Möte 2022-05-27
-
1
Upprop och val av justerare
-
2
Fastställande av dagordning
-
3
Information
-
4
Skolinspektionens remiss av Eruditia AB:s ansökan om godkännande som huvudman för nyetablering av fristående gymnasieskola vid Hvilan Gymnasium Lund i Lunds kommun
Skolinspektionen har till Malmö stad remitterat en ansökning om godkännande av huvudman för fristående gymnasieskola i samverkansområdet. Malmö stad genom gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden ges möjlighet att yttra sig över ansökan i enlighet med 2 kap. 5 § skollagen (2010:800).
Skolinspektionen ska hantera ansökningar skyndsamt om sökanden har lämnat särskilda skäl med hänsyn till möjlighet att fullfölja sin utbildning. I den aktuella ansökan har sökanden av Skolinspektionen bedömts ha sådana särskilda skäl och ansökan ska därför hanteras skyndsamt. Remisstiden är därför endast två veckor.
Eruditia AB som ägs av Utbildia AB har hos Skolinspektionen ansökt om godkännande som huvudman för nyetablering av fristående gymnasieskola vid Hvilan Gymnasium Lund i Lunds kommun. Hvilan Utbildning AB bedriver idag sökt utbildning vid Hvilan Gymnasium Lund i Lunds kommun och sökanden avser enligt ansökan ta över verksamheten den 1 juli 2022
Bilagor
-
165kb Ladda ner dokument
-
145kb Ladda ner dokument
-
231kb Ladda ner dokument
-
181kb Ladda ner dokument
-
-
Helårsprognosen för 2022 visar på ett överskott om 55 000 tkr, främst på grund av mindre antal elever än budgeterat inom gymnasie- och vuxenutbildningen. Ett överskott prognostiseras för posterna färre vuxenutbildningsplatser i egen regi, centrala kostnader och intäkter, statsbidrag sjuklön, interkommunala och fristående gymnasieplatser, interkommunala vuxenutbildningsplatser samt färre gymnasieplatser i egen regi, tilläggsbelopp och strukturersättning.
Bilagor
-
109kb Ladda ner dokument
-
201kb Ladda ner dokument
-
175kb Ladda ner dokument
-
-
Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen har identifierat behov av ett antal revideringar i attestinstruktionen. De föreslagna revideringarna avser punkterna:
3.2.2 Hyror enligt kontrakt
3.2.3 Avtalade utbildningsplatser hos externa utbildningsleverantörer
3.2.4 Köp/sälj skolplatser interkommunalersättning
3.2.5 Skolskjuts särskoleresor och terminskort elever inom gymnasieskolaBilagor
-
166kb Ladda ner dokument
-
175kb Ladda ner dokument
-
168kb Ladda ner dokument
-
-
Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen har genomfört en översyn av gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens delegationsordning. I översynen har behovet av att kvalitetssäkra styrkedjan enligt gällande lagstiftning varit vägledande. Ett antal nya punkter föreslås därför läggas till och några tas bort. Förvaltningen föreslår också att delegaten för flertalet besluts lyfts, huvudsakligen från handläggare till ansvarig chef samt att möjligheten till vidaredelegation begränsas. I förslaget finns även ett antal språkliga justeringar och justeringar av aktuella lagrum.
Alla föreslagna ändringar framgår av bilagan Delegationsordning med föreslagna revideringar.Bilagor
-
134kb Ladda ner dokument
-
534kb Ladda ner dokument
-
178kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt lagen (1991:1110) om kommunernas skyldighet att svara för vissa elevresor samt tillhörande förordning (SFS 1991:1120), ska elevens hemkommun ansvara för elevens kostnader för dagliga resor i de fall då eleven har rätt till studiehjälp enligt studiestödslagen (1999:1395). Kommunens skyldighet kring elevresor gäller för de elever som har minst sex kilometer mellan bostaden och skolan. Stödet ska ges kontant eller på annat lämpligt sätt enligt kommunens bestämmande.
Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen har tagit fram ett förslag till nya tillämpningsbestämmelser för elevresor i gymnasieskolan. De huvudsakliga förändringarna jämfört med gällande bestämmelser är att möjlighet att bevilja kontant ersättning samt möjlighet att bevilja gymnasiekort vid särskilda skäl föreslås införas.Bilagor
-
240kb Ladda ner dokument
-
255kb Ladda ner dokument
-
153kb Ladda ner dokument
-
598kb Ladda ner dokument
-
168kb Ladda ner dokument
-
-
Sedan april 2018 är stadsjurist Niina Stiber utsedd som dataskyddsombud på heltid för kommunens nämnder och helägda bolag. Rättsläget har förändrats och det har tillkommit ny rättspraxis avseende tillämpningen av dataskyddslagstiftningen. Dataskyddsombudets ansvar har därmed blivit mer omfattande och komplext och Malmö stad, med dess helägda bolag, är en stor organisation. Med hänsyn härtill behövs förstärkning med ytterligare ett dataskyddsombud. Vidare kommer Niina Stiber att från och med den 16 maj 2022 övergå till att arbeta som stadsjurist. Mot denna bakgrund behöver kommunens nämnder och helägda bolag entlediga Niina Stiber som dataskyddsombud och utse två nya dataskyddsombud.
Bilagor
-
159kb Ladda ner dokument
-
174kb Ladda ner dokument
-
172kb Ladda ner dokument
-
165kb Ladda ner dokument
-
-
10
Sammanträdestider för gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden och gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens arbetsutskott 2022
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden beslutade den 29 oktober 2021 om sammanträdestider för nämnd och arbetsutskott under 2022. Förvaltningen har uppmärksammat att arbetsutskottets beslutade sammanträde den 19 oktober infaller samtidigt som Malmö stads ledardag. Förvaltningen föreslår därför att arbetsutskottets sammanträde flyttas till den 20 oktober.
Bilagor
-
151kb Ladda ner dokument
-
165kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt 3 kap. 2 § gymnasieförordningen (SFS 2010:2039) ska huvudmannen besluta om dagarna för höst- och vårterminens början och slut, dock inom ramen för att läsåret ska börja i augusti och sluta senast i juni. Huvudmannen får därutöver för en viss utbildning besluta om andra tider om utbildningsinslag förutsätter andra läsårstider. Enligt 3 kap. 1 § gymnasieförordningen (2010:2039) ska läsåret omfatta 40 veckor och ha minst 178 skoldagar och minst 12 lovdagar. Utöver skol- och lovdagarna får det inom läsåret läggas ut högst fem studiedagar för personalen.
Nämndens beslutade den 25 mars 2022 om läsårstider för läsåren 2023/2024 samt 2024/2025. Beslutet behöver revideras på grund av felaktigt startdatum för läsåret 2023/2024.
Nämnden föreslås fastställa följande läsårstider för 2023/2024 samt 2024/2025:
Läsår 2023/2024: HT 21 aug 2023 – 12 jan 2024 - VT 15 jan 2024 – 12 juni 2024.
Läsår 2024/2025: HT 19 aug 2024 – 15 jan 2025 - VT 16 jan 2025 – 12 juni 2025.Bilagor
-
132kb Ladda ner dokument
-
177kb Ladda ner dokument
-
-
Antalet elever i gymnasiesärskolan förväntas öka kommande år. Ökningen beror dels på ett större antal elever som kommer från grundsärskolor i Malmö, dels på ett ökat behov av utbildningsplatser för elever från närliggande kommuner i Skåne. Från läsåret 2021/2022 till och med läsåret 2025/2026 förväntas målgruppen öka med cirka 85 procent (176 elever). Av de 211 eleverna som är placerade i Malmös gymnasiesärskolor vårterminen 2022 är det 34 som kommer från annan kommun än Malmö. Detta ärende avser en förlängning av avtalet för Valdemarsros gymnasium inom fastigheten Fältsippan 12 till 2031-12-31. Lokalernas ändamålsenlighet och höga grad av anpassningar utgör en väsentlig förutsättning för gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens uppdrag att tillhandahålla undervisning för elevgruppen. Samtidigt ska gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen mot bakgrund av elevökningen och elevgruppens varierande behov fortsatt utreda förutsättningarna för att erbjuda gymnasiesärskola i större utsträckning på redan existerande eller nystartade gymnasieskolor i Malmö stads regi.
Bilagor
-
Uppföljningen beskriver Malmös kommunala skolors arbete med individuella studieplaner (ISP) inom introduktionsprogram med språkintroduktion. Fokuset för uppföljningen är i vilken omfattning de individuella studieplanerna uppfyller de författningskrav som finns.
Förvaltningen inledde 2020 ett utvecklingsarbete kopplat till de individuella studieplanerna i samband med att Skolinspektionen uppmärksammade att utbildningen på språkintroduktion inte fullt utgick från elevernas behov. Våren 2022 har förvaltningen, som ett led i utvecklingsarbetet, följt upp samtliga individuella studieplaner inom språkintroduktion. En övervägande del av de individuella studieplanerna uppfyller kraven för den information som behöver finnas i dokumentet. Det fortsatta arbetet med individuella studieplaner kommer integreras i det systematiska kvalitetsarbetetBilagor
-
138kb Ladda ner dokument
-
261kb Ladda ner dokument
-
168kb Ladda ner dokument
-
-
Elever ska enligt skollagen ges inflytande över utbildningen och fortlöpande stimuleras att ta aktiv del i arbetet med att vidareutveckla utbildningen och hållas informerade i frågor som rör dem. Barnkonventionen fastslår även barnets rätt att bli hörd i förfaranden som rör barnet. Samtidigt är skolan som organisation viktig för att bidra till en demokratisk skola och demokratiskt deltagande medborgare. Inrättandet av ett ungdomsråd för gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden skapar möjligheter för att mötas i dialog kring demokrati och demokratiska processer och är en del i arbetet med att stärka elevers inflytande och fördjupa ungdomars kunskap om och delaktighet i de demokratiska processerna.
Förvaltningen lägger med nedanstående redovisning fram förslag om inrättande av ett ungdomsråd för gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden.Bilagor
-
251kb Ladda ner dokument
-
-
15
Nämndinitiativ (MP) om att inleda försöksverksamhet med senare skolstart på morgonen för gymnasieelever
Förvaltningens svar på Miljöpartiets nämndinitiativ om senare start på skoldagen. I svaret utgår förvaltningen från relevant forskning på området samt vilka förutsättningar som finns för konceptet i Malmö stad.
Bilagor
-
125kb Ladda ner dokument
-
248kb Ladda ner dokument
-
69kb Ladda ner dokument
-
169kb Ladda ner dokument
-
-
16
Nämndinitiativ från Moderaterna, Centerpartiet och Miljöpartiet om att ta fram en plan för att garantera ungdomsförbund besök på gymnasieskolor
Moderaterna, Centerpartiet och Miljöpartiet har inkommit med ett nämndinitiativ där man yrkar att ge gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen i uppdrag att ta fram en plan i samråd med gymnasieskolornas rektorer för att garantera ungdomsförbunden att göra besök på gymnasieskolorna under ordnade former.
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden beslutade 2022-04-29 § 65 att ge förvaltningen i uppdrag att bereda ärendet och ta fram ett beslutsunderlag till ett kommande nämndssammanträde.
Förvaltningen har tagit fram ett beslutsunderlag.Bilagor
-
250kb Ladda ner dokument
-
154kb Ladda ner dokument
-
196kb Ladda ner dokument
-
240kb Ladda ner dokument
-
-
17
Nämndinitiativ från Sverigedemokraterna om kartläggning av hedersförtryck i Malmös gymnasieskolor
Sverigedemokraterna har inkommit med ett nämndinitiativ gällande kartläggning av hedersförtryck i Malmös gymnasieskolor.
Bilagor
-
161kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt kommunallagen 6 kap. 37 § kan nämnden lämna över rätten att fatta beslut i vissa ärenden, så kallad delegering. En nämnd får uppdra åt presidiet, ett utskott, en ledamot eller ersättare att besluta på nämndens vägnar i ett visst ärende eller en viss grupp av ärenden. Enligt 7 kap. 5-8 §§ samma lag får nämnden även uppdra åt en anställd att besluta. De beslut som får delegeras finns med i nämndens delegationsordning. Alla beslut som fattats med stöd av delegation ska redovisas på nästa nämndsmöte.
Bilagor
-
115kb Ladda ner dokument
-
179kb Ladda ner dokument
-
111kb Ladda ner dokument
-
-
Bilagor
-
185kb Ladda ner dokument
-
104kb Ladda ner dokument
-
174kb Ladda ner dokument
-
201kb Ladda ner dokument
-
433kb Ladda ner dokument
-
681kb Ladda ner dokument
-
198kb Ladda ner dokument
-
529kb Ladda ner dokument
-
473kb Ladda ner dokument
-
201kb Ladda ner dokument
-
177kb Ladda ner dokument
-
99kb Ladda ner dokument
-
182kb Ladda ner dokument
-
673kb Ladda ner dokument
-
544kb Ladda ner dokument
-
189kb Ladda ner dokument
-
221kb Ladda ner dokument
-
830kb Ladda ner dokument
-
304kb Ladda ner dokument
-
123kb Ladda ner dokument
-
226kb Ladda ner dokument
-