Möte 2021-01-29
-
1
Upprop och val av justerare
-
2
Fastställande av dagordning
-
3
Muntlig information
-
Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningens utbildningskontor är i behov av fler arbetsplatser och mer ändamålsenliga lokaler för att bedriva sin verksamhet. I februari 2020 skickade förvaltningsdirektören en lokalbeställning till stadsfastigheter i syfte att hitta nya lokaler för utbildningskontoret. I beställningen ingick även ett önskemål om att finna lämpliga lokaler för en gemensam lokal med grundskoleförvaltningen för mottagning av nyanlända invånare. Beställningen syftade också till att möjliggöra en samlokalisering av andra delar av förvaltningen som i dagsläget inte är lokaliserade tillsammans med utbildningskontoret. Stadsfastigheters lokalprocessenhet LOPE har, efter att ha undersökt olika alternativ, rekommenderat fastigheten Rolf 6 på Pilgatan 13 vid Värnhemstorget. De nya lokalerna förväntas inflyttningsklara sommaren 2022. Hyresavtalet innebär att nämndens växande lokalbehov tillgodoses samtidigt som den årliga kostnaden per arbetsplats minskar.
-
317kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
175kb Ladda ner dokument
-
675kb Ladda ner dokument
-
150kb Ladda ner dokument
-
-
En successiv ökning av andelen gymnasielever fram till år 2030 kräver förutom nybyggnationer även ombyggnationer av befintligt lokalbestånd. I utredning gällande ombyggnation av S:t Petri gymnastiksal i syfte att öka kapaciteten med 180 platser inför läsår 2022/2023 framkommer att projektet medför ett risktagande. Risken består i en osäker kostnadsbild och att den önskade tidplanen inte kan hållas och därmed inte möter behovet av den nödvändiga kapacitetsökningen. Med utgångspunkt i ovanstående föreslås därför nämnden att besluta att avsluta lokalprojekt ombyggnation S:t Petri gymnastiksal och att ge förvaltningen i uppdrag att söka alternativa lösningar för att möta lokalbehovet.
-
193kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
147kb Ladda ner dokument
-
-
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden beslutade 2020-01-31 i nämndsbudget 2020 att ge förvaltningen uppdrag gällande vuxenutbildningen avseende en utökad volym av grundläggande vuxenutbildning 2020 i förhållande till 2019, en ökad volym av utbildning på allmänna kurser under 2020 för att möta behov och efterfrågan, öka antalet yrkes-sfi utbildningar i egen regi samt utökning av utbudet av yrkespaket under läsåret 2020-2021.
Föreligger återrapportering från förvaltningen.-
196kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
145kb Ladda ner dokument
-
-
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden beslutade 2020-09-02 om gymnasiesärskoleorganisation för läsåret 2021/22. Föreliggande ärende kompletterar den organisation som beslutats. Den kompletterande informationen gäller gymnasiesärskoleprogrammet för estetiska verksamheter. I ärendet föreslås att programmets elever i årskurs 3 och 4 på Malmö latinskola flyttas till Valdemarsro gymnasium och slutför sin utbildning där. I ärendet föreslås vidare att gymnasiesärskoleprogrammet för estetiska verksamheter ska erbjudas från och med år 1 vid Valdemarsro gymnasium läsåret 2021/22.
-
164kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
146kb Ladda ner dokument
-
148kb Ladda ner dokument
-
248kb Ladda ner dokument
-
-
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens budget är nämndens överordnade styrdokument.
I nämndsbudget ingår en beskrivning av hur nämnden planerar att arbeta utifrån kommunfullmäktiges mål och utifrån de uppdrag som tilldelats gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden.
I nämndsbudget ingår även plan för verksamhet och ekonomi utifrån Malmö stads budget 2021.-
186kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
54kb Ladda ner dokument
-
79kb Ladda ner dokument
-
147kb Ladda ner dokument
-
317kb Ladda ner dokument
-
162kb Ladda ner dokument
-
-
Bidraget till fristående gymnasieskolor och gymnasiesärskolor består av ett grundbelopp och i vissa fall ett tilläggsbelopp. Hemkommunen ska lämna bidrag för varje elev på ett nationellt program vid en fristående gymnasieskola där huvudmannen fått godkännande från Skolinspektionen. Bidrag från hemkommunen till fristående gymnasie- och gymnasiesärskola regleras i 16 kap. 52-55 §§, 17 kap. 31-36 §§ samt 19 kap. 45-48 §§ skollagen (2010:800). I 13 kap. gymnasieförordningen (2010:2039) finns det närmre bestämmelser och bidrag till enskilda huvudmän för dessa skolformer.
-
130kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
82kb Ladda ner dokument
-
58kb Ladda ner dokument
-
79kb Ladda ner dokument
-
57kb Ladda ner dokument
-
148kb Ladda ner dokument
-
94kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsbyggnadskontoret har, tillsammans med miljöförvaltningen, fastighets- och gatukontoret, stadskontoret och serviceförvaltningen/stadsfastigheter, upprättat ett samrådsförslag till ny Energistrategi för Malmö.
Syftet med energistrategin är att enligt lagen om kommunal energiplanering (SFS 1977:439) ha en aktuell plan för tillförsel, distribution och användning av energi i kommunen.
Energistrategin utgår från tre övergripande inriktningsmål för Malmö fram till år 2030. Inriktningsmålen är i linje med Malmö stads miljöprogram; Utsläppen av växthusgaser i Malmö som geografiskt område har minskat med 70 procent sedan år 1990, Malmö stads organisation har nettonollutsläpp och Malmö försörjs av 100 procent förnybar och återvunnen energi
Energistrategin består av fyra fokusområden med tillhörande resultatmål och ett antal åtgärdsstrategier; Leveranssäkert elsystem lokal resurseffektiv och förnybar energiförsörjning, energi- och resurseffektiv bebyggelse samt hållbar energi för transporter.
Förvaltningens bedömning är att förslaget till energistrategi är genomarbetat, avvägt och genomförbart och de föreslagna strategierna har goda förutsättningar att uppnå resultatmålen.
Förvaltningen föreslår gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden att ställa sig bakom samrådsförslaget till energistrategi i enlighet med föreslaget yttrande.-
166kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
123kb Ladda ner dokument
-
191kb Ladda ner dokument
-
150kb Ladda ner dokument
-
-
11
Samråd för och granskning av detaljplan för del av fastigheten Makrillen 3 med flera i Hamnen i Malmö (Dp 5565)
Stadsbyggnadsnämnden har sänt Granskning av Detaljplan för del av fastigheten Makrillen 3 m.fl. i Hamnen i Malmö (Dp 5565) till gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden för yttrande. Detaljplanens syfte är att möjliggöra nybyggnation av fyra kvarter med blandad stadsbebyggelse i form av bostäder, förskola, kontor, centrumverksamheter samt ett parkeringshus.
Planområdet omgärdar ett planlagt område avsett för allmänt ändamål där gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden tidigare bedrivit gymnasieundervisning (Universitetsholmens gymnasium). Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden ämnar tillsammans med servicenämnden att uppföra en ny byggnad för gymnasieutbildning i området, nybyggnaden regleras inte av denna detaljplan (Dp 5565).
Med detta yttrande överlämnar gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden sina synpunkter om granskningsförslaget.-
180kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
På uppdrag av kommunfullmäktige tog grundskolenämnden, gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden och fritidsnämnden 2018 fram en ”Modell för fördelning och användande av sporthallar och gymnastikhallar”. Kommunfullmäktige beslutade 2019-12-19 att godkänna rapporten och ge grundskolenämnden, gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden samt fritidsnämnden i uppdrag att i samråd med servicenämnden utreda förutsättningarna för hur primärhyresgästansvaret för alla idrottshallar kan överföras till fritidsnämnden och rapportera till kommunfullmäktige senast den 31 december 2020.
På grund av förseningar i projektarbetet ska rapportering till kommunfullmäktige ske senast 31 januari 2021.
Projektgruppen inkom med rapport 2020-12-04. Under utredningens arbete har utöver kommunfullmäktiges uppdrag även andra åtgärder tagits fram för att få effektivare lokalnyttjande.
Förvaltningarna konstaterar att nuvarande modell innehåller en kostnadsfördelning baserad på hyres- och städkostnader och att fördelning av övriga driftskostnader kvarstår att lösa. Samtidigt visar det att en förändring kan påbörjas utan att alla delfrågor är färdigutredda och lösta.
Projektgruppen kan inte se några verksamhetsmässiga eller ekonomiska grunder för en generell förändring av primärhyresgästansvaret för gymnastikhallar. Däremot ser projektgruppen fördelar om primärhyresgästansvaret för tillkommande gymnastikhallar ligger hos fritidsförvaltningen från början och att hallarna planeras utifrån att de ska kunna upplåtas till föreningsliv och allmänheten.
Förvaltningen står bakom projektrapportens bedömningar och förslag och föreslår gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden att godkänna rapporten samt att rapporten skickas gemensamt av berörda nämnder till kommunfullmäktige.-
181kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
173kb Ladda ner dokument
-
152kb Ladda ner dokument
-
-
13
Kulturdepartementets remiss av Institutet för språk och folkminnens förslag till handlingsprogram för bevarande av de nationella minoritetsspråken
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden har fått möjlighet att yttra sig över remiss gällande redovisning av regeringsuppdraget Handlingsprogram för bevarande av de nationella minoritetsspråken finska, jiddisch, meänkieli och romska (Ku2019/01339/CSM). Uppdraget som gavs till Institutet för språk och folkminnen har varit att ta fram och föreslå ett långsiktigt och samlat handlingsprogram för bevarande av de nationella minoritetsspråken finska, jiddisch, meänkieli och romska. Sametinget fick ett motsvarande uppdrag för samiska. Handlingsprogrammets syfte är att främja möjligheten för de nationella minoritetsspråken att revitaliseras och fortleva som levande språk i Sverige, och kommer följaktligen att vara inriktat mot det sistnämnda av minoritetspolitikens två övergripande mål.
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden ställer sig i huvudsak positiv till de framlagda förslagen och nämndens synpunkter redovisas i sin helhet nedan.-
254kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
196kb Ladda ner dokument
-
139kb Ladda ner dokument
-
150kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt kommunallagen 6 kap. 37 § kan nämnden lämna över rätten att fatta beslut i vissa ärenden, så kallad delegering. En nämnd får uppdra åt presidiet, ett utskott, en ledamot eller ersättare att besluta på nämndens vägnar i ett visst ärende eller en viss grupp av ärenden. De beslut som får delegeras finns med i nämndens delegationsordning. Alla beslut som fattats med stöd av delegation ska redovisas på nästa nämndsmöte.
-
111kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
397kb Ladda ner dokument
-
421kb Ladda ner dokument
-
-
Bilagor
-
150kb Ladda ner dokument
-
331kb Ladda ner dokument
-
160kb Ladda ner dokument
-
193kb Ladda ner dokument
-
210kb Ladda ner dokument
-
256kb Ladda ner dokument
-
473kb Ladda ner dokument
-
258kb Ladda ner dokument
-
189kb Ladda ner dokument
-
189kb Ladda ner dokument
-
90kb Ladda ner dokument
-
114kb Ladda ner dokument
-
200kb Ladda ner dokument
-
183kb Ladda ner dokument
-
142kb Ladda ner dokument
-
383kb Ladda ner dokument
-
88kb Ladda ner dokument
-
126kb Ladda ner dokument
-
143kb Ladda ner dokument
-
137kb Ladda ner dokument
-
277kb Ladda ner dokument
-
103kb Ladda ner dokument
-
-
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens budget är nämndens överordnade styrdokument.
I nämndsbudget ingår en beskrivning av hur nämnden planerar att arbeta utifrån kommunfullmäktiges mål och utifrån de uppdrag som tilldelats gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden.
I nämndsbudget ingår även plan för verksamhet och ekonomi utifrån Malmö stads budget 2021.Bilagor
-
Centerpartiet och Moderaterna föreslår att ge gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden i uppdrag att möjliggöra för att personal inom gymnasieskolan och vuxenutbildning får tillgång att vaccinera sig under betald arbetstid. Förslaget avser vaccination mot Covid-19.
Bilagor
-
137kb Ladda ner dokument
-
-
Centerpartiet och Moderaterna föreslår att ge gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen i uppdrag att tillhandahålla kostnadsfria munskydd till lärare och elever under den tid som Folkhälsomyndigheten bedömer att det råder pandemi i Sverige.
Bilagor
-
143kb Ladda ner dokument
-
-
Miljöpartiet föreslår i nämndinitiativ att ge gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen i uppdrag att, utifrån forskning och andra kommuners erfarenheter, utreda hur en senareläggning av skolstart på gymnasieskolorna skulle kunna genomföras som pilot på någon eller några av Malmös gymnasieskolor. Förslaget avser senareläggning av start för skoldagen.
Bilagor
-
126kb Ladda ner dokument
-
-
Vänsterpartiet föreslår i nämndinitiativ att all lokalvård i nämndens verksamheter ska övertas i intern regi.
Bilagor
-
88kb Ladda ner dokument
-