Hoppa över navigering
  1.   1

    Val av justerare

  2.   2

    Hälsa-, vård- och omsorgsnämndens arbetsutskotts protokoll från den 18 mars 2025

  3. Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden bedriver hälso- och sjukvård enligt hälso- och sjukvårdslagen (2017:30). Därmed följer bland annat krav på att systematiskt bedriva ett patientsäkerhetsarbete. Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden som vårdgivare ska enligt 3 kap. 10 § patientsäkerhetslagen (2010:659) senast den 1 mars varje år upprätta en patientsäkerhetsberättelse av vilken det ska framgå hur patientsäkerhetsarbetet har bedrivits under föregående år. Medicinskt ansvariga inom hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen tog fram en patientsäkerhetsberättelse till den 1 mars 2025.

    Bilagor

  4. Kay Wictorin (C) har inkommit med en motion till kommunfullmäktige i Malmö där det föreslås att äldrefrågorna ska hanteras med ett bredare och mer förebyggande perspektiv.

    Kay Wictorin (C) föreslår att kommunfullmäktige beslutar att:

    • uppdra åt kommunstyrelsen att årligen lämna en lägesrapport till kommunfullmäktige om medlemskapet i WHO-nätverket Åldersvänliga städer
    • stadens äldreombudsman som en kommungemensam resurs i äldrefrågor organisatoriskt ska placeras på stadskontoret under kommunstyrelsen
    • den rapport som äldreombudsmannen avger vartannat år ska tillställas såväl kommunfullmäktige som samtliga nämnder och kommunala bolag.

    Hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningens synpunkter på motionens förslag redovisas i förvaltningens förslag till yttrande. Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden föreslår nämnden föreslå kommunfullmäktige att bifalla beslutsförslag 1 och 3 om rapportering och att anse beslutsförslag 2 om äldreombudsmannens placering besvarad.

    Bilagor

  5. Sverigedemokraterna i Malmö har inkommit till kommunfullmäktige med en motion om att införa en ny måltidspolicy i Malmö stad, baserad på den modell som tillämpas i Uddevalla. Motionen föreslår att svensk husmanskost ska utgöra grunden i kommunens måltidsutbud, med syfte att säkerställa näringsrika och kulturellt förankrade måltider för kommunens invånare.

    Mot bakgrund av detta föreslår Sverigedemokraterna att:

    • uppdra att kommunstyrelsen i samråd med berörda nämnder att ta fram ett förslag till fullmäktige på måltidspolicy för Malmö stad med utgångspunkt i den svenska husmanskosten
    • uppdra åt kommunstyrelsen att föreslå revideringar i andra styrande dokument som motverkar den föreslagna måltidspolicyn.

     

    Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden föreslår kommunfullmäktige att avslå motionen med anledning av pågående stadsövergripande arbete med att ta fram nya riktlinjer för stadens måltider, lett av miljöförvaltningen.

    Bilagor

  6. Kommunstyrelsen har skickat servicenämndens förslag till utvecklingsplan Vi svarar för Malmö på remiss. Utvecklingsplanen tas fram på uppdrag av kommunfullmäktige (KF 2022-02-03 §9). Planen är flerårig men uppdateras årligen. Den är flerårig men uppdateras årligen och ger riktning för kontaktcenters arbete samt utvecklingen av samarbetet med andra förvaltningar. Kommunstyrelsen ansvarar för att besluta om planen och samarbetsprocessen.

    Planen utgår från fem utvecklingsområden: tillgänglighet och serviceinriktat bemötande, rättighetsbaserad service, digitalisering och servicekommunikation, lokal service samt samarbetsprocess. Inom ramen för dessa lyfts fokusområden för 2025 fram. För stadens förvaltningar innebär förslaget under fokusområdet samarbetsprocess att varje förvaltning ska utse en samordnare för medborgarservice. Denna samordnare ska identifiera de strategiska behoven inom medborgarservice i förvaltningen, föra fram förvaltningens behov i samarbetsprocessen samt förankra och få inriktning för arbetet med medborgarservice i förvaltningsledningen. En samordnare har utsetts inom förvaltningen.

    Det förslag i utvecklingsplanen som främst påverkar arbetet inom nämndens ansvarsområde är att alla förvaltningar ska utse en samordnare för medborgarservice. Detta är redan uppfyllt, och det fortsatta samarbetet tillsammans med kontaktcenter är under planering. Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden svarar på remissen och lämnar synpunkter som berör samarbetsprocessen. Övriga delar berör i stort kontaktcenters arbete, och förslagen påverkar inte utvecklingsarbetet för nämnden.

    Bilagor

  7. I ärendet föreslås hälsa-, vård- och omsorgsnämnden besluta om att godkänna en revidering av nämndens arkivredovisning. Revideringen innebär bland annat att nya verksamhetsområden, processer och handlingstyper tillkommer, inaktuella handlingstyper och en inaktuell process tas bort. Därtill genomförs en rad redaktionella ändringar. Klassificeringsstrukturen ändras för att bättre spegla nämndens ansvarsområden och verksamhet. Inledande avsnitt och processbeskrivningar justeras, och en del verksamhetsområden och processer får nya namn.

    Bilagor

  8. Inkomna och utgående skrivelser till och från hälsa-, vård- och omsorgsnämnden samt upprättade skrivelser under perioden 2025-02-20 – 2025-03-19 redovisas i tjänsteskrivelsen.

  9. Enligt kommunallagens (2017:725) 6 kap. 37-40 §§ kan nämnden lämna över rätten att fatta beslut i vissa ärenden, så kallad delegering. De beslut som delegerats finns i nämndens delegationsordning och där regleras även i vilken utsträckning beslut fattade på delegation ska redovisas till nämnden. I detta ärende redovisas delegationsbeslut rapporterade under perioden 2025-02-19 - 2025-03-18.

  10. Strateg Maria Kronogård informerar om de nya nämndsmålens slutgiltiga indikatorer.

    Bilagor

  11. Utvecklingssekreterare Jenny Andersson informerar om Malmö stads utveckling i hemtjänstindex, inklusive det arbete som gjorts för att lämna uppgifter som ligger till grund för indexet.

  12.   12

    Förvaltningens information

  13. Enhetschef Mathias Johansson informerar om hur arbetet med utevistelsestrategin gått hittills samt det samarbete som avdelningen för särskilt boende har tillsammans med Stadsfastigheter på serviceförvaltningen.

Det finns ingen information att visa

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.