Möte 2019-03-28
-
1
Val av justerare
-
Avdelningschef Åsa Ollerstam Lundh informerar om förvaltningens arbete med utvecklingen av demensvård inom ordinärt boende.
På området har två nämndinitiativ inkommit genom rätten att enligt 4 kap. 20 § kommunallagen väcka ärenden i nämnden.
Moderaterna och Centerpartiet föreslår i ett nämndinitiativ att nämnden beslutar att ge hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen i uppdrag att starta upp ytterligare två demensteam för att täcka hela Malmö stad och garantera att det finns demenskompetens jämt fördelat i hela Malmö.
Vänsterpartiet föreslår i ett nämndinitiativ att hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen ska få i uppdrag att avbryta avvecklingen av demensteamen och att ge i uppdrag till förvaltningen att ta fram förslag till nämnden på en plan och strategi för demensvård i ordinärt boende av hög klass och med hög kontinuitet. I initiativet framgår att planen ska utgå från den nationella strategin för demenssjukdom och svara på ett antal frågor. Vidare föreslår Vänsterpartiet att förvaltningen ska involvera demensteamen och annan personal som arbetar med personer med demenssjukdom i arbetet med planen och att förvaltningen ska beräkna de ekonomiska konsekvenserna för genomförandet av planen och att använda beräkningen i kommande budgetskrivelse.
Bilagor
-
74kb Ladda ner dokument
-
48kb Ladda ner dokument
-
47kb Ladda ner dokument
-
-
Plan för arbetet med mänskliga rättigheter bygger på gällande lagstiftning, internationella överenskommelser, kommunfullmäktigemål och andra övergripande styrdokument i Malmö stad. Syftet med planen är att samla arbetet inom olika rättighetsområden i ett gemensamt dokument för att tydliggöra förvaltningens arbete med att främja lika rättigheter och möjligheter och motverka diskriminering. Planen innehåller en introduktion till berörda områden inom mänskliga rättighetsområdet samt de prioriterade inriktningar som respektive avdelning har identifierat som utvecklingsområden utifrån behov och förutsättningar.
-
127kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
559kb Ladda ner dokument
-
145kb Ladda ner dokument
-
-
Nämndsbudgeten ska beslutas av nämnden för andra gången. Första delen med den ekonomiska budgeten och med planering för verksamheten antogs i januari 2019. Denna gång är nämndsbudgeten kompletterad med nämndsmål och indikatorer, med vilka nämndsmålen följs upp, samt med information om förvaltningens åtaganden.
I avsnittet Plan för verksamheten har sedan nämndens beslut i januari 2019 (§ 15), förutom en förändrad disposition, gjorts tillägg under rubrikerna Ekonomiavdelningen och Kommunikationsavdelningen.
-
130kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
151kb Ladda ner dokument
-
-
Efter att nämndsbudgeten fastställts av nämnden, har efter beslut i kommunstyrelsen, kommunbidraget ökats med 1 312 tkr med anledning av dietistverksamhetens överflyttning. Nämnden behöver därför fastställa nya ramar för nämndsbudget 2019.
-
124kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
129kb Ladda ner dokument
-
-
Socialt ansvarig samordnare Ulrika Bergh Ridefjord och medicinskt ansvarig sjuksköterska Sara Negrén informerar om förvaltningens arbete med avvikelser, klagomål och synpunkter.
-
Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 2011:9) om ledningssystem för
systematiskt kvalitetsarbete anger att vårdgivaren eller den som bedriver socialtjänst ska ansvara för att det finns ett ledningssystem för verksamheten. Ledningssystemet ska användas för att systematiskt och fortlöpande utveckla och säkra verksamhetens kvalitet. I samma föreskrifter anges även allmänna råd om upprättande av årlig kvalitetsberättelse av vilken det ska framgå hur kvalitetsarbetet har bedrivits under föregående kalenderår.Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden ska också, enligt 3 kap. 10 § patientsäkerhetslagen (2010:659), senast den 1 mars varje år upprätta en patientsäkerhetsberättelse av vilken det ska framgå hur patientsäkerhetsarbetet har bedrivits under föregående år. Dessa två berättelser har dokumenterats i en gemensam kvalitets- och patientsäkerhetsberättelse för hälsa-, vård- och omsorgsnämnden, men är uppdelad per verksamhetsavdelning, totalt fyra stycken.
-
127kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
268kb Ladda ner dokument
-
283kb Ladda ner dokument
-
240kb Ladda ner dokument
-
247kb Ladda ner dokument
-
132kb Ladda ner dokument
-
-
Varje nämnd i Malmö stad utgör egna upphandlade myndigheter och har ansvar för de inköp som görs inom nämndens verksamheter. Enligt Malmö stads riktlinjer för inköpsverksamhet och enligt gällande lagstiftning ska upphandlande myndigheter besluta om riktlinjer för direktupphandling. Kravet på riktlinjer har bland annat som syfte att de upphandlande myndigheterna ska tillämpa ett strategiskt förhållningssätt samt tillvarata konkurrensen även vid direktupphandlingar. Förvaltningen har därför tagit fram ett förslag på riktlinjer för direktupphandling i hälsa-, vård- och omsorgsnämnden.
-
126kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
94kb Ladda ner dokument
-
145kb Ladda ner dokument
-
-
9
Motion från Kay Wictorin (C) om att Malmö stad ska söka medlemskap i WHO:s nätverk för äldrevänliga städer
Kay Wictorin (C) har inkommit till kommunfullmäktige med en motion om att Malmö stad ska söka medlemskap i Världshälsoorganisationens (World Health Organization, WHO) nätverk för äldrevänliga städer. Ett medlemskap i nätverket är kostnadsfritt men innebär att medlemmarna förpliktigas att arbeta mot en mer äldrevänlig stad. Detta görs enligt ett gemensamt sätt för samtliga medlemsstäder och består av 4 steg: Engagera och förstå, Planera, Agera och Mäta. WHO har identifierat åtta tematiska områden för en äldrevänlig stad: utomhusmiljöer, parker och byggnader, transport och mobilitet, boende och bostäder, social delaktighet, respekt och social tillhörighet, medborgardeltagande och sysselsättning, kommunikation och information samt samhällsstöd och bra hälso- och sjukvårdstjänster.
Hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen anser att ett arbete för att göra Malmö mer äldrevänligt är av godo men att medlemskap i nätverket inte nödvändigtvis är det mest ändamålsenliga kunskaps- och erfarenhetsutbytet i frågan. Dessutom pågår andra arbeten kring Agenda 2030 och integrering i Malmö stads styrsystem som påverkar arbetet på bl.a. detta område. Hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen föreslår kommunfullmäktige att avslå motionen.
-
224kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
109kb Ladda ner dokument
-
326kb Ladda ner dokument
-
148kb Ladda ner dokument
-
-
Inkomna och utgående skrivelser till och från hälsa-, vård- och omsorgsnämnden samt upprättade skrivelser under perioden 2019-02-13 – 2019-03-20 redovisas i tjänsteskrivelsen.
-
155kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt kommunallagens (2017:725) 6 kap. 37-40 §§ kan nämnden lämna över rätten att fatta beslut i vissa ärenden, så kallad delegering. De beslut som delegerats finns i nämndens delegationsordning och där regleras även i vilken utsträckning beslut fattade på delegation ska redovisas till nämnden. I detta ärende redovisas delegationsbeslut fattade under perioden 2019-02-13 - 2019-03-20.
-
Stadsjurist Ingegerd Kling håller utbildning om hälso- och sjukvårdslagen och socialtjänstlagen klockan 13.00.
-
Enhetschef Margareta Karlsson på avdelningen för hälsa och förebyggande informerar muntligen om kommande förändringar inom förvaltningens avlösnings- och ledsagningsverksamhet.
-
14
Förvaltningsdirektören informerar