Möte 2021-03-05
-
Malmö stads rutin för ”Årlig uppföljning av systemet för systematiskt arbetsmiljöarbete” (SAM) har genomförts i Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen samverkansgrupper 2020. SAM -skattningen är ett verktyg för systemuppföljning av förvaltningens systematiska arbetsmiljöarbete. Verktyget ger ett stöd för att följa upp verksamheternas kännedom och kunskap om vilka arbetsmiljöfaktorer förvaltningens verksamheter systematiskt ska arbeta med enligt gällande arbetsmiljölagstiftning för att säkerställa en god arbetsmiljö. Praktiskt gör vi det genom att kontinuerligt undersöka den fysiska, organisatoriska och sociala arbetsmiljön genom riskbedömning, åtgärder, kontroll och uppföljning.
Förvaltningens resultat för 2020 redovisas i Bilaga 1.-
165kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
59kb Ladda ner dokument
-
481kb Ladda ner dokument
-
155kb Ladda ner dokument
-
-
Malmö stads ledningssystem för kompetensförsörjning lägger grunden för ett strukturerat, gemensamt och systematiskt kompetensförsörjningsarbete. Kompetensförsörjningsarbetet i ledningssystemet innebär att nämnderna vartannat år analyserar verksamheternas behov av kompetens och tillgänglig kompetens i verksamheten. Genom att jämföra behovet med tillgången på kompetens framkommer ett kompetensgap.
För att kunna möta kommande kompetensförsörjningsutmaningar behöver nämnden stärka sitt arbete med att identifiera och genomföra insatser som leder till att skolan kan bemannas av personal med rätt kompetens, både på kort och på lång sikt. Insatserna som krävs behöver verka inom ett flertal områden som dels handlar om att attrahera och rekrytera nya medarbetare och dels behålla och utveckla medarbetare som redan finns i organisationen. Utöver detta behöver vi dessutom utveckla vår organisation och våra arbetssätt.
I denna rapport redovisas en uppföljning och nulägesbild av arbetet utifrån nämndens beslutade aktivitetsplan/kompetensförsörjningsplan för 2020–2021.-
158kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
576kb Ladda ner dokument
-
155kb Ladda ner dokument
-
-
I årsanalysen följer nämnden upp verksamhetens påverkan på uppfyllelsen av kommunfullmäktiges mål. Årsanalysen är nämndens viktigaste uppföljningsdokument och sammanfattar resultatet av förvaltningens arbete utifrån kommunfullmäktiges mål och nämndens uppdrag under det senaste året. I årsanalys ingår därtill en analys av förvaltningens ekonomiska resultat.
-
171kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
153kb Ladda ner dokument
-
-
7
Återrapportering av uppdrag gällande samarbete Malmö Universitet och anställning av VFU-samordnare
Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen fick i uppdrag av gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden att stärka samarbetet med lärarutbildningen på Malmö universitet genom att anställa en VFU-samordnare. Med VFU avses den verksamhetsförlagda utbildning som sker hos huvudmannen inom ramen för lärarutbildningen. Syftet med funktionen VFU-samordnare är att skapa förutsättningar för hög kvalitet för lärarstudenterna, möjliggöra kompetensutveckling för handledare och VFU-ansvariga samt ge en grund för rekrytering för förvaltningens verksamheter.
Föreligger återrapportering från förvaltningen.-
140kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
154kb Ladda ner dokument
-
-
Intern kontroll är en del i Malmö stads kvalitets- och utvecklingsarbete och syftar till att
säkerställa att lagar, policyer, rutiner och andra styrdokument följs och att allvarliga fel upptäcks och åtgärdas. Föreliggande ärende avser en uppföljning av de granskningar och direktåtgärder som genomförts under 2020.-
113kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
603kb Ladda ner dokument
-
153kb Ladda ner dokument
-
-
Intern kontroll är en del i Malmö stads kvalitets- och utvecklingsarbete och syftar till att
säkerställa att lagar, policyer, rutiner och andra styrdokument följs och att allvarliga fel upptäcks och åtgärdas. I Malmö stads reglemente för intern kontroll anges att nämnderna årligen ska anta en plan för arbetet med intern kontroll. Följande ärende innehåller förslag till internkontrollplan för gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden 2021.-
123kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
798kb Ladda ner dokument
-
154kb Ladda ner dokument
-
-
Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningens utbildningskontor är i behov av fler arbetsplatser och mer ändamålsenliga lokaler för att bedriva sin verksamhet. I februari 2020 skickade förvaltningsdirektören en lokalbeställning till stadsfastigheter i syfte att hitta nya lokaler för utbildningskontoret. I beställningen ingick även ett önskemål om att finna lämpliga lokaler för en gemensam lokal med grundskoleförvaltningen för mottagning av nyanlända invånare. Beställningen syftade också till att möjliggöra en samlokalisering av andra delar av förvaltningen som i dagsläget inte är lokaliserade tillsammans med utbildningskontoret. Stadsfastigheters lokalprocessenhet LOPE har, efter att ha undersökt olika alternativ, rekommenderat fastigheten Rolf 6 på Pilgatan 13 vid Värnhemstorget. De nya lokalerna förväntas inflyttningsklara sommaren 2022. Hyresavtalet innebär att nämndens växande lokalbehov tillgodoses samtidigt som den årliga kostnaden per arbetsplats minskar.
-
410kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
156kb Ladda ner dokument
-
158kb Ladda ner dokument
-
-
11
Utökning av befintligt avtal mellan Stadsfastigheter och gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden för framtagande av handlingar för en ny gymnasieskola
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden har uppdragit åt servicenämndens Stadsfastigheter att projektera för nybyggnad av en gymnasieskola på fastigheten Makrillen 3, på samma plats där Universitetsholmens gymnasium låg tidigare. För att finansiera projekteringskostnader för nybyggnationen har nämnderna tidigare ingått ett riskavtal om totalt 14,5 miljoner kr. Stadsfastigheter har i projekteringsarbetet identifierat att riskavtalet behöver utökas till totalt 23 miljoner kr för att projekteringen ska kunna slutföras. Riskavtalet är ett förskott till kommande objektsgodkännande genom att summan kommer att ingå i den totala investeringskostnaden för projektet.
-
257kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
952kb Ladda ner dokument
-
345kb Ladda ner dokument
-
155kb Ladda ner dokument
-
-
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden beslutade 2018-04-27 att utse stadsjuristen Niina Stiber till dataskyddsombud för nämndens verksamhetsområde med ikraftträdande från och med den 25 maj 2018.
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden beslutade 2020-09-02 att utse konsult David Axelsson som dataskyddsombud för nämndens verksamhetsområde med ikraftträdande den 24 augusti 2020 till dess att ordinarie dataskyddsombud åter är i tjänst den 13 augusti 2021.
Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutade 2021-01-25 att utse konsult Martin Axelsson som dataskyddsombud för kommunstyrelsens verksamhetsområde med ikraftträdande från och med den 1 mars 2021 tills dess att ordinarie dataskyddsombud åter är i tjänst den 13 augusti 2021, att anmoda kommunens övriga nämnder och helägda bolag att utse Martin Axelsson som dataskyddsombud inom sina respektive verksamhetsområden under samma period samt att uppdra åt honom att därefter meddela Datainspektionen om beslutet och dataskyddsombudets kontaktuppgifter.
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden föreslås besluta i enlighet med kommunstyrelsens arbetsutskotts anmodan.-
144kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
146kb Ladda ner dokument
-
156kb Ladda ner dokument
-
-
13
Utbildningsdepartementets remiss av betänkandet Samverkande krafter - för stärkt kvalitet och likvärdighet inom komvux för elever med svenska som andraspråk (SOU 2020:66)
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden har fått möjlighet att yttra sig över Utbildningsdepartementets remiss gällande betänkandet Samverkande krafter – för stärkt kvalitet och likvärdighet inom komvux för elever med svenska som andraspråk (SOU 2020:66).
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden ställer sig i huvudsak positiv till utredningens förslag då dessa förväntas leda till en ökad likvärdighet nationellt samt en kvalitetshöjning. Nämnden vill dock poängtera att utredningens förslag i vissa delar inte i tillräcklig omfattning har sin utgångspunkt i den mycket heterogena målgrupp elever som studerar sfi. Elever med kort, eller ingen, studiebakgrund utgör en stor målgrupp som utredningen i sina förslag inte tar tillräcklig hänsyn till, enligt nämnden. Vidare saknar nämnden i utredningen förslag för hur sfi-utbildning ska stärkas och utvecklas för målgruppen som omfattas av kommunal vuxenutbildning som särskild utbildning. Sfi för vuxna elever med utvecklingsstörning eller förvärvad hjärnskada är ett eftersatt område i styrdokument och i nationella utvecklingsinsatser. Slutligen vill nämnden lyfta vikten av att utredningens förslag även bör gälla för utbildning motsvarande svenska för invandrare som bedrivs av folkhögskolor. Denna utbildningsform behöver omfattas av förslagen för att en nationell likvärdighet och kvalitetsutveckling ska ske.-
720kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
635kb Ladda ner dokument
-
159kb Ladda ner dokument
-
-
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden har fått möjlighet att yttra sig över Utbildningsdepartementets remiss av promemorian Ökad kvalitet i lärarutbildningen och fler lärare i skola.
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden ställer sig i huvudsak positiv till de framlagda förslagen och nämndens synpunkter redovisas i sin helhet nedan.-
532kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
511kb Ladda ner dokument
-
153kb Ladda ner dokument
-
-
15
Remiss från Justitiedepartementet - Krav på kunskaper i svenska och samhällskunskap för svenskt medborgarskap
Kommunstyrelsen har skickat Justitiedepartementets remiss av utredningen Krav på kunskaper i svenska och samhällskunskap för svenskt medborgarskap SOU 2021:2 på remiss till gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden med svar senast 5 mars.
Man föreslår i utredningen att det i medborgarskapslagen ska ställas krav på kunskaper i svenska och samhällskunskap för svenskt medborgarskap gällande de mellan 16 och 66 år. Kunskaperna kan visas genom särskilt medborgarskapsprov eller godkända betyg.
Förslaget fanns i betänkandet En långsiktigt hållbar migrationspolitik (SOU 2020:54) som skickades ut på förvaltningsremiss i oktober 2020. Förvaltningen ansåg då att betänkandet ska kompletteras med en bedömning och beräkning av kostnadsförändringarna samt en finansieringsmodell.
Förvaltningen föreslår att gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden i sitt remissyttrande påpekar behovet av en bedömning och beräkning av kostnadsförändringarna samt en finansieringsmodell gällande förväntat ökat utbildningsbehov i svenska för invandrare, sfi, och samhällsorientering. Förvaltningen föreslår att nämnden avstår från att yttra sig om kunskapskrav respektive medborgarskapsprov för svenskt medborgarskap.-
185kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
136kb Ladda ner dokument
-
158kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt kommunallagen 6 kap. 37 § kan nämnden lämna över rätten att fatta beslut i vissa ärenden, så kallad delegering. En nämnd får uppdra åt presidiet, ett utskott, en ledamot eller ersättare att besluta på nämndens vägnar i ett visst ärende eller en viss grupp av ärenden. De beslut som får delegeras finns med i nämndens delegationsordning. Alla beslut som fattats med stöd av delegation ska redovisas på nästa nämndsmöte.
-
111kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
407kb Ladda ner dokument
-
446kb Ladda ner dokument
-
-
Bilagor
-
192kb Ladda ner dokument
-
177kb Ladda ner dokument
-
163kb Ladda ner dokument
-
403kb Ladda ner dokument
-
272kb Ladda ner dokument
-
482kb Ladda ner dokument
-
205kb Ladda ner dokument
-
446kb Ladda ner dokument
-
194kb Ladda ner dokument
-
195kb Ladda ner dokument
-
529kb Ladda ner dokument
-
401kb Ladda ner dokument
-
179kb Ladda ner dokument
-
312kb Ladda ner dokument
-
213kb Ladda ner dokument
-
313kb Ladda ner dokument
-
201kb Ladda ner dokument
-
248kb Ladda ner dokument
-
122kb Ladda ner dokument
-
Malmö stads ledningssystem för kompetensförsörjning lägger grunden för ett strukturerat, gemensamt och systematiskt kompetensförsörjningsarbete. Kompetensförsörjningsarbetet i ledningssystemet innebär att nämnderna vartannat år analyserar verksamheternas behov av kompetens och tillgänglig kompetens i verksamheten. Genom att jämföra behovet med tillgången på kompetens framkommer ett kompetensgap.
För att kunna möta kommande kompetensförsörjningsutmaningar behöver nämnden stärka sitt arbete med att identifiera och genomföra insatser som leder till att skolan kan bemannas av personal med rätt kompetens, både på kort och på lång sikt. Insatserna som krävs behöver verka inom ett flertal områden som dels handlar om att attrahera och rekrytera nya medarbetare och dels behålla och utveckla medarbetare som redan finns i organisationen. Utöver detta behöver vi dessutom utveckla vår organisation och våra arbetssätt.
I denna rapport redovisas en uppföljning och nulägesbild av arbetet utifrån nämndens beslutade aktivitetsplan/kompetensförsörjningsplan för 2020–2021.Bilagor
-
174kb Ladda ner dokument
-
116kb Ladda ner dokument
-
-
I årsanalysen följer nämnden upp verksamhetens påverkan på uppfyllelsen av kommunfullmäktiges mål. Årsanalysen är nämndens viktigaste uppföljningsdokument och sammanfattar resultatet av förvaltningens arbete utifrån kommunfullmäktiges mål och nämndens uppdrag under det senaste året. I årsanalys ingår därtill en analys av förvaltningens ekonomiska resultat.
Bilagor
-
220kb Ladda ner dokument
-
-
Intern kontroll är en del i Malmö stads kvalitets- och utvecklingsarbete och syftar till att säkerställa att lagar, policyer, rutiner och andra styrdokument följs och att allvarliga fel upptäcks och åtgärdas. Föreliggande ärende avser en uppföljning av de granskningar och direktåtgärder som genomförts under 2020.
Bilagor
-
110kb Ladda ner dokument
-
-
Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningens utbildningskontor är i behov av fler arbetsplatser och mer ändamålsenliga lokaler för att bedriva sin verksamhet. I februari 2020 skickade förvaltningsdirektören en lokalbeställning till stadsfastigheter i syfte att hitta nya lokaler för utbildningskontoret. I beställningen ingick även ett önskemål om att finna lämpliga lokaler för en gemensam lokal med grundskoleförvaltningen för mottagning av nyanlända invånare. Beställningen syftade också till att möjliggöra en samlokalisering av andra delar av förvaltningen som i dagsläget inte är lokaliserade tillsammans med utbildningskontoret. Stadsfastigheters lokalprocessenhet LOPE har, efter att ha undersökt olika alternativ, rekommenderat fastigheten Rolf 6 på Pilgatan 13 vid Värnhemstorget. De nya lokalerna förväntas inflyttningsklara sommaren 2022. Hyresavtalet innebär att nämndens växande lokalbehov tillgodoses samtidigt som den årliga kostnaden per arbetsplats minskar.
Bilagor
-
208kb Ladda ner dokument
-
146kb Ladda ner dokument
-
-
§ 30
Utökning av befintligt avtal mellan Stadsfastigheter och gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden för framtagande av handlingar för en ny gymnasieskola
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden har uppdragit åt servicenämndens Stadsfastigheter att projektera för nybyggnad av en gymnasieskola på fastigheten Makrillen 3, på samma plats där Universitetsholmens gymnasium låg tidigare. För att finansiera projekteringskostnader för nybyggnationen har nämnderna tidigare ingått ett riskavtal om totalt 14,5 miljoner kr. Stadsfastigheter har i projekteringsarbetet identifierat att riskavtalet behöver utökas till totalt 23 miljoner kr för att projekteringen ska kunna slutföras. Riskavtalet är ett förskott till kommande objektsgodkännande genom att summan kommer att ingå i den totala investeringskostnaden för projektet.
Bilagor
-
210kb Ladda ner dokument
-
-
§ 32
Utbildningsdepartementets remiss av betänkandet Samverkande krafter - för stärkt kvalitet och likvärdighet inom komvux för elever med svenska som andraspråk (SOU 2020:66)
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden har fått möjlighet att yttra sig över Utbildningsdepartementets remiss gällande betänkandet Samverkande krafter – för stärkt kvalitet och likvärdighet inom komvux för elever med svenska som andraspråk (SOU 2020:66).
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden ställer sig i huvudsak positiv till utredningens förslag då dessa förväntas leda till en ökad likvärdighet nationellt samt en kvalitetshöjning. Nämnden vill dock poängtera att utredningens förslag i vissa delar inte i tillräcklig omfattning har sin utgångspunkt i den mycket heterogena målgrupp elever som studerar sfi. Elever med kort, eller ingen, studiebakgrund utgör en stor målgrupp som utredningen i sina förslag inte tar tillräcklig hänsyn till, enligt nämnden. Vidare saknar nämnden i utredningen förslag för hur sfi-utbildning ska stärkas och utvecklas för målgruppen som omfattas av kommunal vuxenutbildning som särskild utbildning. Sfi för vuxna elever med utvecklingsstörning eller förvärvad hjärnskada är ett eftersatt område i styrdokument och i nationella utvecklingsinsatser. Slutligen vill nämnden lyfta vikten av att utredningens förslag även bör gälla för utbildning motsvarande svenska för invandrare som bedrivs av folkhögskolor. Denna utbildningsform behöver omfattas av förslagen för att en nationell likvärdighet och kvalitetsutveckling ska ske.Bilagor
-
188kb Ladda ner dokument
-
-
§ 34
Remiss från Justitiedepartementet - Krav på kunskaper i svenska och samhällskunskap för svenskt medborgarskap
Kommunstyrelsen har skickat Justitiedepartementets remiss av utredningen Krav på kunskaper i svenska och samhällskunskap för svenskt medborgarskap SOU 2021:2 på remiss till gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden med svar senast 5 mars.
Man föreslår i utredningen att det i medborgarskapslagen ska ställas krav på kunskaper i svenska och samhällskunskap för svenskt medborgarskap gällande de mellan 16 och 66 år. Kunskaperna kan visas genom särskilt medborgarskapsprov eller godkända betyg.
Förslaget fanns i betänkandet En långsiktigt hållbar migrationspolitik (SOU 2020:54) som skickades ut på förvaltningsremiss i oktober 2020. Förvaltningen ansåg då att betänkandet ska kompletteras med en bedömning och beräkning av kostnadsförändringarna samt en finansieringsmodell.
Förvaltningen föreslår att gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden i sitt remissyttrande påpekar behovet av en bedömning och beräkning av kostnadsförändringarna samt en finansieringsmodell gällande förväntat ökat utbildningsbehov i svenska för invandrare, sfi, och samhällsorientering. Förvaltningen föreslår att nämnden avstår från att yttra sig om kunskapskrav respektive medborgarskapsprov för svenskt medborgarskap.Bilagor
-
88kb Ladda ner dokument
-
84kb Ladda ner dokument
-
197kb Ladda ner dokument
-
-
Sverigedemokraterna föreslår i nämndinitiativ insatser mot kränkande behandling.
Bilagor
-
312kb Ladda ner dokument
-
-
Sverigedemokraterna har inkommit med nämndinitiativ angående massutskick till gymnasieelever och spridande av opartiskt material.
Bilagor
-
Miljöpartiet har inkommit med nämndinitiativ om att alla gymnasieelever bosatta i Malmö ska få tillgång till skollunch under distansundervisningen.
Bilagor
-
122kb Ladda ner dokument
-