Upprop och val av justerare
Fastställande av dagordning
Tillsammans för ett resilient Malmö - tema krisberedskap och civilt försvar, ordförande Juan-Tadeo Espitia
Redovisning av inkomna anmälningar om kränkande behandling och rektors beslut om avstängning av elev, förvaltningsjurist Blerina Nerjovaj
Information avdelningschef hållbarhet och nämnd, Elena Zukauskaite
Lägesrapport
Uppdatering om Skolinspektionens tillsyn
Fördjupade granskningar från stadsrevisionen
Återkoppling Kommunala aktivitetsansvaret (KAA), avdelningschef kommunikation, medborgarkontakt och antagning, Jenny Reiman Ehle
Verksamhetsrapportering vuxenutbildningen, utbildningschef Jonas Svensson
Resultat av medarbetarenkät samt förvaltningsövergripande handlingsplan för medarbetarenkäten, HR-chef Hanna Boulter
Information från skolchef/förvaltningsdirektör Anneli Schwartz
Intern kontroll är en del i Malmö stads kvalitets- och utvecklingsarbete och syftar till att säkerställa att lagar, policyer, rutiner och andra styrdokument följs och att allvarliga fel upptäcks och åtgärdas. En god intern kontroll tillser att verksamhetssystem och rutiner är ändamålsenliga, att redovisning är korrekt, att information rörande verksamheten är god och att verksamheten skyddas mot förluster eller förstörelse av kommunens tillgångar.
Uppföljning av internkontrollarbetet inom gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen har under 2024 skett löpande. Den första uppföljningen av intern kontrollplan 2024 avsåg januari-augusti 2024. Föreliggande rapport avser uppföljning av helåret 2024 och innehåller redovisning av de direktåtgärder och granskningar som genomförts under året.
Bilagor
Intern kontroll är en del i Malmö stads kvalitets- och utvecklingsarbete och syftar till att säkerställa att lagar, policyer, rutiner och andra styrdokument följs och att allvarliga fel upptäcks och åtgärdas. I Malmö stads reglemente för intern kontroll anges att nämnderna årligen ska anta en plan för arbetet med intern kontroll.
Med utgångspunkt i de risker som identifierats i genomförda riskanalyser inför intern kontroll 2025 har gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen tagit fram ett förslag till internkontrollplan 2024.
Bilagor
Handlingar för samråd; Detaljplan för del av fastigheten Oxie 1:5 i Fredriksberg i Malmö (Dp 5810)
Stadsbyggnadskontoret har sänt samråd för detaljplan för fastigheten Oxie 1:5 i Fredriksberg i Malmö (DP 5810) till gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden för yttrande. Detaljplanens syfte är bland annat att möjliggöra uppförandet av ny bebyggelse i form av verksamhetslokaler och service. En del av planen planläggs för att möjliggöra uppförandet av lokaler för yrkesutbildningar inom vuxenutbildning. Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen föreslår gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden att ställa sig positiv till planförslagets delmål (2) avseende Sysselsättning för en hållbar arbetsmarknad.
Bilagor
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden upprättar varje år en årsanalys som ligger till grund för den kommunövergripande årsredovisningen. Nämndens årsanalys 2024 innehåller en beskrivning av verksamhetens utveckling i förhållande till nämndens grunduppdrag. Därefter följs verksamhetens utveckling under året och mandatperioden upp i förhållande till kommunfullmäktigemålen. I årsanalysen redovisas även de budgetuppdrag nämnden haft under perioden samt bokslut och analys av det ekonomiska utfallet. Som bilaga till årsanalysen finns en sammanställning av de indikatorer där olika delar av verksamheten kvantifieras samt uppföljningen av arbetet med mänskliga rättigheter.
Bilagor
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden har fått möjlighet att yttra sig över Remiss om Chefers förutsättningar när det gäller antal medarbetare per chef (STK-2024-870).
Stadskontoret har genomfört en utredning angående chefers förutsättningar när det gäller antal medarbetare per chef. Arbetet har skett i samarbete med företrädare för hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen och förskoleförvaltningen. Mot bakgrund av utredningen föreslår stadskontoret att det ska införas ett riktvärde på högst 30 antal medarbetare per chef i Malmö stad. Det föreslås även tidplan och genomförande för att uppnå målsättningen. Kommunstyrelsens arbetsutskott har remitterat ärendet till samtliga berörda nämnder med en önskan om att de inkommer med synpunkter i ärendet.
Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen föreslår gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden att ställa sig positiv till den aktuella utredningen och dess slutsatser. Förvaltningen föreslår nämnden att anse att förslaget om ett riktvärde på högst 30 medarbetare per chef för Malmö stads verksamheter är en rimlig nivå. Vidare föreslår förvaltningen nämnden att ställa sig positiv till att genomförandet innefattar lokala verksamhetsanalyser som kan identifiera specifika förutsättningar och utmaningar i enskilda verksamheter.
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden beslutade i budget 2024 att öka chefstätheten i organisationen med en inriktning mot 25 medarbetare per chef och förvaltningen föreslår att nämnden, utifrån förutsättningar i de egna verksamheterna, bedöma att behålla ett riktvärde på 25 medarbetare per chef.
Bilagor
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden har fått möjlighet att yttra sig över Malmö stads beredskapspolicy för ett resilient Malmö; nu en fråga om remiss.
Den nuvarande komplexa och snabbt föränderliga globala säkerhetspolitiska situationen har lett till förändrade prioriteringar på nationell och global nivå som påverkar Malmö. Stadskontoret ser ett behov av att främja ett sammanhållet, systematiskt och långsiktigt beredskapsarbete i Malmö stad. Därför har förslag på Malmö stads beredskapspolicy för ett resilient Malmö tagits fram. Malmö stads beredskapspolicy för ett resilient Malmö består av sex förhållningssätt som är inriktande för hur Malmö stad ska bedriva beredskapsarbetet.
Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen föreslår gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden att välkomna föreslagen beredskapspolicy för ett resilient Malmö. Förvaltningen föreslår nämnden att ställa sig positivt till att beredskapsperspektivet föreslås ingå i kommunala planerings- och uppföljningsdokument såsom budget och årsanalys. Policyn kan också följas upp inom ramen för intern kontroll dock enbart i de fall där nämnden identifierar risker kopplade till beredskap. Vidare är det avgörande att det tydliggörs om varje förhållningssätt ska planeras och följas upp explicit eller om beredskapspolicy ska ingå i lednings- och styrsystem som helhet. Då de sex förhållningssätten kompletterar och delvis överlappar varandra föreslår förvaltningen att nämnden förespråkar att beredskapsperspektivet planeras och följs upp övergripande utan att särskilda satsningar behöver redogöras för varje förhållningssätt.
Bilagor
En grupp studenter i Malmö som läser på distans anser att staden bör tillhandahålla lokal med tentamensvakt antingen inom vuxenutbildningens eller i universitetets lokaler så att de kan skriva tentamina på sin hemort och slippa resa för att göra detta. Tidigare har de kunnat skriva sina tentamina i Trelleborg lärcentrum men nu finns inte den möjligheten längre. Initiativtagarna anser att Malmö, som en stor stad, bör kunna tillhandahålla denna service. Vidare anser de att om staden inte kan tillhandahålla denna service är det rimligt att tjänsten erbjuds mot en avgift.
Detta förslag berör studenter inom högskolan och Malmö stad har inte något ansvar för deras utbildningar. Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen föreslår gymnasie- och vuxenutbildningnämnden att bedöma att det är ett stort åtagande för staden att anordna tentamensservice för flera olika kurser och utbildningar på högskolenivå. Vidare föreslår förvaltningen nämnden att bedöma att det skulle vara alltför resurskrävande att tillhandahålla tentamensservice. Förvaltningen föreslår nämnden att bedöma att kostnaderna för att tillhandahålla tentamensservice gör att en avgiftslösning för tentanderna inte är rimliga.
Bilagor
Remiss angående Utbildningsdepartementet - Ämneskunskaper och lärarskicklighet - en reformerad lärarutbildning (SOU 2024:81)
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden har fått möjlighet att yttra sig över betänkandet Ämneskunskaper och lärarskicklighet – en reformerad lärarutbildning (SOU 2024:81). Utredningen har presenterat förslag till åtgärder för att utveckla lärar- och förskollärarutbildningarna i syfte att höja utbildningarnas kvalitet och yrkenas status och attraktivitet.
Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen föreslår att nämnden ställer sig positiv till betänkandets förslag om ett behörighetskrav på lägst betyget C i svenska 3, alternativt svenska som andraspråk 3 för tillträde till lärarutbildning. Nämnden föreslås förorda en fördjupad utredning om huruvida ett högre behörighetskrav är motiverat för samtliga ämnesinriktningar på lärarutbildningen.
Förvaltningen förslår att nämnden ställer sig positiv till en utökning av ämnesstudier och ämnesdidaktiska studier. Förslagen bedöms stärka de nyutexaminerade lärarnas förberedelse för yrket. Nämnden föreslås vidare ställa sig positiv till att den utbildningsvetenskapliga kärnan ska få ett innehåll som tydligare riktas mot den kommande yrkesutövningen samt till förslaget till översyn och reducering av examensmålen. Nämnden föreslås dock invända mot att examensmål relaterade till demokrati stryks. Lärarutbildningens demokratiska inslag liksom skolans demokratiska inslag måste fortsatt vara en del av den utbildningsvetenskapliga kärnan.
Nämnden föreslås ställa sig positiv till utbildningen kring läs- och skrivinlärning förstärks samt att examensmålet: att ha förmåga att genomföra systematiska insatser för elever med läs- och skrivsvårigheter införs. Däremot föreslår förvaltningen nämnden att ställa sig tveksam till att skriva fram en särskild metod.
Förvaltningen föreslår att nämnden avstyrker förslaget om att införa ett särskilt forskningsområde – kognitionsvetenskap – i examensmålen. Lärarutbildning ska liksom skolan vila på vetenskaplig grund. Det bör vara en uppgift för högre utbildning att avgöra vilken forskning som kan lämna bidrag till utbildningen
Förvaltningen föreslår nämnden att i likhet med utredaren förorda att regeringen inte drar ner på lärarutbildningens finansiering trots risken för minskat antal studenter. Det är viktigt att lärosätena använder denna finansiering till att öka antalet undervisningstimmar. Förvaltningen föreslår att nämnden ställer sig positiv till en ökad samverkan mellan lärosätena och mellan skolväsendets huvudmän och lärarutbildningarna.
Bilagor
Remiss angående remiss Utbildningsdepartementet - Förstärkningsundervisning i skolan - en försöksverksamhet för fler behöriga elever (SOU 2024:94)
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden har fått möjlighet att yttra sig över betänkandet förstärkningsundervisning i skolan (SOU 2024:295). Betänkandet innehåller två större delar där den ena gäller en försöksverksamhet med förstärkningsundervisning i några centrala ämnen i grundskolan och en del som gäller sommarskola i grundskola och för elever i introduktionsprogrammet språkintroduktion i gymnasieskolan.
Utredningen gör bedömningen att flera av de elever som lämnar grundskolan utan fullständiga betyg skulle vara hjälpta av att få mer obligatorisk undervisningstid med behöriga lärare än vad den garanterade undervisningstiden innebär. Betänkandet föreslår därför att en försöksverksamhet ska genomföras där elever ges mer undervisningstid med behöriga lärare. Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen föreslår gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden att anse att förslaget är positivt men att perioden inte är tillräckligt lång för att kunna få fram tydliga resultat och utvärdera om förstärkningsundervisning ökar andelen elever som blir behöriga till nationella program på gymnasiet. Förvaltningen föreslår nämnden att ställa sig positiv till förslaget med en utökad sommarskola med inriktning på färdighetsträning och på att stärka språket. Dock föreslår förvaltningen nämnden att lyfta att det krävs en rektor för att leda verksamheten vilket innebär att bemanning på ledningsnivå behöver beaktas i planeringen.
Bilagor
Remiss angående remiss Utbildningsdepartementet - Ökat uppgiftsutbyte i det brottsförebyggande arbetet - skolans och socialtjänstens behov (SOU 2024:87)
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden har fått möjlighet att yttra sig över remissen ”Ökat uppgiftsutbyte i det brottsförebyggande arbetet - skolans och socialtjänstens behov (SOU 2024:87)”.
Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen föreslår gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden att ställa sig positiv till utredningens förslag. Förvaltningen föreslår att nämnden yttrar sig över de förslag som berör gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens verksamhet och där nämnden har synpunkter.
Bilagor
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden har fått möjlighet att yttra sig kring Remiss från Socialdepartementet - Ett språkkrav för språkutveckling (SOU 2024:78). Utredningen har haft i uppdrag att bland annat ta ställning till vilken nivå av kunskaper i svenska språket som är lämplig för personal i äldreomsorgen, föreslå hur ett språkkrav kan utformas och föreslå insatser som kan vidtas för att hjälpa personalen att snabbare nå kraven på kunskaper i svenska språket. Syftet med utredningens bedömningar och förslag har varit att ge förslag för att avhjälpa brister avseende språkkunskaper hos äldreomsorgens personal och kvalitetsbrister kopplade till omsorgspersonalens språkliga kompetens.
Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen föreslår gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden att anse att utredningen är genomtänkt och att det görs rimliga bedömningar kring språkkrav kontra kompetensförsörjning. Utredningen presenterar förslag som nämnden föreslås ställa sig bakom, bland annat förslag om integration av kursen i svenska som andraspråk och vård- och omsorgsämnena inom vårdutbildningen. Nämnden föreslås vidare att bedöma att det är positivt att Skolverket föreslås få i uppdrag att genomföra en översyn av den språkutbildning som erbjuds vård- och omsorgselever i komvux.
Bilagor
Remiss angående remiss Justitiedepartementet - Skärpta krav för svenskt medborgarskap (SOU 2025:1)
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden har fått möjlighet att yttra sig kring remiss från Justitiedepartementet - ”Skärpta krav för svenskt medborgarskap” (SOU 2025:1).
Utredningen har haft uppdraget att lämna förslag på skärpta krav för svenskt medborgarskap. Syftet är att stärka medborgarskapets status och att främja ett inkluderande samhälle där individen stärks och ökar sina möjligheter att aktivt delta i samhället. Som ett led i detta föreslås en rad åtgärder för att skärpa kraven för att förvärva svenskt medborgarskap bland annat förlängd hemvisttid och skärpta krav på levnadssätt och försörjningsförmåga. För flera grupper där det tidigare funnits ett anmälningsförfarande hänvisas i stället till ansökningsförfarande för att förvärva svenskt medborgarskap.
Förvaltningen föreslår nämnden att anse att det är svårt att överblicka vilka effekter förslagen kommer ha på verksamheten. Förvaltningen föreslår att nämnden anser att det måste göras en mer omfattande konsekvensanalys av utredningens förslag. Förvaltningen föreslår nämnden att betona att konsekvenserna av utredningens förslag särskilt gällande jämställdhet och integration måste utredas vidare, så att inte vissa grupper i samhället missgynnas av förslagen.
Bilagor
Sverigedemokraterna har den 6 februari 2025 inkommit med ett nämndinitiativ. Sverigedemokraterna föreslår att gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden beslutar att uppdra åt förvaltningen att undersöka möjligheterna till att skyndsamt genomföra övningar i pågående dödligt våld i skolmiljö.
Bilagor
Anmälningar för kännedom
Enligt kommunallagen 6 kap. 37 § kan nämnden lämna över rätten att fatta beslut i vissa ärenden, så kallad delegering. En nämnd får uppdra åt presidiet, ett utskott, en ledamot eller ersättare att besluta på nämndens vägnar i ett visst ärende eller en viss grupp av ärenden. Enligt 7 kap. 5-8 §§ samma lag får nämnden även uppdra åt en anställd att besluta. De beslut som får delegeras finns med i nämndens delegationsordning. Alla beslut som fattats med stöd av delegation ska redovisas på nästa nämndsammanträde.