Möte 2019-02-20
-
1
Val av justerare
-
Årsanalysen för 2018 är den slutgiltiga uppföljningen av Nämndsbudget 2018. Årsanalysen består av förvaltningens redovisning till nämnden och är samtidigt nämndens redogörelse till kommunstyrelsen över måluppfyllelse, viktiga händelser och det ekonomiska resultatet 2018.
-
119kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
143kb Ladda ner dokument
-
393kb Ladda ner dokument
-
-
Handlingsplan för det systematiska arbetet med mänskliga rättigheter beslutades av hälsa-, vård- och omsorgsnämnden i januari 2018. I planen har förvaltningens arbete med jämställdhet, jämlikhet, antidiskriminering, sexuell hälsa, våld i nära relationer och HBTQ samlats, med utgångspunkt i det övergripande paraplybegreppet mänskliga rättigheter. Bifogad rapport är en uppföljning av de aktiviteter som respektive avdelning i förvaltningen har åtagit sig att genomföra under 2018. Mänskliga rättigheter är tvärsektoriellt och berör både mätbara insatser och insatser som hänger samman med normer, attitydförändringar och kunskap vilket kan vara svårt att mäta i siffror. Tyngdpunkten på uppföljningen är därför kvalitativ och har skett genom dialogmöten med ledningsgrupper och nyckelpersoner från respektive avdelning.
-
118kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
131kb Ladda ner dokument
-
697kb Ladda ner dokument
-
-
Arbetsgivare är skyldiga att följa upp arbetsmiljöarbetet, dels följs arbetsmiljön upp och dels följs systemet för det systematiska arbetsmiljöarbetet upp, dvs. hur det systematiska arbetsmiljöarbetet är organiserat. Denna uppföljning handlar om hur arbetsmiljön är organiserad och hur det fungerar i verksamheterna.
Förvaltningens samverkansgrupper på enhetsnivå har genom ett skattningsverktyg tagit ställning till de påståenden som ingår i Malmö stads rutin för årlig uppföljning av systemet för systematiskt arbetsmiljöarbete och upprättat handlingsplaner. Utifrån handlingsplanerna har arbetsgivaren identifierat tre förbättringsområden som förs in i handlingsplanen för arbetsmiljöarbetet, se bilaga 1.
-
121kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
130kb Ladda ner dokument
-
51kb Ladda ner dokument
-
-
Arbetsgivare är skyldiga att följa upp arbetsmiljöarbetet, dels följs arbetsmiljön upp och dels följs systemet för det systematiska arbetsmiljöarbetet upp. Denna uppföljning handlar om arbetsmiljön 2018 och innehåller bland annat statistikuppgifter avseende sjukfrånvaro, anmälda tillbud och arbetsskador, delade turer samt köp av företagshälsovård.
-
105kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
128kb Ladda ner dokument
-
649kb Ladda ner dokument
-
-
En nämnd har till uppgift att fatta ett stort antal beslut. Det är dock praktiskt omöjligt att nämnden fattar beslut i samtliga ärenden som faller inom nämndens ansvarsområde. Delegering innebär därför en överföring av beslutanderätt från en nämnd till presidiet, ett utskott, en ledamot eller ersättare eller en anställd i kommunen.
Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden antog den 2 maj 2017 nämndens delegationsordning (§ 4, 2017-05-02) och den har reviderats i flera omgångar med anledning av förändringar i kommunallagen och förvaltningslagen, införandet av dataskyddförordningen och uppkomna behov av delegering.
I föreslagen revidering föreslår förvaltningen en justering kring köp av extern plats på vård- och omsorgsboende (punkt 10.1 och 10.2). I gällande delegationsordning får enhetschef besluta om köp av extern plats upp till 5 000 kronor per dygn och för platser med högre kostnad är utskottet delegerat beslutsrätten. Den föreslagna ändringen består av att en nivå läggs till för att möjliggöra att avdelningschef kan besluta om köp av extern plats för mellan 5 000 och 9 000 kronor per dygn i upp till fyra veckor. Revideringen föreslås bland annat för att lagen (2017:612) om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård ger kortare tid för planering vid utskrivning, framför allt till korttidsplatser.
Den föreslagna ändringen markeras i förslaget till revidering av delegationsordning med röd text. I och med beslutet ersätts tidigare beslutad reviderad delegationsordning (§ 3, 2019-01-10).
-
146kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
149kb Ladda ner dokument
-
187kb Ladda ner dokument
-
-
7
Remiss från Utbildningsdepartementet om Framtidens specialistsjuksköterska - ny roll, nya möjligheter (SOU 2018:77)
Utredningen om specialistssjuksköterskeutbildning och vissa andra hälso- och sjukvårdsutbildningars betänkande Framtidens specialistsjuksköterska – ny roll, nya möjligheter (SOU 2018:77) har skickats på remiss till Malmö stad och bland annat hälsa-, vård- och omsorgsnämnden.
Utredningens uppdrag har varit att se över specialistsjuksköterskeutbildningen. Syftet med översynen är att den framtida utbildningen ska möta hälso- och sjukvårdens förändrade behov och ge studenterna den kunskap och förmåga som krävs för att självständigt arbeta som specialistsjuksköterska.
Utredningen anser att den nuvarande specialistsjuksköterskeexamen inte ensam kan förse vården med de kompetenser som efterfrågas i vare sig dagens eller framtidens vård. Utredningen föreslår därför, utöver förändringar i specialistsjuksköterskeexamen, införandet av ett nytt yrke: avancerad klinisk sjuksköterska (AKS). Endast sjuksköterska som tagit ut en yrkesexamen som avancerad klinisk sjuksköterska får arbeta som AKS.
Förvaltningen ställer sig positiv till många förslag i utredningens betänkande, bland annat till förslaget om den nya yrkesrollen i avancerad klinisk sjuksköterska. Däremot är nämnden kritisk till att förslaget inte omfattar en magisterutbildning eller innehåller krav på yrkeslivserfarenhet. Förvaltningen vill också särskilt lyfta att den ställer sig kritisk till att hemsjukvården inte ges större utrymme i betänkandets förslag.
-
307kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
173kb Ladda ner dokument
-
122kb Ladda ner dokument
-
879kb Ladda ner dokument
-
-
Malmö stadsrevision har genomfört en granskning av Malmö stads kompetensförsörjning 2018. Syftet med granskningen har varit att kartlägga och bedöma om kommunstyrelsens övergripande roll inom kompetensförsörjningsarbetet bedrivs ändamålsenligt och att bedöma om nämnderna bedriver ändamålsenlig kompetensförsörjning utifrån mål och riktlinjer samt säkerställer att det finns en tillräcklig styrning och kontroll avseende kompetensförsörjningsarbetet. Revisorernas sammanfattande bedömning för hälsa-, vård- och omsorgsnämnden är att nämnden inte till fullo bedriver en ändamålsenlig kompetensförsörjning utifrån upprättade mål och riktlinjer. Vidare görs bedömningen att nämnden inte till fullo säkerställer att det finns en tillräcklig styrning och kontroll avseende kompetensförsörjningsarbetet.
Revisionen lämnar med anledning av granskningens resultat ett antal rekommendationer om att vidta åtgärder för ökad måluppfyllelse, utveckling av kompetensförsörjningsplaner och gapanalyser samt ytterligare åtgärder för ökad personalkontinuitet och minskat antal timvikarier. Förvaltningen listar ett urval av åtgärder och hänvisar i flera delar till att nya mål för 2019 påverkar i vilken omfattning och vilka åtgärder som bör vidtas för måluppfyllelse.
-
176kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
130kb Ladda ner dokument
-
137kb Ladda ner dokument
-
222kb Ladda ner dokument
-
347kb Ladda ner dokument
-
127kb Ladda ner dokument
-
-
Malmö stadsrevision har granskat om arbetet med Samordnad individuell plan - SIP inom hälsa-, vård- och omsorgsnämnden är samordnat och bedrivs i enlighet med gällande lagstiftning och riktlinjer. Stadsrevisionen har även granskat om arbetet följs upp, analyseras och att relevanta åtgärder vidtas vid behov. Bedömningen är att arbetet inte fullt ut är samordnat och inte fullt ut bedrivs i enlighet med gällande lagstiftning och riktlinjer. Bedömningen är att åtgärder vidtas men nämndens arbete med uppföljning och analys behöver utvecklas. Sammantaget är bedömningen att hälsa-, vård- och omsorgsnämndens arbete med SIP inte är helt ändamålsenligt. Förvaltningen har listat påbörjade och planerade åtgärder på området, bland annat workshop och utbildning i SIP, inspirationskonferens för kvalitet i SIP, SIP-filmen samt diskussion på nätverksmötena kring avvikelser som berör SVU-processen.
-
204kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
181kb Ladda ner dokument
-
135kb Ladda ner dokument
-
796kb Ladda ner dokument
-
197kb Ladda ner dokument
-
-
Malmö stadsrevision har genomfört en granskning av direktupphandlingar och avtalstrohet inom kommunstyrelsen, hälsa-, vård- och omsorgsnämnden och kulturnämnden. Syftet med granskningen har varit att bedöma om nämnderna säkerställer att inköp genomförs i enlighet med avtal och gällande regelverk avseende direktupphandlingar. Revisionen bedömer att hälsa-, vård- och omsorgsnämndens hantering av direktupphandlingar inte fullt ut sker i enlighet med gällande regelverk eftersom ett antal avvikelser hittats bland de stickprov som tagits. Avvikelserna handlar bland annat om att inköp inte konkurrensutsatts, inköp har inte dokumenterats korrekt eller inköp har gjorts från ramavtal som löpt ut i tid.
Revisorerna lämnar med anledning av bristerna ett antal rekommendationer om att säkerställa följande: konkurrensutsättning, dokumentation, att avtal inte tecknas tillsvidare/längre än 4 år, att inköp inte görs från avtal som löpt ut och att hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen ska inkomma med årsplan om kommande upphandlingsbehov till upphandlingsenheten på stadskontoret.
Förslag på åtgärder innefattar bland annat: inrättande av inköpssamordnare och avtalsdatabas, framtagande av riktlinjer för direktupphandling samt utbildning och information.
-
197kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
129kb Ladda ner dokument
-
123kb Ladda ner dokument
-
678kb Ladda ner dokument
-
119kb Ladda ner dokument
-
-
Malmö stadsrevision har genomfört en granskning av klimatutsläpp och matkonsumtion inom bland annat hälsa-, vård- och omsorgsnämnden. Syftet med granskningen har varit att bedöma om Policy för hållbar utveckling och mat efterlevs och om genomförandet, utvärderingen samt uppföljningen är ändamålsenlig. Revisionens bedömning är att policyn delvis efterlevs och att genomförandet, utvärderingen och uppföljningen är delvis ändamålsenlig hos hälsa-, vård- och omsorgsnämnden.
Revisionen lämnar med anledning av att policyn endast delvis efterlevs ett antal rekommendationer om åtgärdsplan, krav på hållbarhet i avtal med externa aktörer samt att bryta ned övergripande mål till delmål. Förvaltningen listar några åtgärder och redovisar en plan för nedbrytning av mål till delmål.
-
192kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
145kb Ladda ner dokument
-
126kb Ladda ner dokument
-
481kb Ladda ner dokument
-
97kb Ladda ner dokument
-
-
Inkomna och utgående skrivelser till och från hälsa-, vård- och omsorgsnämnden samt upprättade skrivelser under perioden 2019-01-24 – 2019-02-12 redovisas i tjänsteskrivelsen.
-
137kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt kommunallagens (2017:725) 6 kap. 37-40 §§ kan nämnden lämna över rätten att fatta beslut i vissa ärenden, så kallad delegering. De beslut som delegerats finns i nämndens delegationsordning och där regleras även i vilken utsträckning beslut fattade på delegation ska redovisas till nämnden. I detta ärende redovisas delegationsbeslut fattade under perioden 2019-01-24 - 2019-02-12.
-
Utvecklingssekreterare Jaklina Strand ger muntlig information och för dialog kring arbetet med att inrätta en form av rådgivande funktion för hälsa-, vård- och omsorgsnämndens målgrupper.
-
Enhetschef Åke Härstedt presenterar förvaltningens pågående digitaliseringsarbete utifrån Strategi för digitalisering, välfärdsteknik och e-hälsa.
Bilagor
-
892kb Ladda ner dokument
-
-
16
Förvaltningsdirektören informerar
-
Utvecklingssekreterare Jaklina Strand ger muntlig information och för dialog kring arbetet med att inrätta en form av rådgivande funktion för hälsa-, vård- och omsorgsnämndens målgrupper.
-
Enhetschef Åke Härstedt presenterar förvaltningens pågående digitaliseringsarbete utifrån Strategi för digitalisering, välfärdsteknik och e-hälsa.