Upprop och val av justerare
Fastställande av dagordning
Information från skolchef/förvaltningsdirektör Anneli Schwartz
Sydsvenskan granskningar
Rekryteringar
Rapport mänskliga rättigheter
Återkoppling Växjö konferens
Redovisning av inkomna anmälningar om kränkande behandling och rektors beslut om avstängning av elev, Blerina Nerjovaj
Lägesrapport, avdelningschef hållbarhet och nämnd, Elena Zukauskaite
Verksamhetsrapportering gymnasieutbildningen, utbildningschefer Johan Aspelin och Cecilia Ericsson
Verksamhetsrapportering vuxenutbildningen, utbildningschef Jonas Svensson
Plan Fri från våld, HR-chef Hanna Boulter
Enligt föreskrifterna om systematiskt arbetsmiljömiljöarbete (SAM) ska arbetsgivare göra en uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet en gång per år. Den årliga uppföljningen av det systematiska arbetsmiljöarbetet omfattar alla arbetsställen, alla chefsnivåer och hela samverkanssystemet. I sammanställningen presenteras resultatet av uppföljningen för 2024 och pågående arbete inom arbetsmiljöområdet i förvaltningen. Planerade åtgärder inom arbetsmiljöområdet beskrivs, såväl på förvaltnings-övergripande nivå som på stadsövergripande nivå.
Bilagor
I Malmö stads budget 2025 har 78 mkr avsatts för kompetenslyft. Utifrån gymnasie-och vuxenutbildningsnämndens kompetensförsörjningsrapport 2023 samt löpande analyser av behov av kompetensutveckling har tre insatser identifierats för kompetenslyft av följande medarbetargrupper: yrkeslärare, yrkeslärare vård och omsorg, samt elevassistenter. Förvaltningen föreslår därmed gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden att äska medel för dessa insatser motsvarande 9,5 mnkr.
I Sverige finns fyra introduktionsprogram med olika syften, behörighetskrav och innehåll. Introduktionsprogrammen har ingen nationellt fastställd programstruktur eller examensmål. Utbildningen på ett introduktionsprogram i gymnasieskolan ska följa en plan som beslutas av huvudmannen. Huvudmannen har stora möjligheter att utforma utbildningarna utifrån lokala förutsättningar och elevernas behov. En tydlig plan ger goda förutsättningar för uppföljning, utvärdering och utveckling av verksamheten. I Plan för utbildningar på introduktionsprogram 2025/2026 fastställs utbildningarnas syfte, huvudsakliga innehåll och längd.
Bilagor
Enligt skollagen 4 kap 3§ ska ett systematiskt kvalitetsarbete genomföras på såväl huvudmanna- som enhetsnivå. Huvudmannens ansvar innefattar bland annat att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla verksamheten för att uppnå nationella mål. I enlighet med nämndens fastslagna ramverk för det systematiska kvalitetsarbetet ska gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden under januari månad ta del av en promemoria om avbrott och genomströmning inom vuxenutbildningen. Föreliggande PM behandlar avbrott och genomströmning inom den kommunala vuxenutbildningen. Promemorian utgår från delmål och indikatorer i Skolverkets nationella kvalitetssystem. Resultaten redovisas utifrån nationell statistik varav den senast tillgängliga avser år 2023.
I promemorian görs jämförelser mellan Malmö stad och riket. Jämförbarheten påverkas dock av att kommuner och utbildningsanordnare hanterar förlängningar, avbrott och underkända betyg på olika sätt.
Promemorian redovisar avbrott inom komvux sfi, komvux grundläggande nivå och komvux gymnasial nivå, både allmänna ämnen och yrkesinriktade kurspaket. Genomströmning redovisas enbart för sfi eftersom Skolverket inte samlar in uppgifter om genomströmningstid för övriga verksamheter inom vuxenutbildningen. Avslutningsvis resoneras kring den data som presenteras.
Bilagor
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden föreslås etablera en ny gymnasieskola. Den nya gymnasieskolan kommer att innefatta den organisatoriska enheten Ankaret samt ha platser för elever på introduktionsprogram individuellt alternativ. Skolan kommer kunna erbjuda plats för 90 elever och föreslås få namnet Malmö Magistratsgymnasium.
Remiss angående Remiss Socialdepartementet - Aktivitetskrav inom försörjningsstödet - för arbete egenförsörjning och nationell likformighet (Ds 2024:29)
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden har fått möjlighet att inkomma med synpunkter på "Remiss från Socialdepartementet - Aktivitetskrav inom försörjningsstödet - för arbete egenförsörjning och nationell likformighet (Ds 2024:29)”.
Utredningens uppdrag har varit att utreda hur ett aktivitetskrav inom försörjningsstödet kan införas. Socialnämnden föreslås vara skyldig att kräva deltagande i aktiviteter av en vuxen person som får försörjningsstöd sedan minst två månader. Utredningen har analyserat och tagit ställning till vilka samhällsnyttiga insatser som kan ingå i ett aktivitetskrav. De föreslagna författningsändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2026.
Sammantaget föreslår gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden att anse att förslagen i utredningen i grunden är bra, men att det finns flera utmaningar. Det är en stor mängd individer som omfattas av förslagen och för nämndens verksamheter måste det tillföras ekonomiska medel för utbildnings- och vägledningsinsatser. De administrativa kraven ökar också genom utredningens förslag och i linje med detta måste staten erbjuda digitalt stöd i den administrativa hanteringen. Förvaltningen föreslår att nämnden bedömer att det är problematiskt att arbetsplatsförlagda aktiviteter begränsas till stadens kommunala förvaltningar.
Bilagor
Remiss angående Försvarsdepartementet - Kommuners och regioners grundläggande beredskap inför kris och krig (SOU 2024:65)
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden har fått möjlighet att yttra sig över betänkandet angående kommuners och regioners grundläggande beredskap inför kris och krig. Utredningen har haft i uppdrag att föreslå en mera ändamålsenlig och utförlig reglering än den i lagen (2006:544) om kommuners och regioners åtgärder inför och vid extraordinära händelser i fredstid och höjd beredskap.
Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen föreslår att gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden ställer sig positiv till att översynen har gjorts men att nämnden ställer sig kritisk till att utredningens uppdrag inte innefattar planering och ansvar för privata aktörer. Vidare föreslår förvaltningen nämnden att anse att det krävs förtydliganden vad gäller förslagen om måltidsverksamhet och hjälp vid användning av skyddsrum och andra skyddade utrymmen. I utredningen saknas ett resonemang kring och förslag på alternativa skyddsåtgärder som kan minska riskerna med att omedelbart flytta elever till ett skyddsrum. Förvaltningen föreslår att nämnden anser att utredningen borde presentera ett förslag på att ett sådant kunskapsunderlag tas fram. Vidare föreslår förvaltningen att nämnden anser att begreppsanvändningen i förslagen måste ses över vad gäller beskrivning av olika situationer där skolans krisberedskap ska aktiveras.
Bilagor
Beslut kommunstyrelsens arbetsutskott 2024-10-28 § 503 Plan för arbetet mot afrofobi och antisvart rasism; nu fråga om remiss
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden har fått möjlighet att yttra sig över Beslut kommunstyrelsens arbetsutskott 2024-10-28 § 503 Plan för arbetet mot afrofobi och antisvart rasism; nu fråga om remiss.
Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen föreslår gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden att anse att arbetet mot afrofobi och antisvart rasism är en viktig fråga och ställa sig positiv till att barn och unga uppmärksammas som målgrupp. Skolan har ett uppdrag att förmedla och förankra respekt för de mänskliga rättigheterna och grundläggande demokratiska värderingar samt aktivt motverka diskriminering enligt skollag, diskrimineringslag och andra styrdokument. Nämndens verksamheter arbetar förebyggande mot alla typer av rasism och diskriminering och framhåller vikten av att arbeta aktivt utifrån alla diskrimineringsgrunder.
Förvaltningen föreslår nämnden att dela remissens bedömning om att stadens arbete mot afrofobi och antisvart rasism ytterligare kan stärkas. Vidare är det viktigt att framhålla att gymnasie- och vuxenutbildningen är ålagd att arbeta med de områden som behandlas i planen, utifrån de nationella styrdokumenten.
Uppföljning av nämndens verksamheter kopplat till värdegrund görs redan inom ramen för det systematiska kvalitetsarbetet i enlighet med skollag och läroplan. Förvaltningen föreslår att nämnden framför att det inte finns behov av parallella uppföljningsprocesser.
Bilagor
Handlingar för samråd; Detaljplan för del av fastigheten Innerstaden 9:173 m.fl. (Nya stadion) i Stadion i Malmö (Dp 5892)
Stadsbyggnadskontoret har sänt samråd för förslag till detaljplan för del av fastigheten Innerstaden 9:173 med flera (Nya stadion) till gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden för yttrande. Planförslagets syfte är att möjliggöra uppförandet av en ny friidrotts- och fotbollsanläggning. Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen föreslår gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden att ställa sig positiv till förslaget.
Bilagor
Anmälningar för kännedom
Enligt kommunallagen 6 kap. 37 § kan nämnden lämna över rätten att fatta beslut i vissa ärenden, så kallad delegering. En nämnd får uppdra åt presidiet, ett utskott, en ledamot eller ersättare att besluta på nämndens vägnar i ett visst ärende eller en viss grupp av ärenden. Enligt 7 kap. 5-8 §§ samma lag får nämnden även uppdra åt en anställd att besluta. De beslut som får delegeras finns med i nämndens delegationsordning. Alla beslut som fattats med stöd av delegation ska redovisas på nästa nämndsammanträde.