Möte 2022-09-30
-
1
Upprop och val av justerare
-
2
Fastställande av dagordningen
-
3
Information
-
Nämnden upprättar årligen en delårsrapport för perioden januari till och med augusti som syftar till att ge kommunstyrelsen och kommunfullmäktige en bild av utvecklingen av verksamhet och ekonomi i Malmö stad och prognostiserat ekonomiskt utfall för året. Delårsrapport 2022 omfattar en avstämning av kommunfullmäktiges mål samt ett delårsbokslut per utgången av augusti månad. I rapporten följs nämndens bidrag till kommunfullmäktiges mål upp ur ett mandatperiodsperspektiv.
-
119kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
164kb Ladda ner dokument
-
-
Varje kommun har ansvar för att ungdomarna i kommunen erbjuds gymnasieutbildning i egen regi eller genom samverkansavtal, samt att antalet platser så långt det är möjligt anpassas efter ungdomarnas önskemål. Ungdomarna ska erbjudas ett allsidigt urval av yrkesprogram, högskoleförberedande program och introduktionsprogram - programinriktat val, yrkesintroduktion, individuellt alternativ samt språkintroduktion.
Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen föreslår nämnden i detta ärende fastställa preliminär gymnasieorganisation 2023/2024.-
369kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
157kb Ladda ner dokument
-
84kb Ladda ner dokument
-
102kb Ladda ner dokument
-
86kb Ladda ner dokument
-
168kb Ladda ner dokument
-
-
Varje kommun har ansvar för att ungdomarna i kommunen erbjuds gymnasiesärutbildning i egen regi eller genom samverkansavtal. Utbildningen i gymnasiesärskolan ska vara öppen för ungdomar vars skolplikt har upphört och som inte bedöms ha förutsättningar att nå upp till gymnasieskolans kunskapskrav på grund av att de har en funktionsvariation eller förvärvad hjärnskada. Inom skolformen finns nationella och individuella program.
Målsättningen är att erbjuda målgruppen ett sa° stort utbud av program som möjligt utifrån individens förutsättningar. Verksamheten ska erbjudas till målgruppen i Malmö stad samt därtill dimensionera för mottagande från kommuner som inte erbjuder ett visst nationellt program i egen regi eller i samverkan.-
242kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
82kb Ladda ner dokument
-
165kb Ladda ner dokument
-
-
Introduktionsprogrammen har ingen nationell fastställd struktur och längd. Utbildningen på ett introduktionsprogram i gymnasieskolan ska följa en plan som beslutas av huvudmannen. Planen bör utgå ifrån de lokala förutsättningarna och elevernas behov. En tydlig plan ger goda förutsättningar för uppföljning, utvärdering och utveckling av verksamheten. I Plan för utbildningar på introduktionsprogram 2023–2024 fastställs utbildningarnas syfte, huvudsakliga innehåll och längd.
-
153kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
792kb Ladda ner dokument
-
165kb Ladda ner dokument
-
-
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden beslutade den 25 februari 2022 om internkontrollplan för 2022. I planen beslutades att granskningen Besvarande av inkommande telefon och mejl skulle återrapporteras till nämnden i september 2022. Förvaltningen har genomfört granskningen och redovisar i ärendet resultatet. Granskningen visar på en avvikelse vilket föranlett att förbättringsåtgärder tagits fram.
-
152kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
232kb Ladda ner dokument
-
165kb Ladda ner dokument
-
-
I Gymnasie- och vuxenutbildningens budget för 2022 har nämnden fastslagit att arbetet med att erbjuda och viderutveckla lovskolan ska fortsätta under 2022 i syfte att fler elever ska få förutsättningar att nå sina utbildningsmål och för att nå självförsörjning. Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen återrapporterar i ärendet hur arbetet med lovskolan fortskrider.
-
108kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
368kb Ladda ner dokument
-
164kb Ladda ner dokument
-
-
10
Remiss från Utbildningsdepartementet - Elever i grundskolan, specialskolan, sameskolan och gymnasieskolan
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden har fått möjlighet att yttra sig över Utbildningsdepartementets remiss av promemorian Elever i grundskolan, specialskolan, sameskolan och gymnasieskolan ska lättare få läsa i snabbare takt och på en högre nivå (U2022/02568).
I promemorian presenteras förslag om bättre möjligheter för elever att utifrån sina egna förutsättningar kunna nå så långt som möjligt i sin kunskapsutveckling genom att läsa i snabbare takt och på en högre nivå.
Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen har tagit fram ett förslag till yttrande. Nämnden föreslås huvudsakligen ställa sig positiv till utredningens förslag men samtidigt efterfråga förtydliganden och fortsatt utredning av en del förslag, bland annat gällande förslagen om att rektor ska få besluta att en elev i grundskola, specialskola eller sameskola får läsa gymnasieämnen samt att elever i dessa skolformer som läser på högre nivå får ha en annan omfattning på läsåret.-
164kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
291kb Ladda ner dokument
-
204kb Ladda ner dokument
-
169kb Ladda ner dokument
-
-
11
Remiss från Utbildningsdepartementet - En modell för att mäta och belöna progression inom sfi (SOU 2022:17)
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden har fått möjlighet att yttra sig över en remiss från Utbildningsdepartementet En modell för att mäta och belöna progression inom sfi (SOU 2022:17). Yttrandet innehåller endast de förslag och bedömningar som berör gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens ansvarsområden och där nämnden har synpunkter eller kommentarer. Utredningens förslag presenteras tematiskt och nämndens samlade synpunkter redovisas nedan enligt samma tematiska indelning.
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden ställer sig positiv till utredningens syfte och ambition att öka kvaliteten inom sfi, både för att bättre kunna möta målgruppens olika behov och för att kunna möta samhällets och arbetslivets krav på eleven. Nämnden anser dock att utredningen i flera delar inte är tillräckligt beredd och att det finns en otydlighet avseende förslagens ändamålsenlighet. Nämnden ställer sig frågande till på vilket sätt utredningens förslag bidrar till ökad kvalitet i undervisningen.-
378kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
355kb Ladda ner dokument
-
181kb Ladda ner dokument
-
169kb Ladda ner dokument
-
-
12
Remiss av motion av Stefana Hoti (MP) och Janne Grönholm (MP) om att anta en nollvision om särskilt utsatta områden
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden har fått möjlighet att yttra sig över en motion av Stefana Hoti (MP) och Janne Grönholm (MP) om att anta en nollvision om särskilt utsatta områden. I motionen föreslås att kommunstyrelsen antar en nollvision om särskilt utsatta områden, att kommunstyrelsen tillsammans med berörda nämnder tar fram en handlingsplan för varje enskilt utsatt område samt inrättar en kunskapsbank med åtgärder som kan sättas in när ett område riskerar att bli klassat som särskilt utsatt.
Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen har tagit fram ett förslag till yttrande där gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden föreslår kommunstyrelsen att föreslå kommunfullmäktige att avslå motionens samtliga tre yrkanden.-
180kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
149kb Ladda ner dokument
-
122kb Ladda ner dokument
-
171kb Ladda ner dokument
-
-
13
Nämndinitiativ från Sverigedemokraterna om kartläggning av hedersförtryck i Malmös gymnasieskolor
Sverigedemokraterna har inkommit med ett nämndinitiativ där de yrkar att gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden uppdrar åt gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen att regelbundet genomföra återkommande kartläggningar av hedersförtryck inom nämndens ansvarsområde och att dessa kartläggningar integreras i det systematiska kvalitetsarbetet, samt att det görs en lägesbedömning som redovisas till nämnd.
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden beslutade 2022-05-27 § 84 att ge förvaltningen i uppdrag att bereda ärendet och ta fram ett beslutsunderlag till ett kommande nämndssammanträde.
Förvaltningen har tagit fram ett beslutsunderlag och föreslår att nämndinitiativet avslås. Med hänvisning till tidigare kartläggning och arbete som redan bedrivs inom ramen för kärnuppdraget samt genom stadsövergripande utvecklingsarbete gör förvaltningen bedömningen att det inte finns behov av ytterligare kartläggningar av hedersförtryck inom nämndens ansvarsområde.-
210kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
167kb Ladda ner dokument
-
161kb Ladda ner dokument
-
167kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt kommunallagen 6 kap. 37 § kan nämnden lämna över rätten att fatta beslut i vissa ärenden, så kallad delegering. En nämnd får uppdra åt presidiet, ett utskott, en ledamot eller ersättare att besluta på nämndens vägnar i ett visst ärende eller en viss grupp av ärenden. Enligt 7 kap. 5-8 §§ samma lag får nämnden även uppdra åt en anställd att besluta. De beslut som får delegeras finns med i nämndens delegationsordning. Alla beslut som fattats med stöd av delegation ska redovisas på nästa nämndsmöte.
-
116kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
435kb Ladda ner dokument
-
425kb Ladda ner dokument
-
-
Bilagor
-
182kb Ladda ner dokument
-
188kb Ladda ner dokument
-
960kb Ladda ner dokument
-
710kb Ladda ner dokument
-
710kb Ladda ner dokument
-
462kb Ladda ner dokument
-
402kb Ladda ner dokument
-
968kb Ladda ner dokument
-
189kb Ladda ner dokument
-
215kb Ladda ner dokument
-
306kb Ladda ner dokument
-
153kb Ladda ner dokument
-
190kb Ladda ner dokument
-
185kb Ladda ner dokument
-
214kb Ladda ner dokument
-
335kb Ladda ner dokument
-
212kb Ladda ner dokument
-
-
16
Presentationer på gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens sammanträde 2022-09-30