Möte 2020-02-21
-
1
Upprop och val av justerare
-
2
Fastställande av dagordningen
-
3
Muntlig information
-
Malmö stads rutin för årlig uppföljning av systemet för systematiskt arbetsmiljöarbete (SAM) har genomförts vid gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningens samverkansgrupper 2019. SAM är ett system för systematisk undersökning av arbetsmiljön genom riskbedömning, åtgärder, planering, ledning, kontroll och uppföljning. Förvaltningens resultat för 2019 redovisas i Bilaga 1.
Muntlig föredragning i ärendet.
-
159kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
145kb Ladda ner dokument
-
104kb Ladda ner dokument
-
395kb Ladda ner dokument
-
-
I årsanalysen följer nämnden upp sina nämndsmål och deras påverkan på uppfyllelsen av kommunfullmäktiges mål. I årsanalys ingår även förvaltningens uppföljning av sina åtaganden. Årsanalysen är nämndens viktigaste uppföljningsdokument och sammanfattar resultatet av förvaltningens arbete under det senaste året. I årsanalys ingår därtill en analys av förvaltningens ekonomiska resultat.
Muntlig föredragning i ärendet.
-
242kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
145kb Ladda ner dokument
-
343kb Ladda ner dokument
-
104kb Ladda ner dokument
-
-
6
Återrapportering av uppdrag i kommunfullmäktiges budget 2019: stärka arbetet med elevhälsan och höja kvaliteten på sex-och samlevnadsundervisningen
I Malmö stads budget 2019 fick gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden i uppdrag att stärka arbetet med elevhälsan och höja kvaliteten på sex- och samlevnadsundervisningen. Centrala elevhälsan har ansvarat för den del i uppdraget som handlar om att stärka elevhälsan. Pedagogisk inspiration (PI), som är skolförvaltningarnas gemensamma utvecklingsenhet, har ansvarat för den del i uppdraget som handlar om att höja kvaliteten på sex- och samlevnadsundervisningen i gymnasiet och gymnasiesärskolan. I ärendet ingår även en beskrivning av arbetet med att utveckla sex- och samlevnadsundervisningen inom vuxenutbildningen.
Muntlig föredragning i ärendet.
-
384kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
146kb Ladda ner dokument
-
-
Intern kontroll är en del i Malmö stads kvalitets- och utvecklingsarbete och syftar till att
säkerställa att lagar, policyer, rutiner och andra styrdokument följs och att allvarliga fel upptäcks och åtgärdas. Föreliggande ärende avser en uppföljning av de granskningar och direktåtgärder som genomförts under 2019.Muntlig föredragning i ärendet.
-
116kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
712kb Ladda ner dokument
-
144kb Ladda ner dokument
-
-
Intern kontroll är en del i Malmö stads kvalitets- och utvecklingsarbete och syftar till att
säkerställa att lagar, policyer, rutiner och andra styrdokument följs och att allvarliga fel upptäcks och åtgärdas. I Malmö stads reglemente för intern kontroll anges att nämnderna årligen ska anta en plan för arbetet med intern kontroll. Följande ärende innehåller förslag till internkontrollplan för gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden 2020.Muntlig föredragning i ärendet.
-
123kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
564kb Ladda ner dokument
-
699kb Ladda ner dokument
-
143kb Ladda ner dokument
-
-
Arbetsmarknads- och socialförvaltningen samt gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen föreslår att var nämnd för sig avropar medel från Jobbpakten för att genomföra insatser som bidrar till att realisera Jobbpaktens intentioner och samtidigt påverka måluppfyllelsen av kommunfullmäktiges mål nedan.
Malmö stad ska verka för att en större andel ungdomar ska arbeta eller studera, Malmö stad ska verka för att en större andel Malmöbor som är självförsörjande. Arbetsmarknads- och socialnämnden föreslås besluta att avropa 17 800 000 kr från kommunstyrelsen för planerade insatser för 2020 i enlighet med Jobbpaktens intentioner. Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden föreslås besluta att avropa 11 312 500 kr från kommunstyrelsen för planerade insatser för 2020 i enlighet med Jobbpaktens intentioner. Avropade medel avser kostnader som uppstår utifrån respektive nämnds verksamhet för att kunna genomföra de föreslagna insatserna.-
445kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
145kb Ladda ner dokument
-
-
Gymnasieskolan är en verksamhet som är utsatt för konkurrens och är därför i behov av att attrahera blivande studenter. Där av är faktorer så som pendlingsmöjligheter av stor betydelse inte minst då ett stort antal studenter inte är bosatta i Malmö. I den aktuella detaljplanen finns inte Universitetsholmens gymnasium med då det finns en separat detaljplan för denna fastigheten som avser gymnasiet.
Nämnden vill därför betona vikten av att se över tillgänglighet i form av cykelvägnät, kollektivtrafikstillgänglighet, angöring till skolan och parkeringsmöjligheter i anslutning till Universitetsholmens gymnasium. Nämnden betonar lika så vikten av lämpligt bullerskydd inom området då buller som orsakas av trafik är den typ av buller som är störst i omgivningen. Lika så vikten av att analyser gällande tilldelning av mark för skolverksamhet, där bland annat markföroreningar, tomtmark och kommunikationer ingår ska vara genomarbetade och åtgärdade innan beslut fattas.
När Universitetsholmens nya lokaler är färdigställda kommer där pågå byggarbeten på intilliggande fastigheter. Det är av största vikt att det säkerställs att området runt skolan är säkert för elever, personal och besökare.-
140kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
11
Yttrande över remiss från Tekniska nämnden i Malmö stad avseende Plan för god ljudmiljö i Malmö 2020–2028
Tekniska nämnden har gett samtliga nämnder möjlighet att yttra sig över den föreslagna remissen Plan för god ljudmiljö i Malmö 2020-2028 Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden ser positivt på att prova nya sätt att minska buller så som växtlighet i olika form samt bullerskyddens höjd och sammansättning. Lika så ställer sig nämnden positivt till den föreslagna remissen som har för avsikt att uppnå en god ljudmiljö på skolgårdar och lika så att arbetet med att minska buller från ursprungskällan.
-
175kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
107kb Ladda ner dokument
-
147kb Ladda ner dokument
-
230kb Ladda ner dokument
-
124kb Ladda ner dokument
-
127kb Ladda ner dokument
-
153kb Ladda ner dokument
-
710kb Ladda ner dokument
-
-
12
Yttrande över motion från John Roslund (M) och Tony Rahm (M) om att införa ungdomsbesök inom Malmös äldreomsorg, STK
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden har fått i uppdrag att avge yttrande över en motion från John Roslund (M) och Tony Rahm (M) om att införa ungdomsbesök inom Malmö stads äldreomsorg. Motionärerna föreslår att kommunfullmäktige beslutar att ge hälsa- vård- och omsorgsnämnden i uppdrag att införa ungdomsbesök i Malmö.
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden arbetar utifrån målsättningen att alla elever når målen för sin utbildning. Motionens förslag har ett gott syfte och nämnden har inget att invända mot att ungdomar anställs som extra resurs inom äldreomsorgen.
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden föreslås att föreslå kommunstyrelsen föreslå kommunfullmäktige att anse motionens yrkande besvarat.-
179kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
99kb Ladda ner dokument
-
148kb Ladda ner dokument
-
270kb Ladda ner dokument
-
79kb Ladda ner dokument
-
80kb Ladda ner dokument
-
-
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden har fått möjlighet att yttra sig över Utbildningsdepartementets promemoria Bättre studiestöd till äldre. I promemorian beskrivs att medellivslängden ökar och pensionsåldrarna höjs, vilket leder till att det finns ett behov av att arbeta och studera högre upp i åren. Mot denna bakgrund föreslås bland annat att åldersgränsen för rätt till studiemedel ska höjas från 56 till 60 år och att nedtrappningen i rätten att låna studiemedel ska börja vid 51 år och sluta vid 60 år.
Förslagen i promemorian bedöms påverka gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens verksamheter i liten utsträckning eftersom målgruppen som berörs är liten. Sammantaget är nämnden positiv till syftet med de förslag som redovisas i promemorian och ställer sig bakom dessa.-
218kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
119kb Ladda ner dokument
-
146kb Ladda ner dokument
-
76kb Ladda ner dokument
-
136kb Ladda ner dokument
-
-
14
Yttrande över remiss från Socialdepartementet - Språkplikt - Deltagande i grundutbildning i svenska för rätt till försörjningsstöd
Av punkt 40 i januariavtalet, som är en sakpolitisk överenskommelse mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet de gröna, framgår att språkplikt ska gälla för den som tar emot försörjningsstöd. Socialdepartementet har i promemorian Språkplikt – Deltagande i grundutbildning i svenska för rätt till försörjningsstöd lämnat författningsförslag avseende språkplikten. Promemorian har skickats på remiss varav Malmö stad är en av remissinstanserna. Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden har uppdragits att svara till kommunstyrelsen inför Malmö stads samlade svar. Remisstiden går ut den 27 mars 2019 och lagändringen föreslås träda i kraft den 1 januari 2021.
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden ser i huvudsak positivt på förslaget om lagändring men anser att lagstiftarens syn på regelkrockar, språknivåbedömningar och mål med språkplikten behöver förtydligas. Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden delar inte promemorians bedömningar om att språkplikten inte skulle innebära ökade kostnader för kommunen eftersom det i promemorian saknas beskrivningar och beräkningar kring flera potentiellt kostnadsdrivande moment.-
332kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
140kb Ladda ner dokument
-
155kb Ladda ner dokument
-
837kb Ladda ner dokument
-
78kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt kommunallagen 6 kap. 37 § kan nämnden lämna över rätten att fatta beslut i vissa ärenden, så kallad delegering. En nämnd får uppdra åt presidiet, ett utskott, en ledamot eller ersättare att besluta på nämndens vägnar i ett visst ärende eller en viss grupp av ärenden. De beslut som får delegeras finns med i nämndens delegationsordning. Alla beslut som fattats med stöd av delegation ska redovisas på nästa nämndsmöte.
-
112kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
101kb Ladda ner dokument
-
92kb Ladda ner dokument
-
-
Bilagor
-
140kb Ladda ner dokument
-
177kb Ladda ner dokument
-
112kb Ladda ner dokument
-
99kb Ladda ner dokument
-
66kb Ladda ner dokument
-
55kb Ladda ner dokument
-
86kb Ladda ner dokument
-
75kb Ladda ner dokument
-
-
17
Presentationer på GVN sammanträde 2020-02-21