Möte 2020-12-16
-
4
Beslut om utökade möjligheter till fjärr- och distansundervisning i gymnasieskolan samt delegation av beslutanderätten enligt kommunallagen
Den 23 november 2020 trädde ännu en förändring i kraft i förordningen om utbildning på skolområdet och annan pedagogisk verksamhet vid spridning av viss smitta. Den innebär ökade möjligheter för skolhuvudmän att besluta om bland annat fjärr- och distansundervisning. En ny paragraf, 11c§, infördes som ger huvudmän som håller sina gymnasieskolor öppna möjlighet att besluta om vissa specificerade åtgärder om antalet elever som är samtidigt närvarande i skolenhetens lokaler behöver begränsas för att huvudmannen ska kunna följa föreskrifter, allmänna råd eller rekommendationer från Folkhälsomyndigheten som avser sjukdomen covid -19.
Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen föreslår efter samråd med ansvariga rektorer att gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden ska besluta att beslut om fjärr- och distansundervisning vid behov får fattas i enlighet med 11c§ samt att gymnasiedirektören ska få delegation att fatta samtliga de beslut som går att fatta utifrån denna paragraf. Vidare föreslås att gymnasiedirektören ska ha rätt att i sin tur delegera beslutanderätten till gymnasiechefen för gymnasieskolorna. Förvaltningen föreslår att ansvariga rektorer även fortsättningsvis ska ha ansvaret för att inkomma till förvaltningen med beslutsunderlag, detta för att säkerställa att utbildningen på respektive skolenhet utformas med utgångspunkt i elevernas behov och förutsättningar.-
252kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
150kb Ladda ner dokument
-
-
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden beslutade 2020-09-02 att fastställa gymnasieorganisation för 2021/22. I föreliggande ärende kompletteras beslutet med ett antal förändringar.
-
164kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
147kb Ladda ner dokument
-
441kb Ladda ner dokument
-
146kb Ladda ner dokument
-
-
Föreliggande utredning är en slutrapportering av det uppdrag som nämnden formulerat i Nämndsbudget 2020 till förvaltningen om att ta fram alternativ till den befintliga resursfördelningsmodell som gäller för gymnasieskolorna i staden. En förändrad modell ska skapa förutsättningar för större likvärdighet. En förändrad modell ska också vara transparent och tydlig för nämnd, förvaltning, skolor och fristående huvudmän.
-
342kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
145kb Ladda ner dokument
-
-
Bidraget till fristående gymnasieskolor och gymnasiesärskolor består av ett grundbelopp och i vissa fall ett tilläggsbelopp. Hemkommunen ska lämna bidrag för varje elev på ett nationellt program vid en fristående gymnasieskola där huvudmannen fått godkännande från Skolinspektionen. Bidrag från hemkommunen till fristående gymnasie- och gymnasiesärskola regleras i 16 kap. 52-55 §§, 17 kap. 31-36 §§ samt 19 kap. 45-48 §§ skollagen (2010:800). I 13 kap. gymnasieförordningen (2010:2039) finns det närmre bestämmelser och bidrag till enskilda huvudmän för dessa skolformer.
-
135kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
94kb Ladda ner dokument
-
62kb Ladda ner dokument
-
64kb Ladda ner dokument
-
75kb Ladda ner dokument
-
88kb Ladda ner dokument
-
148kb Ladda ner dokument
-
-
Med anledning av budgetläget 2021 beslutade förvaltningsledningen i juni 2020 att organiseringen av gymnasiesärskolan behövdes ses över. En arbetsgrupp tillsattes för uppdraget med syftet att utifrån en genomlysning av gymnasiesärskolans organisation och uppdrag utreda om gymnasiesärskolans organisation uppfyller skolförfattningarnas krav och om vi gör något därutöver. Detta har genomförts med huvudsakligt fokus på Valdemarsro gymnasium. Syftet har varit att analysera nuläget för att hitta förbättringsområden och sätta principer och rutiner för en effektiv organisation. Utredningen lämnar i sin rapport förslag till ny rutin för hantering av egenvård på Valdemarsro gymnasium samt förslag till beslut för nya tillämpningsbestämmelser för skolskjuts i gymnasiesärskolan (GYVF-2020-4173).
-
150kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
393kb Ladda ner dokument
-
147kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt 18 kap. 30 § skollagen har en elev i gymnasiesärskolan rätt till skolskjuts om sådan behövs med hänsyn till färdvägens längd, trafikförhållandena, elevens funktionsnedsättning eller någon annan särskild omständighet. Det är elevens hemkommun som i varje enskilt fall ska göra en bedömning av om eleven har rätt till kostnadsfri skolskjuts.
Inom ramen för en av gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen genomförd översyn av gymnasiesärskolans organisation har tillämpningsbestämmelserna för skolskjuts i gymnasiesärskola setts över. Nya tillämpningsbestämmelserna om skolskjuts för elever i gymnasiesärskolan föreslås och innehåller ändring av verktyg för beräkning av resväg samt förtydligande av bestämmelserna för såväl användare som beslutsfattare.-
166kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
417kb Ladda ner dokument
-
673kb Ladda ner dokument
-
148kb Ladda ner dokument
-
-
I motion till kommunfullmäktige föreslår Magnus Olsson (SD) kommunfullmäktige besluta att i enlighet med motionens intentioner uppdra åt berörda nämnder att utreda ett införande av avgifter för tolktjänster, för personer som vistats i Sverige mer än två år samt att efter genomförd utredning, ge berörda nämnder i uppdrag att införa avgifter för tolktjänster, samt att ge undantag för den enskilde som är synskadad, hörselskadad eller talskadad.
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden har, som en av åtta nämnder, fått motionen på remiss.
Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen bedömer, mot bakgrund av de krav som ställs i förvaltningslagen § 13 gällande myndigheters serviceskyldighet och för att den enskilde ska kunna tillvarata sina intressen och sin rätt, det som varken lämpligt eller möjligt att genomföra motionens förslag.-
188kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
151kb Ladda ner dokument
-
137kb Ladda ner dokument
-
150kb Ladda ner dokument
-
-
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden har fått i uppdrag av kommunstyrelsen att yttra sig över ett förslag gällande styrning, finansiering och organisering av kommungemensam IT, digitalisering och systemförvaltning i Malmö stad. Förslaget innebär att IT-enheten och hela eller delar av digitaliseringsenheten samt delar av systemförvaltningen på stadskontoret tillsammans med IT-service på serviceförvaltningen ombildas till en ny kommungemensam IT-organisation och placeras inom serviceförvaltningen. Den nuvarande solidariska finansieringen av kommungemensam IT upphör. Servicenämnden föreslås få ett kommunbidrag för att finansiera kommungemensam IT. För övriga nämnder innebär det att de får lämna ifrån sig kommunbidrag till servicenämnden, och att deras kostnader för kommungemensam IT samtidigt minskar med motsvarande belopp.
Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen är beroende av ett centralt tillhandahållande av kommungemensam IT och nämnden ställer sig positiv till förslagets intentioner om att förtydliga ansvarsområdena inom kommungemensam IT och uppnå en större effektivitet i stadens digitalisering och användandet av resurser. Samtidigt anser nämnden att viktiga delar i förslaget behöver förtydligas, däribland den föreslagna besluts- och behovsprocessen.-
447kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
278kb Ladda ner dokument
-
113kb Ladda ner dokument
-
410kb Ladda ner dokument
-
151kb Ladda ner dokument
-
831kb Ladda ner dokument
-
55kb Ladda ner dokument
-
420kb Ladda ner dokument
-
218kb Ladda ner dokument
-
155kb Ladda ner dokument
-
-
12
Utbildningsdepartementets remiss av promemorian Tidsbegränsad lösning för att säkerställa tillgång till skolinformation
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden har beretts möjlighet att yttra sig över Utbildningsdepartementets promomeria Tidsbegränsad lösning för att säkerställa tillgång till skolinformation.
Promemorian föreslår tidsbegränsade bestämmelser i offentlighets- och sekretesslagen som bryter statistiksekretessen så att enheter inom myndigheter som ägnar sig åt särskild verksamhet för framställning av statistik kan lämna uppgifter som avser enskilda huvudmän inom skolväsendet till Statens skolverk och kommuner för att de ska kunna utföra vissa angivna uppgifter. Bestämmelsen ska innebära att berörda myndigheter och kommuners behov av information ska kunna tillgodoses i samma omfattning som var möjligt innan den ändrade tolkningen av offentlighets- och sekretesslagen som medförde att uppgifter om enskilda huvudmän som tidigare ansågs vara offentliga nu anses vara sekretessbelagda.
Sammantaget är nämnden positiv till de förslag som redovisas i promemorian och ställer sig bakom dessa.-
289kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
165kb Ladda ner dokument
-
173kb Ladda ner dokument
-
606kb Ladda ner dokument
-
149kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt kommunallagen 6 kap. 37 § kan nämnden lämna över rätten att fatta beslut i vissa ärenden, så kallad delegering. En nämnd får uppdra åt presidiet, ett utskott, en ledamot eller ersättare att besluta på nämndens vägnar i ett visst ärende eller en viss grupp av ärenden. De beslut som får delegeras finns med i nämndens delegationsordning. Alla beslut som fattats med stöd av delegation ska redovisas på nästa nämndsmöte.
-
111kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
400kb Ladda ner dokument
-
419kb Ladda ner dokument
-
-
Bilagor
-
163kb Ladda ner dokument
-
184kb Ladda ner dokument
-
166kb Ladda ner dokument
-
224kb Ladda ner dokument
-
78kb Ladda ner dokument
-
845kb Ladda ner dokument
-
502kb Ladda ner dokument
-
332kb Ladda ner dokument
-
530kb Ladda ner dokument
-
267kb Ladda ner dokument
-
178kb Ladda ner dokument
-
391kb Ladda ner dokument
-
-
Föreliggande utredning är en slutrapportering av det uppdrag som nämnden formulerat i Nämndsbudget 2020 till förvaltningen om att ta fram alternativ till den befintliga resursfördelningsmodell som gäller för gymnasieskolorna i staden. En förändrad modell ska skapa förutsättningar för större likvärdighet. En förändrad modell ska också vara transparent och tydlig för nämnd, förvaltning, skolor och fristående huvudmän.
-
I motion till kommunfullmäktige föreslår Magnus Olsson (SD) kommunfullmäktige besluta att i enlighet med motionens intentioner uppdra åt berörda nämnder att utreda ett införande av avgifter för tolktjänster, för personer som vistats i Sverige mer än två år samt att efter genomförd utredning, ge berörda nämnder i uppdrag att införa avgifter för tolktjänster, samt att ge undantag för den enskilde som är synskadad, hörselskadad eller talskadad.
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden har, som en av åtta nämnder, fått motionen på remiss.
Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen bedömer, mot bakgrund av de krav som ställs i förvaltningslagen § 13 gällande myndigheters serviceskyldighet och för att den enskilde ska kunna tillvarata sina intressen och sin rätt, det som varken lämpligt eller möjligt att genomföra motionens förslag.