Möte 2021-03-26
-
Varje kommun har ansvar för att ungdomarna i kommunen erbjuds gymnasieutbildning i egen regi eller genom samverkansavtal, samt att antalet platser så långt det är möjligt anpassas efter ungdomarnas önskemål. Ungdomarna ska erbjudas ett allsidigt urval av yrkesprogram, högskoleförberedande program, programinriktat val, yrkesintroduktion, individuellt alternativ och språkintroduktion. Baserat på resultatet efter omval och slutbetyg från årskurs 9 ska den preliminära gymnasieorganisation som beslutades av gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden i mars 2020 justeras och fastställas inför slutlig antagning som meddelas de sökande i början av juli.
Den föreslagna gymnasieorganisationen 2021 skiljer sig från den preliminära organisation som beslutades av gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden i september 2020 i följande avseenden:
Estetiska programmet – inriktning dans vid Malmö latinskola föreslås ej starta läsåret 2021/22. Orsaken är få sökande.
Språkintroduktion erbjuds inte längre på S:t Petri skola. Orsaken är att det finns färre elever på programmet. Under det senaste året har det skett en halvering av antalet elever inom språkintroduktion i kommunen.
Yrkesintroduktion mot barn- och fritidsprogrammet erbjuds inte på Malmö idrottsgymnasium. Den planerade starten för detta program skjuts fram till läsåret 2022/23. Orsaken är svårigheter att utöka lokalerna redan 2021/22.-
442kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
153kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt 3 kap. 2 § gymnasieförordningen (2010:2039) ska huvudmannen besluta om dagarna för höst- och vårterminens början och slut, dock inom ramen för att läsåret ska börja i augusti och sluta senast i juni. Huvudmannen får därutöver för en viss utbildning besluta om andra tider om utbildningsinslag förutsätter andra läsårstider. Enligt 3 kap. 1 § gymnasieförordningen (2010:2039) ska läsåret omfatta 40 veckor och ha minst 178 skoldagar och minst 12 lovdagar. Utöver skol- och lovdagarna får det inom läsåret läggas ut högst fem studiedagar för personalen.
Nämnden föreslås fastställa följande läsårstider för 2022/2023 samt 2023/2024:
Läsår 2022/2023: HT 22 aug 2022 – 18 jan 2023 - VT 19 jan 2023 – 15 juni 2023.
Läsår 2023/2024: HT 14 aug 2023 – 12 jan 2024 - VT 15 jan 2024 – 12 juni 2024-
134kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
153kb Ladda ner dokument
-
-
6
Återrapportering av budgetuppdrag 2020 om hur stadens insatser för att få fler arbetslösa Malmöbor i arbete kan skärpas
I kommunfullmäktiges budget 2020 fick gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden tillsammans med arbetsmarknads- och socialnämnden och servicenämnden i uppdrag att utifrån förändringarna i den nationella arbetsmarknadspolitiken, föreslå hur stadens insatser för att få fler arbets-lösa Malmöbor i arbete kan skärpas. Ärendet innehåller en återrapportering av de åtgärder som gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden genomfört inom ramen för det aktuella uppdraget och nämndens grunduppdrag. Nämnden arbetar kontinuerligt för att stärka sina insatser för att fler arbetslösa Malmöbor ska få tillgång till arbetsmarknaden. Under året har uppdraget i viss mån påverkats av pandemins effekter. Dessa konsekvenser berörs också i ärendet.
-
350kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
152kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunstyrelsen gavs i Malmö stads budget i uppdrag att med berörda nämnder genomföra en Jobbpakt med Malmöborna (Budget 2018 med plan för åren 2019–2023, STK-2017-192). I kommunstyrelsens budget för 2021 finns avsatt medel för insatser kopplade till Jobbpakten och som bidrar till kompetensförsörjningen i Malmö men som inte rums inom befintliga anslag (Malmö stads Budget 2021 med plan för åren 2022-2023, STK-2020-1251).
Gymnasie-och vuxenutbildningsförvaltningen föreslår att gymnasie-och vuxenutbildningsnämnden ansöker om medel från Jobbpakten 2021 för att genomföra insatser som bidrar till att realisera intentioner och samtidigt påverka måluppfyllelsen av kommunfullmäktiges mål:
Malmö stad ska verka för att en större andel ungdomar ska arbeta eller studera,
Malmö stad ska verka för att en större andel Malmöbor är självförsörjande.
Gymnasie-och vuxenutbildningsförvaltningen har analyserat behov och identifierat ett antal förslag på insatser och utvecklingsområden som kan komma att genomföras var för sig, samordnat, integrerat eller i direkta samarbeten mellan förvaltningarna. Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen har samordnat sig med arbetsmarknads- och socialförvaltningen avseende ärendet.
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden föreslås besluta att ansöka om 8 964 656 kronor från kommunstyrelsen för planerade insatser för 2021 i enlighet med Jobbpaktens intentioner.
Ansökta medel avser kostnader som uppstår utifrån nämndens verksamhet för att kunna genomföra de föreslagna insatserna.-
286kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
187kb Ladda ner dokument
-
89kb Ladda ner dokument
-
147kb Ladda ner dokument
-
-
I Malmö stad förväntas antalet ungdomar i gymnasieålder att öka kraftigt de kommande åren. För att möta ökningen har gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden genom sin lokalbehovsplan 2021-2035 uttryckt behovet av att upphandla en ny gymnasieskola som kan tas i bruk inför läsåret 2023/2024 med ett hyresavtal om 15 år. Detta ärende avser beslut om att ingå ett samarbetsavtal med Fastighets AB Fordonskolan (Hemsö) i syfte att reglera programhandlingsarbete och upphandling av byggentreprenad för nybyggnation av en gymnasieskola. Arbetet som regleras i samarbetsavtalet ska i sin tur leda fram till ett förslag till hyresavtal mellan gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden och Fastighets AB Fordonskolan (Hemsö) för en nybyggd gymnasieskola inom fastigheten Virket 8 på Södervärn. Hyresavtalet planeras färdigställas för beslut i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden 2021-05-28 och kommunstyrelsen 2021-06- 09.
-
208kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
168kb Ladda ner dokument
-
555kb Ladda ner dokument
-
154kb Ladda ner dokument
-
-
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden har fått i uppdrag att yttra sig över remiss om granskning av stadsbidrag från Migrationsverket. Revisionens sammanfattade bedömning är att gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden inte i tillräcklig omfattning säkerställer att det finns en ändamålsenlig hantering av statsbidrag från Migrationsverket. Revisionens skriver vidare i sin granskning att nämnden har fungerande rutiner för ansökan gällande de inom nämndens ansvarsområde viktigaste statsbidraget men att det samtidigt finns brister i rutinerna inom någon eller några av de övriga bidragen som nämnden har att hantera vilket medför risker att bidrag uteblir.
Föreligger förslag till yttrande till remissen.-
160kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
157kb Ladda ner dokument
-
127kb Ladda ner dokument
-
275kb Ladda ner dokument
-
137kb Ladda ner dokument
-
152kb Ladda ner dokument
-
-
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden har fått i uppdrag att yttra sig över remiss granskning av inköpsverksamhet. Revisionens bedömning är att gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden har en inte helt tillräcklig intern kontroll avseende inköpsverksamheten. Revisionen skriver vidare i sin rapport att det pågår ett arbete och att det finns en organisation som i flera delar bidrar till en betryggande intern kontroll men att insatserna i vissa avseenden behöver stärkas och utvecklas och lyfter då fram att kompetensen ute i verksamheterna, där många direktupphandlingar sker, behöver stärkas.
Föreligger förslag till yttrande till remissen.-
194kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
187kb Ladda ner dokument
-
114kb Ladda ner dokument
-
339kb Ladda ner dokument
-
-
11
Remiss från Finansdepartementet - Jämlikhetskommissionens betänkande En gemensam angelägenhet, SOU 2020:46
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden har tagit del av Finansdepartementets remiss av Jämlikhetskommissionens betänkande En gemensam angelägenhet (SOU 2020:46).
Jämlikhetskommissionen har bland annat haft i uppdrag att föreslå åtgärder som kan utjämna skillnader i uppväxtförhållanden, utbildning och arbetsvillkor.
Kommissionen lämnar förslag på en rad politikområden däribland utbildning, bostäder och integration. Utredningen konstaterar att utbildning är central för att skapa jämlika villkor, från förskola till vuxenutbildning. Några av jämlikhetskommissionens slutsatser gällande utbildning handlar om ett tydligare statligt ansvar, åtgärder för att stärka lärarprofessionen och integration av de fristående skolorna i ett gemensamt skolsystem.
Jämlikhetskommissionens utredning har en bred ansats och en del resonemang kring lämnade förslag är mindre detaljerade. I vissa fall är det därför svårt att ge konkreta synpunkter. Sammantaget är gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden positiv till flera av utredningens förslag, rekommendationer och bedömningar som rör gymnasieskola och vuxenutbildning.-
660kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
627kb Ladda ner dokument
-
98kb Ladda ner dokument
-
222kb Ladda ner dokument
-
154kb Ladda ner dokument
-
-
12
Remiss från Utbildningsdepartementet - Fler barn i förskolan – för bättre språkutveckling i svenska
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden har fått möjlighet att yttra sig över Utbildningsdepartementets remiss av betänkandet Förskola för alla barn – för bättre språkutveckling i svenska (SOU 2020:67).
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden ställer sig positiv till de framlagda förslagen som rör nämndens ansvarsområden och nämndens synpunkter redovisas i sin helhet nedan.-
253kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
187kb Ladda ner dokument
-
178kb Ladda ner dokument
-
151kb Ladda ner dokument
-
-
13
Remiss från Arbetsmarknadsdepartementet - Effektivare tillsyn över diskrimineringslagen - aktiva åtgärder och det skollagsregleradeområdet (SOU 2020:79)
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden har fått möjlighet att yttra sig över Arbetsmarknadsdepartementets remiss av betänkandet Effektivare tillsyn över diskrimineringslagen - aktiva åtgärder och det skollagsreglerade området (SOU 2020:79).
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden ställer sig positiv till de framlagda förslagen som rör nämndens ansvarsområden och nämndens synpunkter redovisas i sin helhet nedan.Bilagor
-
100kb Ladda ner dokument
-
Enligt kommunallagen 6 kap. 37 § kan nämnden lämna över rätten att fatta beslut i vissa ärenden, så kallad delegering. En nämnd får uppdra åt presidiet, ett utskott, en ledamot eller ersättare att besluta på nämndens vägnar i ett visst ärende eller en viss grupp av ärenden. De beslut som får delegeras finns med i nämndens delegationsordning. Alla beslut som fattats med stöd av delegation ska redovisas på nästa nämndsmöte.
-
111kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
106kb Ladda ner dokument
-
94kb Ladda ner dokument
-
-
Bilagor
-
202kb Ladda ner dokument
-
92kb Ladda ner dokument
-
277kb Ladda ner dokument
-
243kb Ladda ner dokument
-
-
Med anledning av rapporten föreslås gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden besluta att uppdra åt förvaltningen att inom ramen för nämndens uppdrag med att utveckla arbetet med att motverka antisemitism vidta de åtgärder som redovisas i rapporten avseende gymnasieskola och vuxenutbildning. Återrapportering sker vid delårsrapporter, årsanalys samt vid behov.
Bilagor