Möte 2021-10-26
-
1
Val av justerare
-
2
Hälsa-, vård- och omsorgsnämndens arbetsutskotts protokoll från den 19 oktober 2021
-
3
Muntlig information från äldreombudsman/seniorrådgivare
-
4
Muntlig information om nuläget kring Larmcentralen
-
Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden har den 28 oktober 2020 beslutat att inkludera avtal om idéburet offentligt partnerskap som en samverkansform med idéburen sektor. Förvaltningen har därefter tecknat en överenskommelse om idéburet offentligt partnerskap med Röda Korset Malmö och ABF i Malmö.
-
Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden beslutade den 23 september 2021 (§ 122) att godkänna delårsrapport för januari - augusti 2021. Nämnden beslutade också att ge hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen i uppdrag att återkomma nästa möte i syfte att göra en analys av indikatorerna i delårsrapporten för att kunna göra en bedömning av trenden.
Hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen presenterar analysen av indikatorerna muntligen.
-
7
Förvaltningens information
-
8
Remiss om Vilja välja vård och omsorg - En hållbar kompetensförsörjning inom vård och omsorg om äldre (SOU 2021:52)
Socialdepartementet har gett Malmö stad möjlighet att lämna synpunkter på remissen Vilja välja vård och omsorg – En hållbar kompetensförsörjning inom vård och omsorg om äldre (SOU 2021:52). Remissen handlar om rekommenderade strategier och insatser för att skapa en hållbar kompetensförsörjning. Remissens rekommendationer utgår från fyra temaområden: Förnya, behålla och utveckla kompetens, Stärkt ledarskap, Skapa trygga anställningsförhållanden och en god arbetsmiljö samt Ny teknik i vårdens och omsorgens tjänst. Temaområdena presenteras som avgörande för att människor både ska börja vilja arbeta i branschen och fortsätta.
Hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen instämmer med utredningens bedömning att statusen på yrket inom vård och omsorg måste stärkas samt att de rekommendationer som utredningen presenterar är centrala för att skapa en hållbar kompetensförsörjning. Hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen vill dock lyfta att utredningen bör utveckla vilka visioner och satsningar som regeringen har för det kommunala arbetet inom sektorn. Förvaltningen vill också peka på vikten av att lärosätena anpassar sin utbildning ur ett kommunalt perspektiv inom vård- och omsorgsutbildningarna. Slutligen är det önskvärt att regeringen ser över nuvarande lagstiftning för att möjliggöra verksamhetens digitala utveckling.-
326kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
306kb Ladda ner dokument
-
141kb Ladda ner dokument
-
-
9
Motion av Charlotte Bossen (C), Kay Wictorin (C) och Anton Sauer (C) om att ge Malmös äldre egenmakt - inför valfrihet i hemtjänsten
Charlotte Bossen (C), Kay Wictorin (C) och Anton Sauer (C) har lämnat in en motion till kommunfullmäktige i Malmö där det föreslås att kommunfullmäktige ska ge hälsa-, vård- och omsorgsnämnden i uppdrag att utarbeta ett förslag till hur valfrihet kan införas i hemtjänsten i Malmö.
Hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningens synpunkter på motionens förslag redovisas i förvaltningens förslag till yttrande. Hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen föreslår kommunfullmäktige att avslå motionen med hänvisning till att nämnden bedriver en personcentrerad vård och omsorg där självbestämmande och delaktighet är av vikt.-
124kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
189kb Ladda ner dokument
-
52kb Ladda ner dokument
-
140kb Ladda ner dokument
-
-
10
Motion av Charlotte Bossen (C) och Kay Wictorin (C) om att ge kvinnliga chefer inom vård och omsorg drägliga villkor
Charlotte Bossen (C) och Kay Wictorin (C) har inkommit till kommunfullmäktige med en motion om att ge kvinnliga chefer inom vård och omsorg drägliga arbetsvillkor. Motionärerna menar att villkoren ser annorlunda ut i den kvinnodominerade sektorn vård och omsorg jämfört med mansdominerade sektorer, bland annat vad gäller antalet medarbetare. Motionärerna föreslår att kommunfullmäktige:
- ger berörda nämnder i uppdrag att i enlighet med motionens intentioner utarbeta ett förslag till tids- och åtgärdsplan för hur chefer i hälsa-, vård- och omsorgsverksamheten ska kunna få samma förutsättningar vad gäller antalet medarbetare som chefer i andra verksamheter
- ger berörda nämnder i uppdrag att det i ovanstående förslag också ska ingå ett tak för hur många medarbetare chefer i denna verksamhet maximalt får ha.
Hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen föreslår kommunfullmäktige att avslå motionen med hänvisning till att ett arbete pågår kring chefers förutsättningar och att förtäta med första linjens chefer där behovet är som störst i verksamheten.
-
252kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
675kb Ladda ner dokument
-
198kb Ladda ner dokument
-
54kb Ladda ner dokument
-
142kb Ladda ner dokument
-
Kay Wictorin (C) har inkommit med en motion till kommunfullmäktige om att utreda hur måltidsvänsverksamhet för äldre kan organiseras och införas i Malmö. Wictorin (C) beskriver hur flera samhällsaktörer lyfter problem med ofrivillig ensamhet och undernäring bland äldre, och eftersom äldre är en heterogen grupp behöver det finnas flera lösningar på dessa problem. En sådan lösning skulle enligt motionen kunna vara måltidsvänverksamhet, där en volontär äter tillsammans med en äldre person på regelbunden basis. Den äldre betalar för sin egen mat medan volontärens mat betalas av kommunen.
Hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen håller med om att det är viktigt att förebygga ofrivillig ensamhet och undernäring, och därför pågår också redan projekt och satsningar inom dessa områden på förvaltningen. Med hänvisning till detta föreslår förvaltningen därför kommunfullmäktige att avslå motionen.-
126kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
214kb Ladda ner dokument
-
76kb Ladda ner dokument
-
141kb Ladda ner dokument
-
-
Charlotte Bossen (C) och Kay Wictorin (C) har inkommit med en motion till kommunfullmäktige som handlar om mer grön livskvalitet till stadens äldre. Motionärerna lyfter vikten av utevistelse för alla, men menar att äldre på framför allt särskilt boende har svårigheter att ta sig ut i naturen. Motionärerna föreslår därför kommunfullmäktige att:
- ge hälsa-, vård- och omsorgsnämnden i uppdrag att utarbeta en utevistelsestrategi för stadens äldreomsorgsverksamhet
- ge hälsa-, vård- och omsorgsnämnden i uppdrag att i samarbete med servicenämnden utarbeta riktlinjer för hur stadens särskilda boenden kan utformas mer naturnära med odlingsmöjligheter, fler gröna inslag med mera som stöd för mer utevistelse för de äldre.
Hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen ställer sig tveksam till förslagen om utevistelsestrategi och riktlinjer för mer naturnära särskilda boenden och föreslår kommunfullmäktige att avslå motionen.
-
128kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
205kb Ladda ner dokument
-
48kb Ladda ner dokument
-
140kb Ladda ner dokument
-
Anders Andersson (V) har inkommit till kommunfullmäktige med en motion om att utreda hur biståndsbedömt trygghetsboende kan införas i Malmö. Trygghetsboende är en boendeform avsett för äldre personer som upplever det otryggt i sitt hem. Trygghetsboende brukar också syfta till att bryta den sociala isolering som många äldre upplever som bor hemma. Regeringen införde 2019 en ny bestämmelse i socialtjänstlagen som ger varje kommun rätt att besluta om införandet av biståndsbedömt trygghetsboende. Anders Andersson (V) lämnade in en motion om att införa biståndsbedömt trygghetsboende år 2019 där förvaltningen ansåg att behovet av att investera i nyproduktion och upprustning av vård- och omsorgsboende med heldygnsomsorg bör prioriteras framför nya boendeformer.
Hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen föreslår kommunfullmäktige att avslå motionen med hänvisning till förvaltningens tidigare bedömningar och kommunfullmäktiges tidigare beslut.-
180kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
255kb Ladda ner dokument
-
269kb Ladda ner dokument
-
58kb Ladda ner dokument
-
140kb Ladda ner dokument
-
-
Andersson (V) har inkommit med en motion om att utreda möjligheten att skapa trygghetsboenden i det befintliga beståndet av bostäder i Malmö. Andersson (V) menar i motionen att 18 % av Malmös äldre är intresserade av denna boendeform samtidigt som det i dag bara finns ett trygghetsboende i Malmö som är aktuellt för de som har en genomsnittlig pension eller lägre. För att hålla hyrorna nere menar Andersson (V) att det bästa sättet är att skapa nya trygghetsboenden inom det befintliga beståndet av bostäder och hyresrätter. I motionen ger han exempel dels från Malmös boende Havsuttern som omvandlades från servicebostad till trygghetsbostad, dels från Göteborg där bostadsbolaget Poseidon trygghetsupprustat äldres lägenheter.
Förvaltningen ställer sig positiv till att det görs utredningar om trygghetsboenden, då det i dagsläget finns relativt lite forskning och statistik kring trygghetsboendens effekt och utfall. Om trygghetsboenden kan fördröja vårdbehovet är det positivt både för förvaltningens verksamhet och dess målgrupp. Därför föreslår förvaltningen kommunfullmäktige att bifalla motionen.-
128kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
299kb Ladda ner dokument
-
61kb Ladda ner dokument
-
141kb Ladda ner dokument
-
-
John Roslund (M) och Tony Rahm (M) har lämnat in en motion till kommunfullmäktige i Malmö där det föreslås att kommunfullmäktige ska ge hälsa-, vård- och omsorgsnämnden i uppdrag att utreda möjligheten att skapa nischade boenden inom särskilda boenden.
Hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningens synpunkter på motionens förslag redovisas i förvaltningens förslag till yttrande. Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden föreslår kommunfullmäktige att avslå motionen med hänvisning till att nämnden bedömer att nischade särskilda boenden riskerar att minska möjligheten att ta hänsyn till brukares önskemål om aktiviteter som kan förändras över tid.-
121kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
160kb Ladda ner dokument
-
95kb Ladda ner dokument
-
138kb Ladda ner dokument
-
-
I Malmö stads budget 2022 har kommunstyrelsens anslag till förfogande förstärkts med medel för satsningar på svenska inom omsorgen. Den 23 september beslutade hälsa-, vård- och omsorgsnämnden (§ 124) att avropa 2 079 710 kronor för genomförande av utbildningar i svenska genom Komvux Malmö. Hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen har därefter planerat för ytterligare satsningar inom verksamhetsavdelningarna på att kvalitetssäkra det svenska språket, satsningarna har stort fokus på dokumentation. Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden föreslås totalt avropa 6 580 600 kronor.
-
222kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
138kb Ladda ner dokument
-
-
17
Samråd för detaljplan för fastigheten Louisedal 1 och del av fastigheten Käglinge 1:16 i Käglinge i Malmö (Dp 5617)
Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden har fått detaljplan för fastigheten Louisedal 1 och del av fastigheten Käglinge 1:16 i Käglinge i Malmö för samråd. Huvudbyggnaden på fastigheten Louisedal 1 uppfördes i början av 1800-talet medan ekonomibyggnaderna tillkom under början av 1900-talet. Den senaste verksamheten som bedrevs på platsen var en 4H-gård som flyttade år 2011. Sedan dess har fastigheten stått oanvänd på grund av lokalernas utformning, skick och begränsningar i den gamla detaljplanen.
I den nya detaljplanen öppnas det upp för nybyggnation inom området och att vissa av de gamla ekonomibyggnaderna kan rivas eller ersättas samtidigt som det ställs krav på att vissa kulturvärden bevaras, framför allt när det gäller huvudbyggnadernas exteriör. Den nya detaljplanen tillåter också flera nya markanvändningar, vilket innebär att det blir tillåtet för fler funktioner än tidigare att finnas i byggnaderna. Ett exempel är att D1 Vårdboende läggs till som markanvändningsområde, vilket gör att det kommer bli tillåtet att inrätta till exempel ett särskilt boende i de nya eller gamla byggnaderna.
Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden ställer sig i huvudsak bakom förslagen i detaljplanen, men saknar genomgående äldres perspektiv och hade velat se en mer utvecklad diskussion om tillgänglighetsanpassning.-
145kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
177kb Ladda ner dokument
-
533kb Ladda ner dokument
-
291kb Ladda ner dokument
-
143kb Ladda ner dokument
-
-
Frågan om möjlighet att delta på distans vid möten med olika politiska organ aktualiserades med anledning av covid-19-pandemin. Kommunfullmäktige har beslutat att ledamöter i nämnder och utskott får delta vid respektive nämnds eller utskotts sammanträden på distans samt att medgivandet gällde så länge Folkhälsomyndighetens rekommendation att hålla digitala möten som en åtgärd för att undvika smittspridning av covid-19 kvarstår. Den 29 september 2021 upphörde Folkhälsomyndighetens rekommendation om att hålla digitala möten.
Det är viktigt att verksamheterna kan fortgå och att det finns förutsättningar att fatta nödvändiga politiska beslut. Det bör därför vara fortsatt möjligt att delta i nämndssammanträden på distans om särskilda skäl finns. För att möjliggöra deltagande på distans beslutade kommunfullmäktige den 30 september 2021, med stöd av 6 kap 24 § KL, att deltagande på distans även fortsatt får ske vid nämndernas sammanträden. Fullmäktiges beslut innebär att ordförande får möjlighet att avgöra om deltagande på distans får ske vid det aktuella sammanträdet. Närvaro genom deltagande på distans även i nämndens utskott förutsätter att nämnden beslutar om att tillåta det.
Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden föreslås besluta att tillåta deltagande på distans vid utskotts sammanträden. Deltagande på distans bör i första hand utgöra ett komplement till sammanträden med fysisk närvaro där beslutsfattande annars inte kunnat genomföras. Nämnden föreslås dessutom att godkänna tillämpningsföreskrifter för deltagande på distans vid hälsa-, vård- och omsorgsnämndens och dess utskotts sammanträden.-
283kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
174kb Ladda ner dokument
-
250kb Ladda ner dokument
-
135kb Ladda ner dokument
-
-
Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden beslutade den 16 december 2020 (§ 159) att ge förvaltningen i uppdrag att månatligen presentera statistik till nämnden över inkomna anmälningar som gäller hot och kränkningar mot personalen. Nämnden beslutade vidare den 27 januari 2021 (§ 12) att förvaltningen tertialvis ska göra en mer djupgående analys kring vilken typ av anmälningar det handlar om.
Statistiken för september 2021 presenteras i detta ärende.
-
Inkomna och utgående skrivelser till och från hälsa-, vård- och omsorgsnämnden samt upprättade skrivelser under perioden 2021-09-16 – 2021-10-20 redovisas i tjänsteskrivelsen.
-
161kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt kommunallagens (2017:725) 6 kap. 37-40 §§ kan nämnden lämna över rätten att fatta beslut i vissa ärenden, så kallad delegering. De beslut som delegerats finns i nämndens delegationsordning och där regleras även i vilken utsträckning beslut fattade på delegation ska redovisas till nämnden. I detta ärende redovisas delegationsbeslut rapporterade under perioden 2021-09-16 - 2021-10-19.
-
22
Deltagande i föreläsning om existentiell ensamhet den 24 november 2021