Möte 2019-12-16
-
1
Upprop och val av justerare
-
2
Fastställande av dagordningen
-
3
Muntlig information
-
Lägesrapporten är en sammanfattning av gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningens systematiska kvalitetsarbete för gymnasie- och gymnasiesärskolan i Malmö stad. Utöver nämnda skolformer ansvarar nämnden även för det kommunala aktivitetsansvaret (KAA) vars uppföljning inkluderas i rapporten. Rapportens analys bygger i huvudsak på uppgifter som framkommer i skolenheternas lägesrapporter, nationella jämförelser, elevenkäter, tillsyns- och granskningsbeslut samt dialogmöten.
Gymnasie- och vuxenutbildninsförvaltningen föreslår nämnden att godkänna föreliggande rapport och att välja identifierade utvecklingsområden som målområden läsåret 2020-2021.Muntlig föredragning i ärendet.
-
132kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
149kb Ladda ner dokument
-
466kb Ladda ner dokument
-
377kb Ladda ner dokument
-
353kb Ladda ner dokument
-
633kb Ladda ner dokument
-
189kb Ladda ner dokument
-
70kb Ladda ner dokument
-
79kb Ladda ner dokument
-
-
5
Strategisk kompetensförsörjning inom gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen – rapport kompetensförsörjning 2019
Malmö stad har en gemensam process för kompetensförsörjning. Kompetensförsörjningsprocessen, som också är ett ledningssystem, syftar till att säkerställa att Malmö stad har rätt kompetens på kort och lång sikt för att klara våra uppdrag och nå uppsatta mål. Förvaltningarna i Malmö stad ska identifiera och analysera sitt kompetensgap på kort och lång sikt samt ta fram kort- och långsiktiga mål och planer för att åtgärda sitt kompetensgap.
Arbetet med att åtgärda kompetensgapen och dess risker kräver ett gediget strategiskt, strukturerat och mångsidigt arbete på både kort och lång sikt. Aktivitetsplanen tillika kompetensförsörjningsplanen för kommande år har identifierat ett antal åtgärder med syftet att motverka de existerande gapen, åtgärder som tillämpar Malmö stads strategier i koppling till kompetensförsörjning:
- vi ser varje medarbetare som en investering
- vi utvecklar våra arbetssätt
- vi satsar på innovativ samverkan.
Förvaltningen har i kompetensförsörjningsplanen fokuserat sina aktiviteter förvaltningsövergripande över samtliga yrkeskategorier och utifrån perspektiven attrahera & rekrytera, behålla och utveckla samt utveckla organisation och arbetssätt.Muntlig föredragning i ärendet.
-
174kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
115kb Ladda ner dokument
-
149kb Ladda ner dokument
-
-
På gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens sammanträde den 24 maj 2019 fick förvaltningen i uppdrag att följa upp effekterna av att två skolläkare blivit en. Förvaltningen har haft en anställd skolläkare under en längre period. Under 2017 utökades bemanningen med ytterligare en skolläkare. Budget 2019 för Centrala elevhälsan föranledde en minskad bemanning för verksamheten. Utifrån omfattningen av skolläkare jämfört med grundskolan i Malmö men även i jämförelse med andra kommunala huvudmän bedömdes omfattningen av skolläkare vara väl tilltagen och beslut fattades om neddragning av skolläkare från 1,8 tjänst till 1,0 tjänst.
Muntlig föredragning i ärendet.
-
114kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
145kb Ladda ner dokument
-
143kb Ladda ner dokument
-
-
Bidraget till fristående gymnasieskolor och gymnasiesärskolor består av ett grundbelopp och i vissa fall ett tilläggsbelopp. Hemkommunen ska lämna bidrag för varje elev på ett nationellt program vid en fristående gymnasieskola där huvudmannen fått godkännande från Skolinspektionen. Bidrag från hemkommunen till fristående gymnasie- och gymnasiesärskola regleras i 16 kap. 52-55 §§, 17 kap. 31-36 §§ samt 19 kap. 45-48 §§ skollagen (2010:800). I 13 kap. gymnasieförordningen (2010:2039) finns det närmre bestämmelser och bidrag till enskilda huvudmän för dessa skolformer.
-
171kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
147kb Ladda ner dokument
-
76kb Ladda ner dokument
-
86kb Ladda ner dokument
-
63kb Ladda ner dokument
-
89kb Ladda ner dokument
-
63kb Ladda ner dokument
-
-
8
Yttrande över remiss angående Motion av John Eklöf (M) om åtgärdspaket för ordning och reda i Malmös skolor , STK-2019-1217
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden har fått i uppdrag att avge yttrande om en motion av John Eklöf (M) om åtgärdspaket för ordning och reda i Malmös skolor. Motionens intentioner är att det ska råda nolltolerans mot ordningsstörningar, våld, hot, kränkande behandling och sexuella trakasserier på Malmös skolor.
Sammantaget är gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens åsikt att flera av områdena som omnämns i motionen, till exempel arbetsmiljö och trygghet, redan tydligt regleras i gällande styrdokument och lagstiftning. Nämnden bedömer att verksamheterna arbetar ändamålsenligt för att förebygga och motverka ordningsstörningar, våld, hot, kränkande behandling och sexuella trakasserier på Malmös skolor.
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden föreslås att föreslå kommunstyrelsen föreslå kommunfullmäktige besluta att avslå de yrkanden som berör gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden.-
292kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
117kb Ladda ner dokument
-
149kb Ladda ner dokument
-
78kb Ladda ner dokument
-
128kb Ladda ner dokument
-
-
Direktörerna för grundskole- och gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningarna har gett ett gemensamt uppdrag att utreda förutsättningarna för en gemensam organisation för mottagandet av nyanlända elever och deras familjer med målsättningen att förenkla mottagandet och höja kvaliteten i kartläggningen.
Utredningen föreslår inrättandet av en gemensam enhet för mottagning och kartläggning organiserad under grundskoleförvaltningen med ledning och styrning enligt samma modell som idag används för Pedagogisk inspiration
Grundskolenämnden beslutade på sitt möte i november att inrätta en enhet för gemensam mottagning och kartläggning av nyanlända till grund- och gymnasieskola förutsatt att Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden beslutar att medverka i denna enhet i enlighet med modellen i tjänsteskrivelsen.-
280kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
147kb Ladda ner dokument
-
885kb Ladda ner dokument
-
-
Skollagens 17 Kapitel 7 § föreskriver att utbildningen på ett introduktionsprogram ska följa en plan för utbildning som beslutas av huvudmannen. Utbildningsplanen ska innehålla uppgifter om utbildningens syfte, huvudsakliga innehåll och längd.
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden fattade i juli 2013 beslut om riktlinjer för plan för utbildning. Då skollagen har blivit mer detaljerad avseende introduktionsprogrammen och de fem programmen sedan höstterminen 2019 blivit fyra behöver riktlinjerna uppdateras.-
208kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
146kb Ladda ner dokument
-
79kb Ladda ner dokument
-
-
Varje kommun har ansvar för att ungdomarna i kommunen erbjuds gymnasieutbildning i egen regi eller genom samverkansavtal, samt att antalet platser så långt det är möjligt anpassas efter ungdomarnas önskemål. Ungdomarna ska erbjudas ett allsidigt urval av yrkesprogram, högskoleförberedande program, programinriktat val, yrkesintroduktion, individuellt alternativ och språkintroduktion.
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden fattade i september 2019 beslut om gymnasieorganisation 2020/21. Nu föreslås nämnden justera en punkt i detta beslut gällande Teknikprogrammet.-
173kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
143kb Ladda ner dokument
-
-
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden har fått i uppdrag att yttra sig över remiss gällande verifikationsgranskning 2019. Revisionens bedömning är att gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden säkerställer att räkenskaperna beträffande inventarier i allt väsentligt är rättvisande och i huvudsak säkerställer en tillräcklig intern kontroll avseende inventarier. Revisionens stickprovsgranskning inom konto, periodisering och Avtal/inköpsdokumentation visar dock att bokföringen inte är helt tillräcklig.
-
179kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
159kb Ladda ner dokument
-
107kb Ladda ner dokument
-
177kb Ladda ner dokument
-
794kb Ladda ner dokument
-
103kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt kommunallagen 6 kap. 37 § kan nämnden lämna över rätten att fatta beslut i vissa ärenden, så kallad delegering. En nämnd får uppdra åt presidiet, ett utskott, en ledamot eller ersättare att besluta på nämndens vägnar i ett visst ärende eller en viss grupp av ärenden. De beslut som får delegeras finns med i nämndens delegationsordning. Alla beslut som fattats med stöd av delegation ska redovisas på nästa nämndsmöte.
Bilagor
-
84kb Ladda ner dokument
-
366kb Ladda ner dokument
-
77kb Ladda ner dokument
-
-
Bilagor
-
553kb Ladda ner dokument
-
184kb Ladda ner dokument
-
523kb Ladda ner dokument
-
131kb Ladda ner dokument
-
92kb Ladda ner dokument
-
129kb Ladda ner dokument
-
158kb Ladda ner dokument
-
481kb Ladda ner dokument
-
436kb Ladda ner dokument
-
72kb Ladda ner dokument
-