Möte 2021-10-29
-
1
Upprop och val av justerare
-
2
Fastställande av dagordningen
-
3
Muntlig information
-
Gymnasieantagningen avslutade antagningen inför läsåret 2021/2022 till de nationella programmen den 15 september 2021. Därefter går ansvaret över till rektorerna för dessa program. Antagningen till introduktionsprogrammen ligger kvar på gymnasieantagningen hela läsåret. Antagningsenheten sammanställer varje år antagningsarbetet i två rapporter med bilagor. Rapporterna omfattar utbud, sökande och antagna för gymnasie- och gymnasiesärskolorna i Malmö oavsett huvudman samt Malmöungdomars val och antagning i annan kommun eller friskola.
Muntlig föredragning i ärendet.
-
112kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
720kb Ladda ner dokument
-
13kb Ladda ner dokument
-
181kb Ladda ner dokument
-
179kb Ladda ner dokument
-
178kb Ladda ner dokument
-
179kb Ladda ner dokument
-
184kb Ladda ner dokument
-
181kb Ladda ner dokument
-
184kb Ladda ner dokument
-
211kb Ladda ner dokument
-
86kb Ladda ner dokument
-
24kb Ladda ner dokument
-
24kb Ladda ner dokument
-
215kb Ladda ner dokument
-
134kb Ladda ner dokument
-
-
Antagningsenheten har sammanställt antagningsrapport för gymnasiesärskolan 2021. Rapporten omfattar utbud, sökande och antagna för gymnasiesärskolans program i Malmö samt en prognos för kommande läsår i form av statistik över grundsärskolans elevunderlag.
Muntlig föredragning i ärendet.
-
107kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
294kb Ladda ner dokument
-
136kb Ladda ner dokument
-
-
Kvalitetsrapporten beskriver gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningens systematiska kvalitetsarbete läsåret 2020/2021 för gymnasieskola, gymnasiesärskola och vuxenutbildning. Kvalitetsrapporten baseras på statistik framtagen av såväl förvaltningen som statistik på nationell nivå, Skolinspektionens elevenkät, dialogmöten med rektorer samt uppgifter som framkommit i skolenheternas kvalitetsrapporter.
Föredragning i ärendet av avdelningschef kvalitet och utveckling Lisbeth Gyllander Torkildsen
-
111kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
123kb Ladda ner dokument
-
-
Utredningen har initierats av förvaltningsledningen med syftet att föreslå en lösning för att organisera praktik för unga inom målgruppen för kommunala aktivitetsansvaret som i Malmö benämns KAA-UngMalmö.
Unga inom kommunala aktivitetsansvaret (KAA) i Malmö, 16-19 år som ej studerar på gymnasiet, kan få möjlighet att ha praktik via Introduktionsprogrammets individuella alternativ (IMA) på vissa av Malmös gymnasieskolor. Elever som praktiserar inom IMA får studiebidrag via CSN (1250 kr) och busskort av kommunen.
Då skollagen anger vilka behörighetskrav som gäller för att tas emot till olika gymnasieprogram står det klart att nuvarande sätt att organisera praktik inom ramen för introduktionsprogrammet individuellt alternativ för samtliga ungdomar inte är i enighet med gällande lagstiftning. Det senare gäller ungdomar som är behöriga till ett nationellt program.
Efter kontakt med Stockholms stad och Göteborgs stad konstateras att unga inom KAA i båda kommunerna får ersättning inom verksamheten för KAA vid bland annat praktik. I Göteborgs stad får unga som deltar i praktik via KAA en månadsersättning motsvarande CSN samt busskort av kommunen. I Stockholms stad betalas matersättning ut per dag som ungdomen tar del av åtgärd inom KAA samt busskort.-
147kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
457kb Ladda ner dokument
-
140kb Ladda ner dokument
-
-
Antalet gymnasieelever i Malmö stad förväntas öka kraftigt den kommande tioårsperioden. Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden har mot bakgrund av denna utveckling beställt en ny gymnasieskola med kapacitet för upp till 1000 elever i studieförberedande program och yrkesprogram utan krav på särskilt anpassade lokaler.
Detta ärende avser beslut om att ingå hyresavtal med Fastighets AB Fordonskolan (Hemsö) för en ny gymnasieskola inom fastigheten Virket 8, Södervärn för perioden 2025-06-01 – 2040-06-30.Muntlig föredragning i ärendet.
-
522kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
98kb Ladda ner dokument
-
189kb Ladda ner dokument
-
219kb Ladda ner dokument
-
156kb Ladda ner dokument
-
179kb Ladda ner dokument
-
240kb Ladda ner dokument
-
306kb Ladda ner dokument
-
905kb Ladda ner dokument
-
63kb Ladda ner dokument
-
106kb Ladda ner dokument
-
80kb Ladda ner dokument
-
197kb Ladda ner dokument
-
202kb Ladda ner dokument
-
68kb Ladda ner dokument
-
58kb Ladda ner dokument
-
517kb Ladda ner dokument
-
69kb Ladda ner dokument
-
74kb Ladda ner dokument
-
146kb Ladda ner dokument
-
-
Frågan om möjligheten att delta på distans vid möten med olika politiska organ aktualiserades med anledning av covid-19-pandemin. Kommunfullmäktige fattade i mars 2020 beslut om att ledamöter i nämnder och utskott får delta vid sammanträden på distans, ett beslut som därefter förlängts så länge Folkhälsomyndighetens rekommendation om att hålla digitala möten som en åtgärd får att undvika smittspridning av covid-19 kvarstår.
Från och med den 29 september 2021 finns inte längre någon rekommendation om att arbeta hemifrån. Kommunfullmäktige anser dock att det även fortsatt bör vara möjligt för förtroende-valda att delta på nämndssammanträden på distans - om det finns särskilda skäl för det. För att möjliggöra deltagande på distans beslutade kommunfullmäktige den 30 september 2021, med stöd av 6 kap 24 § KL, att deltagande på distans även fortsatt får ske vid nämndernas sammanträden.
Fullmäktiges beslut innebär att ordförande får möjlighet att avgöra om deltagande på distans får ske vid det aktuella sammanträdet. Eftersom arbetsutskottet hierarkiskt ligger under gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden behöver nämnden medge att deltagande på distans även får ske där.Bilagor
-
578kb Ladda ner dokument
-
138kb Ladda ner dokument
-
129kb Ladda ner dokument
-
-
10
Sammanträdestider för gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden och gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens arbetsutskott 2022
Förslag till sammanträdestider för gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden och gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens arbetsutskott 2022 har tagits fram.
-
152kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
136kb Ladda ner dokument
-
-
11
Utbildningsdepartementets remiss av Läromedelsutredningen – böckernas betydelse och elevernas tillgång till kunskap (SOU 2021:70)
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden har fått möjlighet att yttra sig över Utbildningsdepartementets remiss av Läromedelsutredningen – böckernas betydelse och elevernas tillgång till kunskap (SOU 2021:70). Utredningen föreslår åtgärder för att öka medvetenheten och kunskapen om läromedel och för att förbättra lärares förutsättningar att välja läromedel. Förslagen syftar till att stärka elevers tillgång till ändamålsenliga läromedel så att alla elever får förutsättningar att nå så långt som möjligt.
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden ställer sig i huvudsak positiv till utredningens förslag då nämnden ser att förslagen kan leda till en ökad likvärdighet vad gäller elevers tillgång till ändamålsenliga läromedel och därmed även bättre förutsättningar att nå målen för sin utbildning.-
360kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
309kb Ladda ner dokument
-
141kb Ladda ner dokument
-
100kb Ladda ner dokument
-
170kb Ladda ner dokument
-
-
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden har tagit emot en motion av Lisa Stolpe (V) där det föreslås att kommunfullmäktige beslutar att ge nämnden i uppdrag att ta fram förslag för hur skolorna kan erbjuda frukost åt gymnasieeleverna.
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden anser att intentionerna med motionen är goda och att skolan har ett ansvar i att eleverna får kunskaper om förutsättningarna för en god hälsa och bra kosthållning. Servering av skolfrukost bedöms dock inte utgöra en generell insats som alla skolor har behov av eller som en insats inom ramen för skolans kompensatoriska uppdrag.
Mot bakgrund av det som anförs i yttrandet föreslår nämnden kommunstyrelsen att föreslå kommunfullmäktige att avslå motionen.-
260kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
165kb Ladda ner dokument
-
139kb Ladda ner dokument
-
83kb Ladda ner dokument
-
92kb Ladda ner dokument
-
-
Lisa Stolpe (V) och Carin Gustafsson (V) har inkommit med en motion om att kommunfullmäktige ska besluta att organisera rätten till skolskjuts så att resor för elever i grund- och gymnasiesärskolan även innefattar resor till fritidshem och hemvist på lov- och studiedagar.
Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen föreslår gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden att föreslå kommunfullmäktige att anse motionen besvarad.-
191kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
164kb Ladda ner dokument
-
139kb Ladda ner dokument
-
56kb Ladda ner dokument
-
94kb Ladda ner dokument
-
-
14
Remiss av motion av Tony Rahm (M) och John Roslund (M) om åtgärder för att öka den fysiska aktiviteten bland barn och unga i Malmö
Tony Rahm (M) och John Roslund (M) har inkommit med en motion om att kommunstyrelsen tillsammans med berörda nämnder ska ta fram en handlingsplan där syftet är att öka den fysiska aktiviteten bland barn och unga i Malmö.
Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen föreslår gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden att föreslå kommunfullmäktige att anse motionen besvarad. Detta med anledning av det uppdrag som åligger gymnasie- och gymnasiesärskolan enligt läroplanen, de faciliteter som finns på skolorna och det pågående arbetet.-
190kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
149kb Ladda ner dokument
-
141kb Ladda ner dokument
-
106kb Ladda ner dokument
-
96kb Ladda ner dokument
-
-
Mohamed Yassin (MP) och Stefana Hoti (MP) har inkommit med en motion om barn och ungas psykiska ohälsa. I motionen föreslås att kommunfullmäktige beslutar att ge grundskolenämnden och gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden i uppdrag att komplettera elevhälsans fysiska hälsokontroll med en psykisk hälsokontroll samt att grundskolenämnden och gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden får i uppdrag att utreda och införa en maxgräns på antal elever per kurator och skolpsykolog.
Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen föreslår gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden att föreslå kommunfullmäktige att anse motionen besvarad. Detta med anledning av att hälsokontrollerna så som de ser ut idag redan ger skolan möjlighet att fånga upp signaler på psykisk ohälsa. Det andra förslaget berör införandet av en maxgräns på antal elever per kurator och skolpsykolog. Här hänvisar gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden till att en utredning har avslutats nationell nivå och att resultatet av denna bör inväntas.-
235kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
200kb Ladda ner dokument
-
143kb Ladda ner dokument
-
95kb Ladda ner dokument
-
151kb Ladda ner dokument
-
-
16
Remiss av motion av Stefana Hoti (MP) och Mohamed Yassin (MP) om att alla flickor ska få sin första menskopp
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden har tagit emot en motion av Stefana Hoti (MP) och Mohamed Yassin (MP) om att alla flickor i Malmö ska få sin första menskopp. I motionen föreslås att kommunfullmäktige beslutar att ge kommunstyrelsen i uppdrag att undersöka kostnaden för att upphandla menskopp för samtliga flickor i Malmö som har fyllt 12 år, samt att kommunstyrelsen undersöker ett förfarande för distribuering av menskopparna.
Motionens yrkanden är inte direkt ställda till gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden och nämnden tar inte ställning till yrkanden som föreslås åt kommunstyrelsen. I nämndens yttrande beskrivs efterfrågan på mensskydd i verksamheterna och hur distribueringen på skolorna ser ut.
Nämnden anser att tillgången till kostnadsfria mensskydd för elever i samband med skoldagen tillgodoses via elevhälsan.-
194kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
138kb Ladda ner dokument
-
143kb Ladda ner dokument
-
122kb Ladda ner dokument
-
96kb Ladda ner dokument
-
-
17
Remiss av motion av Stefana Hoti (MP) och Mohamed Yassin (MP) om att öka ungas inflytande i Malmö
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden har tagit emot en motion av Stefana Hoti (MP) och Mohamed Yassin (MP) om att öka ungas inflytande i Malmö. I motionen föreslås att kommunfullmäktige beslutar att ge grundskolenämnden och gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden i uppdrag att kvalitetssäkra elevråden på samtliga skolor så att eleverna får verkligt inflytande över sitt lärande, arbetsmiljö och annat som de själva anser är prioriterat, samt stärka samverkan mellan elevråden i Malmös skolor.
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden instämmer i att delaktighet och inflytande är viktigt och att barn och unga ska få sina åsikter beaktade i frågor som rör dem. Enligt skollagen ska eleverna ges inflytande över utbildningen och forum för samråd finns på alla gymnasieskolor men kan se olika ut. Mot bakgrund av pågående arbete för ökat elevinflytande föreslår nämnden kommunstyrelsen att föreslå kommunfullmäktige att anse motionen besvarad.-
199kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
141kb Ladda ner dokument
-
115kb Ladda ner dokument
-
98kb Ladda ner dokument
-
-
18
Remiss av motion av Magnus Olsson (SD) och Nima Gholam Ali Pour (SD) om att skolan inte ska upprätthålla religiösa regler
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden har tagit emot en motion av Magnus Olsson (SD) och Nima Gholam Ali Pour (SD) om att skolan inte ska upprätthålla religiösa regler. I motionen föreslås att kommunfullmäktige beslutar att uppdra åt förskolenämnden, grundskolenämnden och gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden att i samverkan ta fram riktlinjer som hindrar personal från att upprätthålla, kontrollera eller rapportera till föräldrar om huruvida deras barn följer religiösa föreskrifter.
Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen föreslår gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden att föreslå kommunfullmäktige att avslå motionen. Detta med anledning av den lagstiftning och det uppdrag som styr gymnasie- och gymnasiesärskolan.-
191kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
146kb Ladda ner dokument
-
143kb Ladda ner dokument
-
295kb Ladda ner dokument
-
102kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt kommunallagen 6 kap. 37 § kan nämnden lämna över rätten att fatta beslut i vissa ärenden, så kallad delegering En nämnd får uppdra åt presidiet, ett utskott, en ledamot eller ersättare att besluta på nämndens vägnar i ett visst ärende eller en viss grupp av ärenden. De beslut som får delegeras finns med i nämndens delegationsordning. Alla beslut som fattats med stöd av delegation ska redovisas på nästa nämndsmöte.
Bilagor
-
113kb Ladda ner dokument
-
112kb Ladda ner dokument
-
135kb Ladda ner dokument
-
-
Bilagor
-
127kb Ladda ner dokument
-
274kb Ladda ner dokument
-
559kb Ladda ner dokument
-
313kb Ladda ner dokument
-
411kb Ladda ner dokument
-
509kb Ladda ner dokument
-
596kb Ladda ner dokument
-
605kb Ladda ner dokument
-
174kb Ladda ner dokument
-
530kb Ladda ner dokument
-
207kb Ladda ner dokument
-
93kb Ladda ner dokument
-
-
§ 138
Anmälningar för kännedom