Hoppa över navigering
  1.   1

    Upprop och val av justerare

  2.   2

    Fastställande av dagordning

  3.   3

    Beviljande av närvaro- och yttranderätt

    • Disciplinära åtgärder och huvudmannens ansvar, jurist JP Infonet, Simon Jernelöv 
    • Information från skolchef/förvaltningsdirektör Anneli Schwartz
    • Redovisning av inkomna anmälningar om kränkande behandling och rektors beslut om avstängning av elev, förvaltningsjurist Blerina Nerjovaj
    • Lägesrapport, avdelningschef Elena Zukauskaite

    • Verksamhetsrapportering gymnasieutbildningen, Cecilia Ericsson och Johan Aspelin 

    • Verksamhetsrapportering vuxenutbildningen, utbildningschef Jonas Svensson 

  4. Nämndens kommunbidrag för 2025 uppgår till 2 256 921 tkr och investeringsramen uppgår till 35 000 tkr. Helårsprognosen för 2025 visar på ett överskott på 30 000 tkr som förklaras av högre intäkter än budget. Investeringsramen kommer att disponeras utan avvikelser mot budget.

  5. Den 1 juli 2025 träder förändringar i skollagen och bibliotekslagen i kraft, vilket ställer krav på att alla skolor ska ha skolbibliotek i nära anslutning till den egna verksamheten, bemannade av utbildade bibliotekarier. Lagförändringen berör också skolbibliotekets roll i undervisningen och delaktighet i kvalitetsarbetet. Varje huvudman ska i en biblioteksplan precisera hur ändamålet med skolbiblioteksverksamheten ska uppnås.

    Syftet med huvudmannaplanen är att säkerställa att de kommande lagstadgade kraven för skolbibliotek i skollagen och bibliotekslagen följs och att målen i Malmö stads biblioteksplan uppnås.

    Bilagor

  6. Intern kontroll är en del i Malmö stads kvalitets- och utvecklingsarbete och syftar till att säkerställa att lagar, policyer, rutiner och andra styrdokument följs och att allvarliga fel upptäcks och åtgärdas. En god intern kontroll tillser att verksamhetssystem och rutiner är ändamålsenliga, att redovisning är korrekt, att information rörande verksamheten är god och att verksamheten skyddas mot förluster eller förstörelse av kommunens tillgångar.

    Föreliggande rapport avser uppföljning av den kommungemensamma granskningen Välfärdsbrott.

    Bilagor

  7. Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden har fått möjlighet att yttra sig över betänkandet Kunskaper för alla – nya läroplaner med fokus på undervisning och lärande (SOU 2025:19). Förslagen avser de obligatoriska skolformerna grundskola, specialskola och anpassad grundskola.

    Förslagen är bara direkt tillämpliga vad avser de inledande delarna av läroplanen för gymnasieskolan, anpassade gymnasieskolan och komvux. Betänkandet innehåller förslag till en fortsatt hantering av läroplanerna för förskolan, gymnasieskolan, anpassade gymnasieskolan och vuxenutbildningen. Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen föreslår att nämnden yttrar sig om de skolformer som nämnden har ansvar för.

    Förvaltningen föreslår att nämnden anser att lärarna måste ha möjlighet att anpassa undervisningen efter elevernas behov och förutsättningar samt leda och utföra undervisning utifrån sin professionella kompetens. När det gäller att välja ut vilka kunskaper som är tillförlitliga och mer beständiga i olika ämnen föreslår förvaltningen att nämnden bedömer att detta kan innebära en risk i att likställa "vetenskaplig grund" med en specifik kunskapssyn.

    Förvaltningen föreslår att nämnden anser att förslaget om sammanhållet beslutsfattande som gäller för de obligatoriska skolformerna inte är direkt tillämpligt för gymnasieskolan, anpassade gymnasieskolan och komvux. Det stora antalet ämnesplaner i gymnasial utbildning och behovet av att nya ämnesplaner tas fram, gör att förvaltningen föreslår att nämnden anser att det vore svårhanterligt om ämnesplanerna skulle ingå i läroplanen och att regeringen då skulle fatta beslut om helheten vid ett och samma tillfälle.

    Förvaltningen föreslår att nämnden är kritisk till att en så stor reform ska genomföras i gymnasial utbildning på så kort tid, det vill säga från och med höstterminen 2028.

    Bilagor

  8. Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden har fått möjlighet att yttra sig över remissen Skärpta villkor för friskolesektorn (SOU 2025:37).

    Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen föreslår gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden att ställa sig positiv till utredningens förslag om förbud mot vinstutdelning och andra värdeöverföringar i vissa situationer. Förvaltningen föreslår att nämnden efterfrågar vidare konsekvensbeskrivning över vad förslagen kan innebära för skolmarknaden i sin helhet, för såväl den kommunala skolorganisationen som för eleverna.

    Förvaltningen föreslår att nämnden ställer sig positiv till att kommunen föreslås ges möjlighet att kräva återbetalning av enskild huvudman. Förvaltningen föreslår att nämnden ser behov av förtydligande gällande kommunens mandat att kontrollera fristående huvudmäns användning av kommunala bidrag och möjlighet till att återkräva bidrag.

    Förvaltningen föreslår nämnden att ställa sig positiv till utredningens förslag om att enskilda huvudmän ska inkomma med anmälan om nedläggning till kommunen i god tid. Däremot föreslår förvaltningen att nämnden anser att den 1 november året före det läsår som nedläggningen genomförs är för sent för nämndens planering av utbud och dimensionering.

    Förvaltningen föreslår nämnden att understryka behovet av kravställning på den enskilde huvudmannen att säkerställa att dokumentation om eleven finns vid nedläggningen av skolan och att dokumentationen överlämnas till kommunen. Dokumentationskraven bör inkludera exempelvis betygskataloger, åtgärdsprogram och underlag från elevhälsan.

    Förvaltningen föreslår nämnden att bedöma att utredningens förslag innebär ökade kostnader för kommuner och därmed bör kommunerna kompenseras i enlighet med den kommunala finansieringsprincipen.

    Bilagor

  9. Kommunstyrelsen fick i kommunfullmäktiges budget för 2024 i uppdrag att, tillsammans med arbetsmarknads- och socialnämnden, grundskolenämnden, gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden och miljönämnden, genomföra en aktualiserad inventering av en kartläggning stadskontoret genomförde inom ramen för budget-uppdraget ”En mer ändamålsenlig organisation av stadens drogförebyggande arbete” i 2018 års budget. Inventeringen avser ANDTS-förebyggande insatser (förebyggande insatser kring alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel om pengar) riktade till barn och unga, primärt insatser som kommunen bedriver i egenregi.

    Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen föreslår gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden att välkomna rapporten Budgetuppdrag 2024 – Drogförebyggande arbete för att stärka och vidareutveckla Malmö stads drogförebyggande arbete med särskilt fokus på samordnade insatser riktade till barn och unga.

    Förvaltningen föreslår nämnden att ställa sig positiv till inrättandet av en central samordningsfunktion för Malmö stads förebyggande ANDTS-arbete på arbetsmarknads- och socialförvaltningen. Förvaltningen föreslår att nämnden föreslår att förtydliga samordningsfunktionens uppdrag med att inkludera stöd till förvaltningarnas utvecklingsarbete inom ANDTS. Vidare föreslår förvaltningen att nämnden lyfter behov av ett strategiskt stadsövergripande ANDTS-nätverk för stadens förvaltningar och bolag för att främja samarbete och ta vara på resurser och kompetenser effektivt.

    Bilagor

  10. Moderaterna har den 27 mars 2025 inkommit med ett nämndinitiativ till gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden. I nämndinitiativet föreslås gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden besluta att gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen utarbetar tydliga riktlinjer om krav och skyldigheter vid mobbing, våld och kränkningar för gymnasieelever och anställda inom Malmö stad. Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden föreslås besluta:

    • att ta fram riktlinjer som säkerställer att samma krav och skyldigheter så långt som möjligt gäller för gymnasieelever som för anställda inom Malmö stads förvaltningar.
    • att säkerställa att brott som begås på Malmös gymnasieskolor alltid polisanmäls.
    • att vid varje nämndmöte hålla den senaste periodens kränkningsanmälningar tillgängliga för nämnden

    Förvaltningen föreslår nämnden att anse första att-satsen besvarad, samt avslå andra och tredje att-satserna med hänvisning till det som framkommer i ärendet.

    Bilagor

  11.   12

    Anmälningar för kännedom

Det finns ingen information att visa

Inget protokoll har publicerats

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.