för medborgare att lämna förslag till kommunen, ett av dem är genom ett så kallat Malmöinitiativ. Medborgare kan också kommentera och stödja andras initiativ. Om minst 100 personer stödjer ett initiativ genom sin underskrift ska berörd nämnd ta upp ärendet och svara Malmöbon angående förslaget. Svaret publiceras sedan på Malmö stads hemsida för Malmöinitiativ.
Den 4 november 2019 publicerade en medborgare ett initiativ om att avveckla vegonorm för mat inom offentliga verksamheter något som bland annat gäller för hälsa-, vård- och omsorgsnämndens ansvarsområde. Initiativet har fått över 100 namnunderskrifter och ska därför tas upp i hälsa-, vård- och omsorgsnämnden för svar.
Initiativet handlar om att medborgaren anser att offentlig verksamhet inte ska ha en vegonorm. Hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen har tagit fram ett svar på initiativet och tydliggör bland annat att det inte råder någon vegonorm i nämndens verksamheter.-
123kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
90kb Ladda ner dokument
-
955kb Ladda ner dokument
-
107kb Ladda ner dokument
-
146kb Ladda ner dokument
-
-
Malmöpanelen är en enkätundersökning som är en av Malmö stads former för medborgardialog. Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden har tidigare beslutat att ställa frågor till Malmöpanelen under hösten 2019. Frågorna handlade om hur trygg man känner sig med att få vård och omsorg av kommunen samt anledningar till känslan av trygghet. Resultatet från höstens frågor är nu sammanställt och visar en förhållandevis låg trygghet i att man, eller anhörig, ska få den stöd och hjälp som kan behövas vid ålder eller sjukdom. Erfarenheten av kommunens stöd och hjälp i relation till om man känner sig trygg eller inte trygg är splittrad. Att ta i beaktande är dock den mycket låga svarsfrekvensen på frågorna.
-
189kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
618kb Ladda ner dokument
-
145kb Ladda ner dokument
-
-
Inkomna och utgående skrivelser till och från hälsa-, vård- och omsorgsnämnden samt upprättade skrivelser under perioden 2019-12-10 – 2020-01-23 redovisas i tjänsteskrivelsen.
-
167kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt kommunallagens (2017:725) 6 kap. 37-40 §§ kan nämnden lämna över rätten att fatta beslut i vissa ärenden, så kallad delegering. De beslut som delegerats finns i nämndens delegationsordning och där regleras även i vilken utsträckning beslut fattade på delegation ska redovisas till nämnden. I detta ärende redovisas delegationsbeslut fattade under perioden 2019-12-10 – 2020-01-23.
-
13
Information om seniorrådgivaren/äldreombudsmannens arbete
-
14
Förvaltningens information