Möte 2018-12-17
-
1
Upprop och val av justerare
-
2
Fastställande av dagordningen
-
Muntlig information:
Summering av 2018, förvaltningsdirektör Lars Rehnberg
Verksamhetsrapportering, vuxenutbildningschef Jonas Svensson och gymnasieutbildningschef Niklas Anderberg
-
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden har enligt tidigare planering haft för avsikt att genomföra renoveringar och ombyggnationer vid Universitetsholmens gymnasium. Orsaken är att ventilationen i nuläget inte motsvarar lagkraven samt att det finns behov av att öka antalet elevplatser. Med befintliga brister i ventilationen kan i nuläget nuvarande lokalytor inte användas fullt ut.
Efter dialog med stadsfastigheter kan det konstateras att ombyggnation av nuvarande fastighet för att öka antalet elevplatser inte är möjlig då fastighetens stomme inte klarar den planerade förändringen. Fastighetens restvärde uppgick till 14 miljoner kronor per 2018-09-25.
Den nya skolfastigheten planeras innehålla både högskoleförberedande program och yrkesprogram med en beräknad elevkapacitet på 1 200 elever. Verksamheten behöver lämna lokalerna senast december 2020. I byggprocessen måste även tid för rivning och sanering beaktas. Den nya skolfastigheten beräknas tidigast vara färdigställd sommaren 2023.
Med anledning av ovanstående förändringar föreslås ett tillägg till lokalförsörjningsplanen.
Bilagor
-
95kb Ladda ner dokument
-
-
5
Avtal mellan Stadsfastigheter och Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen för framtagande av programhandlingar
Efter dialog med Stadsfastigheter kan det konstateras att ombyggnad av nuvarande fastighet Makrillen 3 för att öka antalet elevplatser inte är möjlig.
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden har enligt tidigare planering haft för avsikt att genomföra renoveringar och ombyggnationer vid Universitetsholmens gymnasium. Orsaken är att ventilationen i nuläget inte motsvarar lagkraven samt att det finns behov av att öka antalet elevplatser. Med befintliga brister i ventilationen kan i nuläget nuvarande lokaler inte användas fullt ut.
Efter dialog med Stadsfastigheter kan det konstateras att ombyggnation av nuvarande fastighet för att öka antalet elevplatser inte är möjlig då fastighetens stomme inte klarar av den planerade förändringen.
Den nya skolfastigheten planeras innehålla både högskoleförberedande program och yrkesprogram med en beräknad elevkapacitet för 1200 elever. Verksamheten behöver lämna lokalerna senast december 2020. I byggprocessen måste även tid för rivning och sanering beaktas. Den nya skolfastigheten beräknas tidigast vara färdigställd till sommaren 2023.
Detta avtal har till syfte att säkerställa Stadsfastigheters kostnader för framtagande av underlag för projektet.
Den maximala kostnaden för framtagande av underlag beräknas till 5 000 000 kronor.
Bilagor
-
94kb Ladda ner dokument
-
46kb Ladda ner dokument
-
-
6
Dua överenskommelse 2019 – överenskommelse mellan Malmö Stad och Arbetsförmedlingen Skåne i syfte att långsiktigt och varaktigt minska ungas arbetslöshet
I april 2017 tog Kommunstyrelsen beslut om befintlig överenskommelse mellan Malmö Stad och Arbetsförmedlingen Skåne inom ramen för Delegationen för unga till arbete (DUA) i syfte att långsiktigt och varaktigt minska ungas arbetslöshet. Överenskommelsen gäller t.o.m. 2018-12-31.
Under hösten 2018 har arbetsmarknads- och socialförvaltningen, gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen i Malmö stad, samt Arbetsförmedlingen, bedrivit ett arbete för att ta fram en ny överenskommelse. Den nya överenskommelsen ska gälla tills vidare och uppdateras vid behov. Bilagorna, vilka behandlar målgruppen, befintlig verksamhet samt planerad framtida verksamhet inom ramen för överenskommelsen betraktas som en operativ del av arbetet att minska ungdomsarbetslösheten i Malmö stad då den förtydligar vad respektive part åtar sig att göra i samverkan inom ramen för överenskommelsen. Av denna anledning kan beslut om reviderad handlingsplan tas i respektive nämnd.
Målsättningarna är reviderade så att parterna dels ska kunna kvalitetssäkra befintlig samverkan, dels utveckla ny samverkan då behov av det identifieras.
Beslut om revidering av överenskommelsen ska tas i Kommunstyrelsen i januari 2019.
Bilagor
-
153kb Ladda ner dokument
-
103kb Ladda ner dokument
-
214kb Ladda ner dokument
-
58kb Ladda ner dokument
-
398kb Ladda ner dokument
-
-
Vid gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens sammanträde den 18 december 2017 beslutade nämnden att ge förvaltningschefen i uppdrag att rapportera hur arbetet mot tysthetskulturer bedrivs i förvaltningen och hur man avser att förstärka detta arbete inom förvaltningens verksamheter. En första del av rapporteringen, gällande hur arbetet bedrivs i förhållande till eleverna på gymnasiet, redovisades till nämnden i april 2018. Föreliggande rapportering avser de insatser som görs för att bekämpa tysthetskulturer bland medarbetare och inom den kommunala vuxenutbildningen.
Bilagor
-
123kb Ladda ner dokument
-
-
Skolverket har tillsammans med olika branschkunniga tagit fram ett antal nationella yrkespaket att använda inom såväl gymnasieskolans introduktionsprogram som komvux på gymnasial nivå. Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen anser att yrkespaketen utgör en god grund för att utveckla utbildning som syftar till att rusta malmöborna i enlighet med arbetsmarknadens krav samtidigt som den bidrar till arbetslivets kompetensförsörjning. Därav föreslås gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden att ge förvaltningen i uppdrag att under perioden 2019-2020 utveckla en utbildningsverksamhet baserad på de nationella yrkespaketen men anpassad efter de lokala behoven och förutsättningarna.
Bilagor
-
132kb Ladda ner dokument
-
-
Malmö stad har sedan ett antal år en särskild kommunbidragsram i budgeten som heter Statsbidrag flyktingar. Kommunbidragsramen Statsbidrag flyktingar omfattar enbart intäkter i form av vissa riktade statsbidrag som kommunen enligt förordningen (2010:1122) om statlig ersättning för insatser för vissa utlänningar.
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden har inga invändningar mot förslaget om fördelning av kommunbidragsramen för statsbidrag för flyktingar. Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden vill framföra att eftersom schablonbidraget är en förenklad beräkning, som inte tar hänsyn till specifika förhållanden i en kommun, kan det medföra att schablonbidraget inte täcker de totala kostnaderna grundat på de behov som finns inom kommunen.
Bilagor
-
139kb Ladda ner dokument
-
139kb Ladda ner dokument
-
142kb Ladda ner dokument
-
-
Kompetensförsörjningsarbetet i förvaltningen innebär att gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden årligen analyserar verksamheternas behov av kompetens och tillgänglig kompetens i verksamheten. Genom att jämföra behovet med tillgänglig kompetens framkommer ett kompetensgap, som består av två delar: en kvantitativ och en kvalitativ del. Gapanalysen (som görs på två och fem års sikt) utgör sedan, med en tillhörande riskanalys, grunden för en aktivitetsplan som ingår i kompetensförsörjningsplanen för det kommande året. Kompetensförsörjningsplanen består av åtgärder med syfte att åtgärda kompetensgapen.
Gapanalysen för 2018 består endast av kvantitativa gap för kategorierna lärare, skolledare (rektor och biträdande rektor), specialpedagog och barnskötare. Gapanalysen för de kommande två och fem åren visar nedanstående kvantitativa kompetensgap.
Barnskötare: -7 st (2020), -21 st (2023) Lärare: -75 st (2020), -239 st (2023),
Specialpedagog: -4 st (2020), -12 st (2023) Rektor: -2 st (2020), -6 st (2023)
Biträdande rektor: -2 st (2020), -7 st (2023)
Riskanalysen visar att de kompetensgap som redovisas innebär en allvarlig risk för såväl verksamhet som arbetsmiljö. Arbetet med att åtgärda kompetensgapen och dess risker kräver ett gediget strategiskt, strukturerat och mångsidigt arbete på både kort och lång sikt. För att möta kompetensutmaningarna så behöver vi utveckla hur vi organiserar skola och dess arbetssätt.
Aktivitetsplanen tillika kompetensförsörjningsplanen för kommande år har identifierat ett antal åtgärder med syftet att motverka de existerande gapen. Enligt Malmö stads kompetensförsörjningsstrategi ska följande beaktas:
- vi ser varje medarbetare som en investering
- vi utvecklar våra arbetssätt
- vi satsar på innovativ samverkanBilagor
-
109kb Ladda ner dokument
-
192kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt kommunallagen 6 kap. 37 § kan nämnden lämna över rätten att fatta beslut i vissa ärenden, så kallad delegering. En nämnd får uppdra åt presidiet, ett utskott, en ledamot eller er-sättare att besluta på nämndens vägnar i ett visst ärende eller en viss grupp av ärenden. De be-slut som får delegeras finns med i nämndens delegationsordning. Alla beslut som fattats med stöd av delegation ska redovisas på nästa nämndsmöte.
Bilagor
-
91kb Ladda ner dokument
-
62kb Ladda ner dokument
-
-
Upprättad skrivelse
- Kvalitets- och verksamhetsberättelse januari-augusti 2018, Korttidstillsyn, Vademarsro gymnasium
Rapportering till huvudman
- Inkomna anmälningar om kränkande behandling, trakasserier eller sexuella trakasserier
Avstår att yttra sig
- Samråd av förslag till detaljplan för fastigheten Hyllie 9:5
- Samråd för ändring av detaljplan för fastigheten Tuborg 1